واسطه های دوستی دختر و پسر و نقش خانواده در این دوستی ها
دنیای امروزی که ما در آن زندگی می کنیم به عنوان یک دنیای مدرن نسبت به سالهای پیشین تلقی می شود اعتقاداتی که وارد باورهای اشخاص شده و به صورت کاملا نامحسوس و ملایم در ذهن آنها رسوخ کرده و روابط را از معنای واقعی و درست آن خارج کرده و در یک چارچوب اشتباه کشانده است که حتی روابط زناشویی را نیز درگیر کرده است.
خانواده به عنوان اولین نهاد آموزش دهنده ی کودک است و باید اولین آموزشها در خانواده داده شود البته رسانه ها نیز نقش مهمی در این راستا دارند رسانه ها به عنوان یک آموزش دهنده نقش به سزایی در تاثیر پذیری افراد دارند بنابراین باید بهترین و کارآمد ترین آموزشها را چه در قالب فیلمها و یا تبلیغات ارائه دهند و هر چه بیشتر انسانها را از پیامدهای ناگوار چنین روابط اشتباهی آشنا سازند.
در به وجود آمدن و گسترش این نوع آسیب ها نه تنها ماهواره بلکه تلویزیون و سینما و حتی شبکه های مجازی نیز دخیل می باشند در ادامه ی این بخش از پلاس وی قصد داریم نقش خانواده و هر رسانه را به طور جداگانه در باب واسطه گری دوستی دختر و پسر مورد بررسی قرار دهیم.
نقش نهاد خانواده در شکل گیری روابط دوستی بین پسر و دختر
خانواده اصلی ترین و نخستین پایگاهی است که انسان در آن قرار می گیرد و کم کم در آن رشد می کند بنابراین اولین جامعه ای است که شخص تمامی ارزشها و باورها و فرهنگهایش را از آن می پذیرد و در این بین والدین به عنوان الگو و مظهر فرزندان مهمترین نقش را ایفا می کنند بنابراین والدین در انتقال این ارزشها باید بسیار دقت کنند چرا که این ارزشها قرار است به چندین نسل دیگر نیز انتقال یابد بنابراین می توان خانواده را به عنوان پلی که چندین نسل مختلف را به هم ارتباط میدهد دانست.
امروزه یکی از بحرانی ترین مسائل اجتماعی که ممکن است اغلب خانواده ها را درگیر کند روابط پنهانی دختران و پسران است که به دور از چشم والدین و به صورت پنهانی برقرار می شود برخی مشکلات، هم چون عوامل اجتماعی ، اقتصادی، و فرهنگی در جامعه سبب گردیده تا سن ازدواج جوانان بالا برود و جوانان به ازدواج و تشکیل خانواده چندان راغب نباشند البته ناگفته نماند که دنیای فریبنده ارتباطات نیز خود دارای نقش مهمی در این راستا است.
در ابتدا والدین باید با نقش خود در رابطه با فرزندان شناخت کافی داشته باشند و آگاهی های لازم را در این مورد کسب کنند چرا که آنها الگوهای فرزندانشان هستند و باید بتوانند یک هویت سالم به فرزندانشان ارائه دهند والدین با پاسخگویی های درست و به جا به تمام نیازهای فرزندان می توانند آنها را به طرف یک زندگی سالم و به دور از هر تنشی سوق دهند.
وقتی که یک جامعه و خانواده نتواند نقش خود را در جهت کمک به نسل جوان برای پیداکردن یک هویت پاک و مثبت و سالم یاری دهد نسل جوان هم با سر درگمی هویت ، رو به رو خواهند شد و برای کم کردن این استرسها و هیاهوی روحی به راه نجاتی خواهند اندیشید تا خود را از این سردر گمی و سرگشتگی ها برهانند و آن هم تن دادن به دوستی های غیر مشروع و به دور از عرف خواهد بود و در واقع با این نوع دوستی برای خود به دنبال آرامش و آسایش می روند و لذت و خوشی این دوستی را به عنوان تسکین دهنده برای هویت گم شده ی خویش می پندارند.
بسیاری از کارشناسان اعتقاد دارند که روابط دوستی بین دختر و پسر و ابراز علاقه هاو عشق های قبل از ازدواج کاذب و به دور از واقعیت هستند و حتی اگر خانواده ای نیز تشکل گردید تداوم و قدرت لازم را برای ادامه نخواهد داشت بیشتر این رابطه ها نیز اغلب به دور چشم پدر و مادر است و اگر پدر و مادر از این رابطه آگاهی نداشته باشند چه بسا صدمات روحی و جنسی جبران ناپذیری به هر دو طرف وارد خواهد آورد.
امروزه با پیشرفت رسانه ها و عدم آگاهی از نوع استفاده از آنها سبب مشکلات فراوانی برای خانواده ها شده است دوستی هایی که از طریق ایمیل و چت و موبایل به وجود می آید اگر والدین آگاهی لازم را در این مورد نداشته باشند یا کنترلی توسط آنها انجام نگیرد مشکلات فراوانی به دنبال خود خواهد داشت.
شاید بیش از ٩5 درصد از خانواده ها از این دوستی ها خبر نداشته باشند خانواده ها باید فرزندان خود مخصوصا دختران را بیشتر تحت نظارت قرار دهند و هر دو هم پدر و هم مادر آگاهی لازم را داشته باشند و هر دو والد از این روابط آگاهی داشته باشند گاهی مشاهده میکنیم که دختری با پسری دوست است ولی از این رابطه فقط مادر خانواده با خبر است و این درست نیست و به طور واضح بیانگر مشکلات عدیده ای است که در آینده ای نه چندان دور خانواده را در گیر خواهدکرد و جو خانواده را متشنج خواهد ساخت.
خطاهای والدین، درگرایش جوانان به دوستی های غیر مشروع
الف) ندادن آموزش درست و مناسب به فرزند در رابطه با جنس مخالف
وقتی نوجوان در سن دوازده - سیزده سالگی قرار می گیرد غریزه جنسی اش به طور ناخودآگاه فعال میگردد و گرایش به جنس مخالف نیز در فرد تشدید می گردد او می خواهد بداند که جنس مخالف چگونه فردی است دارای چه خصایصی است و در این هنگام نقش والدین خود را نشان میدهد که باید یک آگاهی دقیق و لازم را به فرزند خود بدهد و آموزشهایی که ذهن کنجکاو وی را قانع سازد و اگر آموزشهای صحیح در این مورد داده نشود ذهن فعال وی به سمت دوستان واطرافیان دیگری می رود تا جواب سوالهایش را در یابد و لذا با راهنماییهای غلط و نا بجا با دوستان و سایتهای خطرناک در مورد جنس مخالف روبه رو خواهد شد.
در دین مبین اسلام برای ارتباط زن و مردها چارچوب و قوانینی وضع شده است که در قالب آن قوانین روابط بلامانع است اما خارج از آن چارچوب، نامشروع و غیر قانونی محسوب می شود.
ب) محدودیت مطلق فرزندان در ارتباط با جنس مخالف
مواقعی خانواده نوجوان را از داشتن هر گونه ارتباط با جنس مخالف منع می کنند و هشدار می دهند که هیچ گونه ارتباطی با جنس مخالف نداشته باشد چرا که هر گونه ارتباط با شخص نامحرم را بر خلاف دین و مذهب می دانند در حالیکه دین اسلام برای داشتن ارتباط و برخوردهای اجتماعی و فرهنگی محدوده ای مشخص کرده است که ارتباط در قالب این محدوده اشکالی ندارد و بلامانع است.
ج) عدم دریافت عشق و محبت کافی در خانواده
ایجاد یک رابطه عاطفی و احساسی صمیمانه بین والدین و فرزندان بسیار حائز اهمیت است این پیوند بین اعضای خانواده سبب می شود که بسیاری از نیازهای عاطفی و روحی فرزندان در محیط خانواده برآورده شود و آنها دچار کمبودهای عاطفی و احساسی نگردند و برای پیدا کردن عشق و محبت به هر کس و ناکسی مراجعه نکنند و در منجلاب فرو نروند.
بنابراین خانواده ها باید محیط خانه را تبدیل به یک محیط امن و آرام توام با عشق و محبت بکنند تا فرزندان مخصوصا دختران به راحتی بتوانند مسائل و مشکلات خود را با والدین در میان بگذارند و نیازهای عاطفیشان نیز رفع گردد.
اشخاصی که خانواده هایشان عاری از عشق و محبت است دچار کمبودهای عاطفی شده و برای پرکردن این خلا ناشی ازعدم دریافت محبت به سوی جنس مخالف کشیده می شوند که گرایش به جنس مخالف در دختران بیشتر از پسران می باشد.
د) سختگیری بیش از حد والدین در مورد ازدواج
والدین با توجه به اینکه همیشه خواستار خوشبختی و سعادت فرزندان هستند گاهی در امر ازدواج آنها تصمیمات و اقداماتی انجام می دهند که اگرچه از نظر خودشان به نفع آنهاست اما در حقیقت مسایل و مشکلاتی به بار می آورند که گاه خوشبختی را از فرزندان دور می کنند به همین جهت خانواده هایی که دارای این شرایط هستند فرزندان اغلب برای رهایی از این فشارهای روحی و عصبی به خاطر تحمیل خواسته های نا بجای والدین، به دوستی و عشق های دورغین روی می آورند فقط به این خاطر که از محیط خانه فرار کرده و دور شوند.
اگر این رابطه و ابراز عش و علاقه قبل از ازدواج بدون آگاهی و نظارت والدین باشد حتما مسائل و مشکلاتی به وجود خواهد آورد که شاید زوج ها در ماه های اول زندگی خود احساس خوشبختی کنند چرا که هویت اصلی هرکس روز به روز بیشتر نمایان خواهد شد و بعد از آن مشکلات یکی پس از دیگری خود را بروز دهند.
چون زن و شوهر در دوران دوستی نیازهای عاطفی همدیگر را برآورده کرده اند در زندگی مشترک دیگر برای هم زیاد جذابیتی ندارند پس برای بروز از چنین عواقب تلخی حتما در دوران دوستی پدر و مادر باید مطلع باشند.
اگر والدین از این نوع روابط خبر داشته باشند و آگاه باشند که پسری که با دخترشان دوست است شرایط لازم برای شروع یک زندگی جدید را ندارد می توانند با روش های مختلف مانع از ادامه ی این رابطه گردند و اما مشکل بزرگ در اینجاست که این آگاهی در خانواده ها وجود ندارد و بعد از مدتی که این رابطه و دوستی فاش می شود دیگر راه برگشتی برای آنها نمی ماند و حتما نتایج منفی نیز در بر خواهد داشت.
اگر چه زیاد جلوی این نوع رابطه ها را نمیتوان گرفت اما کنترل و نظارت والدین بسیار مهم است اگر محیط خانه یک محیط مناسب و صمیمی و آرام باشد و اعتماد و تربیت در محور اصلی خانواده قرار گیرد و والدین مخصوصا مادر از هرگونه رابطه ی فرزند مطلع باشد در ابتدای شروع یک رابطه ی غیر مشروع می توان جلوی آن را گرفت و از عواقب بعدی نیز جلوگیری بعمل آورد.
نقش رسانه ملی در رابطه با دوستی دختر و پسر
همانطور که می دانید بالاترین مخاطب متعلق به رسانه داخل کشور یعنی سیمای جمهوری اسلامی می باشد چراکه تاثیرگذارترین رسانه محسوب می شود این رسانه بایستی با فرهنگ سازی دینی در کشور سعی در دفع اثرات شبکه های ماهواری داشته باشد.
ظرفیتی که این رسانه در انتقال سریع و ساده پیامهای گوناگون دارد باعث شده طیف وسیعی از مخاطبان بزرگ و کوچک وقت زیادی از خود را برای استفاده از آن سپری می کنند به همین علت است که تاثیرات تربیتی خاصی نیز دریافت می کنند.
تاثیراتی که مستقیماً روی نگرش ها ، بینش ها و الگوهای ویژه می گذارد نقش بسیار مهمی در شکل گیری شخصیت افراد و همچنین ساختار ذهنی آنها دارد. بنابر این چنانچه برنامه های تلویزیون اعم از سریال ها و برنامه ها در چهارچوب موازین اسلامی و دینی نباشند و مولفه های فرهنگی در آن رعایت نشود ممکن است پیغام های منفی به دختر و پسر جوانی که این قاب را برای سرگرمی خود انتخاب کرده اند برسد و با دریافت الگوهای مخرب منجر به بار آمدن آسیب های اجتماعی شود.
تاثیر شبکه های ماهواره ای در رابطه با دوستی دختر و پسر
با وجود اینکه ماهواره یک ابزار رسانه ای ممنوع در ایران است ولی بر اساس آمارهای به دست آمده در حال حاضر 64 درصد از ایرانیان مخاطب و طرفدار این رسانه می باشند. رسانه ای که نقش بسیار با اهمیتی در تغییر دیدگاه مخاطبانش دارد متاسفانه مخاطبان ایرانی با روی آوردن به این رسانه به بهانه رهایی از عملکرد ضعیف رسانه ملی با شبکه هایی همچون پی ام سی ، فارسی وان فارسی وان ، من و تو ، بی بی سی ، ام بی سی پرشیا ، زمزمه و ایران موزیک مواجه می شوند که با فرهنگ واحدی مورد کنترل قرار می گیرند و مطابق با اصول امپریالیسم یکسان سازی فرهنگی در آنها شکل می گیرد.
دقیقاً چیزی مثل یک جنگ نرم در صدد تغییر باورها و سبک زندگی افراد محسوب می شود آن کسانی که احساس می کنند با آگاهی کامل سراغ این رسانه رفته اند باز هم از تبلیغات مخرب آن در امان نخواهند ماند ولی ناخودآگاه تاثیر آن در زندگیشان احساس خواهد شد.
آن دسته از رسانه هایی که روابط عاشقانه دخترها و پسرهای نامحرم را نهادینه می کنند در واقع به جوان ها لذت گرایی ، خیانت ، بی بند و باری ، دوستی های بی ضابطه و ... را آموزش می دهند.
تاثیر فضای مجازی در رابطه با دوستی دختر و پسر
فضای مجازی همانطور که دارای نقاط قوتی است در مقابل می تواند نقاط ضعفی هم داشته باشد در این فضا که روابط به صورت مجازی و غیر مستقیم شکل می گیرد مخاطبین به نوعی با چت کردن در شبکه های اجتماعی وارد بستری جدید می شوند و قدم به راهی می گذارند که توجیه آن نوشتاری بودن و ناشناس بودن رابطه و آفلاین بودن آن است و دختر و پسر به راحتی میتوانند تحت تاثیر فرهنگ حاکم در این فضا خارج از چارچوب های اخلاقی و رفتاری روابط مختلفی را آغاز کنند.
حتی دیده شده است یک سری افراد که عنوان شاخ مجازی را به خود گرفته اند الگوی بارز زندگی نوجوانان تازه وارد به این فضا شده اند بنابراین باید بدانید چنانچه این روابط مدیریت نشوند و این الگوهای رفتاری مخرب کنترل و ریشه کن نشوند آسیب های جبران ناپذیری در انتظار نوجوانان و جوانان می باشد چراکه آنها بدون بینش و آگاهی در فضایی به دنبال رابطه با یکدیگر هستند که هیچ تضمینی برای تداوم روابط آنها وجود ندارد.
سخن پایانی
نتیجه میگیریم که نقش رسانه ها در زندگی تک تک افراد بسیار فراتر و پر اهمیت است چراکه رسانه ها نه فقط به صورت منفرد بلکه به صورت یک سیستم و پازلی در کنار هم رفتار و سبک زندگی فرد را در اتمسفر فرهنگی خود قرار می دهند و تاثیر بسیار زیادی بر زیست اجتماعی او می گذارند.
به عنوان مثال فردی با وسیله ماهواره به تدریج روابط بدون چارچوب را وارد روابط واقعی زندگی خود کرده و در نهایت بارها و بارها مشاهده شده است که زندگی های زیادی قربانی همین الگوهای رفتاری مخرب شده اند و به مرور زمان اشخاص دچار چالش ها و فشارهای روحی و روانی بسیاری می شوند. با تمام این تفاسیر قضاوت را برعهده افرادی می گذاریم که در معرض و در جریان این مشکلات و مسائل می باشند.