وی فور یو
2 سال پیش / خواندن دقیقه

وسایل مورد نیاز چرم دوزی سنتی چیست؟

وسایل مورد نیاز چرم دوزی سنتی چیست؟

اگر از علاقمندان به هنر چرم دوزی هستید در ادامه با ابزارآلات کار با چرم آشنا شوید و این هنر زیبا را به خانه ببرید.

وسایل چرم دوزی سنتی

ابزار زیاد و متنوعی برای کار با چرم وجود داره اما برای شروع تعداد محدودی رو به علاقمندان به چرم دوزی معرفی می کنیم.

این روزها انجام کارهای هنری از علاقه مندی های هر بانوی ایرانی به حساب می آید، علاوه بر این برخی افراد هستند که از طریقِ کارهای دستیِ هنری درآمدِ خوبی دارند و از این راه کمک خرج خانواده شده اند و در مواردی هم شاهد بودیم که افرادی از طریقِ فروشِ کاردستی های زیبا و باکیفیت خود بار اقتصادیِ خانواده را به دوش می کشند و به قول معروف نان بازوی خودشان را می خورند. اما در این میان، کار با چرم و ساختِ وسایلِ چرمی از اقبالِ ویژه ای برخوردار بوده که در مقاله ی زیر قصد داریم شمارا با ابزارآلات اولیه ی کار چرم آشنا کنیم تا راهنمای شمایی باشیم که دوست دارید این هنر زیبا را به خانه هایتان ببرید.

چرم دوزی

وسایل چرم دوزی

همان طور که در عکس بالا مشاهده می کنید، ابزارِ اولیه ی کار با چرم از ملزوماتِ پیچیده ای تشکیل نشده، فقط کافی ست با این ابزار آشنا باشید تا به راحتی از هر فروشگاهِ فروشِ ابزار و یراق چرمی در شهرِ خود تهیه و در خانه و با دست های خودتان

چرم های گاوی از ضخامت بیشتری نسبت به چرم های بزی برخوردار هستند و برای ساخت کیف های بزرگ، چمدان ها، کیف های سامسونت، کفش های زمستانی و مردانه به کاربرده می شوند، و چرم های بزی که ضخامتِ کمتری دارند برای ساخت کیف های کوچک، کیفِ پول، کفش های زنانه ،کفشک های زمستانی، رویه ی مبل، رومیزی، پادری، لباس، کلاه، دستکش و ... کاربردِ بهتری دارند.
شروع به کارکنید.
اولین و مهم ترین ابزار کار با چرم، خودِ چرم است، که این روزها به صورت طبیعی و مصنوعی در انواع، رنگ ها و نقش های متنوع وجود دارد که برای کار در خانه از دو نوع گاوی و بزی بیشترین استفاده را می شود. شما برای کار با چرم طبیعی باید بدانید که به چرمِ گاوی نیاز دارید یا بزی و ازاین بین باید مطمئن باشید چرمِ اشبالت می خواهید یا خیر.
در ادامه شمارا با انواعِ چرم طبیعی آشنا خواهیم کرد.

چرم های گاوی از ضخامت بیشتری نسبت به چرم های بزی برخوردار هستند و برای ساخت کیف های بزرگ، چمدان ها، کیف های سامسونت، کفش های زمستانی و مردانه به کاربرده می شوند، و چرم های بزی که ضخامتِ کمتری دارند برای ساخت کیف های کوچک، کیفِ پول، کفش های زنانه ،کفشک های زمستانی، رویه ی مبل، رومیزی، پادری، لباس، کلاه، دستکش و ... کاربردِ بهتری دارند. باید توجه داشت آنچه اینجا گفته می شود برای کار با دست مدنظر است، چراکه در چرم دوزی صنعتی با استفاده از ماشین آلات مخصوص انواع چرم را برای هر منظوری آماده می کنند، اما ازآنجاکه در چرم دوزی سنتی فقط از دستانِ هنرمندِ شما استفاده می شود، محدودیت هایی وجود دارد که برای رسیدن به نتیجه ی مطلوب نباید نادیده گرفته شود. به چرم های براق اصطلاحاً چرمِ آنالین گفته می شود و به چرم هایی که سطحِ تقریباً جیر مانندی دارند چرمِ اشبالت می گوییم و بنا بر سلیقه ی شما هرکدام این دو نوع قابل استفاده است.
بعد از چرم مهم ترین ابزار، "الگو" است. شما باید الگوی چیزی که می خواهید بسازید را داشته باشید. امروزه الگوهای آماده، کارِ چرم دوزان سنتی را راحت تر کرده است که از فروشگاه های فروشِ ابزار و یراق چرم قابل تهیه است. اما اگر دوست داشتید محصولِ موردنظر را خودتان به طور خاص طراحی کنید باید حتماً از "مقوای پشت شطرنجی" استفاده کنید و در اندازه گیری ها دقت کافی را به خرج دهید.
برای کشیدنِ الگو روی چرم، باید از خودکارهایی به نام "نوبوک" استفاده کنید. این خودکارهای ژله ای که بدونِ بدنه ی پلاستیکی عرضه می شوند، به راحتی نقش موردنظر شمارا رویِ چرم پیاده کرده و به آسانی با ابزاری به نام "کِرِپ" یا پاک کن چرم که از چربیِ حیوانات تهیه می شود قابل حذف و اصلاح هستند.

برای بریدنِ الگویِ کشیده شده رویِ چرم به "کاتر" و "قیچی مخصوص چرم" احتیاج دارید. قیچی های معمولی لبه ی چرم را از بین برده و برای کار با چرم طبیعی مناسب نیستند. قیچی کار با چرم باید از تیزی کافی برخوردار بوده و کُند نباشد تا چرم را به خوبی برش بزند و از بین نبرد. اگر هم از کاتر برای برشِ چرم استفاده می کنید باید تخته های پلاستیکی یا "تخته ی گوشت" زیر چرمتان باشد، که این وسیله هم در سایزهای مختلف در بازار موجود است.
برای وصل کردنِ تکه های برش خورده ی چرم به "نخِ موم زده" و "سوزن" احتیاج دارید اما قبل از شروعِ دوخت باید مکان های موردنظر برای دوختن را با "خط کش نشانه" به خوبی و در فواصل منظم با استفاده از خودکار نوبوک نشانه گذاری کرده و بعد با "سُمبه" و "مُشته" سوراخ کنید. توجه کنید که "سُمبه"ها در اندازه و طرح های مختلف در بازار موجود است که شما با در نظر گرفتن نوع و مدلِ کارِ خود می توانید از بینِ آن ها انتخاب کنید. "مُشته" بهتر است سطح صاف و وزنِ سنگینی داشته باشد تا در تماس با سُمبه سُر نخورده و به راحتی چرم را سوراخ کند.

برای سوراخ کردنِ چرم نیز باید تخته گوشت را زیرِ دست خود بگذارید چون نوک سمبه در تماس با هر سطح دیگری کند و خم شده و به مرور از بین می رود.
بعد از چرم مهم ترین ابزار، "الگو" است. شما باید الگوی چیزی که می خواهید بسازید را داشته باشید. امروزه الگوهای آماده، کارِ چرم دوزان سنتی را راحت تر کرده است که از فروشگاه های فروشِ ابزار و یراق چرم قابل تهیه است.
وسیله ی دیگری که حتماً به آن نیاز دارید چسب است که از انواع و اقسام آن می توانید استفاده کنید. چسبِ مرسومِ مورداستفاده برای کارهای چرمی چسبِ آهن است اما با توجه به نوع کار و سلیقه ی شما می توان از چسب های دیگری مثل چسبِ همه کاره و چسبِ قطره ای نیز استفاده کرد، دقت کنید که چسب های حرارتی چون بعد از مدتی از کار جدا می شوند برای ساخت وسایل چرمی مناسب نیستند.

در زیر می توانید نام وسایل مشخص شده در عکس را مشاهده کنید:
1- چرم آنالین
2- خودکار نوبوک
3- کِرِپ یا پاک کن چرم
4- کاتر
5- قیچی مخصوص چرم
6- تخته گوشت
7- خط کش نشانه
8- سُمبه
9- مشته
10- نخ موم زده
11- سوزن


هر آنچه میخواهید در اینجا بخوانید
شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع