وی فور یو
یک سال پیش / خواندن دقیقه

پیوره لثه چیست و چه علائمی دارد؟+ عوارض ، پیشگیری و درمان

پیوره لثه چیست و چه علائمی دارد؟+ عوارض ، پیشگیری و درمان

پیوره لثه باعث پوسیدگی و از بین رفتن لثه ها و استخوان های اطراف دندان می شود که در صورت درمان نکردن منجر به از بین رفتن دندان ها می شود.

پیوره لثه چیست ؟

پیوره مجموعه ای از بیماری های التهابی است که بر بافت هایی که دندان ها را احاطه و پشتیبانی می ‎کنند، تاثیر می ‎گذارد . این بیماری بعد از پوسیدگی دندان ها ، دومین بیماری شایع در رابطه با دندان ها در سراسر جهان است . این بیماری به تدریج و به آهستگی پیشرفت می ‎کند و ناشی از باکتری هایی است که بر روی دندان ها و فضای بین دندان ها و لثه ها به وجود می ‎آیند . این باکتری ها، اسید ها، آنزیم ها و سمومی تولید می ‎کنند که باعث پوسیدگی و از بین رفتن ساختارهای پشتیبان دندان ها (لثه ها و استخوان اطراف دندان ها) می ‎شود . پیوره به معنای از بین رفتن تدریجی استخوان آلوئول در اطراف دندان ها است و در صورت عدم درمان ، ممکن است منجر به شل شدن و از بین رفتن دندان ها شود . بنابراین رسوبات موجود بر روی دندان ها تنها عامل اصلی بروز بیماری هایی نظیر پیوره می ‎باشد. 

اثرات کلی پیوره بر روی بدن

پیوره باعث افزایش تعداد باکتری های موجود در خون ، به خصوص هنگام مسواک زدن و جویدن غذاها می ‎شود. شواهد کافی برای تایید این واقعیت وجود دارد که این باکتری های مضر و التهابات ناشی از آن می ‎توانند باعث افزایش احتمال خطر برای بروز بیماری ها و مشکلات زیر شوند :

- انفارتاکوس میوکارد (حمله قلبی):

باکتری های موجود در خون باعث جمع شدن پلاکت ها و در نتیجه ایجاد لخته در رگ های خونی (آترواسکلروز) می ‎شود.

حمله قلبی

- سکته مغزی :

به دلیل مسدود شدن شرایین ناشی از باکتری های موجود در خون اتفاق می ‎افتد.

- زایمان زودرس:

افزایش درد زایمان در زنان باردار.

  •  تولد نوزادان با وزن کم.
  •  در افراد بالای 60 سال، اختلالات حافظه ، افسردگی ، گردش خون ضعیف و سایر اختلالات مغزی.
  •  سرطان و اختلال نعوظ.
  •  حفظ قند خون در بیماران دیابتی مبتلا به پیوره نسبت به بیماران دیابتی بدون پیوره به دلیل وضعیت التهابی سیستمتیک ثابت ، ناشی از التهابات پریودنتال، بسیار دشوار تر است. بنابراین لازم است که تمام بیماران دیابتی، تحت آزمایش دهان و دندان قرار بگیرند تا دچار عفونت های لثه ( پیوره ) نشوند .

چگوه می ‎توان پیوره را تشخیص داد ؟

بیماران باید بدانند که التهاب لثه و تخریب استخوان های اطراف آن در اکثر مواقع بدون درد است و در بسیاری از موارد قبل از اقدام به درمان این بیماری ، پیوره پیشرفت چشم گیری داشته است . در صورت دارا بودن هر یک از علائم زیر باید به یک متخصص پریودنتیست که به عنوان " پریودنتولوژی " نیز معروف هستند ، مراجعه کنید :

  •  قرمز شدن یا خونریزی لثه ها هنگام مسواک زدن و یا دشوار بودن گاز زدن مواد غذایی سفت مانند سیب
  •  ورم مکرر لثه
  •  ایجاد فاصله تدریجی بین دندان ها
  •  بوی بد دهان و وجود طعم فلز در آن
  •  از بین رفتن لثه ها و بیرون آمدن قسمت داخلی دندان ها ( این امر همچنین ممکن است در اثر استفاده شدید از مسوک نیز بروز پیدا کند )
  •  ایجاد فاصله بین لثه ها و دندان ها که ممکن است به بیش از 6-7 میلی متر برسد. (برای درمان این مشکل نیاز به مصرف آنتی بیوتیک ها و حتی انجام عمل جراحی به منظور پیوند استخوان وجود دارد ؛ چرا که احتمال برز عفونت های جدی و خطر ابتلا به سایر بیماری های دندان وجود خواهد داشت ).
  •  در مراحل پیشرفته تر این بیماری، دندان ها رفته رفته شل شده و حتی ممکن است از لثه جدا شوند. 

چه چیزی باعث بروز بیماری پیوره می ‎شود ؟

چنانچه بخش سلامت دهان و دندان پلاس وی عنوان کرده است بهداشت دهان و دندان اصلی ترین عامل ایجاد کننده پیوره است . عوامل دیگر شامل دیابت ، استعمال سیگار ( استعمال سیگار حتی در روند درمان این بیماری تداخل ایجاد می ‎کند ) ، رژیم غذایی حاوی قند و کربوهیدارات ها و برخی بیماری های سیستمتیک .

سیگار کشیدن

چگونه می ‎توان از بروز پیوره جلوگیری کرد ؟

درست همانند هر بیماری دیگری، بیماری پیوره نیز قابل درمان است . اقدامات مناسب برای جلوگیری از بروز بیماری پیوره لثه شامل موارد زیر می ‎باشد :

  •  بهداشت دهان و دندان را با استفاده از روش صحیح مسواک زدن، 2 یا 3 مرتبه در روز و همچنین نخ دندان که توسط متخصص پریودنتیست تجویز می‎شود، حفظ کنید. استفاده از نخ دندان، عمر دندان ها تا 6 سال افزایش می ‎دهد .
  •  بعد از مسواک زدن ، استفاده از دهانشویه ضد عفونی کننده به رفع بوی بد دهان کمک می ‎کند. البته باید دقت داشته باشید که در استفاده از دهانشویه زیاده روی نکنید زیرا برخی از دهانشویه های تجاری حاوی مواد شیمیایی مصنوعی و سمی هستند که از طریق دهان جذب می ‎شوند و استفاده طولانی مدت از آن ها ممکن است باعث بروز بیماری سرطان شود . استفاده بیش از حد از این مواد ، از ایجاد باکتری های سالم دهان نیز جلوگیری می ‎کنند .
  •  علاوه بر این ها، جویدن پیاز به از بین بردن باکتری های موجود در دهان و همچنین جلوگیری از خونریزی لثه کمک می ‎کند.
  •   میوه های حاوی ویتامین C مانند لیمو و پرتقال نیز از بروز التهابات لثه جلوگیری می ‎کنند.

از آن جایی که بیماری پیوره ناشی از تجمع رسوب بر روی دندان ها و زیر لثه ها است ، دندان های شما باید حداقل هر 6 ماه یکبار توسط یک متخصص پریودنتیست تحت معاینه قرار بگیرد.

معاینه توسط یک دندانپزشک عمومی و یک متخصص پریودنتیست تفاوت زیادی دارد و بنابراین در صورت مشاهده علائم ذکر شده، حتما به یک متخصص پریودنتیست مراجعه کنید.

درمان های خانگی لثه پیوره

1. آب لیمو

آب لیمو یکی از موثرترین درمان های پیوره است . کمی از آن را روی نوک انگشتان خود بزنید و آن را روی کل لثه ها ماساژ دهید ، شاید اول کار کمی احساس سوزش کنید اما در نهایت خونریزی شما بند می آید .

استفاده منظم از این روش می تواند وضعیت لثه و دندان را بهبود ببخشد. 

2. روغن خردل

این روغن را روی لثه های خود ماساژ دهید ، البته که می توانید اول مسواک بزنید و کمی روغن خردل را با نمک مخلوط کنید به لثه ها ماساژ دهید تا تاثیرپذیری آن افزایش پیدا کند .

اگر درد زیادی را در لثه ها احساس می کردید ، بعد از آن یک پد نخی را به آرامی روی لثه ها بکشید .

روغن خردل

3. گواوا

این میوه منبع ویتامین C است و یک پاک کننده دهان و دندانی محسوب می شود.

جویدن این میوه همراه با کمی نمک می تواند یک درمان خانگی موثر برای پیوره باشد.

فقط کافی است که کمی از برگ این میوه را بجوید تا از خونریزی لثه هایتان جلوگیری کنید. 

4. پوسته داخلی انار یا زاج سفید

500 گرم از این پوست های خشک شده را با 10 گرم زاج سفید مخلوط کنید.

نمک و فلفل سیاه را به آن اضافه کنید و آن را صاف کنید و سپس دو بار در روز این پودر را روی دندان ها اعمال کنید تا بهترین نتیجه را بگیرید. 

5. هویج و اسفناج

هویج و اسفناج برای بهداشت دهانی عالی هستند . حتی می توانید سوپ هویج یا اسفناج را به عنوان بخشی از رژیم روزانه خود قرار دهید یا این که آب هویج یا اسفناج را به عنوان آبمیوه در میان وعده میل کیند. 

6. روغن کنجد

قرقره کردن روغن کنجد در درمان پیوره بسیار مفید است . دهان خود را با روغن کنجد پر کنید و چند دقیقه در دهانتان بچرخانید ، کمی روغن را به سمت انتهای دهان ببرید و بعد از چند ثانیه توف کنید .

این کار لثه ها را نرم و خونریزی آن را متوقف می کند و همچنین در برطرف کردن مشکلات دندانی و درمان پیوره نیز بسیار موثر می باشد. 

7. روغن کرچک، کافور و عسل

200 میلی گرم روغن کرچک، 100 میلی گرم عسل و 5 گرم کافور را با یکدیگر مخلوط کنید . بعد از این که به حالت خمیری درآمد ، آن را روی لثه و دندان های خود قرار دهید . برای گرفتن بهترین نتیجه این کار را هر روز انجام دهید.

8. پوست موز و پرتقال

پوست این دو میوه را روی لثه های خود قرار دهید تا پیوره شما درمان شود .

این روش باعث جلوگیری از خونریزی می شود و ویتامین C را به دهان و دندان شما می رساند.

بخش داخلی پوست موز برای لثه های آسیب دیده و چرک کرده مناسب است. 

9. پوست انجیر

مقدار کمی از پوست انجیر را با یک ظرف پر از آب به مدت یک ساعت بجوشانید و سپس اجازه دهید تا کمی خنک شود و بعد آن را از صافی رد کرده و قرقره کنید .

این روش در درمان پیوره بسیار موثر است.

انجیر

10. پیاز

پیاز نیز یک درمان موثر برای پیوره است . تمام چیزی که نیاز دارید، این است که بخشی از پیاز یا دانه آن را بردارید و داخل دهان زیر دندان خود قرار دهید و سپس صبر کنید تا بزاق دهان شما ترشح شود . این کار باعث کاهش التهاب لثه ها می شود.


هر آنچه میخواهید در اینجا بخوانید
شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع