پلاس وی
یک سال پیش / خواندن دقیقه

چرا همه‌ی ما به فیلترشکن نیاز داریم؟

چرا همه‌ی ما به فیلترشکن نیاز داریم؟

وزیر ارتباطات کشور مهر ماه اعلام کرد که فقط دو پلتفرم فیلتر هستند اما محدودیت‌های اخیر اینترنت به ویژه از کار انداختن vpnها، دسترسی به سرویس‌های بسیاری را مسدود کرده است.

۱۰۰ روز پس از تشدید محدودیت‌های اینترنت، پلاس وی در یک نظرسنجی از کاربران پرسید برای استفاده از کدام سرویس‌ها نیاز به vpn دارید و مسدود کردن فیلترشکن‌ها دسترسی به کدام سرویس، اپلیکیشن یا ابزار را محدود کرده است؟

کاربران ایرانی سال‌هاست به استفاده از فیلترشکن‌ها عادت کرده‌اند، اما یکی از تفاوت‌های اختلالات اخیر با وضعیت اینترنت در گذشته، مسدود شدن انواع فیلترشکن‌ها بود که روزنه‌های دسترسی به اینترنت را از بین برد.

وقتی صحبت از اختلالات اخیر می‌شود، عمدتاً از فیلتر شدن واتساپ و اینستاگرام می‌گویند. وزیر ارتباطات هم چند بار تأکید کرده است که به‌جز این دو پلتفرم امریکایی، دیگر چیزی فیلتر نیست. اما پاسخ‌های نظرسنجی پلاس وی نشان می‌دهند که بسیاری از برنامه‌ها، سایت‌ها، ابزارها و بازی‌های پرکاربرد یا فیلتر هستند یا تحریم‌اند یا دسترسی به آن‌ها به دلیل سرعت پایین اینترنت بسیار دشوار و با اختلال همراه است.

بسیاری از کاربران در پاسخ به سوال پلاس وی به جای اشاره به سرویس‌های مسدود شده گفتند بهتر است بپرسید کدام سرویس‌ها فیلتر نیستند. آن‌ها به طور کلی برای استفاده از اینترنت از VPN استفاده می‌کنند و جز برای مواردی مثل دسترسی به برنامه‌های بانک‌ها و بعضی سرویس‌های داخلی، فیلترشکن خود را خاموش نمی‌کنند.

بعضی از سایت‌ها و برنامه‌ها هم روی اپراتورهای مختلف شرایط متفاوتی دارند و همین موضوع پاسخ‌ها را متفاوت کرده است. ممکن است سرویسی در یک اپراتور و یک شهر فیلتر باشد و در شهر یا اپراتور دیگری همچنان در دسترس باشد. اما تا زمانی که حتی یک نفر نمی‌تواند به سرویسی بدون فیلترشکن دسترسی داشته باشد، آن سرویس مسدود است.

در این موارد حتی اپراتورها یا سرویس‌های داخلی هم پاسخگو نیستند و کاربران با جواب‌هایی مثل اینکه «مشکلات اینترنت بین‌الملل قابل پیگیری نیست» یا «اینترنت‌تان را عوض کنید» مواجه می‌شوند. پیش از این برخی از فعالان این حوزه، تبعیض بین اپراتورها در فیلترینگ را تأیید کرده بودند.

به گفته‌ی کاربران، خدمات مایکروسافت، شیائومی و سامسونگ، بخشی از سایت‌های مرتبط با طراحی سایت، سایت‌های تمپلیتPSD، نصب درایو کارت گرافیک، سایت‌های دانلود وکتور یا عکس شامل تحریم شده و دسترسی کاربران ایرانی به آن‌ها مسدود شده است یا فیلتر شده‌اند. همچنین سایت‌های مرتبط با کار توسعه‌دهندگان نرم‌افزار مثل منابع کدنویسی و توسعه‌دهنده و رفع اشکال، مخازن نرم‌افزارها، به‌روزرسانی برنامه‌ها و سیستم عامل و سایت‌های مبتنی بر google cloud با مشکل مواجه‌اند.

کسانی که در حوزه رمز ارز فعال‌اند از فیلتر یا اختلال صرافی‌ها، کیف‌پول‌های رمزارز، متاتریدرهای کارگزاری‌های خارجی و اختلال هنگام وصل شدن به صرافی‌ها و بروکرها گفته‌اند.

آن‌ها که در حوزه تولید فعالیت می‌کنند برای جست‌وجو و امکان‌سنجی عملیاتی پروژه‌ها و بررسی نمونه‌های انجام شده خارجی یا با فیلتر دست به گریبان‌اند یا سایت‌هایی که IP ایران را باز نمی‌کنند.

برای کسانی که سایت‌هایی با هاست خارج از ایران دارند هم مشکلات زیاد است. کوچکترین تغییر بدون vpn امکان‌پذیر نیست یا نمی‌توانند به ایمیل‌هایشان در آن سایت دسترسی داشته باشند.

بسیاری نوشته‌اند که برای مانیتور کردن اخبار، گوش دادن به موسیقی، سایت‌های فناوری و هوش مصنوعی و سایت‌های دانلود سریال هم به VPN احتیاج دارند. حتی سرویس‌هایی که فیلتر نیستند بدون VPN اختلال دارند.

در میان بیش از ۲۵۰ کامنتی که برای این پست گذاشته شد، بسیاری هم لیست‌های بلندبالایی از سرویس‌های مختلف مسدود شده نوشته‌اند. ما در ادامه فهرستی از مهم‌ترین سرویس‌ها و ابزارهای مسدود شده تهیه کرده‌ایم.

ابزارها و سرویس‌های فیلتر شده یا تحریم شده برای کاربران ایران

تمام پیام‌رسان‌های غیرایرانی از جمله واتس‌اپ، تلگرام، وایبر، سیگنال، وی‌چت و فیسبوک مسنجر فیلتر هستند.

تمام شبکه‌های اجتماعی مطرح دنیا از فیسبوک تا اینستاگرام، اسنپ‌چت، توییتر و تیک‌تاک فیلتر شده‌اند.

تمام سرویس‌های پخش فیلم و سریال غیرایرانی شامل نت‌فلیکس، هولو، اچ‌بی‌او، دیزنی پلاس و یوتیوب تی‌وی فیلتر هستند.

بسیاری از رسانه‌های غیرسیاسی دنیا شامل ورج، سی‌نت، دیسکاوری، اکسریم‌تک و انگجت یا فیلتر شده‌اند یا توسط خود رسانه‌ها دسترسی کاربران ایرانی به‌آ‌ن‌ها مسدود شده است. به این ترتیب مسدود کردن فیلترشکن‌ها دسترسی مردم به مطالب و محتوای این رسانه‌ها را دشوار کرده است.

فهرست آماده شده در این گزارش، شامل اختلال بازی‌ها نمی‌شود، همچنان اختلات مختلفی در بسیاری از بازی‌ها همچون محصولات بلیزارد وجود دارد.

اگر شما از ابزار، نرم‌افزار یا سرویسی استفاده می‌کنید که به دلیل تحریم یا فیلترینگ از دسترس‌تان خارج شده، در بخش دیدگاه‌ها به آن اشاره کنید تا پس از بررسی به فهرست بالا اضافه شوند.


هر آنچه میخواهید در اینجا بخوانید
شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع