حتماً برای شما هم پیش آمده است که قصد ثبتنام در وبسایت یا اپلیکیشنی را داشته باشید، اما نخواهید ایمیل اصلی خود را برای ثبتنام وارد کنید. درواقع تنها میخواهید از یک ایمیل برای ورود کوتاهمدت به سرویسی استفاده کنید و درمقابل، آدرس ایمیل اصلی خود را درمعرض پیامهای گاهوبیگاه تبلیغاتی آن سرویس یا وبسایت قرار ندهید. بهعلاوه، باوجود اخبار متعددی که از هک و نفوذ به دیتابیس سرویسهای گوناگون میشنویم، وارد کردن ایمیل اصلی شاید با خطر فاش شدن اطلاعات شخصی نیز همراه شود. در چنین مواقعی ایمیل موقت یا ایمیل یکبار مصرف کاربرد زیادی دارد. سرویسهای متعددی در اینترنت هستند که با سرعت بالا، ساخت ایمیل موقت با رمز را برای شما انجام میدهند.
این مقاله را مهدی زارع سریزدی در تاریخ ۲۰ فروردین ۱۳۹۹ نوشته و ملیکا طاهرانپور آن را در تاریخ ۱۶ آذر ۱۴۰۱ بهروزرسانی کرده است.
برای ساخت ایمیل موفق راهکارهای متعددی وجود دارد. راهکارهای سادهای همچون ساختن ایمیل موقت یاهو تا تغییر در تنظیمات جیمیل و فیلتر کردن ایمیلها تا ساختن یک ایمیل یکبار مصرف کاملاً ناشناس، برای مواقع نیاز به آدرس موقت، وجود دارند. در ادامهی این مقالهی پلاس وی، روشهایی را برای ساخت ایمیل موقت شرح میدهیم.
در این مقاله میخوانید:
ایمیل یکبار مصرف چیست؟
همانطور که میدانیم، امروزه تقریباً اغلب سرویسهای آنلاین به آدرس ایمیل نیاز دارند. ازطرفی با ارائهی آدرس ایمیل، همیشه خود را درمعرض پیامهای مزاحم و ایمیلهای تبلیغاتی اسپم قرار میدهیم. درواقع دو احتمال وجود دارد که صندوق ورودی یا Inbox ایمیل شخصی شما را درمعرض پیامهای ناخواسته قرار میدهد. اولی، هک شدن و نفوذ به دیتابیس سرویس موردنظر و سرقت اطلاعات مشتریان و دیگری فروش ایمیل شما به سرویسهای تبلیغاتی است.
ایمیل یکبار مصرف یا ایمیل موقت، راهکاری است که شما را از شر پیامهای ناخواسته در آدرس ایمیل اصلی خلاص میکند. با چنین ایمیلهایی، یک آدرس ایمیل خواهید داشت که جدا از صندوق ورودی اصلی عمل میکند. حتی میتوانید برای هر سرویس از یک ایمیل موقت استفاده کنید تا درصورت افشای اطلاعات در هر کدام، با ردگیری ایمیلهای ارسالی متوجه آن بشوید.
بسیاری از سرویسهای ایمیل یکبار مصرف، پیامهای دریافتی را به آدرس ایمیل اصلی شما انتقال میدهند. برخی دیگر نیز آدرس ایمیل را برای مدت کوتاهی ارائه میکنند که برای استفادههای موقت مانند ثبتنام در یک سرویس نهچندان مهم کاربرد خوبی دارند.
چرا باید از ایمیل یکبار مصرف استفاده کنیم؟
شاید با نگاه اولیه به موضوع و تیتر ایمیل موقت، تصویری از هکرهای کلاه سیاه در ذهن شما نقش ببندد که با ایمیل موقت، سعی در سوءاستفادههای گوناگون دارند؛ اما همانطور که در بالا هم گفته شد، ایمیل یکبار مصرف کاربردهای عمومی و قانونی هم دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
- فرض کنید قصد ثبتنام در برنامهی وفاداری مشتری یک فروشگاه را دارید. ازطرفی نمیخواهید آدرس ایمیل اصلی شما از پیامهای تبلیغاتی فروشگاه پر شود. در چنین مواردی یک آدرس موقت را به فروشگاه اعلام میکنید تا در صورت هک شدن دیتابیس آن فروشگاه نیز اشکالی برای ایمیل اصلی شما ایجاد نشود.
- در فرضیهای دیگر، شما یک توسعهدهنده هستید که اپلیکیشن موبایل یا وب توسعه دادهاید، اما میخواهید قبل از انتشار عمومی، آن را آزمایش کنید. در چنین مواردی تعداد زیادی ایمیل موقت میسازید و همهی آنها را بهصورت آزمایشی در اپلیکیشن وارد میکنید تا کارایی سیستم پیامدهی و دیگر موارد آزمایش شود.
- اگر قصد ثبتنام با حساب کاربری جدیدی در یک سرویس دیگر دارید، بازهم ایمیل موقت کاربرد مفیدی خواهد داشت. مثلاً شما در یک سرویس پرطرفدار مانند IFTTT عضو هستید و میخواهید برای برخی از کاربردهای خاص خود، حساب کاربری جدا داشته باشید. در چنین مواردی بهجای قبول زحمت مدیریت صندوق ورودی ایمیل اصلی، یک ایمیل یکبار مصرف میسازید.
- در یک فرضیهی خاص، شما قصد نوشتن نامهای بدون افشای هویت دارید (مثلاً اعلام یک خبر برای سردبیر یک مجله). در چنین مواردی استفاده از ایمیل شخصی و کاری تصمیم صحیحی نیست و میتوان با یک ایمیل یکبار مصرف، پیام را بهصورت ناشناس ارسال کرد.
فرضیههای بالا تنها برخی از کاربردهای ایمیل موقت هستند. قطعاً شما بهعنوان کاربر اینترنت نیازهای متعدد بیشتری برای ایمیل یکبار مصرف دارید و میتوانید از سرویسهای متعدد آنلاین، بهره ببرید.
آیا ایمیلهای یکبار مصرف از امنیت بالایی برخوردار هستند؟
جواب این سؤال به هدف شما برای استفاده از ایمیل یکبار مصرف بستگی دارد
مهمترین تفاوت بین ایمیل موقت و ایمیل دائمی نیاز به ثبتنام و ایجاد حساب است. ایده پشت اکثر خدمات ایمیل موقت باکیفیت، ناشناس نگه داشتن کاربر است؛ به منظور ناشناس ماندن ۱۰۰% کاربر، هیچگونه
ثبتنام کاربری وجود ندارد.
در یک سناریوی معمولی آدرس ایمیل دائمی، هیچ دو کاربری نمیتوانند آدرس ایمیل یکسانی داشته باشند؛ اما این موضوع در مورد ایمیلهای یکبار مصرف صدق نمیکند. با اینکه ایمیلهای تولیدشده بهطور خودکار بسیار ایمن در نظر گرفته میشوند چون احتمال دریافت آدرس یکسان دو کاربر بسیار کم است، اما همچنان این مورد غیرممکن نیست.
احتمال ایجاد چند ایمیل موقت با آدرس یکسان در شرایطی که کاربر امکان انتخاب آدرس را داشته باشد، بسیار جدبتر میشود. برای مثال، دو نفر به نام ملیکا ممکن است آدرس ایمیل موقت [email protected] را انتخاب کنند. وقتی این اتفاق میافتد، هر دو کاربر ایمیل های یکدیگر را میبینند. باید بدانید که این مورد ناامن در دنیای ایمیل موقت رایج است. بنابراین به نکات زیر توجه کنید:
- هرگز از ایمیل یکبار مصرف برای کارهای حساس استفاده نکنید.
- اگر امکان انتخاب نام کاربری به شما داده شده است، یک نام کاربری سخت و طولانی انتخاب کنید که احتمال یکسان بودن آن با انتخاب دیگران تقریباً ناممکن بهنظر برسد.
- از سرویسهایی استفاده کنید که واقعاً موقتی هستند. برخی از سرویسهای ایمیل موقت، ایمیلهای شما را برای مدتی و برخی برای همیشه نگه میدارند درحالیکه تعدادی از آنها پس از دقایق مشخصی ایمیلهایتان را از بین میبرند.
آموزش ساخت ایمیل موقت و معرفی سرویسها
شاید اواین راهکاری که برای ساخت ایمیل موقت بهنظر شما برسد، ساختن یک حساب کاربری در جیمیل و یاهو یا هر سرویس ایمیل محبوب دیکر باشد. البته همه میدانیم که ساختن حساب کاربری جدید در این سرویسها، دردسرهای خاص خود را دارد. چنین راهکاری تنها برای ساخت دو ایمیل مجزای کاری و شخصی مفید خواهد بود، اما اگر حسابهای کاربری بیشتری نیاز دارید، پیشنهاد میکنیم که از ایمیل یکبار مصرف استفاده کنید.
در ادامهی مطلب، چند سرویس مشهور و ساده را برای ساختن ایمیل موقت معرفی میکنیم. سرویسهای متعددی برای این منظور در اینترنت هستند و ما تنها آنهایی که رایگان و دردسترس کاربران ایرانی بودند را جمعآوری کردیم.
۱- Gmail: ساخت حساب کاربری مستعار
جیمیل امکان ساخت آدرس ایمیل با آدرس مستعار را دراختیار کاربران قرار میدهد که میتوانند با اضافه کردن برخی علامتها، آنها را بسازند. با چنین قابلیتی میتوان آدرسهای مستعار را به افراد و حسابهای کاربری گوناگون داد و سپس در صندوق ورودی اصلی آنها را فیلتر کرد. برای این کار کافی است علامت «نقطه» یا «بعلاوه» را در میان یا پایان آدرس ایمیل اضافه کنید.
برای ساخت حساب کاربری مستعار در جیمیل، مثلاً اگر آدرس شما [email protected] است، میتوانید آدرس [email protected] یا آدرسی با اضافه کردن + با به سرویس مورد نظر اعلام کنید.
تصور کنید قصد ثبتنام در خبرنامهی یک وبسایت دارید و میخواهید مطمئن شوید که آن وبسایت، تنها ایمیلهای خبرنامه را به شما ارسال میکند. در اینصورت بهجای آدرس اصلی خود، آدرس [email protected] را به سرویس مورد نظر اعلام کنید. در چنین مواردی وقتی ایمیلی برای شما ارسال شود، با کلیک کردن روی علامت فلش در کنار To me، میتوانید آدرس مقصد پیام را متوجه شوید. درنتیجه اگر ایمیلی بهجز خبرنامهی مذکور به آدرس [email protected] ارسال شده بود، یعنی وبسایت مذکور آدرس ایمیل شما را به دیگران داده است.
اضافه کردن علامت به آدرس جیمیل و ساختن حساب کاربری مستعار، در ترکیب با قابلیتهای Filter این سرویس، کاربرد زیادی دارد. با ترکیب آنها بهراحتی مشخص میکنید که هر ایمیل برای حساب کاربری مستعار (با علامت نقطه یا بعلاو)، به کدام پوشه منتقل شود. فراموش نکنید که این روش، برای کاربردهای متمرکز بر حریم خصوصی آنچنان مفید نیست و تنها ابزاری برای فیلتر کردن صندوق ورودی محسوب میشود.
۲-nada: ایمیل یکبار مصرف با آدرس تصادفی
سرویس nada، ایمیلهای شخصی و یکبار مصرف دراختیار شما قرار میدهد و تمرکز زیادی هم روی حریم خصوصی دارد. در این سرویس ایمیل موقت با رمز ثابتی ساخته میشود که درواقع برای بازکردن ایمیلهای ورودی، کاربر نیاز به مشخص کردن رمز هم ندارد. با ورود به وبسایت getnada با صفحهی زیر روبهرو میشوید. همانطور که میبینید، وبسایت بهصورت پیشفرض یک آدرس ایمیل موقت دارد و میتوانید با کپی ردن آن، از آدرس ایمیل یکبار مصرف استفاده کنید.
برای ساختن ایمیل موقت جدید در ایرمیل تنها کافی است روی دکمهی Add Inbox در سمت راست تصویر کلیک کنید. وبسایت یک آدرس ایمیل موقت دراختیار شما قرار میدهد که میتوانید برای حسابهای دیگر بهکار ببرید. بهعلاوه قابلیت تغییر آدرس پیشنهادی هم وجود دارد که درصورت دردسترس بودن، به شما تعلق میگیرد.
امکان ساختن ایمیلهای متنوع با این سرویس وجود دارد و برای دیدن صندوق ورودی آنها هم تنها باید وبسایت را بارگذاری کنید. تنها ایراد ایرمیل ذخیرهی نامناسب دادههای کش بود که با یک بار بارگذاری اولیهی کامل سایت (Ctrl+F5) حل میشود. نادا افزونهی کروم هم برای کاربران ارائه میکند.
۳- MailDrop: ساخت ایمیل موقت سریع
MailDrop، ایمیل موقت شما را با سرعت بالایی ایجاد میکند. آدرسهای ایمیل موقت، پیامهای ورودی را تا ۲۴ ساعت نگهداری میکنند و درصورتیکه هیچ فعالیتی در ۲۴ ساعت نداشته باشید، پیامها پاک میشوند. این سرویس همچنین تا ۹۰٪ ایمیلهای اسپم را مسدود میکند.
برای ساخت ایمیل موقت در میلدراپ، تنها باید آدرس مورد نظر خود را در کادر بالایی وبسایت وارد کنید و وارد صندوق ورودی شوید. همانطور که دیدید، این ایمیل موقت رمز ندارد و تنها با داشتن آدرس آن میتوان صندوق ورودی را بررسی کرد. درنتیجه امنیت ایمیل یکبار مصرف میلدراپ اصلاً بالا نیست و برای کاربردهای غیرمهم مفید خواهد بود.
از محدودیتهای میلدراپ میتوان به امکان دریافت تنها ۱۰ پیام اشاره کرد.فضای محدودی برای ذخیره همه پیامها در صندوقهای ورودی Maildrop وجود دارد، بنابراین هر صندوق ورودی خاصی که اخیراً پیامی دریافت نکرده است، ممکن است پاک شود تا فضا برای صندوقهای ورودی فعالتر باز شود.
سرویسهای بسیار متنوعی در اینترنت هستند که کارایی مشابه با میلدراپ دارند و ایمیلهای سریع و موقتی برای شما میسازند. تنها با جستوجوی عبارتهایی همچون Temp Mail یا Disposable Mail در گوگل، میتوانید انواع آنها را مشاهده کنید که بسته به کاربرد مورد نیاز شما، خدمات متفاوتی را ارائه میکنند. البته اکثر آنها ساختار مشابهی دارند و بدون نیاز به رمز عبور کار میکنند. پیامها نیز در اغلب سرویسها پس از مدت مشخص پاک میشود.
۴- Yahoo! Mail: ایمیل یکبار مصرف اختصاصی
جیمیل تنها سرویس ایمیل مرسومی نیست که آدرسهای یکبار مصرف تولید میکند. یاهو هم در سرویس ایمیل خود، قابلیت ساخت ایمیل یکبار مصرف را ارائه میکند که آدرسهای اختصاصی به کاربر میدهد. درواقع رویکرد یاهو با جیمیل تفاوت دارد و بهصورت نام مستعار برای ایمیل اصلی نیست. البته تمامی ایمیلهای دریافتشده در آدرسهای موقت یاهو، به صندوق ورودی اصلی وارد میشوند و میتوان آنها را فیلتر کرد.
آدرسهای ایمیل یکبار مصرف یاهو، از یک نام اصلی و یک کلمهی کلیدی ساخته میشوند. تمامی آدرسهایی که میسازید، ساختاری بهصورت [email protected] خواهند داشت. نام اصلی یا پایهای که برای ایمیل موقت یاهو میسازید، ثابت خواهد بود و امکان پاک کردن یا تغییر آن را نخواهید داشت. برای ساختن ایمیل یکبار مصرف یاهو مراحل زیر را دنبال کنید.
- وارد حساب کاربری شوید و در قسمت Settings وارد زیرمجموعهی More Setiings و سپس Mailboxes شوید.
- روی آیکن فلش در کنار Disposable email address کلیک کرده و سپس Add را انتخاب کنید.
- سپس در بخش base name و keyword، کلمات مورد نظر خود را وارد کنید. میتوانید در بخشهای Sending name و Description هم توضیحات اضافهای برای ایمیل یکبار مصرف خود بنویسید.
برای اضافه کردن هر آدرس جدید یکبار مصرف در یاهو، مراحل بالا را تکرار کنید. فراموش نکنید که base name اولیه برای همهی آدرسها یکسان خواهد ماند و تنها keyword تغییر میکند. برای پاک کردن هر آدرس ایمیل یکبار مصرف وارد همان بخش تنظیمات شوید و با انتخاب آدرس، edit or delete را انتخاب کرده و مشخصات را تغییر دهید یا آدرس را پاک کنید.
برای ارسال ایمیل با آدرسهای یکبار مصرف در یاهو میتوانید در زمان ارسال ایمیل از منوی Comose، روی دکمهی فلش در کنار آدرس ایمیل اصلی کلیک کرده و یکی از آدرسهای موقت را انتخاب کنید.
همانطور که گفته شد، سرویسهای بالا تنها مثالهایی کلی از ایمیل موقت هستند و با جستوجو در اینترنت میتوانید سرویسهای رایگان دیگری را هم امتحان کنید. درنهایت برای کاربردهایی که آنچنان روی امنیت متمرکز نیستند، ایمیلهای یکبار مصرف کارایی بیشتری دارند.
۵- DisposableMail: نوآورانهترین برنامه تولید ایمیل ناشناس
هنگام استفاده از ایمیل موقت با DisposableMail، میتوانید تا سه صندوق ورودی مختلف، یک آواتار و یک رمز عبور داشته باشید. صندوقهای ورودی شما ایمن هستند و رمز عبور میتواند بهعنوان یک رمز عبور موقت در زمانی که از شما خواسته میشود برای ثبتنام در یک وبسایت وارد کنید، استفاده شود.
در فهرست بیپایان ایمیلهای موقت و یکبار مصرف DisposableMail، علاوهبر فضای ذخیرهسازی قابلتوجه برای صندوقهای ورودی ناشناس، هر ایمیل تاریخ انقضا دارد. هنگامی که ایمیل منقضی شد، دیگر نمیتوانید دوباره وارد شوید و صندوق ورودی خود را بررسی کنید. امکان انتخاب شناسه ایمیل از ویژگیهای دیگر این سرویس است.
DisposableMail به کاربران یک عملکرد منحصربهفرد ارائه میدهد. هنگام استفاده از یک ایمیل موقت یا یکبار مصرف با این سرویس، در انتخاب دقیق زمان انقضای ایمیل خود کمی انعطاف دارید. بدینترتیب اگر بیش از چند روز به این آدرس ایمیل موقت نیاز دارید، میتوانید بهسادگی آن را به حداکثر زمان اختصاصدادهشده (دو هفته) تغییر دهید.
۶- temp-mail: حرفهای و کاربردی
temp-mail.io یک سرویس ایمیل موقت پیشرفت است که برای کاربرانی که زیاد با ایمیلهای موقت سروکار دارند، بسیار مناسب است. شما میتوانید حداکثر دو صندوق ورودی با شناسههای تصادفی یا اختصاصی و همچنین امکان انتخاب از بین دامنههای مختلف را داشته باشید.
با اسکن کد QR میتوانید در هر دستگاهی به ایمیل موقت فعلیتان وصل شوید یا لینک آن را مشاهده کنید.
با ویژگی Email history هر بار که ایمیل جدیدی ایجاد میکنید، مرورگر شما این اطلاعات را بهصورت محلی ذخیره میکند. ویژگی Email history دارای محدودیت حداکثر ۵۰ ایمیل است. اگر به حد مجاز رسیده باشید، قدیمیترین ایمیلها از history حذف میشوند.
یک ویژگی جذاب دیگر forwarding است که به کمک آن میتانید ایمیلهای دریافتی در temp-mail را به ایمیل واقعیتان ارسال کنید. هر کسی میتواند تا ۳ ماه یک ایمیل forwarding ایجاد کند. پس از این مدت ایمیل ناپدید میشود و هیچ اسپمی به شما تحویل داده نخواهد شد. میتوانید این ایمیل(ها) را در هر زمانی حذف کنید.
از این سرویس میتوانید به شکل بات تلگرام، افزونه مرورگر یا اپ گوشی استفاده کنید.
۷- TEMPMAILO: ساده و سریع
سرویس ایمیل موقت tempmailo با رابط کاربری ساده و سرراست تقریباً برای استفاده هر کسی مناسب است. اگر به یک ایمیل یکبار مصرف با امکان انتخاب شناسهی موردنظر خودتان نیاز دارید که حداکثر تا دو روز ایمیلهای دریافتشده را نگه دارد، به این وبسایت سر بزنید.