مضرات چیپس خانگی بیشتر از چیپس های بسته بندی!!!
چیپس خانگی که عموما سالم تر از چیپس های بسته بندی شده تلقی می شود به نوعی گول زنک هایی هستند که فروشندگان تحویل مشریان می دهند و هرگز نباید به این طریق مصرف شوند.
مدتی است در برخی فروشگاههای سطح شهر چیپسهایی به نام چیپسهای خانگی در بسته بندی های شفاف به فروش میرسد که علاوه بر قیمت پایین تر، به دلیل ایجاد حس نوستالژیک در بچه های دیروز، طرفداران زیادی دارند اما چرا با وجود توصیه های متخصصان در همان سالها مبنی بر اینکه بسته بندی چیپس در نایلونهای شفاف مضر و سرطانزاست اقداماتی صورت گرفت.
اصلی ترین مشکل چیپسهایی که خانگی تهیه میشوند، چیست؟
چیپس از سرخ شدن ورقه های بسیار نازک سیب زمینی در روغن بسیار داغ تهیه میشود. روغنی که با حرارت بسیار زیاد گرما می بیند، ترکیب های مضر و سرطانزا تولید میکند که مصرف آن برای سلامت انسان بسیار خطرناک است. این روغن باید پس از چند بار استفاده، دور ریخته و روغن جدیدی برای تهیه چیپسهای جدید استفاده شود. کارخانه های موادغذایی صنعتی با برندهای معروف که مستمر تحت نظارت بازرسان بهداشت مواد غذایی قرار میگیرند، معمولا خود را ملزم میدانند روغن را پس از چند بار استفاده، حتما عوض کنند اما این کار در مورد چیپسهای خانگی که نام و نشانی ندارند و در کارگاههای زیرزمینی و دور از چشم بازرسان بهداشت محیط یا بهداشت موادغذایی تهیه میشوند، انجام نمیگیرد. بارها کارگاههایی را دیده ایم که به صورت مخفی اقدام به تهیه موادغذایی مختلف از جمله چیپس میکردند و روغن مصرفی آنها کاملا تیره رنگ شده بود. کاملا مشخص است که این افراد فقط به فکر منافع اقتصادی خود هستند و سلامت مردم برایشان اهمیتی ندارد. به همین دلیل در صورت تمایل فقط باید چیپسها یا مواد غذایی نام و نشاندار که در کارخانه های صنعتی مواد غذایی تهیه شده اند، خرید.
چیپس خانگی و چیپس های بسته بندی
بسته بندی شفاف یا غیرشفاف چه نقشی در سلامت چیپسها دارند؟
اکثر چیپسهای خانگی بسته بندی شفاف دارند. وقتی این بسته بندیها در معرض نور آفتاب قرار میگیرد، روغن داخل ورقه های سیب زمینی بیشتر پراکسید میشود و ترکیب های مضر بیشتری تولید میکند. هرچند بسته بندیهای غیرشفاف هم نباید در معرض نورآفتاب قرار بگیرند زیرا آنها هم دچار مشکلاتی خواهند شد اما این زیان ها به مراتب کمتر از بسته بندیهای شفاف است. در کل باید از خریدن تمام مواد غذایی ای که به هر دلیل خارج از مغازه و در معرض نورآفتاب قرار گرفته اند، خودداری کرد.
چیپسهای خانگی چه مشکلات بزرگ دیگری میتوانند داشته باشند؟
احتما شما هم متوجه شده اید که روی بسته های چیپسهای خانگی هیچ نام و نشانی از میزان نمک، روغن، کالری و... نوشته نشده است زیرا هیچ آزمایشگاهی وجود نداشته که بتواند میزان مواد موجود در مثلا 100 گرم چیپس را اندازه گیری کند. تنها مشخصه ای که میتوان روی برخی از این بسته بندیها دید، تاریخ تولید است که آن هم معلوم نیست درست باشد. به نظر میرسد عاملی که باعث میشود مردم برای خرید اینگونه محصولات اقدام کنند، قیمت ارزان تر آنها نسبت به انواع صنعتی است در حالی که عوارض آنها به مراتب بیشتر خواهد بود. بهترین کار این است که چیپس موردنیاز خود را در خانه تهیه کنید زیرا هم از سالم بودن روغن آن اطمینان دارید و هم آن را بیش از حد شور نمیکنید.
برای تهیه چیپس در منزل چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
مهم ترین نکته این است که مراقب باشید روغن در اثر حرارت زیاد نسوزد و پس از 2 تا 3 بار مصرف دور ریخته شود. اگر برای مزه دار کردن چیپسها قبل از سرخ شدن، به سیب زمینی ها افزودنی می زنید، باید روغن را پس از استفاده دور بریزید زیرا ممکن است افزودنیها در روغن بسوزند. بعد از اینکه ورقه های سیب زمینی سرخ شدند، میتوانید آنها را ابتدا در صافی و سپس در دستمالهای مخصوص آشپزخانه یا کاغذهای جذب کننده روغن بریزید تا روغن اضافه آنها تا حد امکان گرفته شود.
آیا میتوان چیپس را بدون نمک تهیه کرد؟
میتوان این کار را انجام داد اما در صنعت برای افزایش رضایتمندی مشتری از طعم و مزه چیپس و اسنکها، به آنها نمک و افزودنی می زنند. افرادی که تمایلی به مصرف نمک ندارند میتوانند آن را در خانه تهیه کنند.
در معرض هوا قرار گرفتن چیپس ها، چه مشکلاتی را سبب میشوند؟
بهتر است چیپس را در بسته های کوچک و در حد نیاز خریداری کرد اما اگر بسته بزرگی خریدید و بازش کردید، آن را 3-2 روزه مصرف کنید. بهترین مکان برای نگهداری بسته های باز چیپس، جای خشک و خنک است.