قاعده ای برای استفاده از پله برقی در ژاپن
یکی از نکاتی که خارجیان از بدو ورود به توکیو و احتمالاً از همان فرودگاه متوجه آن می شوند و شاید از آن شگفت زده شوند این است که ژاپنی ها هنگام استفاده از پله برقی همگی قاعده نانوشته ای را رعایت میکنند:آنانکه عجله ندارند و ترجیح میدهند روی پله برقی بایستند در سمت چپ پله برقی می ایستند و آن ها که عجله دارند و می خواهند روی پله برقی راه بروند از سمت راست عبور می کنند به طوری که حتی اگر هیچ کس قصد راه رفتن نداشته باشد، همه فقط در نیمه سمت چپ پله می ایستند. این مساله چنان در توکیو همه گیر است که حتی خارجی ها هم در زمان کوتاهی به آن عادت می کنند و ناخودآگاه بدان تن می دهند.
پله برقی در اوساکا
اما شگفتی خارجی ها زمانی کامل می شود که برای نخستین بار به شهرهای غربی ژاپن مثل اوساکا مسافرت می کنند. در اوساکا روش استفاده از پله برقی دقیقاً برعکس توکیو است:در سمت راست می ایستند و از سمت چپ حرکت می کنند. شاید ذکر این نکته بد نباشد که بیش از نود درصد مردم ژاپن راست دست هستند و جهت حرکت خودروها در خیابان در سراسر کشور مانند انگلستان از سمت چپ است. اما این تفاوت نظام مند بین دو کلان شهرتوکیو و اوساکا طوری برجسته و آشکار است که گویی با دو کشور متفاوت سروکار داریم. بر اساس بررسی های انجمن آسانسور ژاپن در سال 1999 در شهرهای مناطق مرکزی ژاپن مثل ناگویا هم عابران مانند توکیو در سمت چپ پله برقی می ایستند.
بنابراین ظاهراً مرز بین این دو الگوی رفتاری جایی بین منطقه چوبو (مرکز) و منطقه کانسای (غرب) است. جالب آن است که دلیل این تفاوت برای خود مردم ژاپن نیز مشخص نیست و در هیچ منبع معتبری به ریشه این تفاوت اشاره نشده است. اما مثل همیشه بین مردم نظرات غیر رسمی فراوانی در توجیه این تفاوت وجود دارد. یکی ازاین داستان ها که ژاپنی ها تعریف می کنند البته آمیخته به افسانه است و احتمالاً به دور از واقعیت، اما شاید شنیدنش خالی از لطف نباشد.