فواید بادام هندی برای سلامتی عبارتند از قلب سالم، عملکرد عصبی و عضلانی قوی، کمک به شکل گیری گلبول های قرمز و بهبود استخوان و سلامت دهان. بادام هندی همچنین به رهایی از دیابت، کم خونی و سنگ صفرا نیز کمک می کند. با ارائه یک دفاع آنتی اکسیدانی، سیستم ایمنی بهتری نیز ایجاد میکند.
بادام هندی چیست؟
بادام هندی جزو مغزهای فوق العاده ای است که متعلق به خانواده Anacardiaceae می باشد که شامل انبه و پسته است. آنها در اصل بومی نواحی ساحلی شمال شرقی برزیل هستند. بادام هندی دانه هایی شبیه به کلیه دارند و به طور گسترده در مناطقی که دارای آب و هوای گرمسیری هستند کشت می شوند. بادام هندی در کشورهایی مانند هند، سریلانکا، کنیا و تانزانیا رشد می کند. این نوع آجیل به پایین میوه ای، که به عنوان سیب بادام هندی شناخته می شود، چسبیده می شود و کاربردهای مختلف دارد و به طور خاص در برزیل، آسیا و آفریقا مورد استفاده قرار میگیرد.
حقایق تغذیه ای و فواید سلامتی بادام هندی
بادام هندی بسیار مغذی است و منبعی قدرتمند از پروتئین ها و مواد معدنی ضروری مانند مس، کلسیم، منیزیم، آهن، فسفر، پتاسیم و روی است. سدیم نیز در مقدار بسیار کم در آن وجود دارد. بادام هندی همچنین حاوی ویتامین هایی مانند ویتامین C، ویتامین B1 (تیامین)، ویتامین B2 (ریبوفلاوین)، ویتامین B3 (نیاسین)، ویتامین B6، فولات، ویتامین E (آلفا توکوفرول) و ویتامین K (فیلیووینون) می باشد. بادام هندی منبع اسید اولئیک است و در صورت مصرف مناسب، مقدار مفید چربی تک غیراشباع و مقادیر کم چربی های چندگانه غیر اشباع را بدون کلسترول مضر در اختیار بدن قرار میدهد.
فواید سلامتی بادام زمینی باور نکردنی است و مواردی که در ادامه ذکر شده اند دلایل کافی برای اینکه باید آنها را به رژیم غذایی خود اضافه کنید ارائه میدهند:
پیشگیری از بیماری های قلبی
بادام هندی منبع خوبی از چربی های سالم است که برای جذب ویتامین های محلول در چربی A، D، E و ویتامین K و تولید اسیدهای چرب ضروری برای رشد مغز و لخته شدن خون ضروری است. این چربی های سالم شامل چربی های تک غیر اشباع (MUFA) و چربی های چندگانه غیر اشباع (PUFA)می باشند. آنها برای قلب مفید هستند و به کاهش کلسترول بد (LDL کلسترول) در صورت مصرف در مقادیر مناسب، حتی در افراد دیابتی نیز کمک می کنند. کلسترول LDL می تواند به علت مصرف بیش از حد چربی های اشباع شده افزایش یابد و تهدیدی جدی برای افراد مبتلا به بیماری های قلبی-عروقی مانند آترواسکلروز یا سخت شدن سرخرگ ها باشد. مطالعات نشان داده اند که انتخاب چربی های غیر اشباع به جای چربی های اشباع، سطح کلسترول HDL را بهبود می بخشد، سطوح تری گلیسرید را کاهش می دهد و به طور کلی فشار خون را نیز کاهش می دهد. گنجاندن مغزهایی همچون بادام هندی، و روغن های گیاهی مانند روغن زیتون و روغن کلزا در رژیم غذایی می تواند این چربی های غیراشباع سالم را در اختیار بدن قرار دهد.
عضلات و اعصاب سالم
روغن های گیاهی منبع خوبی از منیزیم هستند که برای رشد سالم استخوان ها، عضلات، بافت ها و اندام های بدن حیاتی است. منیزیم به حفظ فشار خون کمک می کند، سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند، عملکرد عصب را حفظ می کند و استخوان ها را قوی نگه می دارد. همچنین در فعالیت های متابولیک نقش دارد، فعالیت های انسولین را کنترل می کند و سطح قند خون بدن را تنظیم می کند. کمبود منیزیم متابولیسم کلسیم و هورمون های مسئول تنظیم آن را تغییر می دهد.
کاهش خطر ابتلا به دیابت
وجود مقادیر بسیار کم قند و کلسترول مضر در بادام هندی، باعث می شود این مغز برای بیماران دیابتی بی خطر باشد! بادام هندی حتی به کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ کمک می کند.
پیشگیری از سرطان
تحقیقات انجام شده نشان داده اند که فراوانی آنتی اکسیدان هایی همچون اسید های آناکاردیک، کاردانول ها و کاردول ها در بادام هندی، آن را برای افرادی که تحت درمان برای تومور و سرطان قرار دارند، موثر می سازد. بادام هندی آسیاب شده شکلی از پروتئین است که نسبتا ساده جذب میشود و توصیه می شود که برای بیماران نیز مفید است.
افزایش تشکیل گلبول های قرمز
بادام هندی غنی از مس است که در متابولیسم آهن، کمک به تشکیل سلول های قرمز خون (RBC) و حفظ استخوان ها و سیستم ایمنی سالم نقش دارد. همچنین برای سیستم عصبی و اسکلتی بدن ضروری است. کمبود مس در بدن ممکن است سبب پوکی استخوان، ضربان قلب نامنظم و کم خونی شود.
تقویت استخوان و سلامت دهان و دندان
بادام هندی حاوی فسفر است که برای رشد سالم دندان ها و استخوان ها ضروری است. فسفر به سنتز پروتئین، جذب کربوهیدرات ها و چربی ها و حفظ سلامت سلولی نیز کمک می کند.
کاهش خطر ابتلا به کم خونی
بادام هندی منبع غذایی آهن است که برای حمل اکسیژن در بدن و کمک به عملکرد آنزیم ها و سیستم ایمنی حیاتی است. کمبود آهن در رژیم غذایی می تواند منجر به خستگی، کم خونی و افزایش حساسیت به عفونت شود.
پیشگیری از سنگ های صفراوی
سنگ های صفراوی رسوبات شبیه به سنگ هستند که معمولا شامل کلسترول هستند که در کیسه صفرا تجمع می یابند. گنجاندن منظم آجیل های سالم مانند بادام هندی به رژیم غذایی می تواند به کاهش خطر ابتلا به سنگ های صفراوی کمک کند.
تقویت سیستم ایمنی بدن
بادام هندی حاوی روی است، که نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن، عفونت های میکروبی، سنتز پروتئین و بهبود زخم ها دارد. روی در دوران بارداری برای رشد نوزاد و سالهای رشد کودکی برای حفظ حالت پایدار بدن آن ها بسیار مهم است.
کاربرد آشپزی
مغزهای بادام زمینی خوشمزه و بسیار پرطرفدار هستند. می توان از آنها به شکل ساده یا برشته با نمک یا بدون نمک لذت برد. آنها به غذاهای گیاهی و غیر گیاهی و طیف وسیعی از خوراکی های شیرینی مانند کوکی ها، بیسکویت ها و بستنی اضافه می شوند. به غیر از مغز معروف و خوشمزه بادام هندی، درخت بادام هندی نیز گنجینه ای ارزشمند از کاربردهای دارویی و صنعتی می باشد. این کاربرد ها به طور گسترده ای در گویانا و سراسر آمازون محبوب هستند.
مایع پوسته مغز بادام هندی: این یک محصول جانبی است که در هنگام پردازش بادام هندی به دست می آید و به لحاظ مصرف صنعتی بسیار متنوع است. این مایع یکی از منابع فنول های طبیعی موجود است. فنول یک ماده خام است که برای تهیه داروها، حشره کش ها، رنگ ها، پلاستیک ها، رزین ها و خاصیت ضد موریانه برای چوب استفاده می شود. با توجه به خواص دارویی و وجود اسید آناکاردیک، مایع پوسته مغز بادام هندی دارای اثر آنتی بیوتیکی است و در درمان زخم های دهانی، جذام، عفونت قارچی، زگیل، اسکوربوت و پیلپا استفاده می شود.
برگ و پوست بادام هندی: پوست و برگ این درخت دارای فواید دارویی است و به عنوان درمان هم برای اسهال و هم برای کولیک استفاده می شود. عصاره برگ بادام هندی برای کاهش قند خون و فشار خون مورد استفاده قرار می گیرد. روغن استخراج شده از دانه های آن در تهیه حشره کش ها موثر است. دم کرده پوست درخت بادام هندی دارای خواص قابض است و به عنوان دهانشویه برای درمان زخم های دهانی و به عنوان درمان برای گلو درد و آنفولانزا استفاده می شود. برگ های درخت بادام هندی، هنگامی که با آب جوشانده می شوند، به عنوان ضد پریتیک عمل می کنند و برای درمان درد و ناراحتی در سراسر بدن مورد استفاده قرار می گیرند.
میوه بادام زمینی (سیب بادام هندی): سیب های بادام هندی دارای خواص ضدباکتری هستند و اثبات شده است که در درمان زخم معده و گاستریت، که معمولا توسط باکتری های H. pylori ایجاد می شود موثر هستند. آب سیب بادام هندی غنی از ویتامین C است و دارای اثر ضد اسکوربوت است. به علت وجود آنتی اکسیدان ها این میوه در صنایع آرایشی استفاده می شود و در آماده سازی کرم ها و شامپو های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. در آمریکای جنوبی، از سیب بادام هندی برای تهیه سس ها، مرباها، و کاری ها استفاده می شود. به علت طعم اسیدی آن و به دلیل وجود یک لایه پوستی که به واکنش های آلرژیک بر روی گلو یا زبان منجر می شود، خوردن آن خیلی خوشایند و محبوب نیست. این میوه را می توان تنها پس از بخارپز کردن و یا جوشاندن به مدت چند دقیقه مصرف کرد.
عصاره بادام هندی: حاوی اسید آناکاردیک است که یک آنتی اکسیدان است و نشان داده شده است که اثرات تغییر رنگ پیری را محدود کرده و سلول های سرطانی را از بین می برد. میوه های درخت بادام هندی برای درمان برفک نوزادان و دهان درد استفاده می شوند. در آمازون، مردم از چای تهیه شده از پوست و آب سیب بادام هندی برای اسهال خونی مزمن و به عنوان یک دارو ضد اسهال استفاده می کنند. همچنین اعتقاد بر این است که این میوه دارای خاصیت سودورفیک یا القا کننده عرق است. آب گرفته شده از سیب بادام هندی می تواند به عنوان یک پماد برای درد روماتیسم و نورالژی نیز استفاده شود.
دانه های بادام هندی: روغن استخراج شده از دانه های بادام هندی به طور گسترده ای برای درمان پاشنه ترک خورده استفاده می شود. پودر دانه های بادام هندی دارای اثرات ضد زخم است و برای درمان نیش مار مورد استفاده قرار می گیرد.
ساقه بادام زمینی: صمغ استخراج شده از ساقه بادام هندی به عنوان لاک و جلا برای کارهای چوبی و کتاب استفاده می شود.
عوارض جانبی بادام هندی
سنگ های کلیوی: بادام هندی حاوی نمک های اگزالات است که باعث تداخل در جذب کلسیم در بدن می شوند. کلسیم انباشته شده می تواند منجر به تشکیل سنگ های کلیوی شود. تحقیقات انجام شده در این زمینه نشان میدهند افرادی که مستعد ابتلا به سنگ کلیه هستند، باید تنها مقادیر کمی از مغزهای بادام هندی را مصرف کنند.
آلرژی به بادام هندی: علیرغم تعدادی از فواید سلامتی، مصرف بادام هندی می تواند باعث ایجاد آسیب های سلامتی به افرادی که به مغزهای درختان آلرژی دارند، شود. خوب است بدانیم که همراه با تغییر استانداردهای ملی در زمینه تولید، انتقال و پردازش مواد غذایی، چنین آلرژی هایی در مناطق یا کشورهای مختلف نیز متفاوت است.
واکنش های آلرژیک ناشی از مغزهای درختی مانند بادام هندی، گردو، و پسته می توانند خفیف یا شدید باشند. توصیه می شود در صورت بروز هرگونه آلرژی پس از مصرف بادام هندی با پزشک مشورت کنید.
درماتیت تماسی: درماتیت تماسی یک بیماری پوستی خارشی است که در نتیجه تماس پوست با آلرژن ایجاد می شود. کهیر و تورم ممکن است در اطراف دهان یا سایر قسمت هایی که با آجیل یا پوسته های آنها تماس داشته اند، رشد کنند. اسید آناکاردیک موجود در بادام هندی نیز باعث ایجاد تاول مایع پوسته مغز بادام هندی شود و می تواند سبب بروز خارش و آلرژی شدید پوستی شود.
ناراحتی های دستگاه گوارش: برخی افراد ممکن است در صورتی که به بادام هندی حساسیت داشته باشند، تهوع، اسهال، گرفتگی شکمی، سرفه و استفراغ را تجربه کنند.
مشکلات تنفسی: آبریزش بینی، سرفه و تنگی نفس اغلب احساس می شود. واکنش های شدید تر می توانند موجب مرگ و میر ناشی از التهاب حنجره یا آنافیلاکسی شوند.
آنافیلاکسی: آنافیلاکسی یک واکنش آلرژیک پیشرفته سریع است که می تواند برای کل بدن به علت برخی مواد شیمیایی که برای بدن حساسیت ایجاد میکنند رخ دهد. این واکنش بیشتر به دلیل آلرژی های غذایی ایجاد می شود. همانطور که در تحقیقات مختلف نشان داده شده است، مغزهای بادام هندی می توانند خطر بالایی از آنافیلاکسی ایجاد کنند. این واکنش می تواند به نشانه هایی مانند تنفس پر سر و صدا، ناخودآگاهی، رنگ پریدگی، تورم زبان و یا گلو و خفگی در صدا منجر شود. آنافیلاکسی یک وضعیت اورژانس پزشکی است و باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
به جز چندین مورد استثناء، بادام هندی گزینه ای سالم برای گنجاندن در رژیم غذایی است. اگر در مقادیر مناسب مصرف شود، می تواند به حفظ سلامتی قوی و پایدار کمک کند. به خصوص برای گیاهخوارانی که از گوشت پرهیز می کنند، مغزها می توانند جایگزین خوبی برای جبران سهم آنها از مواد مغذی ضروری باشند.
پس از خوردن این آجیل لذت ببرید.