مرجانه فشاهی
مرجانه فشاهی، زادۀ ۱۳۳۲ در تهران، در زمینۀ علوم سیاسی و اجتماعی در دانشگاه‌های تهران، کمبریج و گوتینگن تحصیل کرده و به کار ترجمه از آلمانی و انگلیسی مشغول است.
2 ماه پیش / خواندن دقیقه

نتانیاهو در ورطۀ جنون شکست ناپذیری

نتانیاهو در ورطۀ جنون شکست ناپذیری


ژاک شوستر [1]، تحلیلگر سیاسی و عضو هیئت تحریریۀ روزنامۀ محافظه‌کار دی‌ولت [2] در یادداشتی که 19 سپتامبر 2024 در این روزنامه منتشر شد [3]، از موضع راست سیاسی به نقد سیاست نتانیاهو پرداخته و او را دچار جنون خودبزرگ‌بینی و توهم شکست‌ناپذیری دانسته است.
متن کامل این یادداشت با ترجمۀ مرجانه فشاهی در ادامه می‌آید. 

ظاهراً سازمان مخفی اسرائیل موفق شده در لبنان ضربۀ سختی علیه ‌حزب‌الله را به انجام رساند. اما در ارزش استراتژیکی انفجارهای پیجر و سایر وسایل ارتباطی جای تردید است. این عمل واقعاً بر ضعف بنیادی دولت نتانیاهو اشاره می‌کند که خطر بزرگی برای اسرائیل است. اگر اخبار صحت داشته باشد، پس سازمان مخفی اسرائیل توفیق یافته است که قدرت خود را به نمایش گذارد. در این نمایش قدرت موساد، تنها در یک دقیقه هزاران دستگاه پیجر را در لبنان منفجر کرده است؛ دستگاه ارتباطی که بیش از همه توسط ‌حزب‌الله مورد استفاده قرار می‌گیرد، زیرا محل این دستگاه‌ها را‌ نمی‌توان تعیین کرد. بر اثر این رویداد شماری از استفاده‌کنندگان آن کشته و بایستی تابه‌حال 2800 نفر زخمی شده باشند. می‌توان این موضوع را آسان گرفت و آن را تشویق کرد، زیرا این اقدام باعث ایجاد وحشت میان ‌حزب‌الله و همچنین افکار عمومی لبنان می‌شود. اما ارزش استراتژیک آن چیست؟ آیا این ضربه ‌حزب‌الله را تضعیف می‌کند؟ آیا به این می‌انجامد که از ضربات روزانۀ راکت‌ها و پهپادهای خود به شمال اسرائیل اجتناب ورزند؟ آیا پس از حمله ضربتی سازمان مخفی، احتمالاً ‌حزب‌الله دیگر قادر نیست به ضربات علیه اسرائیل تحقق بخشد؟ آیا به آزادی گروگان‌ها کمک می‌کند؟ یا اینکه وضعیت اسرائیل را بیشتر به خطر می‌اندازد؟
پاسخ‌ها به این سئوالات چندان درکی از ماجرا ندارند، اما آشکار می‌کنند که اسرائیل با وجود قدرت نظامی خود تا چه حد ضعیف است.
کمبود قدرت تفکر استراتژیک: دولت اسرائیل - با نخست‌وزیری بنیامین نتانیاهو در رأس آن - فاقد قوۀ ادراک استراتژیک است که برتری اسرائیل را در تمام مدت جنگ تا‌کنون رقم زده. در واقع، همۀ نخست‌وزیر‌ها استعداد یک موشه دایان، وزیر سابق دفاع - یا اسحاق رابین - وزیر امور خارجه و نخست‌وزیر سابق اسرائیل - را نداشتند، اما آن‌ها در تمام جنگ‌ها کاری را انجام می‌دادند که قدرتمندان امروز از آن بی‌بهره هستند: آن‌ها به ژنرال‌ها گوش می‌دادند و آگاه از این موضوع بودند که اسرائیل، این سرزمین کوچک، به وسعت ایالت هسن در آلمان، در محدودۀ پانصد میلیون عرب هیچ‌گاه‌ نمی‌تواند قدرت بزرگی باشد. بنابراین، هر تصمیمی، در نهایت، در موارد جدی می‌تواند روی موجودیت کشور تأثبر بگذارد.
برعکس، نتانیاهو و جوانان بزن‌بهادر راست افراطی او از ظرفیت‌های اسرائیل با سهل‌انگاری‌ای استفاده می‌کنند که می‌تواند خسارت‌های سختی به سرزمین وارد آورد.
دلایل بیشماری هست که باید در مورد آیندۀ دولت یهودی نگران بود: تهدید ایران یکی از این دلایل به شمار می‌آید، و قصد نابودی اسرائیل از جانب ‌حزب‌الله و حماس هم دقیقاً به همان اندازه. دلیل دیگر که خطرناک‌تر از دلایل پیشین است، هیئت سیاسی رأس حکومت هستند؛ با رئیس دولتی که از ضربه به دشمن استفاده می‌کند تا خود را در قدرت نگه دارد. 

ترجمۀ این یادداشت در اعتمادآنلاین منتشر شد.

[1] Jacques Schuster
[2] die Welt
[3] https://www.welt.de/politik/deutschland/article253567086/Pager-Explosionen-Netanjahu-verfaellt-dem-Groessenwahn-der-Unbesiegbarkeit.html
شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع