برای گرمازدگی چه بخوریم؟ نوشیدنیهای مناسب برای گرمازدگی کدامند؟ با گرم شدن هوا افراد زیادی دچار گرمازدگی میشوند و برای جلوگیری از آن باید به نکات زیادی توجه کرد. یکی از این نکات خوردن غذاهای مناسب برای گرمازدگی است. همچنین افرادی که گرمازده شدند و یا میخواهند از گرمازدگی پیشگیری کنند، باید از خوردن برخی غذاها خودداری کنند.
کنترل دمای بدن توسط هیپوتالاموس مغز صورت میگیرد. کم آبی بدن باعث تولید گرمای بیشتری در بدن میشود و اگر این دما کنترل نشود موجب گرمازدگی میشود.
چه غذاهایی برای گرمازدگی خوب است؟ بدون شک با افزایش دمای هوا، نوع مواد غذایی مورد استفاده افراد نیز باید تا حدودی تغییر پیدا کند. برخی غذاها هستند که سبب کاهش دمای بدن میشوند و خوردن آنها در فصل تابستان توصیه میشود.
از این غذاها نخورید
برای جلوگیری از گرمازدگی و یا درمان آن نباید از این غذاها مصرف کنید:
- مصرف نمک؛
- مایعات کافئین دار؛
- مایعات شیرین؛
- مایعات خیلی سرد؛
- مایعات یک دفعه و یکجا؛
- غذاهای سرخکرده و چرب؛
- نوشابه و نوشیدنی انرژی زا و گازدار.
غذاهای مفید برای گرمازدگی
در هنگام گرمازدگی بسیاری از صیفی جات مانند خیار، هندوانه، طالبی جایگزین الکترولیتها یا مواد معدنی از دست رفته بدن خواهند شد که مصرف آنها را بسیار توصیه میکنیم.
اگر دچار گرمازدگی هستید و یا میخواهید برای جلوگیری از آن اقدام کنید، میتوانید از غذاهایی که در ادامه معرفی شده است، استفاده کنید.
1. نوشیدن آب و مایعات زیاد
میزان مصرف مایعات در روزهای عادی سال برای افراد ۸ تا ۱۲ لیوان توصیه شده است که در هنگام گرما و برای جلوگیری از گرمازدگی این مصرف باید افزایش پیدا کند. بطوریکه هر نیم الی یک ساعت یک لیوان آب و در طی روز ۱۶ لیوان آب باید نوشیده شود.
نوشیدنیهای مناسب گرمازدگی:
- آب؛
- آب آلبالوی ترش؛
- شربت سکنجین؛
- شربت خاکشیر؛
- شربت زرشک؛
- آب طالبی؛
- خاکشیر و تخم شربتی؛
- شربت گلاب.
2. خوردن سبزیجات
سبزیجات حاوی آب فراوان هستند و برای جلوگیری و درمان گرمازدگی باید از آنها استفاده کنید. سبزیجاتی مانند:
- نخود فرنگی؛
- گوجه فرنگی؛
- اسفناج؛
- فلفل سبز؛
- کاهو؛
- هویج؛
- کرفس؛
- خیار.
3. خوردن میوه برای آبرسانی بدن
مانند سبزیجات، خوردن میوه هم در طول فصل گرم به حفظ آب در بدن و در مواردی نیز به تنظیم دمای بدن کمک می کنند. پس همواره مصرف آن برای درمان و جلوگیری از گرمازدگی توصیه میشود.
میوههای مناسب برای جلوگیری از گرمازدگی:
- هندوانه؛
- لیمو ترش؛
- توت فرنگی؛
- هلو؛
- طالبی؛
- گلابی؛
- آب نارگیل.
4. خوردن آبدوغخیارو
آبدوغخیار نقش موثری در آبرسانی سریع به بدن، رفع تشنگی، گرمازدگی و دفع سموم از بدن دارد. آرامبخش، خوابآور و خونساز است و انرژی بدن را هم افزایش میدهد.
اگر دچار گرمازدگی شُدید
- سعی کنید به یک مکان خنک بروید که ترجیحا تهویه داشته باشد.
- آب یا نوشیدنیهای حاوی الکترولیت بنوشید.
- دوش آب خنک بگیرید تا وضعیت بدنتان سریعتر بهحالت عادی برگردد.
- زیر بازوهای خود و اطراف ناحیهی کشالهی ران، کیسههای یخ قرار بدهید.
- اگر در علائمتان بهبودی مشاهده نکردید به اورژانس زنگ بزنید.
برای رفع گرمازدگی، در مطلب جداگانهای روشهای خانگی و اورژانسی درمان گرمازدگی را توضیح دادهایم که میتوانید بخوانید.
حرف پایانی
افرادی که کم آب مینوشند، غذاهای چرب، تند، شور و پرادویه استفاده میکنند و سپس در معرض هوای گرم قرار میگیرند زمینه گرمازدگی را برای خود فراهم میکنند. از عادتهای خوب تغذیهای در این فصل مصرف سبزیجات و سالاد با آبلیمو همراه غذا است. مصرف کردن چای، قهوه، نوشابه و سایر نوشیدنیهای کافئیندار به دلیل اینکه دفع آب بدن را افزایش میدهد توصیه نمیشود. خوردن روزانه یک وعده غذای سرد مثل نان و پنیر میتواند رطوبت بدن را حفظ کند.