اگر دچار بیماری دیابت هستید و به بچهدار شدن فکر میکنید، هیچ مانعی برای شما وجود ندارد اما برای حفظ سلامت خودتان و فرزندتان لازم است که برخی نکات را رعایت کنید. در این مطلب نکاتی که در صورت ابتلا به دیابت باید دربارهی بارداری بدانید را بیان کردهایم. برای داشتن سلامتی پیش و هنگام بارداری باید از این نکات پیروی کنید.
زنانی که به دیابت مبتلا هستند، اگر پیش از بارداری خودشان را آماده کنند، بارداریشان به احتمال زیاد مشکلی نخواهد داشت.
نکات مهم قبل از بارداری مبتلایان به دیابت
طبیعتاً هنگام بارداری فکرهای زیادی به ذهنتان میآیند و اگر به دیابت مبتلا هستید باید موارد زیادی را در نظر بگیرید. با متخصص دیابت یا پریناتولوژی ملاقات کنید تا رژیم غذایی مناسب دیابت را تجویز کند. این متخصصان سلامتی میتوانند به شما در مسیر بارداری سالم کمک کنند. پس از آن، نکات زیر را برای داشتن فرزندی سالمتر به خاطر بسپارید.
بررسی میزان قند خون
اگر هنگامی که سلامتی و قند خونتان در وضعیت مناسبی قرار ندارد، باردار شوید، با مشکلات جدی رو به رو خواهید شد؛ از جمله فشار خون بالا (بیماری خطرناکی که با نام مسمویت حاملگی بدون تشنج نیز شناخته میشود)، سزارین اورژانسی با توجه به اندازهی بچه، عفونتهای بیشتر و بدتر شدن بیماریهای رایج دیابت و حتی خطر سقط جنین یا به دنیا آمدن جنین مرده.
کنترل شدید فشار خون، اهمیت بالایی دارد؛ زیرا اندامهای بچه در هفتههای ابتدای بارداری و پیش از اینکه بدانید باردار هستید، شکل میگیرند.
حتی پیش از بارداری، میزان قند خونتان را به طور مرتب بررسی کنید. یک زن پیش از بارداری باید قند خونش را کنترل کند و معمولاً پیشنهاد میشود پیش از توقف جلوگیری از بارداری برای اطمینان یافتن از اینکه هنگام آغاز بارداری، میزان قند خون نزدیک به سطح نرمال است، به سطح هموگلوبین A1C معینی برسد." میزان پیشنهادی گلوکز خون پیش از بارداری معمولاً بین 70 تا 100 Mg/dL پیش از غذا و کمتر از 140 Mg/dL دو ساعت پس از صرف غذاست.
هموگلوبین A1C باید طبق نظر متخصص غددتان، 7 درصد یا کمتر باشد.
هنگام بارداری، بهترین میزان قند خون ناشتا 60 تا 90 Mg/dL، پیش از نهار و شام 105 Mg/dL و دو ساعت پس از طرف غذا، 120 Mg/dL است. ممکن است اندازه گیری مداوم قند خون ناخوشایند باشد، اما انجام این کار برای سلامتی خود و فرزندتان ضروری است.
با متخصص دیابت کنید
پایین آوردن مداوم میزان قند خون میتواند یک چالش باشد، اما باز هم باید بگوییم که میتوانید با متخصصان دیابت مشورت کنید. با مراجعه به متخصصین دیابت تحت درمان قرار خواهید گرفت تا به میزان قند خون برسید.
به طور منظم غذا بخورید اما پرخوری نکنید
اکثر افراد هنگام انجام کاری، غذا خوردن را به تعویق میاندازند. هرچند غذا بخش اعظمی از درمان افراد دیابتی را تشکیل داده و برای متعادل نگه داشتن میزان قند خون ضروری است. نباید وعدههای غذایی را حذف کنید، اما این به معنی پرخوری نیست. در حقیقت، اگر اضافه وزن دارید، هنگام بارداری نباید کالری مصرفیتان را افزایش دهید یا فقط باید آن را به میزان کمی افزایش دهید.
غذاهای مغذی را مصرف کرده و از غذاهایی مانند غلات صبحانه، شیرینی و چیپس که کربوهیدراتهای مصنوعی هستند، اجتناب کنید. در عوض، از غذاهایی با کربوهیدرات پیچیده استفاده کنید؛ مانند جوی دو سر، میوه، سبزیجات و چربیهای سالم همانند آووکادو و آجیل.
اگر پزشکتان موافق است، ورزش کنید
فعالیت منظم به شما کمک میکند احساس بهتری داشته و برای داشتن بچه، نیروی بیشتری داشته باشید. اکثر زنان میتوانند برنامهی مخصوص بزرگسالان را انجام دهند که شامل 150 دقیقه فعالیت در هفته یا 30 دقیقه در 5 روز هفته است (اگر نمیتوانید 30 دقیقه فعالیت انجام دهید، میتوانید آن را به قسمتهای 10 تا 15 دقیقهای در روز تقسیم کنید).
یک استثناء وجود دارد؛ اگر پیش از بارداری ورزش نمیکردید، به تدریج و تحت نظر پزشک، زمان فعالیت را افزایش دهید. البته هنگام ورزش در بارداری، همیشه به توصیههای پزشکتان گوش کنید. اگر باید استراحت مطلق داشته باشید، نمیتوانید به طور منظم ورزش کنید.
بهتر است فعالیت فیزیکی را که میخواهید انجام دهید، برنامه ریزی کنید. از فعالیتهایی که نیازمند پریدن بوده، سنگین هستند یا باعث خم شدن کمر به پشت میشوند، اجتناب کنید.
پیاده روی، شنا، دوچرخه سواری یا یوگای پیش از بارداری بهترین گزینهها هستند.
با پزشکتان دربارهی مصرف داروهای دیابتی که باید ادامه دهید مشورت کنید
به طور کلی، میتوانید بسیاری از داروهایی را که برای دیابت مصرف میکنید، طی بارداری نیز مصرف کنید. در واقع، هنگام بارداری با افزایش مقاومت به انسولین، نیاز است تغییراتی در داروها ایجاد شود. هرچند ممکن است محدودیتهایی در انجام این کار وجود داشته باشد، پس لازم است همیشه دربارهی داروهایی که میتوانید مصرف کنید، با پزشکتان مشورت کنید. همچنین پزشکتان را از مواد گیاهی و رژیم غذایی مطلع کنید تا همیشه چیزی را که ضروری است مصرف کنید.
دیابت بارداری
دیابت بارداری، دیابتی است که هنگام بارداری رخ میدهد و با زایمان فرزند از میان میرود. حداکثر 50 درصد زنانی که به دیابت بارداری مبتلا هستند، در 10 سال آینده به دیابت دچار خواهند شد. احتمال بالاتری وجود دارد که فرزندان این زنان نیز دچار دیابت شوند. پس از زایمان نیز به طور مرتب به پزشک مراجعه کنید تا احتمال ابتلا به دیابت را بررسی کند.
اگر به دیابت بارداری نیز مبتلا هستید، این نکات را در نظر داشته باشید (و پس از زایمان، ریسک ابتلا به دیابت را بررسی کنید).