3 سال پیش / خواندن دقیقه

کلسترول خون نرمال چند است؟ |چگونه سطح کلسترول را اندازهگیری میکنند؟

کلسترول خون نرمال چند است؟ |چگونه سطح کلسترول را اندازهگیری میکنند؟

سطح طبیعی کلسترول خون چقدر است؟ در نتایج آزمایش خون سطح LDL، HDL و کلسترول کل بدون مشخص می‌شود که دانستن درباره آنها بسیار مهم است. کلسترول خون نرمال برای سنین مختلف متفاوت است که در ادامه درباره آنها توضیح داده‌ایم.

همان‌طور که سن بالا می‌رود، میزان کلسترول هم افزایش پیدا می‌کند. از نظر آماری مردان بیشتر از زنان در معرض کلسترول بالا هستند. بااین‌حال خطر ابتلا در خانم‌ها با ورود به دوران یائسگی افزایش می‌یابد. برای افراد مبتلا به کلسترول بالا و سایر عوامل خطرساز قلبی مثل دیابت، دادن آزمایش با دفعات بیشتری توصیه می‌شود.

چگونه سطح کلسترول را اندازه‌گیری می‌کنند؟

برای بررسی سطح کلسترول خون نیاز است که آزمایش خون بدهید. قبل از آزمایش، باید 9 تا 12 ساعت ناشتا باشید (چیزی نخورید یا چیزی بنوشید جز آب).

در نتیجه آزمایش خون اطلاعاتی درباره کلسترول خون وجود دارد:

  • کلسترول: اندازه‌گیری مقدار کل کلسترول در خون شما. این ماده شامل کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) و کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) است.
  • کلسترول LDL (بد): منبع اصلی تجمع و انسداد کلسترول در عروق.
  • کلسترول HDL (خوب): HDL به حذف کلسترول از عروق کمک می‌کند.
  • Non-HDL: این تعداد کلسترول منهای HDL شما است. غیر HDL شما شامل LDL و انواع دیگر کلسترول مانند VLDL (لیپوپروتئین با چگالی بسیار کم) است.
  • تری گلیسیریدها: نوع دیگری از چربی در خون است که می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را به ویژه در زنان افزایش دهد.

کلسترول خون نرمال چند است؟ |چگونه سطح کلسترول را اندازهگیری میکنند؟

کلسترول خون نرمال چقدر است؟

تعداد کلسترول بر حسب میلی گرم در دسی لیتر (mg/dL) اندازه‌گیری می‌شود. در اینجا سطح کلسترول سالم، بر اساس سن و جنسیت شما آورده شده است:

برای افرادی که 19 سال یا کمتر دارند:

نوع کلسترول سطح نرمال
کلسترول کل کمتر از 170 mg/dL
Non-HDL کمتر از 120 mg/dL
LDL کمتر از 100 mg/dL
HDL بیشتر از 45 mg/dL

برای مردانی که 20 سال یا بیشتر دارند:

نوع کلسترول سطح نرمال
کلسترول کل 125 تا 200 mg/dL
Non-HDL کمتر از 130 mg/dL
LDL کمتر از 130 mg/dL
HDL 40 mg/dL یا بالاتر

برای زنانی که 20 سال یا بیشتر دارند:

نوع کلسترول سطح نرمال
کلسترول کل 125 تا 200 mg/dL
Non-HDL کمتر از 130 mg/dL
LDL کمتر از 100 mg/dL
HDL 50 mg/dL یا بالاتر

تری گلیسیرید نوعی کلسترول نیست، اما بخشی از یک صفحه لیپوپروتئین است (آزمایشی که سطح کلسترول را اندازه‌گیری می‌کند). سطح تری‌گلیسیرید طبیعی زیر 150 میلی گرم در دسی لیتر است. اگر سطح تری گلیسیرید در حد مرزی (150-199 میلی گرم در دسی لیتر) یا زیاد (200 میلی گرم در دسی لیتر یا بیشتر) داشته باشید ، ممکن است نیاز به درمان داشته باشید.

هر چند وقت باید تست کلسترول بگیرم؟

اینکه چه زمان‌هایی باید تست کلسترول انجام دهید، به سن، عوامل خطر و سابقه خانوادگی شما بستگی دارد. توصیه‌های کلی عبارتند از:

برای افرادی که 19 سال یا کمتر دارند:

  • اولین آزمایش باید بین سنین 9 تا 11 سال باشد.
  • کودکان باید هر 5 سال یکبار دوباره آزمایش کنند.
  • اگر سابقه خانوادگی کلسترول خون بالا، حمله قلبی یا سکته مغزی وجود داشته باشد، ممکن است برخی از کودکان این آزمایش را از 2 سالگی انجام دهند.

برای افرادی که 20 سال یا بیشتر دارند:

  • جوان‌ها باید این آزمایش را هر 5 سال یک بار انجام دهند.
  • مردان 45 تا 65 سال و زنان 55 تا 65 سال باید هر 1 تا 2 سال داشته باشند.

بدن شما به مقداری کلسترول نیاز دارد تا به درستی کار کند. اما اگر کلسترول بیش از حد در خون داشته باشید، خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر بیشتر است.

چه چیزی روی سطح کلسترول من تأثیر می گذارد؟

موارد مختلفی می‌توانند سطح کلسترول را تحت تأثیر قرار دهند. اینها برخی از کارهایی است که باعث بالا رفتن سطح کلسترول خون می‌شوند:

  • رژیم غذایی: چربی اشباع و کلسترول موجود در غذایی که می‌خورید باعث افزایش سطح کلسترول خون می‌شود. چربی اشباع شده مشکل اصلی است، اما کلسترول موجود در غذاها نیز مهم است. کاهش میزان چربی اشباع شده در رژیم غذایی به کاهش سطح کلسترول خون کمک می‌کند. غذاهایی که مقادیر زیادی چربی اشباع دارند شامل برخی گوشت‌ها، لبنیات، شکلات، محصولات پخته شده و غذاهای سرخ شده و فرآوری شده است.
  • وزن اضافه: اضافه وزن عامل خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی است. همچنین تمایل به افزایش کلسترول شما دارد. کاهش وزن می‌تواند به کاهش سطح کلسترول LDL (بد)، کلسترول تام و تری گلیسیرید کمک کند. همچنین سطح کلسترول HDL (خوب) شما را افزایش می‌دهد.
  • نداشتن فعالیت بدنی: فعال نبودن از نظر جسمی یک عامل خطر برای بیماری‌های قلبی است. فعالیت بدنی منظم می‌تواند به کاهش کلسترول LDL (بد) و افزایش کلسترول HDL (خوب) کمک کند. باید سعی کنید در بیشتر روزها، اگر نه در تمام روزها، به مدت 30 دقیقه از نظر جسمی فعال باشید.
  • سیگار کشیدن: سیگار کشیدن باعث کاهش کلسترول HDL (خوب) شما می شود. HDL به از بین بردن کلسترول بد خون از رگ‌های شما کمک می‌کند. بنابراین HDL پایین‌تر می‌تواند به سطح بالاتری از کلسترول بد کمک کند. 

موارد خارج از کنترل شما که می‌توانند بر میزان کلسترول نیز تأثیر بگذارند عبارتند از:

  • سن و جنسیت: با پیرتر شدن زنان و مردان، سطح کلسترول آنها افزایش می‌یابد. قبل از سن یائسگی، میزان کلسترول کل زنان در مردان کمتر از مردان هم سن است. بعد از سن یائسگی، سطح کلسترول LDL (بد) زنان افزایش می‌یابد.
  • وراثت: ژن‌های شما تا حدودی میزان کلسترول بدن شما را تعیین می‌کنند. کلسترول خون بالا می‌تواند در خانواده‌ها ایجاد شود.

با کلسترول بالا چه کنیم؟

کلسترول بالا یکی از مهمترین عوامل خطر بیماری قلبی است و می‌تواند احتمال ابتلا به بیماری قلبی و حتی خطر سکته مغزی را بالا ببرد. به همین دلیل نباید از کنار آن براحتی بگذرید و منتظر باشید که خودش خوب شود!!

بهترین کاری که باید انجام دهید مراجعه به متخصص داخلی است تا بعد از بررسی نتایج آزمایش خون بتواند برای کاهش کلسترول خون راهکارهایی را در اختیار شما قرار دهد.

برای پیشگیری از افزایش سطح کلسترول خون، لازم است کارهای زیر را انجام دهید:

  • وزن خود را کاهش دهید و به سطحی مناسب برسید.
  • سیگار نکشید،
  • مصرف چربی و نمک را کاهش داده و از میوه و سبزی در رژیم غذایی خود استفاده نمایید.
  • حداقل 30 دقیقه در روز ورزش نمایید.

حرف پایانی

ازآنجاکه کلسترول بالا در مراحل اولیه نشانه‌ای ندارد، باید سبک زندگی سالم را در پیش بگیرید. رژیم غذایی سالم داشته باشید، مرتب ورزش کنید و به‌طور منظم با مراجعه به پزشک و انجام آزمایش‌های لازم، سطح کلسترول خون خود را کنترل کنید.


شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع