بسیاری از آثار هنری و ازجمله نقاشی ها، حرف های زیادی برای گفتن دارند و مفهوم آنها بیش از هزاران کلمه است. نقاشی ها می توانند بسیار پیچیده تر از آنچه در نگاه اول به نظر می رسند باشند و گاهی اوقات رمزگشایی آنها دشوار است. مفهوم آثار ماندگار می تواند از تجربیات شخصی هنرمند تا وقایع تاریخی متفاوت باشد. برخی از این نقاشی ها نیز روایت داستان های مذهبی و رمان های معروف هستند که هنرمند آن ها را به زیباترین شکل ممکن به تصویر کشیده است. در حقیقت بسیاری از این هنرمندان با ذوق و قریحه ی خود توانسته اند آثارشان را در تاریخ ماندگار کنند و جایی در دل تاریخ برای خود باز کنند.
در این مطلب، 27 مورد از مشهورترین نقاشی های جهان و داستان های جذاب پشت آنها آورده شده است. اگر به هنر و نقاشی علاقمند هستید، توصیه می کنیم که این مطلب را از دست ندهید.
قبل از همه: تالار آینه (اثر کمال الملک)
معروفترین و مشهورترین اثر کمال الملک نقاشی تالار آینه است. کمالالملک به مدت ۵ سال برروی این اثر کار کرد و با ظرافت تمام همه جزییات آن را به تصویر کشید. در این نقاشی، ناصر الدین شاه در تالار آینه دیده میشود. این اثر در سال 1261 خورشیدی با رنگ روغن به روی بوم کشیده شده است.
نکته جالب این نقاشی نشان دادن محوطه بزرگ تالار آینه است. این تالار در واقعیت این طور باشکوه و بزرگ نیست و کمالالملک در این طراحی تالار را وسیعتر و باشکوهتر از واقعیت نشان داده است.
1- دنیای کریستینا (Christina’s World)
- هنرمند: اندرو وایت
- سال: 1948
نقاشی “دنیای کریستینا” پس از گذشت سال های زیاد از رونمایی آن، همچنان جذاب است. زنی که روی زمین افتاده است، “آنا کریستینا السن” همسایه ی اندرو وایت است که به فلج اطفال مبتلا بوده و این هنرمند او را در حال خزیدن در علفزار، از پنجره ی خانه اش دیده بود. شاید این نقاشی در نگاه اول ساده بنظر برسد اما ژست اولسون به هیچ وجه کسل کننده نیست. این نقاشی یکی از معروف ترین نقاشی های قرن بیستم بشمار می آید.
2- پرتره آرنولفینی (Arnolfini Portrait)
- هنرمند: یان وان آیک
- سال: 1434
این نقاشی که توسط استاد هلندی یان وان آیک کشیده شده است، از برجسته ترین آثار رنسانس شمالی بشمار می آید. تصور می شود که این پرتره تصویر یک بازرگان ایتالیایی ثروتمند بنام آرنولفینییک بهمراه همسرش بوده که در بروژ زندگی می کردند. ترکیب غیرمعمول این نقاشی سوال های زیادی در ذهن بیننده ایجاد می کند. آیا این نقاشی عروسی این زوج را جشن می گیرد یا رویداد دیگری را به تصویر می کشد؟ آیا عروس باردار است یا آخرین مد لباس را پوشیده است؟ و چهره های مرموزی که در آینه محدب به تصویر کشیده شده اند چه کسانی هستند؟ قرار دادن غیر عادی امضای ون آیک در بالای نقاشی نشان می دهد که یکی از این افراد ممکن است خود هنرمند باشد.
3- گوتیک آمریکایی (American Gothic)
- هنرمند: گرنت وود
- سال: 1930
گرنت وود در طول سه سفر خود به اروپا، از دوران هنری رنسانس الهام گرفت. با این حال اثر گوتیک آمریکایی که باعث شهرت او شد، پس از بازگشت از آنجا نقاشی شد. نقاشی “گوتیک آمریکایی” که نماد ملی و نماینده اصلی منطقه گرایی است، تصویر یک پدر و دختر کشاورز را در کنار خانه سفیدشان نشان می دهد. در حقیقت این دو نفر، پدر و دختر نبودند. مردی که در تصویر می بینید، دندانپزشک گرنت و خواهر او است که در حقیقت نقش کشاورز و دخترش را ایفا کرده اند. در این نقاشی صورت های این دو نفر بصورت خشک و خالی از حس هستند و ریزترین جزئیات آنها به نمایش درآمده است.
4- مرگ مارا (Death of Marat)
- هنرمند: ژاک لوئی داوید
- سال: 1793
این شاهکار ژاک لوئی داوید که در سال 1793 خلق شده است، مرگ ژان پل مارا که از نویسندگان و حامیان حزب ژاکوبین بود را نشان می دهد. مارا در حمام توسط دختر جوانی بنام شارلوت کوردی با ضربات چاقو به قتل رسید. این اثر به یکی از ماندگارترین تصاویر انقلاب کبیر فرانسه تبدیل شد و هم اکنون در موزه سلطنتی هنرهای زیبا در بروکسل بلژیک نگهداری می شود.
5- دختری با گوشواره مروارید
- هنرمند: یوهانس فرمیر
- سال: 1665
شاهکار دوران طلایی هلند، “دختری با گوشواره مروارید” اثر ورمیر است. از زمانی که این نقاشی در اواخر قرن نوزدهم ظاهر شد، بینندگان را با نگاه مبهوت خود شگفت زده کرد. از آنجاییکه لباس های این زن نسبت به دوره ای که به تصویر کشیده شده است نامتعارف است و در محیط خاصی کشیده نشده است، هنوز نتوانسته اند بفهمند که متعلق به چه کسی ست و شخصیت دختر تا به امروز ابهامات زیادی ایجاد کرده است. گفته می شود که این زن، تصویر دختر یا معشوقه ورمیر بوده است. برخی نیز تصور می کنند که این تصویر مربوط به شخص واقعی نبوده است. این دختر که یک شال بر سر دارد، بهمراه گوشواره های مرواریدی خود، تصویر منحصر بفردی ایجاد نموده است.
6- اوفلیا (Ophelia)
- هنرمند: سر جان اورت میلی
- سال: 1851-1852
اوفلیا در حقیقت نقاشی است که معشوقه ی هملت را حین غرق شدن در رودخانه و در حال آواز خواندن نشان می دهد. در این شاهکار هنری، نمایش زیبایی اوفلیا و ترسیم دقیق جزئیات منظره، قابل ستایش می باشد. گفته می شود که جان اورت میلی، این نقاشی را از مدل 19 ساله خود الیزابت سیدال، در یک وان پر از آب در استودیویی در لندن کشیده است.
7- پسر انسان (The Son of Man)
- هنرمند: رنه ماگریت
- سال: 1946
آثار نقاش بلژیکی رنه ماگریت در نوع خود بینظیر است و “پسر انسان” خودنگاره ی هنرمند از خود است که چهره اش با سیبی سبز رنگ بطور کامل پوشانده شده است. سیب یکی از نقوش مورد علاقه هنرمند است و پنهان شدن او در پشت آن نشاندهنده ی عدم توجه نقاش به شهرت و هویت خود است. عنوان انتخاب شده برای این اثر توسط ماگریت، به عیسی مسیح اشاره دارد. برخی منتقدان این اثر را تفسیری سورئالیستی از تغییر شکل عیسی مسیح نامیده اند.
8- طوفان در دریای جلیل (the Storm on the Sea of Galilee)
- هنرمند: رامبراند ون راین
- سال: 1633
این شاهکار هنری زیبا دریاچه ای بنام جلیل در فلسطین را نشان می دهد و در حقیقت بیانگر رویدادی ست که برای عیسی مسیح و حواریون او رخ داده است. این نقاشی در 18 مارس 1990، همراه با بیش از ده اثر مهم به ارزش تقریبی نیم میلیارد دلار به سرقت رفت. سارقان هرگز دستگیر نشدند و مکان آثار هنری مفقود شده هنوز مشخص نیست اما انگشت اتهام به سوی ویتی بولگر، جنایتکار حرفه ای در بوستون است که چندین سال پیش فوت شده است.
9- عبور ژنرال واشینگتن از رود دلاویر (Washington Crossing the Delaware)
- هنرمند: امانوئل لوتز
- سال: 1851
این اثر یکی از مهم ترین وقایع جنگ استقلال آمریکا را به تصویر می کشد که تقریبا 75 سال پس از جنگ نقاشی شد. این شاهکار هنری در دونسخه کشیده شد که اولین نسخه ی آن در طی بمباران های جنگ جهانی دوم از بین رفت اما نسخه ی دوم آن به نیویورک منتقل شد و اکنون در یکی از موزه های این شهر نگهداری می شود. لوتز مدتی را در ایالات متحده گذرانده بود و این اثر را با این امید ترسیم کرد که الهام بخش انقلابیون اروپایی باشد.
10- نقاشی پرتره ونگوک با گوش بریده شده
- هنرمند: وینسنت ون گوگ
- سال: 1889
وینسنت ون گوگ بخاطر بریدن گوش خود مشهور است. ون گوگ در سال 1888 به جنوب فرانسه کوچ کرده بود و دچار ناراحتی روحی شدید و افسردگی شده بود. این هنرمند که با کابوس های هذیان آلودی دست و پنجه نرم می کرد، گوش خود را برید، در روزنامه پیچیده و گفته می شود که آن را به یک روسپی محلی داد تا از آن نگهداری کند. این پرتره، ونگوک را با گوش بریده اش نشان می دهد که سمت راست سر خود را با پارچه پوشانیده است. در حقیقت این بخشی از گوش چپ ون گوگ بود که بریده شد و ناهماهنگی در نقاشی، ناشی از بازتاب معکوسی بود که هنرمند هنگام نگاه کردن به آینه درک می کرد.
11- گرنیکا (Guernica)
- هنرمند: پابلو پیکاسو
- سال: 1937
“گرنیکا” کاری از پابلو پیکاسو است که خشم، رنج و آشوب مردم را در طی بمباران هولناکی که آلمان ها در سال 1937 بر شهر کوچک باسک وارد کردند، به نمایش می گذارد. این نقاشی نماد صلح است و یکی از عالی ترین نقاشی های ضد جنگ جهان بشمار می آید. پیکاسو تا زمان جمهوری شدن این کشور صراحتاً نمایش آثار خود را در اسپانیا ممنوع کرد. این در حالیست که سرزمین مادری او هرگز این تقاضا را برآورده نکرد و این نقاشی در سال 1981 و شش سال پس از مرگ دیکتاتور فرانسیسکو فرانکو به نمایش گذاشته شد.
12- جیغ (The Scream)
- هنرمند: ادوارد مونک
- سال: 1893
شاهکار اکسپرسیونیستی ادوارد مونک هنرمند نروژی که به طور عام به عنوان “جیغ” شناخته می شود، اغلب به عنوان پاسخی به فشارهای بیش از حد زندگی مدرن تفسیر می شود. این تصویر که در اصل “فریاد طبیعت” نامیده می شد، با نیت کاملاً متفاوتی ایجاد شد. خود مونک در مورد به تصویر کشیدن این اثر می گوید: “یک روز عصر در مسیری قدم می زدم. احساس خستگی و بیماری کردم. ایستادم و به آسمان نگاه کردم. خورشید در حال غروب بود و ابرها به سرخی می زدند. فریادی را که از میان طبیعت عبور می کرد، احساس کردم. به نظرم رسید که فریاد را شنیدم. من این تصویر را ترسیم کردم و ابرها را مانند خون نقاشی کردم. رنگ ها در این نقاشی جیغ می زنند.” این نقاشی نمادین در سال 1994 از گالری ملی اوسلو به سرقت رفت. مجرم دستگیر شد و نقاشی چند ماه بعد برگردانده شد. نقاشی جیغ از جمله آثار مشهوری ست که بارها در معرض ربوده شدن و دزدی قرار گرفته است.
13- مونالیزا (Mona Lisa)
- هنرمند: لئوناردو داوینچی
- سال: 1503
زن مرموز به تصویر کشیده شده توسط لئوناردو، قرن هاست که توجه بینندگان بسیاری را به خود جلب کرده است. فرضیه های بی شماری در مورد هویت این زن و توضیح لبخند مرموز او ارائه شده است. این نقاشی یکی از نوآوری ها در زمینه ی هنر بشمار می آید و اولین پرتره ی ایتالیایی است که کاملا بر روی تصویر نیم تنه ی سوژه ی تمرکز دارد.
14- پرتره آدل بلوخ باوئر (Portrait of Adele Bloch-Bauer)
- هنرمند: گوستاو کلیمت
- سال: 1907
آدل بلوخ باوئر از حامیان و دوستان نزدیک گوستاو کلیمت بود. وی دختر موریس باوئر (مدیر کل بانک وینر) و همسر فردیناند بود. دوستی بین کلیمت و آدل باعث شد که آدل چندین بار مدل پرتره این نقاش شود و نقاشی فوق، یکی از معروف ترین پرتره هایی ست که از وی بجای مانده است. فردیناند در سال 1945 درگذشت و طبق وصیت خود، برادر زاده و خواهر زاده اش بنام ماریا آلتمن را وارثان املاک خود معرفی نمود. ماریا جهت بازپس گیری مجموعه آثار هنری متعلق به عمویش که یکی از آنها پرتره آدل بلوخ باوئر بود اقامه ی دعوا کرد. وی سالها برای بازگشت نقاشی تلاش کرد و سرانجام در سال 2006 به پیروزی رسید. این داستان به اندازه ای هیجانی بود که در سال 2015، فیلمی تحت عنوان “زنی با لباس طلایی رنگ”، از روی آن ساخته شد. در این فیلم هلن میرن، نقش ماریا و رایان رینولدز نقش وکیل وی را بازی کردند.
15- نقاشی های غار لاسکو (Lascaux Cave Paintings)
- هنرمند: ناشناس
- سال: 15000-17000 سال قبل از میلاد
در سال 1940 مارسل رویدا 18 ساله، پنجره ای را به گذشته های دور باز کرد. وقتی که او با سگش در منطقه دوردون فرانسه در حال قدم زدن بود، به سوراخی افتاد. این حفره به غاری منتهی شد که تقریباً شامل 6000 تصویر پارینه سنگی بود که حیوانات، نمادهای عجیب و اشکال انسانی را نشان می داد. هدف از ایجاد این نقاشی ها مشخص نیست اما احتمال داده می شود که به نوعی مراسم تشریفاتی مرتبط باشد.
16- پرتره مادام ایکس (Portrait of Madame X)
- هنرمند: جان سینگر سارجنت
- سال: 1883–84
پرتره مادام ایکس شاهکاری از جان سینگر سارجنت است که از ویرژینی گوتخو، همسر بانکدار فرانسوی کشیده است. هنگامی که این اثر برای اولین بار در سال 1884در سالن پاریس به نمایش گذاشته شد، منتقدان زیادی را خشمگین کرد. سارجنت امیدوار بود که این پرتره جایگاه او را در این حرفه تثبیت کند. با این حال این نقاشی مشکلات زیادی را برای این هنرمند ایجاد نمود و او را مجبور کرد که به انگلستان برود. این نقاشی تصویر زنی ست که با لباس مشکی فیگور گرفته است. تضاد پوست روشن و تیرگی لباس و پس زمینه، از ویژگی های جالب این نقاشی بشمار می آید.
17- بدون عنوان
- هنرمند: ژان میشل باسکیا
- سال: 1982
باسکیا یک هنرمند دیوارنگار آمریکایی آفریقایی تبار بود. این جوان زندگی سختی را سپری کرد و در سن 27 سالگی بر اثر مصرف بیش از حد هروئین درگذشت. در دسامبر 2018، یکی از آثار بدون عنوان وی رکوردی در ساتبیز ثبت کرد و 110.5 میلیون دلار فروخته شد. در حقیقت توانست رکورد گرانترین نقاشی آمریکا را از آن خود کند. پس از بررسی اثر فوق با اشعه ماوراء بنفش مشخص شد که این نقاشی شامل عناصری است که توسط باسکیا با جوهر نامرئی کشیده شده است.
18- در مولن روژ (At the Moulin Rouge)
- هنرمند: هانری تولوز لوترک
- سال: 1892- ۱۸۹۵
تولوز-لوترک از خانواده ای ثروتمند و اشرافی فرانسه بود. این هنرمند به یک اختلال ژنتیکی مبتلا بود که بر رشد استخوان های او تأثیر گذاشت. او با عصا راه می رفت و قدش تنها یک متر و پنجاه سانت بود. او به دلیل ظاهر جسمانی خود مسخره می شد و قادر به انجام بسیاری از فعالیت های عادی نبود. وی در اثر “در مولن روژ” دنیایی را به تصویر می کشد که در آن احساس آرامش می کرد. در این شاهکار هنری سه مرد و دو زن به تصویر کشیده شده اند که دور یک میز نشسته اند و خودنگارهای از لوترک در کنار پسر عمویش گابریل نیز در پس زمینه آن دیده می شود.
19- سفیران (The Ambassadors)
- هنرمند: هانس هلباین
- سال: 1533
هانس هلباین از پرطرفدارترین نقاش پرتره در عصر خود است که مدت زمان قابل توجهی را در دربار هنری هشتم گذراند. نقاشی “سفیران” تصویر سفیر فرانسه در انگلستان بهمراه دوستش را در اواخر 20 سالگی نشان می دهد.
در این نقاشی از اجزای تمثیلی مختلفی استفاده شده است شیء تار و سیاه و سفیدی که قسمت پایینی نقاشی مشاهده می کنید، در واقع جمجمه یک انسان است که نمایانگر مرگ و میر است. این شیء از زاویه ی روبرو اصلا قابل تشخیص نیست و باید از زاویه ی خاص به آن نگاه شود تا تصویر جمجه مشخص شود. همین امر ناظران را مجبور می کند تا نقاشی را از دیدگاه های مختلف مشاهده کنند.
20- دختر با بادکنک
- هنرمند: بنکسی
- سال: 2006
اثر فوق در ابتدا در سال 2002 روی دیواری در شهر لندن پدیدار شد و از همان زمان جرء یکی از آثار محبوب این شهر قرار گرفت. چندین نقاشی دیگر که به این هنرمند دست نیافتنی نسبت داده شد، در سالهای بعد در اطراف لندن ظاهر شد. در سال 2018 یک فرد ناشناس این اثر را به مبلغ یک میلیون و ۱۸۰ هزار یورو خرید اما درست پس از به صدا درآمدن صدای چکش خرید، نیمی از اثر با کاغذ خردکن از بین رفت و تنها بادبادک قرمز رنگ روی زمینه سفید تابلو باقی ماند. به این ترتیب به نظر می رسید که دختربچه، بادبادک را در هوا رها کرده است. در حقیقت بنکسی با این ابتکار قصد داشت کالایی شدن هنر را محکوم کند.
21- قتل هولوفرنس توسط یهودیت (Judith Slaying Holofernes)
- هنرمند: آرتمیزیا جنتیلسکی
- سال: 1610
در دوره ای که زنان نقاش از سوی جامعه ی هنری پذیرفته نمی شدند، آرتمیزیا جنتیلسکی اولین زن نقاشی بود که توانست به این عرصه قدم بگذارد. جنتیلسکی در 18 سالگی مورد تجاوز قرار گرفت و در یک دادگاه علنی با متجاوز خود روبرو شد اما دادگاه متهم را آزاد نمود. او خشم بعدی خود را در کارهای هنری خود بویژه “قتل هولوفرنس توسط یهودیت” به نمایش گذاشت.
این نقاشی یک قسمت از کتاب “جودیت” در کتاب مقدس را روایت می کند که در آن جودیت به کمک خدمتکارش، سر هولوفرنس را بعد از مستی در خواب می برد. جودیت بیوه زنی زیبا بوده که پس از محاصره ی شهرش توسط بیگانگان، مخفیانه به اردوگاه دشمن می رود و موفق می شود سر هولوفرنس که سردار بزرگ یک ارتش بود را در خواب ببرد. این اثر در حقیقت نشاندهنده ی قدرت زنان و پیروزی آن بر مردان است و به همین دلیل بعنوان هنر قدرت زنان نیز شناخته می شود.
22- میرا (Myra)
- هنرمند: مارکوس هاروی
- سال: 1995
این نقاشی عظیم مارکوس هاروی، تصویر یکی از بیرحم ترین زنان بریتانیایی بنام “میرا هندلی” قاتل سریالی کودکان در دهه 60 را به تصویر می کشد. پس از رونمایی از این اثر، انتقادات فراوانی به آن وارد شد و بارها مورد تخریب واقع شد.
23- شبانه سیاه و طلایی، سقوط موشک (Nocturne in Black and Gold, the Falling Rocket)
- هنرمند: جیمز مک نیل ویسلر
- سال: 1875
این شاهکار هنری ویسلر، برای نخستین بار در گالری گروس ونور لندن در سال ۱۸۷۷ به نمایش گذاشته شد. این اثر بیانگر یک پارک شهر و سقوط موشک به واسطه آتش بازی در شب و آسمانی مه آلود است. در نقاشی شبانه سیاه و طلایی، سقوط موشک به یک جهت بسیار مشهور است چون آغازگر طرح دعوی در دادگاه بین ویسلر و منتقد هنری جان راسکین شد.
24- سالواتور موندی (Salvator Mundi)
- هنرمند: لئوناردو داوینچی
- سال: 1500
سالواتور مندی به معنای منجی جهان و تصویری از عیسی مسیح است. این نقاشی زیبا در حراجی در نوامبر 2017 به قیمت 450.3 میلیون دلار به فروش رسید. خریدار نهایی این اثر با تماس تلفنی در حراجی شرکت کرده بود و هویت او کاملاً مشخص نبود اما شایعات نام “شاهزاده بدر بن عبدالله بن فرحان آل سعود” را به عنوان صاحب این اثر مطرح نموده اند. در ۷ دسامبر نیز گزارش شد که محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی خریدار این نقاشی بوده است.
25- دو فریدا (The Two Fridas)
- هنرمند: فریدا کالو
- سال: 1939
این نقاشی از مشهورترین آثار فریدا کالو است که در اکثر روزهای زندگی خود زجر کشید و این زجرها را در اکثر نقاشی های وی می توان دید. آثار کالو با شمایل عمیقاً شخصی تزئین شده است و به زندگی پر از درد و رنج جسمی و عاطفی او اشاره می کند. “دو فریدا” هنرمند را قبل و بعد از جدایی دردناک وی از همسرش “دیه گو ریورا” به تصویر می کشد. در سمت چپ فریدا با لباس سفید یکدست دیده می شود (که احتمالا لباس عروسی اش است) و در سمت راست فریدا در لباس بومی مکزیک دیده می شود که دست در دست یکدیگر دارند.
26- تداوم حافظه (The Persistence of Memory)
- هنرمند: سالوادرو دالی
- سال: 1931
در این نقاشی زیبا که از معروف ترین آثار سالوادور دالی بشمار می آید، ساعت هایی دیده می شود که در حال ذوب شدن می باشند و باعث می شود که بیننده در مورد نحوه ی گذراندن وقت خود بیشتر تامل کند. برخی معتقدند که این نقاشی از نظریه ی نسبیت انیسشتین الهام گرفته است. این نقاشی که با نام هایی همچون “ساعت های نرم یا ذوب شده” نیز شناخته می شود، در موزه هنر مدرن شهر نیویورک به نمایش گذاشته شده است و با زیر پا گذاشتن منطق و واقعیت، یک حالت رویایی و توهم زا برمی انگیزد.
27- بعدازظهر یکشنبه در جزیره گراند ژات (A Sunday on La Grande Jatte)
- هنرمند: ژرژ سورا
- سال: 1884
دو سال طول کشید تا ژرژ سورا مشهورترین کار خود را به پایان برساند. جزیره گراند ژات در رودخانه سن در پاریس قرار گرفته است و در اواخر قرن نوزدهم میلادی، تفرجگاه محبوبی برای ساکنین پاریس به شمار می آمد. هنگامی که این تابلو برای اولین بار در سال 1886 در معرض دید عموم قرار گرفت، با تردید منتقدان روبرو شد. اما چیزی که این اثر را در زمره شاهکارهای هنری قرار داد، این بود که این نقاش اثبات کرد که نقاشی به صورت نقطه نقطه، سطحی روشن تر از نقاشی با ضربات کلاسیک قلم مو به وجود می آورد.