صمیمیت در خانواده باعث ارضای بسیاری از نیازهای روحی و روانی اعضا میشود. در هر جمع خانوادگی حدودی از صمیمیت وجود دارد، اما برای بهتر کردن آن همه اعضا باید تلاش کنند. هر کودکی نیاز به ارتباطی عاطفی و صمیمی دارد، با رفع نیازهای جسمانیاش به طور کامل ارضا نشده و نیاز به در آغوش کشیده شدن و نوعی صمیمیت از طرف مراقب اصلی خود دارد. خانواده مهم ترین نهادی است که میتواند نیازهای عاطفی افراد را برطرف کند. اگر این نهاد بتواند منبعی غنی از ارتباطات را برای اعضای خود فراهم نماید، افراد در جریان تعاملات مثبت و تجربه صمیمیت قرار میگیرند. این ارتباطات بر کلیه روابطی که انسان در طول زندگی خود با سایر افراد برقرار میکند، اثر میگذارند. خانواده هایی که در ایجاد روابط صمیمانه عاطفی دچار مشکل هستند می توانند با ریشه یابی علت این معضل، آن را رفع کرده و از بروز مشکلات رفتاری فرزندان خود در آینده پیشگیری نمایند. مشاوره خانواده در این خصوص می تواند راهگشای مطمئنی باشد.
در ابعاد مختلف صمیمیت در خانواده ایجاد کنید
صمیمیت به معنای توانایی ایجاد رابطه عمیق با دیگران است که جنبهها و ابعاد مختلفی از فرد را در برمیگیرد. رابطه صمیمانه فقط در یکی از ابعاد صمیمیت یعنی جسمانی، فکری و یا عاطفی و هیجانی خلاصه نمیشود. برای داشتن یک ارتباط موثر و موفق و صمیمانه، باید هر سه این ابعاد ارضا شوند، در غیر این صورت صمیمیت از بین خواهد رفت.
1. صمیمیت جسمی
در واقع صمیمیت جسمی و فیزیکی ساده است و رفتارهایی نظیر دست دادن یا بوسیدن گونهها را شامل میشود. کارهای ساده این چنینی بین اعضای خانواده احساس تعلق و نزدیکی را در جمع خانوادگی ایجاد میکند.
2. صمیمیت عاطفی و هیجانی
برقراری صمیمیت عاطفی و هیجانی چالش برانگیزتر از صمیمیت جسمی است. صمیمیت عاطفی سریع ایجاد نمیشود و روند کندتری دارد. برای ایجاد صمیمیت عاطفی به هر حال باید تا حدی از خود بگویید، بدون این که در دیگران یا در خودتان احساس بدی به وجود بیاورید.
ایجاد رابطه عاطفی و هیجانی، هنری است که نیاز به یادگیری دارد و یکی از مهارتهای مهم در ایجاد صمیمیت عاطفی مهارت شناساندن خود به دیگران از طریق خود افشاگری و صحبت کردن از خود به شکل مناسب است. صمیمیت عاطفی از اصول مهم تشکیل خانواده سالم است.
3. صمیمیت فکری و عقلانی
سومین بعد صمیمیت، صمیمیت فکری و عقلانی است. صمیمیت فکری مانند صمیمیت عاطفی به زمان بیشتری نیاز دارد. صمیمیت فکری به وسیله مهارت ارتباط کلامی، حرف زدن و رد و بدل عقاید و افکار در مورد مسائل مختلف ایجاد میشود. کسانی که از نظر طرز فکر و نوع نگرش و به قولی جهان بینی به هم نزدیک هستند، در درجه اول به صمیمیت عقلانی دست مییابند.
اهمیت صمیمیت بین اعضای خانواده
صمیمیت درواقع همان بعد عاطفی عشق است. روابط بدون وجود صمیمیت نمیتوانند برای افراد، سالم و کافی باشند. ابراز عشق در خانواده بدون وجود صمیمت امکان پذیر نبوده و شکل گیری خانواده سالم را به خطر میاندازد.
1. جمع خانوادگی | اهمیت صمیمیت بین پدر و مادر
والدین در واقع باید الگویی از یک رابطه سالم برای فرزندان خود باشند. صمیمیت بین زوجین بر مهارتهای فرزندپروری آنها نیز اثر گذار است. پدر و مادری که رابطه آسیب دیده و سردی با یکدیگر دارند در ارتباط با تربیت فرزندان خود دچار مشکلات بسیاری میشوند.
خانواده اولین محل آموزش مهارت های زندگی فرزندان است. فرزندانی که رابطه صمیمی و عاشقانه والدین خود را شاهد باشند، مسلما در مورد زندگی مشترک آینده خود دیدی مثبت توام با درک متقابل و حفظ احترام در خانواده خواهند داشت.
2. اهمیت صمیمیت بین والدین و فرزندان
در مورد صمیمیت بین والدین و فرزندان باید به نقش ویژۀ مادر اشاره کرد. جایگاه مادر در خانوده در ایجاد ارتباطات سالم اعضای خانواده بسیار تاثیر گذار است. در واقع مادر از همان لحظههای نخستین تولد فرزند با شکل دادن رابطه صمیمانه با او، در شکل گیری مفهوم دلبستگی در فرزند خود اثر میگذارد. اگر دلبستگی بین مادر و کودک درست شکل نگیرد فرد به احتمال بیشتری در آینده، در برقراری روابط نزدیک دچار چالش خواهد شد.
البته اشاره به نقش ویژه مادر به معنی کم اهمیت بودن ارتباط صمیمانه با پدر نیست. پدر در خانواده منبعی از قدرت در خانواده برای فرزندان محسوب میشود، همچنین وجود پدر تکیه گاهی امن برای فرزندان فراهم میکند. اگر پدر نتواند ارتباطی صمیمانه با فرزندان خود داشته باشد، فرزندان او به احتمال بیشتری در طول زندگی و در برخورد با مراجع قدرت دچار مشکل و سردرگمی خواهند شد.
به دلیل نقش مهمی که کیفیت ارتباط صمیمانه بین اعضای خانواده بر سلامت روان و روابط اجتماعی افراد دارد، اگر فکر میکنید که اعضای خانواده شما در این زمینه مشکلات زیادی را تجربه میکنند، کمک گرفتن از یک خانواده درمانگر ضرورت بیشتری مییابد.
ایجاد صمیمیت بین اعضای خانواده
با توجه با ابعاد صمیمیت که توضیح داده شد، خانواده به خصوص والدین باید بکوشند که در همه ابعاد، ارتباطی صمیمانه با سایر اعضا برقرار کنند. به ترتیب صمیمیت زوجین، صمیمیت با فرزندان و صمیمیت بین خواهر و برادر مورد توجه قرار میگیرد.
برای آنکه بتوانید رابطهای دوستانه و سرشار از صمیمیت بین اعضای خانوادۀ خود ایجاد کنید به نکات زیر توجه نمایید:
1. جمع خانوادگی | تماس فیزیکی را فراموش نکنید
تماس فیزیکی یا همان صمیمیت جسمانی در بسیاری از خانوادهها به طور کامل نادیده گرفته میشود. بسیاری از والدین کمتر فرزندان خود را در آغوش گرفته و می بوسند. فراموش نکنید که بغل کردن کودک یکی از نیازهای اساسی روانی کودک است و این رفتارها احساس تعلق و نزدیکی را در خانواده افزایش میدهد و بر سایر ابعاد صمیمیت نیز تاثیر میگذارد. فقدان این بعد از رابطه بین شما و سایر اعضا فاصله ایجاد میکند.
2. جمع خانوادگی | فرصتی برای خودافشایی فراهم کنید
خودافشایی به معنای آن است که بتوانید از خودتان، احساسات و اسرارتان نزد دیگران صحبت کنید، بدون آن که ترسی از قضاوت آنها داشته باشید. اگر در برابر اشتباهات و تجربیاتی که سایر اعضا با شما در میان میگذارند از واکنشهای تند و هیجانی دوری کنید، به دیگران اجازه میدهید که بیشتر از خود به شما بگویند. این رفتار باعث افزایش صداقت در خانواده و صمیمیت بین اعضای خانوادهتان میشود. مسلما با مشورت و مذاکره در خانواده به جای پنهان کاری، بیشتر در مورد راه حلها اندیشیده میشود.
3. درک متقابلی از عقاید یکدیگر داشته باشید
اختلاف نظر و عقیده یکی از عوامل اصلی جنگ و درگیری بین بسیاری از خانوادههاست. بسیاری از والدین یا زوجین نمیتوانند، عقیده مخالفی را در درون خانواده بپذیرند. تلاش مدام برای اقناع یکدیگر و تغییر نظر افراد باعث میشود که اعضا هر روز بیش از پیش از یکدیگر فاصله بگیرند.
اگر میخواهید روابط صمیمانه را در خانواده خود حفظ کنید، تلاش نمایید تا با افزایش مــهارت همدلی درک متقابلی از سایر اعضا داشته باشید و آنها را با عقاید و افکارشان بپذیرید. همچنین اگر میخواهید در مورد عقایدتان با یکدیگر بحث کنید، بهتر است روشهای گفت و گوی مسالمت آمیز و اثر بخش را به کار ببرید. اگر در این زمینه احساس ضعف میکنید، آگاهی خود را بالا ببرید یا از یک مشاور روانشناس برای بهبود مهارتهای ارتباطی خود کمک بگیرید.
تاثیر خدمات روانشناسی بر صمیمیت جمع خانوادگی
در نهایت اینکه صمیمت در خانواده بسیار مهم است و علاوه بر بهبود و ارتقاء سلامت روان اعضا، از سایر مشکلات و اختلافات خانوادگی نیز پیشگیری میکند. به همین دلیل ضروری است که از کمک یک روانشناس در حوزه خانواده بهرهمند شوید تا با آموزش مهارتهای لازم، در این مسیر شما را یاری دهد. برخی مواقع با وجود تمام تلاشهای اعضا، همچنان صمیمیت در خانواده شکل نمیگیرد؛ روانشناس با بررسی و ریشه یابی مشکل، آن را حل کرده و به شما کمک میکند تا خانواده سالم و صمیمی خود را تشکیل دهید. مرکز مشاوره حامی هنر زندگی با کادری مجرب و متخصصان دوره دیده می تواند در این زمینه یاریگر شما باشد