از شیر گرفتن کودک هنگام خواب در دل شب، یک روش آموزش خواب به کودکان شیرخوار است. اما برای انجام این روش لازم است نکاتی را بدانید تا این کار باعث گرسنه ماندن کودک یا موارد اشتباه دیگر نشود. به عنوان مثال نمیتوان از شیردهی به یک نوزاد یا کودکی یک ماهه صرف نظر کرد، چون کاری نادرست است. برای شناخت بهتر، در این مطلب میتوانید با سن و زمان مناسب برای از شیر گرفتن کودکتان در شب، اطمینان از آمادگی برای از شیر گرفتن کودک هنگام شب، نظرات کارشناسان دربارهٔ از شیر گرفتن کودک در شب و نکاتی مفید هنگام از شیر گرفتن کودکان شیرخوار در شب آشنا شوید.
سن مناسب برای از شیر گرفته شدن کودک در شب
کودکان نیازهای مهمی دارند که آن را با نیاز به شیر خوردن نشان میدهند مثل در آغوش گرفته شدن و تغذیه شدن توسط مادر یا پدر که برای کودک آرامشبخش است و البته که چیزهای کمی هست که به اندازهٔ این موارد به کودک حس آرامش و اطمینان بدهد. به عنوان مثال اگر شما به تازگی به سر کار برگشتهاید و روزها کمتر در خانه هستید، کودکتان ممکن است به عنوان راهی برای ارتباط با شما، سینهٔ شما یا یک شیشهشیر بخواهد. همچنین ممکن است وقتی کودک در حال دندان درآوردن است، سرما خورده یا یک تغییر تکاملی در رشد را تجربه میکند، شبها بیشتر از خواب بیدار شود. به دلیل تمام این موارد، مهم است که فرایند از شیر گرفتن را به تدریج و با ملایمت انجام دهید و به خاطر داشته باشید که کودکتان هنوز خیلی کوچک است و نیاز بسیار زیادی به تسکین، تسلی، نزدیکی و اطمینان خاطر، به ویژه از طرف شما دارد.
پس با توجه به تمام موارد گفتهشده و هرچند هر کودکی با دیگری متفاوت است، اما معمولاً بین چهار تا شش ماهگی بیشتر کودکان در طول روز آنقدر کالری دریافت میکنند که آنها را برای پنچ یا شش ساعت در دل شب سیر نگه دارد. با این حال، اصلاً غیرعادی نیست که کودکان کوچکتر از این سن هم شبها ساعتهای متوالی بخوابند بدون اینکه به شیر خوردن نیاز داشته باشند و برعکس برای کودکان بزرگتر از این سن هم غیرمعمول نیست که شبها برای غذا خوردن بیدار شوند.
اطمینان از آمادگی برای از شیر گرفتن کودک در شب
اگر شما از شیردهی یا دادن یک شیشهشیر به کودک در نیمههای شب لذت میبرید، دلیلی برای منع و حذف این کار وجود ندارد، زیرا کودک او در نهایت خودش این کار را کمکم ترک خواهد کرد. اما از سوی دیگر، اگر میبینید خودتان کلافه و خسته شدهاید و کودکتان از لحاظ فیزیکی آمادهٔ این تغییر است، شاید وقت آن رسیده باشد که شیر شب را از برنامهٔ غذایی کودکتان حذف کنید. همچنین اگر شما بیخوابی مزمن دارید، حفظ سلامت و آسایش خودتان دشوار میشود. بنابراین تصمیمگیری برای پایان دادن به تغذیههای شبانه تا حدی هم میتواند بر اساس این موضوع باشد که این بیدار شدنها چه تأثیری روی شما داشته است.
همچنین برای اطمینان کامل از اینکه کودکتان آماده است یا خیر، خیلی بهتر است اگر با پزشک فرزندتان صحبت کنید. پزشک میتواند به شما کمک کند همهٔ مسائل را در نظر بگیرید و بر اساس میزان رشد کودکتان برای این کار تصمیم بگیرید و خیالتات نیز راحت باشد.
بهطورکلی و طبق نظر کارشناسان، اگر کودکتان حداقل چهار تا شش ماهه است، شما احتمالاً میتوانید وعدههای تغذیهٔ شبانه را حذف کنید. البته حتی اگر کودکتان به شیر خوردن در نیمهشب نیاز نداشته باشد باز هم ممکن است بیدار شود و شیر بخواهد. کودکانی که عادت داشتهاند شبها چندین بار شیر بخورند، معمولاً از روی عادت بیدار میشوند و تغییر این روال روتین ممکن است کمی زمان ببرد.
نظرات کارشناسان دربارهٔ از شیر گرفتن کودک در شب
برخی کارشناسان حامی این روش میگویند تغذیههای شبانهٔ غیرضروری ممکن است واقعاً باعث ایجاد مشکلات خواب شود. طبق گفتهٔ آنها، اگر کودکی در طول شب چندین بار برای تغذیه بیدار شود، یک پوشک خیلی خیس یا مشکلات گوارشی ناشی از این بیدار شدنهای مکرر ممکن است باعث شود که دوباره و بارها بیدار شود و بخواهد باز هم شیر بخورد که در نتیجه یک دور باطل ایجاد میکند.
اما از سوی دیگر، کارشناسانی نیز بر مزایای تغذیههای شبانه برای تقویت پیوند عاطفی بین والد و کودک تأکید میکند. آنها از والدین میخواهند که تا وقتی تغذیههای شبانه برای خانواده خیلی مخل و مزاحم نیست برای از شیر گرفتن کودک در شب عجله نکنند. در نهایت و مثل همهٔ تصمیمات تربیتی، شما لازم است کاری را انجام دهید که برای شما و خانوادهتان بهتر باشد.
نکاتی مفید برای از شیر گرفتن کودک در شب
قبل از شروع هر روش آموزش خوابی به کودکان شیرخوار و بهطورکلی پیش از هر تصمیمی در مورد تغییرات زندگی فرزندتان ابتدا لازم است که شما و همسرتان با یکدیگر همنظر و همراه باشید تا بتوانید در مسیری که انتخاب میکنید موفقتر عمل کنید. نکات زیر میتواند شما را برای از شیر گرفتن کودک در شب راهنمایی کند:
فرایند از شیر گرفتن را آهسته و کمکم شروع کنید: هر شب، مدت کوتاهتری از هر سینه به کودک شیر بدهید یا مقدار کمتری شیر در شیشهشیر بریزید. سعی کنید با تسکین دادن کودک و ضربه به پشتش او را بخوابانید تا فواصل بین وعدههای شیردهی بیشتر شود.
از خوردن شیر کافی در طول روز مطمئن شوید: وقتی کودک بزرگتر شده است و تحرک پیدا میکند، شاید در طول روز نخواهد بازی و فعالیتش را قطع کند تا شیر بخورد یا شیشهشیر را بگیرد و ممکن است بخواهد در طول شب این کمبود را جبران کند. برای اینکه مطمئن شوید که در طول روز شیر کافی میخورد وعدههایی را در طول روز برنامهریزی کنید که به یک جای آرام و بدون حواسپرتی بروید و به کودک شیر یا شیشهشیر بدهید. اگر باز هم مطمئن نیستید که کودکتان شیر کافی میخورد، از پزشکش بخواهید با وزن کردن او میزان رشدش را بررسی کند.
شبها وعدههای تغذیهٔ اضافی به او بدهید: اگر کودک با شکم پر به رختخواب برود کمتر احتمال دارد که نیمهشب بیدار شود و گرسنه باشد. حتی میتوانید قبل از اینکه خودتان بخوابید او را برای تغذیهٔ آخر بیدار کنید.
از شیر گرفتن شبانه را در زمان مناسبی آغاز کنید: این کار را در طول دورههای تغییر و انتقال انجام ندهید. برای مثال، اگر در حال برگشتن به سر کار هستید یا میخواهید به مسافرت بروید این کار را نکنید. همچنین اگر روزها به هر دلیل کمتر کنار کودکتان هستید، اطمینان پیدا کنید که وقتی با هم هستید بیشتر از همیشه او را بغل میکنید تا او احساس نزدیکی و ارتباط بیشتری کند و در نتیجه کمتر احتمال داشته باشد که در نیمههای شب تسکین و تسلی شما را بخواهد.
از همسرتان کمک بگیرید: اگر شبها شما از کودک مراقبت میکنید، احتمال دارد که بوی شما یا بوی شیرتان باعث شود که او باز هم شیر بخواهد. اگر کودک را در اتاق خودتان میخوابانید میتوانید گهوارهٔ کودک را در سمتی بگذارید که همسرتان میخوابد تا وقتی کودکتان شبها بیدار میشود، همسرتان فقط او را آرام کند.
وعدههای تغذیهٔ شبانه را بهتدریج و یکییکی کم کنید: وقتی کودک برای شیر خوردن بیدار میشود، او را با ملایمت تسکین دهید و نوازش کنید و بگویید الان وقت خواب است نه شیر خوردن. بگویید فردا صبح میتواند شیر بخورد یا شیشهشیرش را بگیرد، اما الان وقت خواب است. درحالیکه به پشت یا شکمش میزنید، با ملایمت اما قاطعانه صحبت کنید ولی او را از تختش بلند نکنید. اگرچه هنوز خیلی کوچکتر از آن است که حرفهای شما را بفهمد، اما به تدریج معنای آنها را خواهد فهمید و حضور شما برایش آرامشدهنده خواهد بود.
در بسیاری از موارد، کودکان تنها برای یک یا دو شب کمی گریه میکنند و بعد با برنامهٔ جدید تطبیق پیدا میکنند. اگر سعی دارید وعدههای تغذیه را کم کنید و چندین شب متوالی است که کودک به شکلی تسلیناپذیری گریه میکند، به برنامهٔ قبلی خود برگردید و بعد از یک هفته یا همین حدود دوباره امتحان کنید.