از آن جای که چربی ها بخش مهمی از یک رژیم غذایی سالم هستند، باید بیشتر به مصرف چربی های مفید تاکید شود و مصرف چربی های مضر را حد امکان محدود کرد .
چربی های اشباع نشده به عنوان چربی های خوب شناخته می شوند زیرا برای قلب، کلسترول و سلامت کلی بدن مفید هستند.
این چربی ها می توانند به این موارد در رابطه با سلامت بدن کمک کنند:
- خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سکته را کاهش دهد.
- سطح LDL ( کلسترول بد ) را کاهش و سطح HDL ( کلسترول خوب ) را افزایش دهد .
- از ضربان قلب غیر طبیعی جلوگیری کند
- به کاهش فشار خون کمک کند
منابع چربی های اشباع نشده به دو گروه تقسیم می شوند :
1- چربی های MUFA:
- روغن زیتون، کانولا، کنجد
- آواکادو
- زیتون
- مغزها ( بادام، فندق، پسته)
- کره بادام زمینی
2- چربی های PUFA:
- روغن سویا و آفتابگردان
- تخمه آفتاب گردان
- تخمه کدو تنبل
- دانه کتان
- گردو
- ماهی ها ( سالمون، خالمخالی، تن، ساردین )
چربی های ناسالم یا بد:
1- چربی های ترانس:
مقدار کمی از چربی های ترانس در گوشت و لبنیات وجود دارند، در حالی که چربی های مصنوعی ترانس خطرناک تر هستند.
این چربی ها بدترین نوع چربی هستند زیرا نه تنها LDL را افزایش می دهند بلکه باعث کاهش سطح HDL نیز می شوند.
خواندن برچسب های مواد غذایی در رابطه با میزان چربی ترانس آن ها مهم است.
هیچ مقدار از چربی مصنوعی ترانس بی خطر محسوب نمی شود، بنابراین سعی کنید آن را از رژیم غذایی خود حذف کنید.
منابع چربی ترانس:
- شیرینی های پخته شده به روش تجاری
- کلوچه، دونات، خمیر پیتزا
- مواد غذایی بسته بندی شده مثل : ( پفک، چیپس، کراکر، پاپ کورن )
- غذاهای سرخ شده
- هر چیزی که حاوی روغن نباتی هیدروژنه باشد .
چربی های اشباع شده:
اگر چه به اندازه چربی های ترانس مضر نیستند اما می تواند LDL را افزایش دهند و بیش از حد بر سلامت قلب تاثیر منفی بگذارند، بنابراین بهتر است در حد اعتدال مصرف شوند.
حال که نیازی به جدا کردن تمام چربی های اشباع از رژیم غذایی شما نیست، اکثر متخصصان تغذیه توصیه می کنند مصرف آن را تا 10 درصد کالری روزانه خود محدود کنید.
منابع چربی های اشباع:
- گوشت قرمز
- پوست مرغ
- لبنیات کم چرب
- کره
- بستنی