درمان قطعی و سریع ترس و اضطراب با روش ها و تکنیک های رفتاری و شناختی امکان پذیر است. اضطراب حالتی شبیه به دلهره، سردرگمی و دلشوره است که قابل دیدن نیست. اما ترس چیزی است که ماهیت و وجود خارجی دارد. ترس در واقع منبع مشخص دارد، ترس از هر چیزی که باعث وحشت ما می شود مانند حیوانات وحشی، زلزله و بسیاری از چیزهای دیگر. اما اضطراب منبع مشخص خارجی ندارد و غالباً دلیلی در گذشته و یا در آینده دارد، بنابراین حال ما را پرتنش و خراب می کند. ما به شما کمک می کنیم تا شناخت بهتری از ترس و اضطراب خود داشته باشید.
نشانه های افراد مضطرب چیست؟
برای درمان ترس و اضطراب اول باید ریشه را پیدا کرد. اما مشکل اینجاست که افراد مضطرب نمی دانند از چه چیزی اضطراب دارند و به یکباره دچار رفتارهایی با سطح اضطراب بالا می شوند که واکنش هایی در جسم و بدنشان خواهد داشت. مثل سردی دست و صورت، داغ شدن بدن، تپش قلب، حالت تهوع و یا بیرون روی و سرگیجه از جمله نشانه های اضطراب است که بسته میزان بالا بودن و یا پایین بودن اضطراب یکی از این حالت ها خود را در جسم نمایان می کند.
ریشه اضطراب
از آن جایی که درمان ترس و اضطراب ریشه در ذهن و شناخت ما دارد و تصمیم ناخودآگاه ما برای به وجود آمدن اضطراب و عامل اصلی آن تعارضی است که در وجودمان است و از آن آگاه نیستیم و در روان ما به صورت نقص است و در جسم، خود را با این نمودها بیان می کند. وقتی فردی از اضطراب سخن می گوید، در واقع از مسئله ای حرف می زند که به یکباره به او هجوم می آورد و تمام ذهن و بدنش را درگیر می کند و انسان برای باخبر کردن فرد از این اضطراب در جسم، خود را به حالاتی مانند تهوع و تپش قلب نشان می دهد که نیاز به بررسی دارد.
تفاوت ترس و اضطراب از نگاه کاپلان
بهتر است برای درمان ترس و اضطراب دقت کنیم. هشداری که فرد را گوش به زنگ می کند (alerting signal) یعنی به فرد هشدار می دهد که خطری در راه است و باعث می شود که فرد بتواند برای مقابله با خطر، اقداماتی به عمل آورد.
ترس هم هشداری است که فرد را گوش به زنگ می کند، ولی باید آن را از اضطراب افتراق داد. ترس در پاسخ به خطری معلوم، بیرونی، معین و یا منشا غیر تعارضی ایجاد می شود. اضطراب در پاسخ به تهدیدی پیدا می شود که نامعلوم، درونی و مبهم است.
علائم اضطراب
احساس اضطراب دو مولفه دارد. با خبر شدن فرد از تغییرات جسمی خود (مثل تپش قلب و تعریق) و با خبر شدن از اینکه عصبی شده است یا ترسیده است.
احساس شرم نیز ممکن است به اضطراب دامن بزند (دیگران می فهمند که من ترسیده ام). بعضی افراد وقتی می فهمند دیگران پی به اضطراب آن ها نبرده اند یا شدت آن ها را دریافت نکرده اند، بسیار تعجب می کنند. همچنین اضطراب بر روی قدرت یادآوری (recall) و مختل ساختن ربط دادن امور به یکدیگر می تواند بر روی یادگیری و کاهش تمرکز اثر داشته باشد. درمان سریع ترس و اضطراب با دکتر روانشناس متخصص درمان انواع ترس و انواع اضطراب مرکز مشاوره مکث امکان پذیر است.
انواع مناطق و ناقل های عصبی تأثیر گذار در اضطراب
- نوراپی نفرین در منطقه لوکوس سرولوس
- سروتونین
- هورمون آزاد کننده (CRH)
- نقش محور هیپوتالاموس، هیپوفیز، فوق کلیه
- گاما - اسید گابا
- گالانین
- دستگاه لیمبیک
- قشر مخ
درمان قطعی و سریع ترس و اضطراب
جهت تعیین وقت و درمان قطعی و سریع ترس و اضطراب شما می توانید با مرکز مشاوره مکث و متخصص درمان اضطراب تماس حاصل کنید. افراد مضطرب حتماً باید به یک روانشناس ترجیحاً با رویکرد روانکاوی مراجعه کنند و از سطح اضطرابشان مطلع شوند و درمان را آغاز کنند. زیرا اضطراب به تنهایی می تواند عاملی برای حملات قلبی و سکته باشد و غیر از آنکه فرد را از لحاظ روانی فلج می کند و فرد در هر حالتی مدام دچار دلهره و آشوب است و نمی داند چرا از لحاظ جسمی نیز آسیب رسان و پر خطر است.
باید به این نکته توجه کنیم که ترس های بی دلیل که ریشه اضطرابی دارند حتماً باید پیگیری شوند و نیازمند درمان هستند، زیرا اضطراب به مرور با شکل گیری تعارض بیشتر، وسعت و دامنه بیشتری پیدا می کند و ممکن است فرد را به سمت افسردگی بنیادی بکشاند.
بنابراین توجه به سطحی از اضطراب های کم و خفیف هم نشان از تعارض است. شاید برایتان این سوال مطرح شود که تعارض چیست و چگونه به وجود می آید؟
تعارض در ساده ترین تعریف به نیرویی روانی در فرد گفته می شود که فاصله بین خواست، میل قلبی و آنچه که در وجودمان سرکوب شده است، می باشد.
در واقع وجود ما چیزی را می طلبد اما آن را سرکوب کرده ایم و ناچار به ایفای نقش دیگری شده ایم و این عامل در وجودمان درونی شده، پس از آن ذهن هوشیار و زیرک ما، به آن دلیل که خواسته اصلیمان را نمی تواند فراموش کند با سطحی از اضطراب در شرایطی که به صورت ناخودآگاه، ما را بین خواسته مان و سرکوب خواسته قرار می گیرد، مضطرب می کند که این آلارم را به فرد بدهد که در اینجا خطری است که تو و روان تو را تهدید می کند و اضطراب نشان دهنده همان تعارض (سرکوب امیال، احساسات، نیازهایمان) است.
چگونه اضطراب می تواند بر زندگی فرد اثر گذار باشد
همانگونه که پیش از این توضیح داده ایم اضطراب و اثرات آن بر روی هر فردی می تواند زندگی او را از پا در آورد. فردی که دچار اضطراب است نمی تواند زندگی خود را به صورت نرمال بگذراند و رفتارهای روزمره خود را داشته باشد و دلیل اصلی بی قراری و احساس ناامنی در فرد است. بیماری های روحی می توانند هر فردی را به طور کامل از رفتارهای روزمره دور کنند تا زمانی که فرد خود را نیازمند بهبود و درمان بداند.
آیا ترس و اضطراب درمان پذیر است
از آن جایی که ترس یک پدیده شناختی است قطعاً می تواند بسیار ساده تر از اضطراب قابل درمان باشد. به طور مثال فردی که از تاریکی و یا حیوانی می ترسد می تواند با تغییر در شناخت و عوامل محیطی و بازتاب های آن به ترس های خود غلبه کند و با رفتار درمانگری و ایجاد رفتارهای جدید به دستاوردهای جدید دست پیدا کند. درمان ترس و اضطراب با تکنیک های متفاوت قابل درمان است.
اما اضطراب اتفاقی متفاوت تر در روان فرد به وجود می آورد، از آنجایی که اضطراب ریشه در آسیب ها و تعارضات موجود در روان دارد شناخت و درمان آن بسیار پیچیده تر و مهم تر است.
به هر میزان که تعارضات در روان هر فردی بیشتر باشد سطح اضطراب نیز بالاتر خواهد رفت و فرد مضطرب احساس ناخوشایند تری را تجربه می کند. یکی دیگر از راهکارهای درمان ترس و اضطراب به صورت قطعی و سریع استفاده از دارو و رفتار درمانی است.
علل وجود تعارضات در روان فرد
در درمان ترس و اضطراب باید دقت کنیم که ریشه و پایه وجودی تعارضات روانی حد فاصل بین آنچه که فرد می خواهد باشد و آنچه که هست و وجود دارد است. بنابراین به هر میزان فردی احساس ناخوشایند بیشتری به خود و آنچه که هست داشته باشد تعارضات او نیز بیشتر خواهد بود.
در درمان های روانکاوانه می توان تعارضات فرد را جستجو کرد و به علل و ریشه های اصلی آن که اساساً ریشه در کودکی و عزت نفس فرد دارد پرداخت تا فرد بتواند به مرور احساس خوشایند بیش تری را تجربه کند.
وقتی فردی مضطرب می شود باید بداند در وجود و و روان او اتفاقی از پیش افتاده و امروزه آن مسئله خود را به صورت اضطراب نشان می دهد. نشانه های اضطراب دلیلی برای پیگیری و درمان است و نباید آن ها را نادیده گرفت و باید به ریشه و اصل دلیل آن با کمک یک روانشناس با مهارت پی ببریم و مشکلاتمان را در ذهن حل کنیم. به همین دلیل یک درمانگر با گرایش روانکاوی برای درمان هایی از این دست بسیار مؤثر عمل می کند.