حالا که خیلیها به دلیل شیوع کرونا مجبورند در خانه بمانند، میتوانند به فکر راهاندازی یک شغل خانگی باشند. مشاغل یا کسب و کارهای خانگی آن دسته از فعالیتهایی است که از سوی یک عضو یا اعضای خانواده در فضای مسکونی در قالب یک طرح کسبوکار بدون مزاحمت و ایجاد اخلال در آرامش واحدهای مسکونی همجوار شکل میگیرد و منجر به تولید خدمت یا کالای قابل عرضه به بازار خارج از محیط مسکونی میشود.
این تعریفی است که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای مشاغل خانگی ارائه میکند. راهاندازی کسبوکارهای خانگی و راهاندازی کسبوکار در منزل میتواند مزایای گوناگونی را برای شاغلان این عرصه داشته باشد که از جمله آنها میتوان به حذف هزینههای جاری محیط کار مانند خرید، رهن و اجاره، مالیات، عوارض و قبوض مصرفی، ایجاد توازن بین مسؤولیت خانوادگی زنان و اشتغال آنان، حذف هزینه ایاب و ذهاب، استفاده از نیرو و تخصص اعضای خانواده، ایجاد زمینههای کار خانوادگی، امکان انتقال تجارب از طریق آموزش غیررسمی به شیوه استاد - شاگردی بین اعضای خانواده و... اشاره کرد.
در ادامه نگاهی به برخی از رایجترین کسبوکارهای خانگی و ملزوماتشان خواهیم انداخت. شاید تخصص یا مهارت شما هم جزو یکی از اینها باشد، اما تابهحال از جنبه درآمدزایی به توانمندی خود نگاه نکرده باشید. وقت آن رسیده که برای ورود به یک شغل خانگی با درآمد مناسب آستینها را بالا بزنید.
۱ - پرورش قارچ: با توجه به رواج زیاد پرورش قارچ در سالهای اخیر شاید فکر کنید که بازار قارچ اشباع شده است. اما از آنجا که این خوراکی خوشمزه و پرطرفدار گونههای بسیار متنوعی دارد و از طرفی تمامی اطلاعات و ریزهکاریهای پرورش آن را بهراحتی میتوان در میان کتابهای موجود در بازار و منابع اینترنتی به دست آورد با کمی خلاقیت میتوانید جای خود را در بازار پر تقاضای قارچهای خوراکی باز کنید.
۲ - پرورش پرندههای زینتی: اگر از جمله افراد علاقهمند به نگهداری پرندههای خانگی هستید، ممکن است تجربه تخمگذاری این پرندهها را در خانه داشته باشید. اما اگر قصد داشته باشید به چشم منبع درآمدی به آن نگاه کنید، قطعا باید محیط زندگیتان به گونهای باشد که امکان توسعه فضای این کار بدون ایجاد مزاحمت برای همسایگان برایتان میسر باشد. علاوهبر این از آنجا که با موجودی زنده سر و کار دارید، پیش از هرچیز آموزشهای لازم برای پرورش سلامت این پرندگان را بیاموزید.
۳ - پرورش ماهیان زینتی: از جمله حوزههایی است که به چشم نمیآید، اما بازار بسیاری وسیعی در جهان و حتی ایران دارد. تکثیر و پرورش برخی ماهیان زینتی نظیر گوپی، سیچلاید و گلدفیش در فضاهای محدود خانگی کاملا انجامشدنی است. اگر در این زمینه تجربهای ندارید پیشنهاد میکنیم یک آکواریوم کوچک و یکی دو کتاب مربوط به تکثیر و پرورش ماهیهای زینتی را از فروشگاههای آکواریومی بخرید و کار را با گوپی شروع کنید. ماهی زندهزا و مقاومی است. پس از اینکه مهارت کافی در نگهداری و پرورش و تکثیر این ماهی را طی چند ماه پیدا کردید، کمکم سراغ ماهیهای دیگر بروید. بعد در فکر بازاریابی و ارتباط با واسطهها باشید و بهتدریج تکثیر و پرورش صنعتی ماهیان زینتی را در بخشی از فضای خانه کلید بزنید.
۴ - پرورش بلدرچین: پرورش بلدرچین از مواردی است که در هر خانهای امکانپذیر نیست. اما اگر خانهتان آپارتمانی نیست و شرایط نگهداری از پرندگان را دارید این روزها پرورش بلدرچین گوشتی و تخمگذار میتواند سودآوری مناسبی در بازه نسبتا کوتاهی داشته باشد. البته باید پیش از شروع این کار اطلاعات کافی برای نحوه نگهداری در شرایط بهداشتی و سالم این پرندگان را بیاموزید و در صورتی که بخواهید آن را توسعه دهید حتما برای دریافت پروانه بهداشت اقدام کنید.
۵ - دستسازها: از جمله مواردی است که از سالهای دور بخش عمدهای از مشاغل خانگی را دربر گرفته و امروز نیز حیات بسیاری از صنایعدستی ما به وجود چنین کسبوکارهایی وابسته است. این دسته شامل اقلام متنوعی مانند دستبافها، سوزندوزی، بافتنی، انواع سازههای تزئینی مانند مجسمهها و... را شامل میشود. البته نکتهای که در این مورد باید به آن توجه کنیم این است که چشم ما ایرانیان به صنایعدستی رایج کشورمان عادت دارد و حتی خیلی از ما استادکاران ماهر در این رشتهها را میشناسیم و به آنها برای خرید مراجعه میکنیم، بنابراین اگر بخواهیم کسبوکار کوچکی را با بازار خوب در این حوزه راهاندازی کنیم،
۶ - پرورش گیاهان زینتی آپارتمانی: پرورش گل و گیاه نیز از جمله مواردی است که اگر فضای مناسبی برایش در خانه داشته باشید نهتنها مزاحمتی برای همسایهها ایجاد نمیکند بلکه بسیار چشمنواز نیز هست. منابع خوبی برای آموزش نحوه تکثیر گیاهان آپارتمانی مختلف مانند کاکتوس و بنفشه آفریقایی که سودآوری قابل قبول به همراه دارند در دسترس است و اگر بتوانید شرایط محیطی مساعدشان را فراهم کنید با هزینه معقول میتوانید به درآمدزایی مناسبی بدون دردسر دست پیدا کنید.
۷ - طراحی و تولید زیورآلات: یادگیری نرمافزارهای مورد نیاز برای طراحی جواهرات در کنار پشتکار و صدالبته ذوق و سلیقه شما میتواند مسیر جدیدی برای درآمدزایی به همراه داشته باشد.
همچنین بسیاری از زیورآلات دیگر مانند سازههای برنجی یا رزینی و... بهراحتی در خانه امکان تولید دارد و مسیر فروش آنلاین نیز میتواند بازار خوبی برای فروش زیورآلات خاص به سبک شما را فراهم کند.
۸ - تولید مواد خوراکی خانگی: شکل سنتی این کسبوکار خانگی که این روزها همچنان پررونق مشغول فعالیت است، تولید مربا، ترشی، لواشک و سبزیجات خشک یا سرخ کرده است. البته این روزها اقلام خوراکیهای خانگی بهشدت متنوع شده و بازار این محصولات پرطرفدار دیگر فقط به همسایههای اطراف محل سکونت محدود نمیشود. در این کسبوکار نیز علاوه بر مهارت کافی، خلاقیت در نحوه ارائه میتواند تضمینکننده درآمدزایی خوبی برای شما باشد. هرچند با توجه به ارتباط مستقیم این حوزه با سلامت بهشدت جای سازوکاری برای مجوزهای وزارت بهداشت به جهت اطمینان بیشتر مصرفکننده خالی است.
۹ - شیرینیپزی و فینگرفود: شاید زمانی تصورمان از شیرینی و کیکهای خانگی به کیکهای سادهای ختم میشد که در ظروف یکبار مصرف ساده در سوپرمارکتهای نزدیک خانهمان میدیدیم. اما این روزها تولید کیک و شیرینی خانگی و غذاهای انگشتی از جمله مشاغل خانگی قوی بهشمار میرود. فعالان این حوزه که تعدادشان نیز اندک نیست این روزها بسیار حرفهای هستند و رقابت تنگاتنگی برای ارائه محصولات باکیفیت و خاص مطابق سلیقه مشتری دارند. اما نگران نباشید، دورههای آموزشی زیادی به صورت حضوری و آنلاین مهارتهای لازم برای پخت و تزئین کیک، شیرینیهای خانگی و کوکیهای تزئینی در دسترس است.
۱۰ - تولید پاکت و جعبههای کادو دستساز برای مناسبتهای مختلف: بستهبندی صنعت بسیار خلاقانهای است که روز به روز در حال پیشرفت است. این روند حتی در نحوه ارائه هدیه ما به دوستانمان در طول چند سال گذشته نیز بهخوبی مشهود است. پس چرا از این دنیای پر از ایده و خلاقیت که حتی به وسایل و ابزار گرانقیمت هم نیاز ندارد، برای تولید درآمد استفاده نکنید؟ برای شروع میتوانید با کمی جستوجو در اینترنت با ایدههای جالب و ویدئوهای آموزشی آشنا شوید. کمی که در این زمینه تبحر پیدا کنید، قطعا نوآوریهای بسیار بیشتری را متناسب با بازار هدف اجرا خواهید کرد. برای فروش نیز در کنار فروش اینترنتی میتوانید محصولتان را به فروشگاههای این اقلام یا لوازمالتحریرفروشیها ارائه کنید.
۱۱ - چاپ سیلک: حتما لیوان، ماگ، پیکسل و دیگر اقلام پلاستیکی یا لعابی و پارچهای که چاپ عکس یا تصاویر کارتونی را روی آنها انجام میدهند را در بازار دیدهاید. جالب است بدانید ابزار چاپ این اقلام ابعاد کوچکی دارند. بهعلاوه در مقایسه با بسیاری از تجهیزات تولیدی، هزینه بسیار بالایی برای خرید آنها لازم ندارید. پیشنهاد میکنیم اگر پسانداز مختصری دارید در اینترنت راجع به ابزارهای چاپ پیکسل و ماگ و... جستوجو کنید و بعد یکی از این چاپگرها و مواد اولیهاش را از بخرید و به خانه بیاورید.
حتما تجارب اول شما با شکستهایی همراه است، اما کمکم طرز کارش را یاد میگیرد. از اینجا به بعد کافی است در فضای مجازی و بهویژه اینستاگرام صفحهای درست کنید و برای کار و محصولاتتان تبلیغ کنید تا اولین سفارش را بگیرید.
۱۲ - طراحی، مدیریت و پشتیبانی وبگاه: اینکه وبگاه بهگونهای طراحی شود که هم چشمنواز و گیرا باشد و هم تجربه کاربران از تعامل با آن به هدفی که سفارشدهندگان از طراحی وبگاه داشتهاند نزدیک شود و خروجی همه آنها به فروش بیشتر بینجامد، آرزوی مدیر هر کسبوکاری است. اگر طراح وبگاه خوبی باشید و در این زمینه مهارت کسب کنید نان شما در روغن است! پشت رایانه در خانه مینشینید و وبگاه طراحی میکنید.
با اینحال با طراحی وبگاه کار تمام نمیشود. وبگاه برای فعال ماندن نیاز به مدیری دارد که محتواهای صفحات مختلف را از تولیدکنندگان محتوا بگیرد، آنها را بارگذاری و در زمان مناسب و با شیوه اصولیای که مشاور بهینهسازی موتور جستوجو میگوید، آن را منتشر کند. اگر در این کار خبره شوید در تمام دنیا برایتان کار هست و همه هم از خانه انجامشدنی است.
۱۳ - مشاور بهینهسازی موتور جستوجو (سئو کار): مدیر هر کسبوکاری که وبگاهی راهاندازی کرده، حتما میخواهد کاربران اینترنت وقتی در مورد محصولش در گوگل جستوجو میکنند، وبگاه او را در صفحه اول و در رتبههای بالا ببینند. برای اینکه این اتفاق بیفتد بایستی در مدیریت وبگاه و شیوه ارائه محتوا اصلاحاتی انجام شود و نکاتی مدنظر قرار گیرد.
۱۴ - برنامهنویسی و طراحی اپلیکیشن (اپهای اپساز): برنامهنویسی و طراحی اپلیکیشن جزو پرطرفدارترین و پردرآمدترین مشاغل این روزها در تمام جهان است. اگر کمی وقت بگذارید و الفبای این کار را از طریق مطالعه کتابها و شرکت در وبینارهای آموزشی بیاموزید، بهزودی مهارتی خواهید داشت که نهتنها در ایران که در تمام دنیا برایتان شغل وجود خواهد داشت. بهعلاوه امروزه با وجود وبگاههای نظیر وردپرس و همچنین بسیاری از وبگاههای اپلیکیشنساز، طراحی وبگاه و اپلیکیشن برای کسبوکارها، شرکتها و مشاغل مختلف آسانتر از هر زمانی شده است.
از اینجا به بعد باید از ارتباطات خود بیشتر بهره بگیرید تا بتوانید اولین اپلیکیشن را برای اولین مشتری خود بسازید. تجربه و دانش و مهارت، سه رکن مهم برای موفقیت در این حوزه هستند.
۱۵ - امور مشتریان و پشتیبانی اینترنتی کسبوکارها: شیوع کرونا موجب شد که بسیاری از کسب و کارها بیش از گذشته به ظرفیت استفاده از نیروهای دورکار فکر کنند و از طرفی سمتوسوی کسبوکارشان را به سمت آنلاین شدن سوق دهند. پشتیبانی اینترنتی کسبوکارها نیز از آن مشاغلی است که بهراحتی از خانه قابل انجام است. تنها ابزاری که نیاز دارید، دستگاهی است که بتواند به اینترنت پرسرعت متصل شود؛ بنابراین با کمی جستوجو حتما با کسبوکارهایی روبهرو میشوید که به دنبال نیرویی برای انجام پشتیبانی اینترنتی به صورت دورکار هستند. البته شاید خیلی درآمد بالایی نداشته باشد، اما مزیتش این است که اگر توانایی کنترل چند کار با هم را داشته باشید، میتوانید برای چند مجموعه همزمان کار کنید.
۱۶ - تولید پادکست: پادکستها یا مجلات شنیداری، محتوای شنیداری هستند که به خاطر شباهت زیادشان به رادیو گاهی به اشتباه به آنها رادیوآفلاین گفته میشود. مخاطبان این محتوای شنیداری که در سالهای اخیر رشد چشمگیری در جهان و همینطور کشور ما داشته، میتواند کودکان تا سالمندان را شامل شود. در تولید محتوا و شیوه ساخت این بسته شنیداری نیز محدودیتی وجود ندارد و میتوانید در هر حوزهای که به آن اشراف یا علاقه دارید پادکست را تولید کنید.
برای تولید پادکست به هیچچیز جز یک ذهن خلاق و گوشی هوشمند مجهز به نرمافزارهای همراه تولید و پخش پادکست نیاز ندارید. درآمدزایی این کسبوکار از طریق جذب حامی مالی و تبلیغات خواهد بود. هرچه بتوانید محتوای جذابتری ارائه کنید و مخاطب بیشتری را جذب کنید قطعا درآمدزایی بیشتری نیز خواهید داشت.
۱۷ - تولید محتوا برای شبکههای اجتماعی: تا دلتان بخواهد این روزها وبگاه و کانال و صفحه اینستاگرام به زبان فارسی داریم که کسبوکارها و شرکتهای مختلف برای بهبود وضع کسبوکارشان ایجاد کردهاند، اما نمیدانستهاند چه مطالبی، با چه دستهبندی و با چه سبکی در چه صفحاتی و چطور باید بارگذاری کنند تا مشتریان بیشتری سراغشان بیاید.
تولید محتوا و تسلط بر فنون آن از مهارتهای پرطرفدار در روزگار کنونی است که هر روز مشتریان اینترنتی آن بیشتر از روزهای قبل میشوند. در این باره باید به فنون و مهارتهای مربوط به نگارش مسلط شوید، با فتوشاپ و شیوه ویرایش عکس و فیلم و صدا آشنا باشید، کار با گوگل آنالیتیکس را بیاموزید و از اصول بهینهسازی موتور جستوجو (سئو) هم تا حد خوبی باخبر باشید. در این صورت کمکم بازار کار خوبی برای شما مهیا میشود که بهخوبی با کار پشت رایانه شخصی در خانه از پس آن برخواهید آمد.
۱۸ - تبلیغنویسی (کپیرایتینگ): برای صاحبان کسبوکار مهم است که نیرویی داشته باشند که بتواند متون تبلیغاتی ترغیبکننده برای فروش بیشتر محصولاتشان بنویسد. هنر نویسندگی و شم بازاریابی اینجاست که باید دست به دست هم بدهند تا کاربران گریزان از خواندن و دیدن پستهای تبلیغاتی در فضای وب و شبکههای اجتماعی را وادار به کلیک روی این پستها کند. تبلیغنویسی دنیای بسیار وسیع و پیچیدهای است که پس از تسلط به فنون گوناگون تولید محتوا میتوانید کمکم به فکر ورود به این حوزه باشید.
۱۹ - ترجمه و ویراستاری: اگر به زبان خارجی تسلط کافی دارید و همچنین به متون ادبی یا علمی به زبان فارسی و هر زبان دیگری تسلط دارید، قطعا یکی از سادهترین کارهایی که میتوانید بهراحتی در خانه کسب درآمد داشته باشید ترجمه و ویراستاری است. این موضوع میتواند شامل ترجمه و ویراستاری مقالات و کتابهای علمی در حوزه تخصصیتان باشد که در این صورت بازار هدفتان دانشجوها و نشریات علمی خواهند بود. یا میتوانید از طریق همکاری با انتشارات و مجلات و روزنامههای مختلف کتاب، مقاله یا گزارشهای مختلف را ترجمه یا ویراستاری کنید.
این روزها حتی تولیدکنندگان برخی پادکستهای صوتی نیز نیاز به همکاری با مترجمان برای تولید محتوای مورد نیازشان دارند.
۲۰ - ساخت تیزر و موشنگرافی: اگر به کارهای تبلیغاتی علاقه دارید، مسلط شدن به نرمافزارهای ساخت تیزر و تولید موشنگرافی که این روزها مورد علاقه همه کسبوکارهاست، چندان کار دشواری نیست. باید رایانهای با کارت گرافیک و سیپییو قوی در خانه مهیا کنید. بعد در چند وبینار آموزشی در این حوزه شرکت کنید تا اصول کار را بیاموزید. از اینجا به بعد باید دست به کار تولید چند تیزر آزمایشی شوید و آن را در صفحات شبکههای اجتماعی و کانالهای پیامرسان به اشتراک بگذارید و نمونه کارهایتان را تبلیغ کنید تا بهزودی اولین مشتری به شما پیام بدهد و قرارداد ببنیدید.
۲۱ - مشاوره آنلاین: منظورمان از مشاوره آنلاین ارائه توصیههای تخصصی در حوزههای مختلف است. اگر تخصص ویژهای در رشتههایی مانند روانشناسی، طراحی داخلی و معماری، حقوق و... دارید شاید بد نباشد که به فضای مجازی از این پس به چشم محلی برای ارائه خدمات نگاه کنید. قطعا هرچه مشاوره شما کاربردیتر و تخصصیتر باشد جامعه مخاطبانتان افزایش خواهد یافت و شیوه تبلیغ دهان به دهان در کنار استفاده از فضای تبلیغاتی شبکههای اجتماعی میتواند در رونق کسبوکارتان بسیار مؤثر باشد.
۲۲ - تدریس آنلاین: شاید تا چند وقت پیش تدریس خصوصی یکی از منابع درآمد کمکی برای افراد صاحب دانش یا هنری مانند زبانهای خارجی، موسیقی، نقاشی، آشپزی و... بود. اما رفت و آمد به خانه کسی که نمیشناسیم، همیشه نگرانیها و خطراتی به همراه دارد. با شیوع کرونا و رونق گرفتن آموزشهای مجازی، این روزها بازار تدریس آنلاین داغ شده است. پس اگر مهارت یا دانشی دارید که میتوانید به صورت تصویری آن را آموزش دهید، بدون نگرانی و دلهره سریعتر دست به کار شوید و با کمک فضای مجازی مخاطبانتان را بیابید.
۲۳ - عروسکسازی: ساخت عروسک نیز از آن دسته مشاغلی است که نه سر و صدایی دارد و نه هزینه گزافی برای تهیه لوازمش نیاز است. شاید بگویید عروسکسازی مهارتی بسیار دشوار و پر از ریزهکاری است. ولی قرار نیست که در خانه با تجهیزات اولیه عروسک برنامههای عروسکی را تولید کنید.
۲۴ - برنامهنویسی رایانه: از جمله مهارتهایی است که این روزها مخاطب زیادی دارد و هر روز به تعداد موقعیتهای شغلی دورکار بر پایه این مهارت، افزوده میشود. از طرفی احتیاجی نیست که حتما تحصیلات دانشگاهی در این زمینه داشته باشید. در حقیقت در دنیای فناوری کسی برنده خواهد بود که بتواند کار حرفهایتری ارائه کند نه کسی که مدرک بالاتری دارد.
۲۵ - طراحی لباس و خیاطی: خیاطی و طراحی لباس از جمله مشاغل خانگی پرسابقه است. در حال حاضر دورههای فنیحرفهای و کلاسهای آموزشی فراوانی برای آموزش خیاطی و طراحی لباس در دسترس است. از طرفی به تجهیزات گرانقیمت یا شرایط ویژهای برای راهاندازی این کسبوکار نیاز ندارید. اگر احساس میکنید خیاطی به اندازه فرسایش جسمانیاش درآمدزایی ندارد، شاید به خاطر نگاه سنتی به این حرفه است.
۲۶ - بازاریابی تلفنی و اینترنتی: بسیاری از مشاغل این روزها به دنبال نیروهای دورکار برای تبلیغ و بازاریابی تلفنی و اینترنتی هستند. اگر فرد خوشصحبتی هستید و روحیه ارتباطی قوی دارید بدون شک بازاریابی تلفنی و اینترنتی یکی از بهترین روشهای کسب درآمد برای شما خواهد بود. این موضوع در صورتی که در حوزه خاصی مثل صنایع غذایی، دارو و... تخصص داشته باشید، میتواند به عملکرد تخصصیتر شما و درآمدزایی بیشترتان نیز منجر شود.
۲۷ - راهنمای گردشگری مستقل: راهنمای گردشگری از آن دست مشاغلی است که نیاز به اخذ مجوز دارد؛ بنابراین اگر به طبیعت یا میراث فرهنگی علاقهمندید میتوانید با شرکت در دورههای آموزشی راهنمایان گردشگری فرهنگی یا طبیعتگردی و سپس قبولی در آزمون جامعی که از سوی وزارت میراثفرهنگی و گردشگری برگزار میشود، کارت یا همان مجوز لازم برای راهنمای گردشگری شدن را دریافت کنید. این روزها بسیاری از راهنمایان گردشگری به صورت مستقل با کمک تبلیغ در فضای مجازی اقدام به ارائه تورهای خصوصی میکنند که درآمدزایی مناسبی نیز دارد.
۲۸ - مشاوره تور شخصی: اگر در دسته سفربروها طبقهبندی میشوید و به مکانهای مختلفی بارها سفر کردهاید و معمولا دوستان و آشنایانی که میخواهند سفر بروند با شما مشورت میکنند، یعنی به نوعی کارشناس سفر هستید! پس چرا از اطلاعاتی که در طی سالها به دست آوردهاید درآمدزایی نکنید. خرجش ساخت یک صفحه مجازی یا طراحی وبگاهی است که در آن اطلاعات مختلفی را برای علاقهمندان به سفر فراهم کنید. از طرفی به صورت خصوصی برای هر علاقهمندی میتوانید بسته مسیر سفر پیشنهاد دهید.
۲۹ - فروش اینترنتی گل و گلآرایی: گلآرایی و فروش گل تا چند سال پیش نیاز به مغازهای داشت و بیشتر کاری مردانه بود. اما این روزها بسیاری از افراد بهویژه خانمها در خانه خود گلآرایی میکنند و سفارش مشتری را با پیک به دستشان میرسانند. از آنجا که شما براساس سفارش روزانه نیاز به خرید گل به مقدار مشخصی خواهید داشت، شرایط و تجهیزات زیادی برای نگهداری گلها نیاز ندارید.
۳۰ - برگزاری مراسم جشن: برگزاری مراسم جشن در منزل افراد یکی از دیگر از کسبوکارهایی است که به مغازه و دفترکار ویژهای نیاز ندارد. میتوانید برای این کار برخی قسمتها مانند آشپزی، پذیرایی یا نورپردازی را برونسپاری کنید یا به صورت خانوادگی این کسبوکار را دنبال کنید و همگی در آن با توجه به مهارتی که دارید فعالیت و ملزومات برگزاری مراسم مورد نظر را براساس سلیقه مشتری فراهم کنید.
۳۱ - فروش اینترنتی محصولات هنری: اگر در زمینه هنری خاصی مانند نقاشی یا خطاطی تبحر دارید، میتوانید از ظرفیت فضای مجازی و افراد تأثیرگذار در شبکههای اجتماعی برای ارائه نمونه کار و تبلیغ آثارتان استفاده کنید. ارائه تابلوهای نقاشی و خطاطی، سفارش نقاشی پرتره یا نقاشی روی پارچه و لباس از جمله مواردی است که مخاطبان زیادی را در فضای مجازی به خود جذب کردهاند.
۳۲ - دوخت ماسک: براساس توصیه وزارت بهداشت و ستاد مبارزه با کرونا استفاده از ماسک در دوران کنونی شیوع کووید-۱۹ الزامی است و از طرفی گفته شده استفاده از ماسکهای پارچهای نیز میتواند در کاهش انتقال این ویروس مؤثر باشد. اگر کمی با خیاطی آشنا هستید و در خانه چرخخیاطی دارید دوخت ماسکهای پارچهای میتواند روش خوبی برای کسب درآمد در این دوران که بسیاری از مشاغل نیز با مشکل روبهرو شدهاند، باشد.