آداب و رسوم ماه رمضان در سراسر جهان
ماه رمضان نهمین ماه قمری است که در آن روزه بر مسلمانان واجب است. در ماه رمضان عبادت و روزه داری بخشی از هویت مسلمانان جهان شمرده می شود و این ماه، نزد مسلمانان احترام و جایگاه ویژه ای دارد.
مسلمانان کشورهای مختلف در رمضان آداب و رسوم مختلفی دارند و با شروع ماه مبارک رمضان آغاز ماه رمضان را به یکدیگر تبریک می گویند و در طول ماه رمضان به مسجد می روند و از گناهانی مثل طمع، شهوت، عصبانیت، غیبت و… دوری می کنند. در این بخش از فرهنگ و هنر پلاس وی با آداب و رسوم ماه رمضان در کشورهای مختلف آشنا می کنیم.
امارات
تقریباً دو هفته قبل از ماه رمضان، مردم امارات نواهای معنوی به سر می دهند و کودکان در این مراسم به خانه همسایه های می روند و از آن ها شیرینی و آجیل می گیرند و نام آن را خیرات می گذارند.
کویت
در کویت هم دو هفته قبل از ماه رمضان ، زنگی را به صدا در می آورند که خبر از آمدن ماه رمضان می دهد. سپس یک جشن سه روزه می گیرند. در این جشن کودکان به در خانه همسایه ها می کوبند و از آن ها برای نوید ماه رمضان شیرینی و شکلات می گیرند.
عربستان
یکی از سنت های قدیمی در شهرهای مختلف عربستان در ماه رمضان این است که طلوع و غروب خورشید با شلیک توپ نشان گذاری می شود. این سنت از قدیم انجام می شده و اکنون بیشتر جنبه سمبلیک دارد.
در چهاردهمین روز ماه رمضان نیز مسلمانان روز گرگیعان را جشن می گیرند. در این روز کودکان با پوشیدن لباس های سنتی و خواندن آواز گارانگائو یک کیف تزئین شده به دست گرفته و به درب خانه ها برای جمع آوری آجیل و شیرینی می روند.
اندونزی
مسلمانان در اندونزی در ماه رمضان به دنبال پاک کردن روح و جسم خود هستند و قبل از شروع ماه رمضان، اقداماتی را به انجام می رسانند. رهبران مذهبی و افراد سال خورده در هر محله، این مراسم را مدیریت می کنند.
بسیاری از آن ها برای پاکسازی روح و جسم خود در داخل دریاچه ها و آب های آزاد شنا می کنند و در آب های مقدس تن شان را شستشو می دهند. این سنت پادوسان نام دارد. سنت دیگری هم وجود دارد که در آن بین اعضای مسن خانواده غذا پخش می کنند.
مالدیو
در مالیو هم ماه رمضان را جزء ماه های پر از اهمیت و برکت می دانند. بعد از افطار یک جشن کوچک برگزار می کنند و نواهای معنوی به سر می دهند که شبیه به شعر می باشد.
لبنان
در لبنان نیز در ماه رمضان قوطی های فلزی را آتش می زنند که نشان دهنده پایان روزه داری است. این مراسم هنگام افطار انجام می شود و 200 سال پیش در مصر رواج داشته است. همچنین امروزه در بعضی از قسمت های شرق میانه هم رایج است.
آلبانی
تعداد زیادی از مسلمانان در این کشور با آواز های سنتی، روزه گرفتن را آغاز می کنند. هر روز ماه مبارک رمضان به صف می شوند و در خیابان نواهای معنوی می خوانند. در چنین مراسمی، لباس آن ها از پوست گوسفند یا پوست بز است. خانواده های مسلمان نیز یکدیگر را برای افطار دعوت می کنند و به مهمانی می روند.
ترکیه
در ماه رمضان بیش از 2000 طبل زننده، در خیابان های ترکیه چرخ می زنند و مردم را برای خوردن سحری از خواب بیدار می کنند.
هند
در هندوستان در ماه رمضان، افرادی به صورت دسته جمعی نزدیک اذان صبح در خیابان ها به راه می افتند. نام الله و پیامبر را زمزمه می کنند و مسلمانان را برای سحر از خواب بیدار می کنند. این مراسم در بعضی از قسمت های قدیمی دهلی هم انجام می شود؛ مخصوصاً در مناطقی که جمعیت مسلمانان در آن جا بیشتر است.
مصر
مسلمانان در مصر، از ماه رمضان با فانوس های رنگارنگ استقبال می کنند که روشنی داخل این فانوس ها نشان دهنده اتحاد و لذت در این ماه مقدس است. اگرچه این مراسم در مذهب ها و فرهنگ های دیگر هم انجام می شود اما در ماه مقدس رمضان، رواج بیشتری دارد و نشان دهنده اهمیت معنویات است.
پاکستان
در پاکستان تمام این ماه را با انجام کار های معنوی به پایان می رسانند و زمانی که عید فطر را اعلام می کنند، گروهی از خانم ها و دختران به بازارهای محلی می روند، لباس های رنگارنگ می خرند و دست های خود را با حنا رنگ می کنند.
مغازه داران نیز مغازه های خود را تزئین می کنند و از افطار روز آخر ماه رمضان تا ساعات اولیه صبح ، مغازه ها باز هستند و به انجام زیباسازی دست و پا با حنا و فروش زیورالات می پردازند.
آفریقای جنوبی
در آفریقای جنوبی هنگامی که عید فطر اعلام می شود، مردم جشن می گیرند. معمولاً در کنار دریا ها جمع می شوند و به همه اعلام می کنند که عید فطر شده است. البته آن ها عقیده دارند که ماه باید با چشم غیر مسلح دیده شود و همه به کنار دریا می روند تا ماه را ببینند.
عراق
در عراق بعد از افطار، گروهی از خانم ها و آقایان دور هم جمع می شوند و به انجام یک بازی سنتی به نام مهبیس می پردازند. این بازی فقط در ماه رمضان انجام می شود. دو گروه 40 الی 250 نفره می توانند در آن بازی کنند و حلقه ای به نام مهبیس را در جایی پنهان می کنند و طی فرآیند های مختلف، گروه مقابل باید حلقه را پیدا کنند.
کوبیدن روی طبل در ماه رمضان
همانطور که دیدید این آیین در بسیاری از کشور ها مرسوم است. در این مراسم بعضی از افراد، هر روز موقع اذان صبح در خیابان ها به راه می افتند، روی طبل می کوبند و آواز های مقدس می خوانند تا افراد را برای سحری و روزه گرفتن بیدار کنند. این طبل زن ها "مسحراتی” نام دارند. این سنت هنوز در برخی کشورها ادامه دارد. این مراسم تا روز عید فطر ادامه خواهد داشت.