اعتماد به نفس نوجوانان، موضوعی مهم و عمیق
اعتماد به نفس نوجوانان بهدلیل اینکه نقش مهمی در آینده آنها خواهد داشت موضوع مهمی است. در این مقاله قرار است ابعاد مختلف این موضوع را بررسی کنیم و راهکارهایی برای افزایش اعتماد به نفس ارائه دهیم. پس اگر به چنین راهکارهایی نیاز دارید، پیشنهاد ما این است که تا انتهای مقاله همراه ما بمانید.
چرا اعتماد به نفس در نوجوانان حائز اهمیت است؟
اعتماد به نفس چه تعریفی دارد؟ ما میتوانیم بر اساس دانش روانشناسی یک تعریف جامع برای اعتماد به نفس ارائه دهیم. باوری که هر شخص به تواناییهای خودش برای رسیدن به یک هدف دارد، اعتماد به نفس نامیده میشود.
بین عزت نفس و اعتماد به نفس یک رابطه مستقیم وجود دارد. کسی که پایههای عزت نفس خود را تقویت کند اعتماد به نفس نیز خواهد داشت.
داشتن نگاه خوب و مثبت به خود، نشاندهنده عزت نفس است. چنین فردی میداند که ارزشمند است و لایق بهترینهاست.
بههمین دلیل تلاش میکند تا بهترین شرایط را برای خود رقم بزند. در دوران نوجوانی بهطور طبیعی مقدار اعتماد به نفس افراد کمی افت پیدا میکند. تغییرات هورمونی و نوسانات بدن دلیل چنین اتفاقی است.
والدین چه نقشی در افزایش اعتماد به نفس فرزندان دارند؟
در سنین نوجوانی بیش از دوستان، والدین در آینده فرزندان نقش دارند. این اثرگذاری تا حدی است که میتواند در آینده فردی را دچار مشکلات روحی و روانی شدید کند یا زندگی امیدبخشی را به او هدیه بدهد.
سختگیری بیش از حد و کنترل خارج از حد معمول باعث میشود که اعتماد به نفس فرزند شما تا حد زیادی افت کند. تربیت ضعیف والدین یکی از مهمترین دلایل عدم اعتماد به نفس نوجوانان در سنین بزرگسالی است. والدین باید بگذارند که شخصیت فرزند شکل بگیرد و تلاش کنند که نقاط قوت و ضعف او را کشف کنند.
اگر نوجوانان عرصهای برای ابراز خود پیدا نکنند بیشک اعتماد بهنفس هم نخواهند داشت. حمایت و ایجاد عرصه برای ابراز وجود یکی از اصلیترین نقشهای والدین است. برای توضیحات بیشتر درباره نقش والدین در اعتماد به نفس نوجوانان اینجا را بررسی کنید.
چگونه اعتماد به نفس را افزایش دهیم؟
راهکارهایی وجود دارد که خود نوجوانان یا والدین آنها میتوانند برای افزایش اعتماد به نفس پیش بگیرند. در ادامه این راهکارها را به شما معرفی خواهیم کرد.
ایجاد ذهنیت مثبت
دنیا پر از ناملایمات است اما در کنار این زشتیها، خوبیها و زیباییهای زیادی نیز در خود دارد. نوع نگاه به زندگی بخش زیادی از ذهنیت شما را تشکیل میدهد.
جهانبینی افراد باعث میشود که آنها اعتماد بهنفس داشته باشند یا تنها نیمه خالی لیوان را ببینند. اگر ما ذهنیت مثبتی به جهان پیدا کنیم برای رویارویی با سختیها بیشتر آماده خواهیم شد و انرژی بیشتری نیز خواهیم داشت. با کمک نیروی ذهن شما میتوانید به موانع زیادی غلبه کنید.
خودتان را منصفانه قضاوت کنید
همه انسانهای بهشکل طبیعی خودشان را با دیگران مقایسه میکنند. مقایسه چیز بدی نیست و باعث پیشرفت شما خواهد شد.
اما اگر این کار را بیرحمانه انجام دهید قطعا به روحیه خود ضربه بزرگی زدهاید و اعتماد به نفستان تا حد زیادی کاهش پیدا خواهد کرد. برای مقایسه، خودتان را تخریب نکنید. شرایط و عوامل مختلف را در نظر بگیرید و ببینید با لحاظ این موارد باز هم مقایسه شما نتیجه درستی دارد یا خیر.
پذیرش ریسکهای حسابشده
زندگی ما در هر حال دارای خطراتی است و ما باید این موضوع را بهعنوان یک واقعیت بپذیریم. البته که منظور ما خطرات نامعقول نیست.
بلکه ریسک حسابشدهای است که در زندگی هر شخصی وجود دارد. ما قطعا در هر تجربهای با موفقیت 100درصدی همراه نیستیم و شکست را نیز باید قبول کرد.
با پذیرش چنین خطراتی شما جرئت و جسارت بیشتری پیدا میکنید و باعث میشود که اعتماد به نفستان تا حد زیادی افزایش پیدا کند.
خودتان را به چالش بکشید
انسانها باید موقعیتهایی برای خود ایجاد کنند که دارای تجربه جدید است. این تجربه جدید در دوران نوجوانی اهمیت بیشتری دارد چراکه در این برهه شخصیت افراد شکل خواهد گرفت.
تقویت اعتماد به نفس در پسران و دختران با به چالش کشیدن آنها ممکن است. اگر آنها با موقعیتهای جدید روبهرو شوند که ترس زیادی برایشان ایجاد میکند، در نهایت با گذر از آن اعتماد به نفس فوقالعادهای پیدا خواهند کرد. البته که منظور ما نیز چالشهای مثبت است.
برای نمونه نوجوانی که از داوطلبشدن برای امور درسی میترسد میتواند با قرارگیری در این موقعیت خودش را به چالش بکشد. این تجربه، وحشت موقعیت را برای او کمتر خواهد کرد و موفقیت در آن نیز سبب افزایش اعتماد به نفس خواهد شد.
نشانه های عدم اعتماد به نفس نوجوانان را بشناسید
نشانههایی وجود دارند که شما میتوانید با مشاهده آنها متوجه شوید که فرزند شما دارای کمبود اعتماد به نفس است یا خیر. اگر نشانههای زیر را در فرزند خود مشاهده کردید به احتمال بالا اعتماد به نفس در آنها شکل نگرفته است:
- تعریف و تمجید از دیگران را نمیپذیرند و ناراحت میشوند
- زبان بدنشان نشان میدهد که دارای اعتماد به نفس نیستند (سرشان همیشه پایین است و از تماس چشمی بیزارند)
- فعالیتهای گروهی برایشان اذیتکننده است و بهدنبال فعالیتهای فردی هستند
- احساس بدبینی دارند و از موقعیتهای اجتماعی فرار میکنند
- معمولا خجالتی هستند بهشکلی که میتوان متوجه این موضوع شد
- تلاش نمیکنند خود را وارد موقعیتهای چالش برانگیز کنند چراکه ترس از شکست دارند
چه دلایلی منجر به عدم اعتماد به نفس در نوجوانان خواهد شد؟
ممکن است آنها دوستان یا اطرافیانی داشته باشند که بهشکل مستقیم یا غیرمستقیم با رفتارهایشان اعتماد به نفس آنها را پایین میآورند. تحقیر و رفتارهای نامناسب باعث خردشدن شخصیت نوجوانان خواهد شد.
والدینی که حمایتگر نیستند در آینده با فرزندانی بدون اعتماد به نفس روبهرو خواهند بود. اتفاقات ناخوشاند و حوادث وحشتناکی مانند تجاوز و دزدیدهشدن باعث میشود فرزند شما نتواند تا مدتها اعتماد به نفس داشته باشد. اختلالات روانی نیز در این موضوع دخیل هستند و باید آنها را در نظر گرفت.
بعضی از نوجوانان در مدرسه یا دیگر محیطهای اجتماعی با قلدری و موقعیتهایی از این دست روبهرو میشوند که در عدم اعتماد به نفس آنها نقش دارد. تنهایی نیز یکی دیگر از این عوامل است. اگر فرزند شما دوست خوبی نداشته باشد به احتمال قوی اعتماد به نفس کمی نیز خواهد داشت.
اعتماد به نفس نوجوانان مسئله مهمی است و والدین باید به آن توجه جدی داشته باشند. اهمیت مسئله آنجاست که در دوره نوجوانی بخش زیادی از هویت افراد شکل خواهد گرفت.
حالا فرض کنید که فرزند شما شخصیت بدون اعتماد به نفسی داشته باشد و در نوجوانی نیز تلاشی برای رفع این موضوع نشود. چنین فردی قطعا در بزرگسالی با مشکلات ریز و درشت ناشی از این موضوع دستوپنجه نرم خواهد کرد.
در این برهه باید نوجوان را درک کرد و به او احترام گذاشت. ممنونیم که تا انتهای مقاله همراه ما بودید. استفاده از روانشناسان و مشاوران نیز برای این مورد پیشنهاد خوبی خواهد بود. شما میتوانید روی کمک چنین افرادی نیز حساب باز کنید.