تاثیرات مخرب مواد مخدر روی مغز نوجوانان
افراد زیادی در مورد محیط اطراف و عملکرد مغز بعد از استفاده از مواد مخدر کنجکاو هستند. به همین دلیل مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها تحقیقاتی در این زمینه انجام داد. آن ها تحقیقات و آزمایشاتی را بعد از استفاده از مواد مخدر انجام دادند تا ببیند که برای مغز افراد چه اتفاقی می افتد. سپس در مورد این نوجوانان سوالاتی شامل موارد زیر پرسیده شد.
سوالاتی در مورد تاثیر مواد مخدر بر مغز نوجوانان
زمانی که به داخل بدن این افراد نگاه می کنیم ، مواد مخدر چه تاثیری روی مغز شان می گذارد؟
پاسخ:
همه مواد مخدر از همه نوع روی قسمت پاداش دهی مغز تاثیر گذار است. به طوری که انگیزه آن ها را به شدت افزایش می دهد. الکل و دیگر مواد مخدر مواد شیمیایی در مغز که مربوط به پاداش دهی هستند را افزایش می دهند. مثلاً این مواد در مغز با ماده شیمیایی مثل دوپامین تولید می شوند که این ماده شیمیایی احساساتی مثل ریلکس بودن ، رهایی از استرس و رضایتمندی را ایجاد می کند.
دوپامین یک ماده شیمیایی خوشحال کننده برای افراد است. معمولاً به زمان هایی فکر کنید که آنقدر می خندید تا اشکتان در می آید یا از نفس می افتید. دقیقا این جاست که دوپامین شروع به کار کرده است و باعث ایجاد حس رضایت می شود و باعث می شود که احساس خوبی داشته باشید و همچنین رفتار های مربوط به حیات انسان را از یاد انسان می برد. مثل خوابیدن یا خوردن. مواد مخدر تشویق می کند که رفتارهای خاصی را حتی در اجتماع انجام دهند ، مثل دوستی های جدید و تشکیل گروه های بزرگ تر.
نکته ای که بارها در بخش سلامت پلاس وی به آن اشاره کرده ایم این است که چیزی که مواد مخدر را خطرناک می کند ، اثراتی است که روی پیام های سالم و طبیعی مغز انسان به جای می گذارد. زمانی که الکل و دیگر مواد مخدر مصرف شود ، به طور غیرطبیعی دوپامین را در مغز نوجوانان افزایش می دهند . مغز نوجوان یک پیامی دریافت می کند، با این مضمون که "تو به غذا وخواب نیاز نداری و نیاز تو به مواد مخدر و الکل بیشتر است . همین امر باعث می شود که فرد بیشتر به مواد مخدر رو بیاورد و به آن اعتیاد پیدا کند.
مواد های مخدر مختلف چگونه روی مغز تاثیر گذار هستند؟
پاسخ:
مواد مخدر اغلب به سه دسته تقسیم می شود :محرک ها ، افسرده کننده ها و توهم زاها.
محرک ها:
باعث هیجان و افزایش سرعت در عملکرد مغز می شوند. استفاده از مواد محرک عاملی برای انرژی بالا، تند نفس کشیدن، تپش قلب و دمای بالای بدن است.
مواد افسرده کننده:
سرعت مغز و بدن را کاهش می دهد. استفاده از آن ها عاملی برای کاهش انرژی، افتادگی صورت، پایین آمدن ضربان قلب و پایین آمدن دمای بدن است.
مواد توهم زا:
درک حقیقت را توسط مغز مختل می کنند. استفاده از آن ها عاملی برای افکار توهم آمیز ، انجام حرکات فیزیکی ناشایست و شنیدن صدا ، دیدن چیزها و چشیدن طعم ها و احساساتی است که وجود خارجی ندارند.
تفاوت بین مغز نوجوان و جوان هنگام مصرف مواد مخدر چیست ؟
پاسخ :
سلول های مغزی که به آن ها نورون می گویند، به طور عمومی چربی را در مغز پوشش می دهند و از آن ها نگهداری می کند. میلن مانند یک جسم عایق عمل می کند و به مغز کمک می کند که پیام ها را از نورون به نورون دیگر و سلول به سلول دیگر انتقال دهد. دقیقاً مانند پیام الکتریکی که از طول سیم تلفن انتقال پیدا می کند. انجام این عملکرد در مغز جوان بهتر است و محافظت از میلن ها بالاتر است.
از آن جایی که مغز نوجوان در حال پیشرفت و تکامل است، سلول های مغزی او پیام های بلندتری را به قسمت های دیگر نسبت به سلول های مغزی فرد جوان می فرستند.
این پیام های شدید کمی عقب و جلو می شود و با ایجاد احساسات شدیدی مثل رضایت از یک فعالیت رضایت بخش همراه می شود که در نوجوانان بیشتر از جوانان است و همچنین ممکن است احساسات منفی مثل اضطراب، استرس و افسردگی و خشم را تجربه کند که همگی شدت زیادی دارد. پس نتیجه می گیریم که یک نوجوان به این مواد حساس تر است.
کدام ماده اثرات بلندمدت دارد و این اثرات چه چیزهایی هستند؟
پاسخ:
استفاده از هر کدام از مواد مخدر می تواند خطرناک باشد و نتایجی را به همراه داشته باشد. اثرات بلند مدت آن، نه تنها با نتایج بد همراه هستند، بلکه باعث ایجاد احساسات منفی در نوجوانان می شوند و بنابراین برای پی بردن به اثرات بلند مدت باید اثرات کوتاه مدت و سریع را که در همان مرحله اول اتفاق می افتد، به خوبی بشناسیم تا ببینیم که زندگی نوجوانان دچار چه تحولاتی می شود.
اگر فردی از اثرات بلند مدت مواد مخدر رنج ببرد، احتمالاً این مشکل را تجربه کرده که روی زندگی و چیزهایی مثل داشتن روابط مختلف و یا حتی فعالیت های اجتماعی و سلامت جسمانی او تاثیرگذار است.
برخی از اثرات بلند مدت استفاده از مواد مخدر شامل موارد زیر است :
- آسیب دیدگی کبد
- مشکلات قلبی
- وابستگی جسمانی به الکل و مواد مخدری که بسیار خطرناک است
- سرطان
- کاهش ظرفیت ریه در صورت سیگاری بودن
- سیاه شدن یا زرد شدن دندان ها
- ایجاد چین و چروک
- ناتوانی در حل مسئله
- مشکلات عاطفی و احساسی
- کاهش توانایی حافظه
- کمبود انگیزه
- خطر ابتلا به اختلال ها و بیماری های ذهنی
- اختلالات مربوط به روحیه مثل افسردگی
- اختلال اضطراب
- اسکیزوفرنی
پس با تمام این تفاسیر نتیجه می گیریم؛ بسیار مهم است که نوجوانان از خطرات این مواد مخدر آگاه شوند.