جشن تولدهای باشکوه
خیلی از ما پدر و مادرها وقتی بچه بودیم، جشن تولد نداشتیم. اگر هم چیزی بود لااقل به شکل تولد های امروزی نبود. یک مهمانی مختصر فامیلی بود که شاید یک کیک تولد هم داشت. تولد گرفتن یک نوع جشن فانتزی و اعیانی مجلل به حساب می آمد که از توان بیشتر خانواده ها خارج بود.
اما الان دیگر برگزاری این جشن از آن شکل قبلی خودش خارج شده و به یک جشن سالانه و عموما پر هزینه برای خانواده ها تبدیل شده است. آنچه ذهن والدین امروزی را مشغول کرده، برگزار کردن یا نکردن این جشن نیست بلکه نوع و کیفیت این مراسم، دغدغه جدی آنها شده است.
جشن تولدهایی با شکوه تر از عروسی
جشن های تولد مفصلی که کمترین شباهتی به تولد ندارد و حتی گاهی به بزرگی یک جشن بزرگ عروسی برگزار می شود.
هدیه های آن چنانی، میز های متنوع شام، بریز و بپاش های بی جا که سراغش را باید از تالار های لوکس و رستوران های مشهور شهر گرفت با یک سرچ ساده در اینترنت چشمتان به هزار و یک تبلیغ و آگهی متنوعی روشن می شود که برای هر چه مجلل تر شدن مراسم تولد چه تدارکاتی که نمی بینید!؟
در یکی از این آگهی ها از فضایی به وسعت 1200 متر با امکاناتی از قبیل موزیک زنده با اجرای برنامه های شاد توسط مجری های معروف و هم چنین برگزاری مسابقات و بازی های گروهی متفاوت صحبت شده بود.
تدارکات مفصل برای جشن تولد
یا دیزاین محل تولد با تم انتخابی و نقاش مخصوص صورت کودکان که از خدمات جانبی آنهاست. هم چنین جشن تولد هایی که به سبک کانادایی برگزار می شود و از شیر مرغ تا جان آدمیزاد را برای برپایی یک جشن تمام عیار ارائه می کند.
اما به راستی برپایی چنین جشن هایی تا چه اندازه توجیه دارد و پذیرفتنی است از این رو به سراغ یک جامعه شناس رفتیم و در این باره با وی صحبت کردیم.
جعفر بای، جامعه شناس در گفتگو با خبرنگار ما گفت:در طول تاریخ بینان گذار چنین مراسم ی ایرانیان بوده اند که آیین ها و جشن هایشان را بسیار ساده و البته با شکوه برگزار می کردند. آنان بیشتر مراسم را در قالب معمولی برپا کرده و با یک دوره همی ساده جشن می گرفتند ولی متأسفانه امروزه این روند به کلی تغییر کرده است.
وی افزود:تغییر نگرش افراد و تمایل آنان به خودنمایی و در اصطلاح پز دادن، جامعه را به سمت تشریفاتی شدن و هزینه کردن های بی جا سوق می دهد که تکرار آن می تواند تأثیرات مخربی بر کودکان بگذارد.
ریخت و پاش های نا متعارف برای خود نمایی
وی خاطرنشان کرد:تجملاتی شدن و ریخت و پاش های نامتعارف اولین آسیب را به اقتصاد خانوار می زند و پس از آن فرزندان خانواده را به شیوه ای نادرست بار می آورد. به این ترتیب که برپایی این جشن ها در نظر کودکان پسندیده جلوه می کند و به تدریج نهادینه می شود.
بای اظهار کرد:با همه گیر شدن این موضوع این انحراف بزرگ و رفتار ناپسند که طبقه مرفه جامعه برای ارضای خودنمایی انجام می دهند به شکل فرهنگ جا می افتد و اقشار کم درآمد را از برپایی این مراسم باز می دارد.
وی گفت:به اعتقاد من باید رسانه ها و مدیران فرهنگی جامعه از این وضعیت انتقاد کنند و حتی ایراد بگیرند چرا که تجمل گرایی ظلم بزرگی به همه افراد و به ویژه کودکان ماست. کودکانی که همیشه تأکید می کنیم نیاز به مراقبت دارند و باید برای شکل گیری شخصیت آنان تدابیر درستی را در نظر داشت.
بله. متأسفانه این روز ها زیاده روی در برپایی مراسم و خرج کردن های بیش از حد معمول خیلی کلاس دارد تا جایی که پخش شدن فیلم تولد بچه های شخصیت های معروف مثل فوتبالیست ها در شبکه های اجتماعی هزار بازدید کننده پیدا می کند و همه انگشت به دهان می مانند که این همه هزینه و بریز و به پاش تنها برای یک تولد! آخر که چه!
اثرات جشن تولدهای باشکوه و رویایی
اصلاً بیایید از بعد مالی قضیه فاکتور بگیریم اما اثرات منفی این جشن ها در روحیه کودکان را که دیگر نمی شود ندید گرفت. ناز پرورده بار آمدن و مغرور شدن بچه ها به تدریج و شکل گرفتن شخصیتی که هیچ شباهتی به الگو های اسلامی، ایرانی ما ندارد. بی توجهی به داشته ها، زیاده خواهی و خود بزرگ بینی از جمله آثاری است که ناخود آگاه در فرد شکل می گیرد و رشد می کند.
واقعاً اگر فکری به حال خودمان نکنیم این رفتار به مثابه یک فرهنگ عمومی در می آید و آنوقت بچه هایی که خانواده های ضعیف و حتی متوسط دارند همیشه باید خلاء نداشتن خاطره یک جشن تولد را در ذهن داشته باشند و این یعنی ظلمی که خودمان داریم در حق خودمان می کنیم.