حقایق جالب در مورد کوسه ها
کوسه، این موجود مرگبار دریایی که حتی شنیدن نامش خیلی ها را به وحشت می اندازد مثل هر موجود زنده ی دیگری رازهایی در زندگی خود دارد که بخشی از جالب ترین این رازها در مورد تولید مثل انواع آنهاست؛ اگر بخواهیم دانستنی های جالب در مورد کوسه ها و انواع کوسه ها را به طور مفید بیان کنیم بهتر است با جملات سوالی پیش برویم.
چگونه کوسه ها جفت گیری می کنند؟
همه کوسه ها از طریق لقاح داخلی در هم می آمیزند. مرد یک یا هر دو کلاپراس خود را به داخل دستگاه تولید مثل زن وارد می کند و اسپرم را ذخیره می کند، در طی این زمان، مرد ممکن است از دندان هایش برای نگهداری از زن استفاده کند، برای همین بسیاری از ماده ها از جای زخم اسکار مانند و جراحات در جفت گیری دارند. پس از جفتگیری، تخم های بارور شده ممکن است توسط مادر گذاشته شوند یا ممکن است به طور جزئی یا به طور کامل در داخل مادر رشد پیدا کنند. کوسه های جوان (بچه کوسه ها) ، تغذیه خود را از یک کیسه زرده یا روش های دیگری که در زیر شرح داده شده اند، دریافت می کنند.
آیا کوسه ها تخم گذاری میکنند؟
بعضی کوسه ها تخم می گذارند، بعضی از آنها هم زنده زایی میکنند. ماهیهای استخوانی تعداد زیادی تخم تولید می کنند که ممکن است در سراسر اقیانوس پراکنده شوند، گاهی اوقات ممکن است توسط شکارچیان در طول مسیر خورده شوند. در مقابل، کوسه ها (که ماهی های غضروفی هستند) به جای تخم گذاری کوسه های کوچک و جوان به دنیا می آورند. کوسه ها دارای تنوع استراتژی های باروری هستند، گرچه می توان آنها را به دو دسته اصلی تقسیم کرد:دسته ای که تخم می گذارند و دسته ای که نوزاد زنده دنیا ( یا زنده زا هستند) می آورند. در مورد استراتژی های تولید مثل کوسه ها در زیر اطلاعات بیشتری کسب کنید.
کوسه های تخمگذار
از حدود 400 گونه کوسه، حدود 40٪ آنها تخم گذارند. تخم گذار یا oviparity نامیده می شود. هنگامی که تخم ها قرار می گیرند، معمولا در یک کیسه محافظ کننده تخم هستند (که گاهی اوقات در ساحل شسته می شود و معمولا "کیف پری دریایی" نامیده می شود).کیسه تخم دارای پیچهای گره مانندی است که اجازه می دهد تا به بستر ها،مانند مرجان ها، جلبک دریایی و یا پایین اقیانوس متصل شود. در برخی از گونه ها (مانند کوسه شاخدار)، کیسه تخمها به پایین و یا به شکاف بین یا زیر سنگ ها تحت فشار میچسبند. در گونه های کوسه های تخم گذار, جوانان از یک کیسه زرده به آنها تغذیه می شوند. ممکن است آنها چند ماه طول بکشد تا سر از تخم در آورند. در بعضی از گونه ها، تخم ها ، درون ماده مدتی بیشتر قرار می گیرند، قبل ار اینکه تخم ها در خارج از بدن مادر تخم ریزی شوند ،در این صورت کوسه های جوان فرصت بیشتری برای تکمیل شدن دارند و کمتر در موارد آسیب پذیر و غیر قابل حرکت قبل از سر در آوردن از تخم هایشان قرار میگیرند.
انواع کوسه ها که تخم گذاری می کنند
گونه های کوسه که تخم می گذارند عبارتند از:
- کوسه بامبو
- کوسه Wobbegong
- کوسه فرش
- کوسه شاخ دار
- کوسه متورم
- انواع گربه کوسه
- Live-bearing
کوسه هایی که نوزاد زنده به دنیا می آورند و بچه زا هستند
حدود 60 درصد از گونه های کوسه همانند پستانداران نوزاد زنده کوسه به دنیا می آورند. که به آنviviparity می گویند. در این کوسه ها، جوانان تا زمانی که متولد می شوند، در رحم مادر باقی می مانند. گونه کوسه زنده زا می تواند بر اساس شیوه های که جنین در مادر تغذیه می شود تقسیم بندی شود:
Ovoviviparity یا تخم آور
در این گونه ها، تخم ها تا زمانی که کیسه زرده را کامل جذب نکرده ، رشد نکرده باشند تخم ریزی نمی شوند ، و پس از آن کوسه مادر نوزادان را به دنیا می آورد که مانند کوسه های مینیاتوری هستند. این کوسه حتی نوزاد تغذیه خود رااز کیسه زرده به دست می آورند. این نوع تولید مثل شبیه به کوسه هایی است که در موارد تخم گذاری شکل می گیرند، اما کوسه ها در این حالت زنده به دنیا می آیند. این شایع ترین نوع تولید مثل کوسه ها است.
نمونه هایی از گونه هایی که با ovoviviparous تولید مثل می کنند،عبارتند از :
- وال کوسه ها
- کوسه دشت
- اره ماهی
- کوسه ماکو کوتاه
- کوسه پلنگی
- کوسه فانوس
- کوسه پرتقال (کشور پرتغال)
- فرشته کوسه و کوسه های سگ .
در برخی گونه های کوسه، نوزادان در حال رشد در داخل شکم مادران از مواد مغذی اولیه کیسه زرده استفاده می کنند ، در واقع با خوردن تخم نارس (به نام oophagy) و یا خواهر یا برادر (جنین شناسی). برخی از کوسه ها تعداد زیادی از تخم های نابارور را به منظور تغذیه بچه های در حال رشد تولید می کنند برخی دیگر تعداد قابل توجهی از تخم های بارور را تولید می کنند، اما تنها یک تخم جان سالم به در برده که به عنوان قوی ترین بقیه را می خورد. نمونه هایی از گونه هایی که در آنها رخ می دهد، کوسه سفید، کوسه ماکوس باله کوتاه، کوسه ببر شنی است.
زنده زایی یا Viviparity در کوسه ها
برخی گونه های کوسه وجود دارند که دارای استراتژی تولید مثل مشابه انسان و دیگر پستانداران هستند. این زنده زایی وابسته به جفت نامیده می شود و در حدود 10 درصد از گونه های کوسه رخ می دهد.
کیسه زرده تخم به جفت متصل به دیواره رحم کوسه ماده تبدیل می شود و مواد مغذی از ماده به جنین منتقل می شود ، این نوع تولید مثل در بسیاری از کوسه های بزرگ، از جمله کوسه گاو، کوسه آبی، کوسه لیمویی و کوسه های کله چکشی رخ می دهد.