دلایل فرار دختران از خانه در خانواده های ایرانی و خارجی
هیچ جا خانه ی پدری نمیشود، جایی که بوی بچگی ها را میدهد و همه بدون قید و شرط دوستت دارند. خانه ی پدری امن ترین و راحت ترین جای دنیاست اما چه می شود که امن ترین جای دنیا برای دختری فضایی خفقان آور می شود تا جایی که او فرار را بر قرار ترجیح می دهد.
امروزه فرار دختران از خانه به یکی از معضلات اجتماعی تبدیل شده که آثار و پیامدهای زیان بار آن دامن گیر فرد، خانواده و جامعه می شود. عوامل مختلفی زیادی سبب بروز این مشکل می شود که در ادامه این بخش از نمناک به بررسی آن ها و نحوه رفتار خانواده با دختران فراری می پردازیم.
چرا دختران از خانه فرار می کنند؟
قرار داشتن در دوره حساس بلوغ
بلوغ دوره ای است که نوجوانان در آن آسیب پذیرتر هستند و حس می کنند کسی آنها را درک نکرده و دچار احساساتی مانند زودرنجی ، حساسیت ، درون گرایی و انزوا طلبی، جلب توجه و... می شوند . در دوران بلوغ و محدوده سنی 18-12 سالگی، آسیب اجتماعی خانه گریزی بیشتر است.
ابتلا به اختلالات شخصیت
یکی از دلایل دیگر فرار دختران از خانه وجود اختلالات شخصیت در آن ها است . دختران مبتلا به اختلالات شخصیتی که معمولا عصبانی و پرخاشگر هستند و رفتارهای پر خطر و نابهنجار دارند در معرض خانه گریزی می باشند.
اضطراب و افسردگی
یکی از عواملی که نقش مهمی در فرار دختران از خانه دارد ، اضطراب و افسردگی است . برخی از دختران دچار اضطراب و افسردگی شده و در مواقع بحرانی بدترین تصمیم را که فرار از خانه است ، می گیرند.
درگیری و تنش های بین والدین
از عوامل اصلی فرار از خانه نداشتن امنیت روانی و عاطفی دختران در محیط خانواده است. وجود اختلافات بین والدین و درگیری و تنش ها سبب می شود شرایط نامساعدی در محیط خانه ایجاد شود . نوجوانی که در محیط خانه انواع فشارها و استرس ها را تجربه می کند، برای رها شدن از این محیط، به دنبال موقعیتی می گردد تا این استرس ها را نداشته باشد.
عدم برقراری ارتباط بین والد و فرزند
فاصله بین والدین و دختران و عدم برقراری ارتباط بین والد و فرزند سبب می شود دخترها مشکلات خود را با والدین در میان نگذارند و به سمت دوستان و رفتارهای پرخطر گرایش یابند.
سخت گیری های زیاد والدین
در خانواده های که بین دختر و پسر فرق می گذارند و دخترها محدودیت های زیادی دارند و والدین سخت گیری های بیش از اندازه دارند ، فراردختران از این شرایط بیشتر است.
سوء استفاده های جسمی، عاطفی و جنسی
دخترانی که والدین بزهکار و یا معتاد دارند و از کودکی در معرض انواع سوء استفاده های جسمی، عاطفی و جنسی قرار گیرند ، چاره ای به جز خانه گریزی نمی یابند.
وجود ناپدری یا نامادری
یکی دیگر از عواملی که سبب فرار دختران از خانه می شود ، بد سرپرستی و داشتن ناپدری و نامادری است . گاهی نا پدری و نامادری خانه را به مکانی پر تنش برای دختران تبدیل می کند و سبب فرار آنها از خانه می شود.
دسترسی آسان به شبکه های اجتماعی
دسترسی آسان به شبکه های اجتماعی بدون آموزش های کافی برای نوجوانان که در صدد هویت یابی هستند ، اثرات مخربی دارد.
تاثیرپذیری از دوستان
یکی دیگر از علت هایی که ممکن است دختران نوجوان را به هنجار شکنی و فرار از خانه تشویق نماید ، تاثیرپذیری از دوستان و قرار دادن آنها به عنوان الگومی باشد.
فقر و بی پولی
فقر خانواده سبب افزایش تنش بین افراد خانواده و روی آورده کودک به کار در سن پایین و گذراندن زندگی و تامین مایحتاج به سختی می شود ، این امر سبب افزایش انگیزه فرار دختران از خانه می شود.
دلایل دیگر فرار دختران، عبارت اند از:
- مشکل های رفتاری در خانواده های تک والد
- بروز مسائل عاطفی و وابستگی های فکری به جنس مخالف و دادن وعده ی ازدواج
- تنبیه های بدنی یا تهدید والدین
- مخالفت با ازدواج دختران از سوی والدین
- طلاق پدر و مادر
- خشونت والدین
- منع شدن از برخی خواسته های معقول
- تحقیر و طرد شدن
عواقب فرار دختران از خانه و آسیب به اجتماع
فرار دختران آسیب هایی جدی برای اجتماع دارد، که عبارتند از :
- افزایش آمار زنان خودفروش
- گسترش بیماری های جنسی و اخلاقی در جامعه
- وقوع ازدواج های غیرمتعارف و غیرمنطقی برای یافتن سرپناه
- افزایش ازدواج موقت
- افزایش ازدواج سپید
- ازدواج با مرد متأهل و بر هم زدن زندگی خانواده آنها و افزایش طلاق
- افزایش تولد کودکان نامشروع
در اجتماع چه چیزی در انتظار دختران فراری است؟
همانطور که گفتیم خانه پدری محیط امن و دارای آرامش است ، اگر دختری بدون علت منطقی و از روی احساسات زودگذر از خانه خارج شود ، محیط بیرون از خانه برای او خوشایند نخواهد بود. فرار از خانه که با یک تصمیم اشتباه یا یک لج بازی ساده شروع می شود؛ یک دنیا پشیمانی و حسرت را در دل دخترهای نوجوان و جوانی می گذارد.
این دختران اغلب به امید دست یافتن به نداشته های شان، به همه ی داشته های شان پشت پا زده و قید خانه و خانواده را می زنند و از خانه فرار می کنند ، فارغ از آن که در هر کوچه و خیابان شهر، خطری آن ها را تهدید می کند. دختران فراری اغلب به سوی باندهای فساد و خودفروشی کشیده شده و حتی برخی برای کارگری جنسی به خارج از کشور فرستاده می شوند.
اغلب دختران فراری چندساله هستند؟
بیش تر دختران فراری، در مقطع 14 تا 25سال هستند.
چه نوع خانواده ای، مستعد فرار دختران از خانه است؟
- خانواده های پرجمعیت
- خانواده های دارای والدین دچار اعتیاد
- خانواده هایی که سرنوشت آن ها به طلاق منتهی شده است.
- خانواده هایی که سخت گیرند و فرزند خود را تنبیه بدنی می کنند.
- خانواده هایی که مدیریت رفتاری را نیاموخته و به نیازهای روحی و عاطفی دختران در دوران بلوغ توجه نمی کنند.
نقش خانواده ها در کاهش این آسیب بسیار پررنگ است . در ادامه توصیه هایی برای والدین داریم.
توصیه هایی به والدین برای پیشگیری از فرار دختران از خانه
- به فرزند تان و خواسته های معقول او توجه کنید و متناسب با شرایط فعلی برای برآورده کردن آن ها اقدام کنید.
- با آنها دوست باشید و ارتباط مؤثر داشته و بیشتر به او نزدیک و از درونیات او آگاه تر شوید.
- شرایط روحی نوجوانان را جدی بگیرید زیرا دوره نوجوانی با طغیان شدید هیجانات و میل به استقلال طلبی شناخته می شود و نوجوانان بسیاری از تصمیم های خود را بر مبنای شرایط روانی اش می گیرد.
- تهدید به ترک خانه را جدی گرفته و تلاش هایی برای تغییر شرایط داشته باشید .بررسی مستقیم خواسته های نوجوان کم هزینه تر از بی توجهی به تهدیدها فرار فرزندمان از خانه است.
- از یک روان شناس و مشاور متخصص کمک بگیرید تا با فرزندتان صحبت و او را راهنمایی نماید.