جاذبه های گردشگری روستای جواهرده در رامسر
جواهرده روستای خوش و آب و هوای بی نظیری است که ما پیشنهاد می کنیم حتی برای یک بار هم که شده سفر به آنجا را تجربه کنید ، با ما باشید تا با این روستای گردشگری بیشتر آشنا شوید.
روستای جواهرده ، جواهری در البرز
روستای جواهرده از آن دسته مکان های بکر گردشگری در شمال کشور و در استان مازندران به شمار می رود که مقصد بسیاری از توریستها و گردشگران شمال کشور است. طبیعت بی نظیر و مثال زدنی در این روستا حاکم است و با وجود اینکه گردشگران فراوانی به منطقه می آیند ولی همچنان مردمانش سنت های محلی و بومی خود را محفوظ نگه داشتند.
مطمئناً همه ما از دیدن مناطق بکر و دست نخورده لذت میبریم که با دیدنشان تجربه ای تکرار نشدنی برای ما رقم می خورد. در این بخش از گردشگری پلاس وی جایی را برای شما پیشنهاد می کنیم که با سفر به آنجا می توانید جذاب ترین لحظه ها و خاطره ها را برای خود و هم سفرتان بسازید این منطقه جایی جز جواهرده نمیباشد حتی در یکی از مناطق رامسر واقع است مکانی که آب و هوای مطبوع و دلچسب آن زبانزد عام و خاص میباشد.
موقعیت مکانی روستای جواهرده
همانطور که پیش از این اشاره شد در استان مازندران و 26 کیلومتری شهرستان رامسر روستای بکری به نام جواهرده واقع است این روستا همچون روستاهای دیگر استان مازندران دارای زیبایی های بی بدیل و وصف ناپذیر می باشد که بیانگر خلقت خداوند می باشد.
مسیر دسترسی به روستای جواهرده
جاده ای که از غرب رامسر شروع می شود گردشگر را به سمت جواهرده راهنمایی می کند که این مسیر زیبایی های بی نظیری همچون دره و رودخانه های باصفای صفارود و شیب تند راه را به همراه دارد به تدریج که از میان کوه های مشجر عبور می کنید و در امتداد رودخانه صفارود با تغییر نوع پوشش گیاهی مواجه می شوید و کم کم از تراکم درختان کاسته می شود.
تاریخ و قدمت روستای جواهرده
قدمت این روستا به زمان های خیلی دور برمی گردد و از قدیم الایام مورد توجه بسیاری واقع شده است آثار بسیار با ارزش و تاریخی در این روستا همچون گورهای گبری پراکنده در منطقه و مسجد آدینه که حکم معبد و آتشکده زرتشتیان را داشته وجود دارد.
از آنجایی که زرتشتی ها به هیچ عنوان مردگان خود را دفن می کنند و در محیطی باز قرار می دهند تا توسط حیوانات خورده شود بنابراین برخی ها معبد را متعلق به دوره میتراپرستی می دانند.
چراکه وجود گورها و دخمه ها بیانگر این می باشد که دفن انجام می شود و در آیینه میتراپرستی وجود دارد. در سال های اخیر مسجد آدینه بر اثر برخورد آذرخشی به درخت زبان گنجشک دچار حریق شد اما مسجد کنونی تمدن گذشته را گویا است.
در سال های گذشته جشن های متعددی همچون مراسم گل کاری دختران دوشیزه برگزار میشد و علاقه مندان بسیاری از همه مناطق گیلان در این جشن حضور پیدا می کردند. نکته جالبی که در این میان وجود دارد تاریخ بنای مسجد آدینه می باشد که تقریبا به 700 سال پیش برمیگردد که توسط شخصی از بزرگان جواهرده و خاندان شل آقاخانی به اسم "شل شریف" ساخته شد.
این روستا با قزوین ارتباط داشت و روزگاری مرکز داد و ستد بود ولی در سال 1350 جاده آن توسط مهندسان آلمانی ساخته شد. خاطره جنگ میرزا کوچک خان با قوای دولتی در این منطقه به یاد می آید.
آب و هوای روستای جواهرده
به علت اینکه آب و هوای روستای جواهرده در فصل تابستان خنک و مطبوع می شود گردشگران داخلی و خارجی بسیاری این منطقه را برای سفر انتخاب می کنند. و البته امکانات رفاهی و اقامتی نیز یکی از دلایل دیگر جذب گردشگران در این منطقه می باشد منطقه رویایی که با وجود زیبایی های فراوان و چشمه سار های قدیمی دل هر بیننده را به وجد می آورد.
در فصل زمستان به علت کولاک شدید کوه های این روستا زیبایی خیره کننده ای به خود می گیرند با این وجود در این فصل اقامت و حرکت به سمت این روستا به قدری مشکل می شود گردشگران در این فصل سال کمتر به منطقه سفر می کنند.
پوشش گیاهی روستای جواهرده
پوشش گیاهی این روستا از جنگلی به چمنزار و بوته زار تغییر می کند به طوری که در هر چهار فصل سال زیبایی مثال زدنی و خاصی به خود می گیرد. روستای سنتی و ییلاقی جواهرده در دامنه کوه های پربرف "سماسوس" زیبایی های خود را به رخ می کشد.
روستای تاریخی که پر از جنگل های بلند بالا و سرسبز می باشد که در فصل زمستان به علت بارش سنگین برف نیمی از سال را پوشیده از برف می شود ولی برعکس در فصلهای تابستان هوای دلپذیر و مطبوعی به خود می گیرد.
این شاهکار طبیعت یکی از مناطق رویایی کوه های البرز محسوب می شود و سه طرف توسط کوه ها محاصره شده است و با وجود فاصله کمی از دریای خزر دارد در ارتفاع قابل توجهی از سطح دریا تقریبا دو هزار متر از واقع می باشد.
مکان های دیدنی روستای جواهرده :
کوه ها و قله ها :
روستای جواهرده دارای کوههای زیبا و مرتفعی می باشد که از معروف ترین آنها می توان به اژک سه براره رژه (رجه) و سرخ تله (بخش شرقی قله سماموس) اشاره کرد. که در بین آن ها مرتفع ترین این قله ها، قله سرخ تله می باشد. سماسوس ، مقبره شاه یحیی کیایی بر چکاد قله سماسوس با یخچال های دائمی و چشمه های معروف و درمانی از جمله جاذبه های دیدنی و زیبای روستای جواهرده می باشد.
آبشار :
آبشارهای زیبایی که در جویبار های بالادست قرار دارند ، پارک جنگلی وسیع در میان دره در کنار رود صفا رود همچنین رودخانه ای با آب معدنی گاز دار از دیگر جاذبه های گردشگری این روستا می باشد.
جالب است بدانید همین آبشارهای زیبا دلیل انتخاب این روستا برای گردشگری از سوی عاشقان طبیعت می باشد که یکی از زیباترین این آبشارها در انتهای روستا و در کنار تخت سنگ بزرگی واقع است که پذیرای میهمانان این منطقه می باشد.
با کمی توقف در کنار این آبشار های زیبا و استراحت در آنجا در هوای پاک کوهستان لحظاتی به یاد ماندنی و فراموش نشدنی برای هر گردشگری رقم میزند در 15 کیلومتری جنوب شهر رامسر و در مسیر جاده جواهرده آبشار اول جواهرده یا آبشار صفا رود واقع است. جالب است بدانید این آبشار فصلی می باشد و در هر موقعیت زیبایی خاصی از خود به نمایش می گذارد.
دریاچه قو
در انتهای مسیر و در نزدیکی مقصد، می توانید از جاده ای خاکی گذر کنید و به دریاچه قو برسید. آلاچیق های کنار دریاچه، قایق های پدالی، عطر و بوی غذاهای شمالی، بوی خاک، سبزه و نسیم دریاچه، لذت گردش تان را بیشتر می کند.
رودخانه :
یکی از موهبت های الهی که از دامنه های شرقی کوه سماموس در 24 کیلومتری جنوب غربی رامسر سرچشمه می گیرد رودخانه صفارود می باشد که ضمن گذشتن از روستاهای جواهرده ، صیقل محله و تنگ دره از دل جنگل عبور کرده و با یک دنیا آرامش به دریا منتقل می شود. جواهرده با مکان های جذاب و دیدنی انجام شیر سنگی ، گهواره سنگی ، چشم های زیبای طبیعی و سلاژ پشته از جمله مقاصد اصلی و بسیار دیدنی شمال به شمار می رود.
آتشکده و معبد:
در این روستا به دلیل قدمت تاریخی بالا آتشکده و معابدی از دوران ساسانیان و ادیان زرتشتیان وجود دارد که از آثار تاریخی و فرهنگی این مناطق است.
گورهای تاریخی گبری
گورهای تاریخی گبری دو تا سه هزار ساله که بیانگر قدمت کهن این روستاست یکی از دیدنی های روستای جواهر ده است . پیشینه گورهای گبری که در سرتاسر روستای جواهرده و روستاهای اطراف آن دیده می شوند به هخامنشیان و زرتشتیان بازمی گردد.
گبر، نامی بود که مردم در قدیم به مردم غیر مسلمان پیش از خود می گفتند. این گورها به شکل سرداب یا خمره ای ساخته شده و گنجینه هایی از زندگی روزمره یا اشیا گرانقیمت مردم آن زمان را در خود جای داده بودند؛ که نشان می داد آنها به رستاخیز اعتقاد داشتند. به علت حمله های شبانه و گسترده به این گورهای تاریخی بخش بزرگی از این گنجینه ها به یغما رفته است.
مسجد آدینه:
از دیگر جاذبه های گردشگری جواهرده مسجد آدینه است که متعلق به 700 سال پیش است و با آداب و رسوم خاصی برای مردم این مناطق گره خورده است.
رستوران سنتی خاور خانم
در ارتباط به کامنت یکی از کاربران و سوال از بخش گردشگری پلاس وی باید بگوییم که از همه جذابیت ها که بگذریم رستوران های سنتی این منطقه که بسی اعجاب انگیز است میرسیم. یکی از رستوران های جذاب سنتی که در بین ایرانیان آوازه ای کسب کرده است خاور خانم کدبانوی شمالی می باشد.
خاور خانوم به کمک دوستان و آشنایان خود در آشپز خانه دوطبقه زیبایی که دارد اقدام به تهیه و توزیع غذا می کند. این کدبانو هرچند یک خانه ساده معمولی دارد اما موقعیت مکانی منزل او طوری است که از چشم اندازی رو به طبیعت سرسبز برخوردار است مکانی که ارزش یک بار تجربه را با صرف یک وعده غذایی دلچسب با دست پخت کدبانوی با سلیقه گیلانی دارد.
همانطور که می دانید غذا های خانگی به واسطه مزه و طعم وحدت شیوه سرو غذا تفاوت بسیاری با غذاهای رستورانی دارد. غذایی طبخ شده روی اجاق های گازی کوچک قدیمی که داخل یک سینی بزرگ با ظروف گل گلی جذاب همراه با زیتون پرورده و ماست محلی سرو می شود و جذابیت آن چند برابر از سرو غذا در رستورانهای لوکس پنج ستاره می باشد.
همین سبک سرو خاور خانوم را در روش میزبانی و پذیرایی عباس برزگر از میهمانان خارجی خود در دهکده گردشگری رامی توان ملاحظه کرد. شیوه پخت و سرو غذا در فضای سنتی همیشه برای ایرانی ها چه در داخل کشور و چه در خارج از کشور جذابیت وسوسه کننده و خاصی دارد.
خاور خانوم یک اشپزخانه کوچک و نقلی را با همراهی و همکاری تعدادی از خانم های ده و خواهرزاده اش به یک محله کسب و کار و درآمد زایی پر سود و پر مشتری مبدل کرده است. هر مشتری که غذایی سفارش می دهد بعد از تایمی غذای مشتری به روش سنتی سرو می شود و عرضه و توزیع آن به نوعی با حال و هوای سنتی و فرهنگ قدیمی همراه است که برای هر گردشگری می تواند دلچسب باشد.
تجربه لحظه ای رستوران خاور خانم به قدری لذت بخش است که گویی در خانه یک خانم خانه دار گیلانی قدم میزنید. چرا که همه چیز در آنجا حال و هوای خودمانی بسنتی به خود گرفته است و بی شک توجه و تعهد به سبک زندگی سنتی منجر به کسب شهرت این زن جوان شمالی شده است.
کسی که هیچ تبعیضی در محیط کاری بین کارگران و دستیاران و خواهرزاده اش قائل نیست. فقط وفقط برای خاور خانوم تحویل به موقع و طعم عالی غذا و کیفیت آن در اولویت است که این ویژگی مهمی است که منجر به این شده که این رستوران به آوازه ی بلندی نه تنها در گیلان و ایران بلکه در آن سوی مرزها نیز برسد.
خاور خانوم همین که هر روز صبح چشم باز میکند به فکر اینکه چه غذایی و با چه طعمی طبخ کند می افتد چراکه رضایت و خشنودی مشتریان یکی از دغدغه های مهم او می باشد. وی به قدری شیفته و عاشق کارش می باشد که حتی شب ها خواب ثبت سفارش مشتری و طبخ غذا در آشپزخانه را میبیند. ناگفته نماند خاور خانوم رمز موفقیت و محبوبیت خود را از برکت وجود همسرش می داند می گوید همیشه مدیون همسرش است.
خاور خانم 3 کارگر دائمی در رستوران خود برای پاسخگویی به نیازهای مشتریان و 16 کارمند موقت برای کمک به او در روزهای تعطیل دارد نکته جالبی که در این میان وجود دارد این است که در آشپزخانه این بانوی خوش ذوق همه کارها تیمی و مشارکتی پیش می روند.
دیگر مناطق دیدنی روستای جواهرده :
جلوه خاصی در پوشش محلی بسیاری از اهالی دهستان جواهرده در مازندران وجود دارد که وجه تمایز این منطقه با سایر مناطق استان می باشد چرا که لباس های سنتی بانوان این منطقه در مراسم های خاص جذابیت و شکوه بسیار منحصر به فردی دارد. گفتنی است صعود به ارتفاعات زیبای جواهرده ، کوهنوردی ، اسب سواری به کشتی محلی گیله مردی از جمله ورزش های رایج در این منطقه می باشد.
از دیگر جاذبه های جواهرده می توان به آبشارهای زیبایی که در جویبار های بالادست قرار دارند ، پارک جنگلی وسیع در میان دره در کنار رود صفا رود همچنین رودخانه ای با آب معدنی گاز دار این روستا اشاره کرد.
منبع تامین آب آشامیدنی منطقه از چشمه های مختلفی همچون "برشی" ،"سلمان" ،"کوه کین" می باشد که توسط افراد خیر خواه آب آن تا نزدیکی روستا برای استفاده اهالی هدایت شده است.
در روستای جواهرده 12 محلی قدیمی وجود دارد که بزرگترین آنها «جولاخیل» می باشد و پس از آن «اوشیان سر»، «سید محله»، «برشی محله»، «آموسی خیل»، «صیقل محله»، «چاک دشت»، «سراب یا کربلا بنه»، «رمک محله»، «تنگدره»، «فتوک محله»، «کهنه تنگدره» و «شل محله» از دیگر محله های این ده محسوب می شود.
این روستا از تقویم گالشی برخوردار است که در آن ماه های سال به ترتیب عبارتند از «اول ماه»، «مردال ماه»، «ده ماه»، «ورفه ماه»، «اسفندار ماه»، «نوروز ماه»، «کرچه ماه»، «ارکه ماه»، «تیر ماه»، «سیه»