سی و سه پل یکی از شاهکارهای مهندسی تاریخ ایران
سی و سه پل یکی از شاه کارهای معماری و مهندسی تاریخ ایران است.این پل دارای طول 300متر و عرض 14 متر می باشد. ازآثار دوره سلطنت شاه عباس اول است، که با هزینه و نظارت سردار او به نام الله وردیخان در سال 1005هجری بنا شده.در دوره صفویه جشن های بزرگی از جمله جشن آبریزان یا آبپاشان ارامنه در کنار این پل برگزارمی شد .همچنین ارامنه جلفا مراسم خاج شویان را در نزدیکی این پل انجام می دادند .این پل در ابتدا دارای چهل چشمه (دهانه) بوده که از هر چشمه آب خارج میگردیده، پلی بسیار عریض و طویل و مرتفع، شالوده آن با سنگ و آهک ریخته شده و با آجر و گچ بالا رفته و دو طرف پل آن نرده داشته و موقع طغیان رود تفرجگاه باشکوهی بوده است.هفت دهانه این پل گرفته شده و اکنون 33 دهانه دارد و از این رو به پل 33 چشمه شهرت دارد.
در زمان های مختلف این پل را با نام های متفاوتی می خواندند از جمله :پل شاه عباسی – پل اللهوردیخان – پل جلفا – پل چهل چشمه – پل سی و سه چشمه.این پل برای اتصال خیابان چهار باغ کهنه عباسی به خیابان چهارباغ بالا و باغ هزار جریب و عباس آباد ساخته شده است. این پل در جشن آبریزگان و آب پاشان محل اجتماع شاه و بزرگان و شعراء و رجال و سایر مردم بوده است.به فرمان شاه عباس بر سر پل مراسم گلریزان صورت میگرفت و گلهای فراوان در راه شاه و همراهان او ریخته میشد.در عید نوروز هفت شبانه روز جشن و پایکوبی روی این پل برگزار میشد و مردم اصفهان این پل را چراغانی میکردند که نمای بسیار زیبایی را به وجود می آورده است.
سی و سه پل از دیروز تا به امروز
وضعیت این پل با قدیمش تفاوت زیادی نکرده است. ایوانچه ها و غرفه های زیبا و متناسب طرفین پل که جای نشستن اهالی و عبور و مرور است به همان حالت اولیه باقی مانده است. هم اکنون طول این پل 295 متر و عرضش 13/75 متر میباشد. در دوره صفویه ارامنه حق داشتند تا میدانی که اول پل احداث شده بود جمع شوند و مالالتجاره و صنایع خویش را با صنعتگران اصفهانی تبدیل نمایند و حق نداشتند از این پل عبور کرده داخل شهر شوند در جل این پل مجسمه رضا شاه کبیر بر روی ستونی بارتفاع 5 متر دیده میشود که اسبی سوار و به طرف شما متوجه است اطراف این مجمسه فعلاً میدان 24 اسفند و یا میدان مجسمه نامیده میشود.