آموزش کامل طرز تهیه آبغوره خانگی خوشمزه
آبغوره یکی از چاشنی هایی است که خانم های ایرانی در انواع آش و خورش ها از آن استفاده می کنند. غوره، انگور کال و نرسیده ای است که ویتامین ث فراوان دارد و برای سلامتی مفید است. ایرانیان از دیرباز این چاشنی محبوب را در خانه درست می کرده اند اما امروزه آبغوره را به صورت آماده تهیه می کنند.
آبغوره های آماده کیفیت آبغوره های خانگی را ندارند بنابراین بهتر است با مطالعه این بخش از پلاس وی طرز تهیه آبغوره خانگی و نکات مهم در نگهداری آن را بیاموزید.
چه نوع غوره ای برای آبگیری مناسب است ؟
برای تهیه ی آب غوره، می توانید از انواع غوره استفاده کنید، فقط کافی است غوره انتخابی شما کاملا ترش و نارس باشد تا آبغوره ترشی داشته باشید. نوع غوره مورد استفاده برای تهیه آبغوره با کیفیت، بهتر است از نوع عسگری باشد که هسته ندارد، اما غوره های دانه درشت آب بیشتری دارند.
آبغوره خانگی
مواد لازم برای تهیه آبغوره
- غوره عسکری یا شیرازی به میزان دلخواه
- نمک به میزان لازم
طرز تهیه آبغوره خانگی:
غوره ها را پاک کنید و دم آنها را بگیرید.
در یک ظرف بزرگ آب غوره ها را شسته و آبکشی کنید.
روی یک دستمال تمیز و نخی غوره ها را پهن کنید تا کاملا خشک شوند.
بعد از، آنها را در آبمیوه گیری ریخته و آب آنها را بگیرید.
یا می توانید غوره ها را در مخلوط کن بریزید و غوره های له شده را از یک صافی عبور داده و آب غوره را بگیرید.
آبغوره را در یک پارچ شیشه ای بریزید و بعد از ساعتی که املاح و پوسته های رد شده از صافی ته نشین شد ، آبغوره را در بطری شیشه ای مورد نظر ریخته و درب آن را محکم ببندید.
نگهداری و ماندگاری آبغوره:
آبغوره امکان دارد که کپک بزند و یا به خاطر نفوذ هوا به آن خراب شود که شما می توانید با روش های زیر از این اتفاق جلوگیری کنید.
ماندگاری آبغوره
برای اینکه آب غوره کپک نزده و ماندگاری آن بالاتر رود، درب بطری را به طور کامل ببندید تا هوا به داخل آن نفوذ نکند. برای اینکه هوا به داخل بطری نفوذ نکند، از ترکیب آب و آرد، خمیری تهیه کنید و دور درب را با خمیر بپوشانید. همچنین می توانید با نوار چسب های بسیار محکم درب بطری را محکم کنید.
بر روی آبغوره یک قاشق روغن زیتون بریزید تا هوا به داخل آبغوره نفوذ نکند ، سپس یک تکه پلاستیک روی درب بطری قرار داده و محکم ببندید.
برای نگهداری طولانی مدت آبغوره و خوشرنگ تر شدن آن، آبغوره را با کمی نمک به مدت 15 دقیقه با حرارت ملایم بجوشانید تا کمی غلیظ تر و ترش تر شود. پس از خنک شدن و ته نشین شدن املاح آن آبغوره را صاف کرده و در بطری شیشه ای بریزید و درب آن را محکم ببندید.
در تهیه و نگهداری آبغوره این نکات را رعایت کنید :
اگر دم غوره ها و چوب های ریز آن را جدا نکنید، آبغوره طعم گس خواهد داشت.
اگر میزان ترشی آبغوره به اندازه دلخواه نبود، آن را به مدت چند دقیقه بجوشانید تا کمی غلیظ تر و ترش تر شود.
آبغوره را در معرض نور خورشید قرار ندهید زیرا قرار دادن آبغوره در معرض نور خورشید سبب ایجاد تغییرات شیمیایی زیانباری در آن می شود.
آبغوره در شیشه های نسبتا کوچک نگهداری کنید و هرگز در ظروف پلاستیکی نگهداری نکنید، زیرا اسید موجود در آن سبب تجزیه پلاستیک و ایجاد مواد مضر می شود.
پس از باز کردن درب شیشه، هر چه سریعتر آبغوره را مصرف کنید.
نگهداری آبغوره در شیشه های دهانه گشاد سبب می شود که به آسانی کپک بزند.
شیشه ای که آبغوره را درون آن می ریزید باید کاملا خشک باشد.
برای جلوگیری از کپک زدن آبغوره، بهتر است شیشه ها را قبل از مصرف، استریل کنید. شیشه نگهداری آبغوره را بشویید و به صورت افقی در قابلمه گذاشته و قابلمه را با آب هم دمای شیشه پر کنید و روی شعله اجاق گاز قرار دهید تا آب به جوش آید، سپس اجازه دهید شیشه ها یک ربع در آب جوش بماند اکنون شیشه را در آورید و صبر کنید تا خشک بشود.
ظرف نگهداری آبغوره خانگی را در جای خشک و خنک نگهداری کنید و یا پس از باز کردن درب ظرف آبغوره می توانید آن را به مدت یک سال در یخچال نگهداری کنید.
آبغوره کپک زده را دور بریزید و از مصرف آن اجتناب کنید.
روش های نگهداری غوره
در برخی از شهرها از غوره برای تهیه غذاهایی مانند خورشت غوره بادمجان، دلمه، آش غوره و ... استفاده می کنند، برای دسترسی به غوره در همه فصول سال و تهیه غذا با آن غوره را باید با روش های خاصی نگه داشت.
- غوره را پاک کرده و با آب سرد بشویید و داخل آبکش ریخته تا آب آن گرفته شود. غوره ها را لای پارچه نخی بپیچید تا کاملا خشک شوند یا می توانید برای مدت کوتاهی غوره ها را در مقابل نور خورشید، یا پنکه قرار دهید. پس از خشک شدن غوره ها ، آنها را به اندازه مصرف در کیسه فریزر قرار داده و در داخل فریزر نگهداری کنید.
- غوره ها را پاک کرده و با آب سرد بشویید و داخل آبکش ریخته تا آب آن گرفته شود و بگذارید کاملا خشک شوند، سپس غوره ها را در بطری شیشه ای بریزید تا بطری کاملا پر شود. درب بطری را محکم بسته و در یخچال نگهداری کنید.
مصارف دیگر غوره
با غوره می توان رب و ترشی و همچنین گرد غوره نیز تهیه کرد که ما در این بخش از پلاس وی طرز تهیه آن را نیز به شما آموزش می دهیم.
طرز تهیه گرد غوره
با احترام به درخواست برخی از شما کاربران از پلاس وی در ادامه ی بحث آموزش آبغوره خانگی طرز تهیه گرد، رب و ترشی غوره را نیز گفته ایم. ابتدا غوره ها را از دم جدا کرده و تمیز بشویید و روی پارچه تمیزی یک تا چند هفته پهن کنید تا خشک شوند. در طول مدت خشک شدن هر چند روز یکبار غوره ها را پشت و رو کنید تا کاملا خشک شوند. پس از خشک شدن کامل غوره ها آنها را آسیاب کرده و در ظرف دردار در خارج از یخچال نگهداری کنید. برای تهیه ی گرد غوره از غوره ی عسگری استفاده کنید. برای افزایش زمان ماندگاری گرد غوره به آن نمک اضافه می کنند.
طرز تهیه رب غوره
غوره ها را از دم جدا کرده و تمیز بشویید.
روی غوره ها را به اندازه دلخواه نمک می ریزیم و روی حرارت ملایم قرار می دهیم.
برای پخت کامل غوره ها و نرم شدن آنها درب ظرف را می گذاریم.
غوره ها را از صافی رد کرده و اگر رقیق بود، آن را می جوشانیم تا غلظت آن به اندازه ی رب گوجه شود. در این مرحله باید شعله ی زیر بسیار ملایم باشد، زیرا در این مرحله رب غوره سریع می سوزد.
رب غوره را در یک ظرف در بسته در یخچال نگهداری می کنیم.
نکته:در ظرف لعابی رب را تهیه کنید زیرا اینگونه رب رنگ و کیفیت بهتری خواهد داشت.
ترشی غوره یا غوره غوره
غوره را درون محلولی از کات کبود و نمک قرار می دهیم تا رنگ غوره بعد از مدتی تغییر پیدا نکند. برای این کار یک دوم قاشق چای خوری کات کبود و 3 قاشق نمک را درون حدود یک لیتر آب، حل کرده و غوره ها را 24 ساعت درون این محلول قرار می دهیم.
سپس غوره ها را درون یک صافی ریخته و چندین بار با آب سرد می شوییم.
غوره ها را روی پارچه ای پهن می کنیم تا آب اضافی آن گرفته شود.
غوره ها و یک لیتر آب غوره و 3-2 قاشق نمک را درون ظرفی می ریزیم تا به طور کامل روی آن را پوشانده شود.
برای ماندگاری بیشتر، می توانید مقداری سیر چرخ شده را 2 روی غوره ها بریزید و درب ظرف را به طور کامل بسته و در جای خنک نگهداری کنید.