با علل و علائم غرق شدگی خشک یا ثانویه آشنا شوید
غرق شدن پس از شنا یا غرق شدن ثانویه،زمانی اتفاق می افتد که شخص به دلیل مایعی که در ریه انباشته شده است ،نتواند نفس بکشد.این نوع غرق شدگی، بسیار خطرناک است . کنگره جهانی غرق شدگی ، این نوع خفگی را فرآیند آسیب سیستم تنفس ناشی از فرو رفتن سر در یک مایع تعریف می کند.
غرق شدن کودکان ممکن است با غفلت یک ثانیه ای مثلا پاسخ دادن به سوال کسی اتفاق افتد . حتی اگر خیلی سریع به کمک فرزندتان بروید باز هم نگرانی شما تمام نمی شود و آدرنالین تان بالا است که اتفاقی وحشتناک برای هر پدر و مادری می باشد.
با وجودی که تنفس کودک شما عادی شده و حرف می زند و یا راه می رود ، شما از پشت سر گذاشتن یک فاجعه خوشحال هستید اما آیا از غرق شدگی خشک که می تواند ساعت ها بعد از زیر رفتن کودک در آب روی داده و منجر به عوارض ناخوشایندی و حتی مرگ شود ، اطلاعات کافی دارید ؟
پس شناخت علائم آن اهمیت زیادی دارد تا با انجام مراقبت های لازم بتوان از بروز مشکلات بعدی پیشگیری کرد.
ممکن است، علائمی ظاهر شوند که باید در اسرع وقت تحت درمان قرار گیرد.
غرق شدن پس از شنا نوعی خفگی ای است که، در خارج از آب رخ می دهد و می تواند ساعت ها یا حتی روزها بعد اتفاق بیفتد .اما این خفگی ، نتیجه اتفاقاتی است که در زمان غوطه وری در آب اتفاق افتاده است.
چیزی که اتفاق می افتد این است که غرق شدگی خشک یا ثانویه اساسا بر روی ریه ها تاثیر می گذارند و عملکردهای اساسی بدن را تحت تاثیر قرار می دهند. هدف از مطالعه این بخش از پلاس وی این مطلب نگران کردن شما نیست بلکه شناسایی علائمی به شما است که بدن در مواجهه با این گونه حوادث نشان می دهد .با شناخت این علائم ، شما آمادگی و اطلاع لازم را دارید و در صورت تشخیص می توانید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید.
غرق شدگی خشک چیست و چرا اتفاق می افتد؟
بر اساس تحقیقات ، 75 درصد موارد در کودکان زیر پنج سال اتفاق می افتد، اگرچه ممکن است در بزرگسالانی که از یک سانحه در آب نجات پیدا کرده اند و یا در جریان یک اتفاق گرفتار شده اند، هم اتفاق بیفتد.
وقتی فردی در استخر، بازی و یا شنا می کند و از غرق شدن نجات پیدا می کند، آب قبل از بسته شدن تارهای صوتی وارد آنها می شود که باعث می شود تا آب مستقیما وارد ریه ها شود و منجر به ایجاد آماس و ورم گردد.
انواع غرق شدگی:
غرق شدگی خشک، زمانی اتفاق می افتد که در حالی که زیر آب هستید، نای متورم شود. این نوع خفگی باعث اسپسام تارهای صوتی می شود، که مانع از تنفس طبیعی است.در همین حال، زمانی که بدن نمی تواند دی اکسیدکربن را برای تعویض با اکسیژن خارج کند ، غرق شدگی ثانویه اتفاق می افتد.
به همین دلیل مایعات در ریه جمع می شوند .با وجود آب در نایژه، آن ها نمی توانند به خون اکسیژن برسانند و قلب آهسته تر کار می کند.غرق شدگی می تواند بین 1 تا 72 ساعت بعد از بودن در آب اتفاق بیفتد. در برخی موارد علائم حتی پس از 3 روز ظاهر می شود.
با فرو رفتن سر کودک در زیر آب ، آب وارد ریه ها می شود و به تدریج تبادل اکسیژن به سختی انجام می شود . به همین دلیل در صورت انجام ندادن به موقع اقدامات ، کدوک به کام مرگ می رود . ظاهرا افراد تا ساعت ها بعد از ورود به آب دچار مشکل نمی شوند تا زمانی که عملکرد ریه ها مختل شده و ناگهان با افت مواجه شود.
بر اساس گزارشات ارائه شده 2 تا 5 درصد کودکانی که در آب فرو می روند دچار خفگی خشک و ثانویه شده اند . پزشکان در گذشته تصور می کردند که غرق شدگی ثانویه ، اغلب در آب های ثانویه رخ می دهد ، اما با پیشرفت تکنولوژی ، مشخص شده است که آب شیرین و یا شور در خفگی خشک تفاوتی ندارند . هر دو نوع آب با آسیب به سورفکتانت ریه به مرور تبادل هوا را مختل کرده و موجب تورم ریه می شوند.
در گذشته از اصطلاح غرق شدگی ثانویه برای توضیح شرایط افرادی استفاده می شد که بدون بلعیدن آب خفه می شدند . اما روش عملکرد این نوع خفگی این است که شخص با بلعیدن مقدار کمی آب ، دچار اسپاسم و در نتیجه مسدود شدن جریان هوا می شود که سطح اکسیژن در این شرایط افت می کند و مغز و قلب از کار می افتد ، زیرا این اعضای مهم بدن برای ادامه حیات خود نیاز به اکسیژن دارند .بنابراین با اینکه شخص آب زیادی را نبلعیده است دچار خفگی در ساعت های بعد می شود .پس متوجه شدیم که برای خفگی خشک نیاز به بلعیدن آب زیاد نیست.
هرچند ممکن است آسیب یا اختلال عملکرد سیستم تنفسی تا چند ساعت بعد نیز ظاهر نشده و مشاهده نشود تا زمانی که غرق شدگی ثانویه اتفاق افتد همچنان جزئی از تعریف غرق شدگی می باشد.
علائم غرق شدگی بعد از شنا:
همانطور که ذکر شد یکی از ویژگی های مهم غرق شدگی خشک در کودکان این است که پس از خروج از آب ، کودک فعالیت های خود را ادامه داده و نیازی به احیای قلبی و سی پی آر ندارد اما ممکن است علائم خفگی خشک پس از چند ساعت ظاهر شوند.
شناسایی این نوع خفگی در کودکان کمی سخت تر از تشخیص آن در افراد بزرگسال است چرا که کودکان قادر به بیان دقیق احساسات خود نیستند بنابراین باید کوچکترین علائمی را در کودکان بررسی کرد .علائم غرق شدگی خشک عبارتند از :
- مشکل تنفسی
- سرفه مداوم
- استفراغ
- درد قفسه سینه یا شکم درد
- احساس گیجی و یا خستگی غیر معمول
- تنفس کوتاه
- تب
- علائمی شبیه آنفلوآنزا و رفتارهای غیرطبیعی
- تغییر در رفتار با نمایش بدخلقی و یا کمبود انرژی.
این علائم به دلیل نرسیدن اکسیژن کافی به مغز ظاهر می شود.
با فرو رفتن سر در زیر آب آسیب به بدن می رسد که موجب سینه پهلو و کاهش سطح اکسیژن در ساعت های بعد شود . با ختلال در تبادل اکسیژن در بدن در نهایت ارگانهای بدن کودک از کار می افتد . بنابراین شناخت و تشخیص این علائم بسیار مهم است.
در صورت بروز علائم ،چه کنیم؟
اگر غرق شدگی ثانویه اتفاق افتاد ، حتما باید به پزشک مراجعه شود. پزشک با شرایط به وجود آمده، مقیاس های لازم را می سنجد. اگر بعد از انجام تست ها ، به خفیف بودن خفگی تشخیص داده شود تنها استراحت تحت نظر ، کافی است.
در موارد شدید ، احتمالا از قفسه سینه عکس ایکس ری گرفته می شود که برای تشخیص تورم و آماس لازم است. احتمالا سطح اکسیژن فرد نیز اندازه گیری می شود.
جلوگیری از خفگی بسیار مهم است . همچنین نظارت بر شنا و یا آب بازی کودکان اهمیت بسیاری دارد .بنابراین هرگز کودکان را کنار آب یا استخر تنها نگذارید و اگر درحال بازی هستند ،به حرکات آنها توجه کنید و اگر سهوا مقداری آب بلعیدند، اقدامات لازم را انجام دهید.همیشه باید فاصله ی شما از کودک در حال شنا، کمتر از طول دست باشد، یعنی بتوانید دسترسی کاملی به فرزند خود داشته باشید.
بهتر است که کودکان در چهار سال اول زندگیشان شنا را یاد بگیرند و ترسشان از آب بریزد. در مورد بزرگسالان اگر حین شنا ، دچار سانحه شدند، در ساعتهای آتی آنها را تحت نظر داشته باشید.
به بروز هر یک از علائم گفته شده ، توجه کنید.
آگاه باشید تا در طول تابستان، هنگامی که به استخر رفته و یا بازی های آبی انجام می دهید ، و در زمان استراحت و لذت بردن از زمان خود ، ممکن است خطرهای مختلفی اتفاق افتد.
بنابراین شناختن علائم غرق شدگی ثانویه اهمیت زیادی دارد زیرا می توان از بروز یک تراژدی جلوگیری کرد . بنابراین آگاهی و دانش ، اولین گام در کمک به خودمان و دیگران است.