همه چیز درباره بیماری آشالازی و علل و علائم و راههای درمان این بیماری گوارشی
دهانتان بوی بدی می دهد و غذا مدام در گلویتان گیر می کند. آیا شما به بیماری آشالازی دچار شده اید؟ شناخت علائم و نشانه های بیماری آشالازی در درمان سریعتر و به موقع این بیماری نیاز است.
آشالازی یک اختلال نادری است که عبور غذا و مایعات را در شکم دشوار می کند. آشالازی زمانی اتفاق می افتد که اعصاب در لوله اتصال دهان و مری آسیب ببیند (مری)، در نتیجه مری توانایی هضم غذا را از دست می دهد، و دریچه عضلانی بین مری و معده کاملاً ریلکس نیست و عبور غذا به معده را دشوار می سازد.
هیچ درمانی برای آشالازی وجود ندارد. اما این نشانه ها را معمولاً می توان با درمان یا جراحی تهاجمی مدیریت کرد.
چه چیزی موجب بیماری آشالازی می شود؟
آشالازی می توانند به دلایل مختلفی اتفاق بیفتند. می تواند برای پزشک شما مشکل باشد تا یک دلیل خاص را پیدا کند. ممکن است ارثی باشد، یا نتیجه مشکل خود ایمنی باشد. سرطان مری یکی از این مشکل ها است.
دلیل دیگر این است که یک عفونت انگلی نادر به نام بیماری چاگاس وجود دارد. این بیماری عمدتاً در آمریکای جنوبی رخ می دهد.
دلایل احتمالی آشالازی ، عبارتند از:
عفونت های ویروسی که به اعصاب مری آسیب می زنند.
شرایط خود ایمنی (زمانی که سیستم ایمنی به سلول های خودی حمله می کند).
بیماری چاگای - یک بیماری عفونی که می تواند سلول های عصبی را از بین ببرد.
به نظر می رسد برخی افراد نسبت به آشالازی آسیب پذیرترند، از جمله افراد مبتلا به پارکینسون.
چه کسی در معرض خطر ابتلا به آشالازی قرار دارد؟
آشالازی معمولاً در اواسط زندگی رخ می دهد، اما در کودکان نیز می تواند رخ دهد. افرادی که میانسال و مسن تر هستند در معرض خطر بالاتری قرار دارند.
علائم آشالازی چیست؟
افراد مبتلا به آشالازی اغلب دچار مشکل در بلعیدن یا احساس وجود غذا در مریشان می شوند. این نشانه ها که در بخش سلامت پلاس وی بیشتر توضیح خواهیم داد می تواند موجب سرفه و افزایش ریسک استنشاق، یا تنفسی یا خفگی به همراه غذا شوند.
علایم دیگر عبارتند از:
- درد یا ناراحتی در سینه
- کاهش وزن
- سوزش سر معده
- درد و ناراحتی شدید بعد از غذا خوردن
- همچنین ممکن است برگشت اسید معده داشته باشید
بیش ترین علایم مشاهده شده دیسفاژی است (> 90%) برای جامدات و مایعات، برگشت غذاهای هضم نشده (76%- %91)، عوارض تنفسی (سرفه های شبانه 30%) و سوزش سینه (25% - 64 %)، سوزش معده (52 - 18 %) و کاهش وزن (35 تا 91 %) است.
تشخیص آشالازی :
سه آزمایش عموماً برای تشخیص و ارزیابی مشکلات بلعیدن به کار می روند:
بلع باریم:
بیمار، یک باریم (مایع یا فرم دیگری) را می بلعد و حرکت آن در مری با استفاده از فن آوری پرتو ایکس ارزیابی می شود.
اندوسکوپی:
یک لوله انعطاف پذیر و باریک به نام اندوسکوپ به مری منتقل می شود و تصاویر داخلی را بر روی یک صفحه نمایش می دهد.
مانومتری:
این تست زمان بندی و مقاومت انقباضات مری و آرامش عضلانی را اندازه گیری می کند.
درمان بیماری آشالازی:
آشالازی اگر درمان نشود، می تواند ناتوان کننده شود.افراد کاهش قابل توجهی در وزن را تجربه می کنند که می تواند ناشی از سو تغذیه باشد. عفونت ریه و ذات الریه ناشی از تنفس غذایی می تواند به ویژه در افراد مسن ایجاد شود. هنوز علت دقیق آن ناشناخته است، اما محققان فکر می کنند که ممکن است با یک ویروس مرتبط باشد.
انبساط بالون:
بیشتر اوقات، آشالازی می تواند با انبساط بالون با موفقیت درمان شود. در حالی که بیمار تحت بی حسی و بی هوشی خفیفی است، متخصص گوارش بالون را وارد و باز می کند.این روش برای ریلکس کردن و باز کردن ماهیچه ها عمل می کند.
داروی آشالازی:
بیماران دیگری، به خصوص آن هایی که برای جراحی یا بالون مناسب نیستند، تزریق بوتاکس انجام میدهند. بوتاکس، پروتئینی است که توسط باکتری ایجاد می شود.وقتی به ماهیچه های خیلی کوچک تزریق می شود، می تواند آنها را آرام کند.
این کار با جلوگیری از ارسال سیگنال به ماهیچه کار می کند، که به آن ها می گویند که منقبض شوند. درصد کمی از بیماران (تا 35 درصد) با استفاده از بوتاکس، نتایج خوبی می گیرند.
داروهای دیگر مانند نیفدیپین و نیتروگلیسیرین ممکن است به تسکین دادن ماهیچه های اسپاستیک کمک کنند.
جراحی با حداقل میزان تهاجم آشالازی:
روش عمل جراحی کم تهاجمی به نام جراحی لاپاراسکوپی مزانشیمی یا میلتومی هیلر می تواند کمک کند.مانند همه عمل جراحی های کم تهاجمی، جراحان از یک ابزار تلسکوپی نازک به نام اندوسکوپ استفاده می کنند، که از طریق یک برش کوچک وارد بدن می شود.
انتهای آن به یک دوربین ویدئویی کوچک متصل است با این حال برخی از بیماران ممکن است مجبور باشند جراحی را تکرار کرده و یا بالون را برای رسیدن به نتایج مطلوب بلندمدت انجام دهند.
انواع آشالازی :
سه گروه آشالازی وجود دارد :
نوع 2 آشالازی دارای بهترین پیش بینی است، در حالی که نوع 1 کمتر است و نوع 3 می تواند درمانش سخت باشد.براساس اطلاعاتی که تاکنون منتشر شده است، شواهد به وضوح نشان می دهند که انواع زیر آشالازی هر کدام پیش بینی مستقلی دارند و موفقیت درمانشان متفاوت است و نوع 3 بدترین نتیجه پس از درمان را دارد.
اینطور به نظر می رسد که نوع 3 آشالازی ، با تعریف و نابودی لومن اسپاستیک در مری مشخص می شود و حداقل پاسخ به درمان را دارد. در این گروه از بیماران آشالازی ، کاهش فشار مری پایینی، ممکن است برای کنترل علایم کافی نباشد، به خصوص که بخش متاثر از حرکت اسپاستیک در بالای مری پایینی امتداد می یابد. درد قفسه سینه، یک نشانه بارز در نوع 3 بیمار آشالازی است، درمان آن سخت است.
پاسخ به درمان در نوع 2 نسبت به نوع اول و سوم بهتر است.
نوع 1 (آشالازی کلاسیک؛ هیچ شاهدی برای فشار بالا وجود ندارد) آشالازی با عدم وجود حرکات حلقوی و حداقل فشار بالا مری مرتبط است.
آشالازی نوع 2 با فتق هیاتال فشار بالا مربوط به اثر فشرده سازی مرتبط است.
نوع 3 آشالازی نشانه ای از انقباض غیر عادی را دارد.
آشالازی رژیم کاردیاو مواد مغذی:
بعد از توضیح در مورد علل ، علائم و راههای تشخیص بیماری گوارشی آشالازی در بخش سلامت پلاس وی به تغذیه مناسب برای این افراد خواهیم پرداخت.
غذاهایی که باید بیماران آشالازی بخورند:
به دنبال یک رژیم نرم و پوره ای مانند سوپ، فرنی، سبزیجات خرد شده باشید، چون این کار به بلعیدن راحت تر غذاها بدون هیچ ناراحتی کمک خواهد کرد.
مواد غذایی غنی از پروتیین مانند مرغ، ماهی، سویا و خوردن غذاهای با فیبر بالا.
زنجبیل نقشی عالی در کمک به هضم غذا در بدن ایفا می کند و از تپش قلب سریع جلوگیری می کند.
لیست خوردنی های بیماری آشالازی:
محصولات لبنی مثل شیر و ماست در تسکین علایم ناراحتی گوارشی بسیار خوب عمل می کنند.
نعناع به عنوان یک جز در چای و ماست به کاهش ترشح اسید معده و تسکین دادن بدن مشهور است.
مایعات غلیظی مثل سوپ، خورش، سبزیجات مخلوط شده و یا آب میوه می توانند مصرف شوند.
روزانه حداقل 10 لیوان آب بنوشید.
غذاهایی که در صورت ابتلا به بیماری آشالازی باید از آن ها دوری کنید:
از غذاهای سرخ شده و تند اجتناب کنید، چون آن ها مانند محرک ها عمل می کنند و علائم را بدتر می کنند.
از غذاهای سرشار از کربوهیدرات مثل سیب زمینی، گل کلم، گندم و برنج اجتناب کنید، زیرا به کندی هضم می شوند.
میوه های مرکباتی مثل لیمو، پرتقال ها و غیره، چون باعث افزایش برگشت اسید می شوند.
مصرف کافئین را کاهش دهید.
روزانه فقط 2 فنجان چای و یا قهوه بنوشید.