جاذبه های شهرکرد و مناطق جذاب این شهر
شهرکرد به عنوان یکی از قدیمی ترین سکونتگاه های بشری در تاریخ از جایگاه ویژه ای برخوردار است.شهرکرد دارای جاذبه های گردشگری و دیدنی بسیار زیادی است .این شهر در گذشته به نام "دهکرد" مشهور بود.
"شهرکرد" یکی از شهرهای سرسبز و دیدنی استان "چهار محال بختیاری" است که از جمله مناطق مرتفع ،کوهستانی و دارای جذابیتهای طبیعی و مناظر سحر آمیز و قدمتی کهن در سراسر ایران شناخته شده است که از جمله یکی از مهمترین مقصدهای گردشگری کشور به حساب می آید. در ادامه این بخش از گردشگری پلاس وی شما را با زیبایی های شهرکرد آشنا خواهیم کرد.
پیشینه تاریخی و قدمت شهرکرد :
کهن ترین اشیا بدست آمده در کشور متعلق به این شهر است که عمر آنها قریب به 9 هزار سال می باشد. بر اساس تحقیق و تفحص های انجام شده توسط محققان و باستان شناسان به نظر می آید که شهر کرد دارای گذشته ای متعلق به دوره ساسانیان و اشکانیان می باشد و یکی از مناطق پیدایش تمدن انسان به شمار می رود.
اشیا تاریخی پیداشده مثل سکه های متعلق به سلسله اشکانیان و ساسانیان است همچنین وجود تپه های باستانی و قدیمی با عمر چند هزار سال قبل از میلاد مسیح در این منطقه از کشور ، باعث جذب علاقمندان برای سفر کردن به این شهر زیبا و بازدید از مناطق گردشگری طبیعی و تاریخی شده که سبب شده این شهر به یک مکان دوست داشتنی و پر بازدید تبدیل شود.
وجه تسمیه شهرکرد:
در مورد اسم قبلی این شهر به دهکرد نظریات مختلفی وجود دارد ولی به نظر می رسد که در سنه های دور به علت قرار گرفتن چوپانان ،دامپروران چادر نشینان در این منطقه و چمنزارهای جنوبی دشت دهکرد به این اسم مشهور شده است. زیرا که کلمه ی "کرد" به معنی چوپان است و در دوران قبل از اسلام ،بدون توجه به نژاد و زبان و قومیت مردم ،به تمامی اشخاصی که گله دار و چادرنشین بودند "کرد "گفته میشد.
جاذبه های گردشگری شهرکرد
وجود آثار تاریخی با ارزش، مکانهای گردشگری ، وجود طبیعت زیبا و بی نظیر از جمله کوه غارون، پل خراجی واقع در روستای خراجی ، سقاخانه ی ارباب میرزا، روستای سورک، موزه ی کار و زندگی، امام زاده عبدالله سورک ، قلعه سورک ، قلعه ی صمصام السلطنه، آبشار زرد لیمه (بوینه)،شیر سنگی (بردشیر) قلعه دزک ،منطقه بازفت ، کتبه های سنگی، مسجد جامع هرچگان، غار تنگه خراجی، امامزاده سبز پوش و... شهرکرد را به مکان گردشگری ویژه ای در ایران تبدیل کرده است . در ادامه معرفی جاذبه های گردشگری ایران در پلاس وی به مناطق زیبا و گردشگری شهر کرد اشاره می کنیم :
1. حمام خان شهرکرد
حمام خان در سمت جنوب غربی مسجد جامع واقع شده و در سال ١٢٧٠ هجری قمری ایجاد شده است .این اثر تاریخی و قدیمی با کوشش و سعی "حاج محمد رضاخان" ساخته شده که ساختار محکم و معماری بی نظیرش این اثر را به یک مجموعه ی ماندگار بدل کرده است .
امتیازی که حمام خان در بین دیگر آثار تاریخی شهرکرد دارد قرار گرفتن حمام در کنار مسجد جامع می باشد اگر روزی گذرتان به شهرکرد افتاد حتما دیدار از مسجد جامع و حمام خان را فراموش نکنید چرا که این بازدید بسیار جذاب و شگفت انگیز خواهد بود.
2. مسجد اتابکان
ساختمانی با معماری فوق العاده که از زمان حکومت اتابکان بر جای مانده و در خیابان ولیعصر شهرکرد واقع شده "مسجد اتابکان " می باشد .ساخت این بنای تاریخی همزمان با به وجود آمدن سلسله اتابکان بوده، به همین دلیل این مسجد به نام "مسجد اتابکان" یا "مسجد اتابکان درب امامزاده" نیز شهرت یافته است .
این مسجد دارای یک درب ازجنس چوب می باشد که قدمتی دیرینه دارد و متعلق به ٨٠٠ سال قبل می باشد.نکته جالبی که در این میان وجود دارد اینست که درب چوبی نفیس و با ارزش دیرینه ای به قدمت هشت قرن دارد که گواه بر تاریخی بودن این مسجد است .این مجموعه ی تاریخی بارها و بارها و در قرنهای متمادی مورد تعمیر و مرمت قرار گرفته و در سالهای اخیر نیز به همت مسئولین بازسازیهایی در قسمت ی مختلف آن روی داده است.
3. مسجد جامع شهرکرد
از آثار تاریخی و مذهبی شهرستان شهرکرد می توان به مسجد جامع شهرکرد اشاره کرد که در اواخر قرن ١٣ هجری قمری به دستور "حاج محمد رضاخان " و در مساحتی بالغ بر ٢5٠٠ متر مربع احداث شده است .این مسجد دارای سه درب ورودی در سمت شمال ،شرق و غرب می باشد و نقوش زیبا و حکاکیهای روی کاشیها دل هر بیننده و علاقمند به هنر را می رباید.
نقشه ی مسجد جامع شهرکرد، مشابه مسجد حکیم اصفهان می باشد. بهتر است بدانید که نقشه و روش ساخت بنای مسجد شهرکرد مشابه مسجد "حکیم اصفهان " است دارای حیات بزرگ و عظیم ، ایوان ، اتاقکها و غرفه های مختلف ، مناره و شبستان های مخصوص فصل تابستان و زمستان است .
4. قلعه چالش تر
اثری با ارزش و قدیمی از تاریخ ایران قدیم در پنج کیلومتری شهرکرد به نام "قلعه ی چالش تر " بر جای مانده است .نوع معماری و ساخت این اثر را می توان به تقلید از معماری اروپایی دانست که در واقع ترکیبی از معماری اروپایی و قاجاری است یک اثر بی نظیر و شگفت انگیز که معرّف و نشانگر هنر سنگ تراشان و معماران گذشته ی دور سرزمینمان ایران است.
5. پارک ملی تنگه صیاد
در محدوده ١5 کیلومتری از شهرستان شهرکرد و در جاده ی شهرکرد -اصفهان ،منطقه ی گسترده و پهناوری از حیات وحش وجود دارد که منظره ی بی نظیر از زندگی جانوران و طبیعت زیبای اطراف را به چالش می کشد.
این منطقه از شهرکرد ، از نظر آب و هوایی معتدل و دلپذیر می باشد و از نظر داشتن طبیعت زیبا می توان به وجود دره های شگفت انگیز و زیبا از جمله به دره ی "پاچفت" و "بستان شیر" اشاره کرد.
عاشقان طبیعت می توانند برای لذت بردن از زیبایی ها و سکوت بی نظیر این منطقه از چهار محال بختیاری یک روز عالی و بدون دغدغه از هیاهوی شهری را برای یک روز هم که شده در این مکان تجربه کنند و از زیبایی های بی نظیر خدادادی نهایت لذت را ببرند.
بیش از ٢5٠ نوع گونه ی گیاهی مختلف در مجموعه پارک ملی صیاد، یافت می شود.این حیات وحش که مساحتی بالغ بر٢٧ هزار هکتار را شامل می شود ٢5٠ نوع از گیاهان گوناگون از جمله گون ،گندمیان و گیاهانی با عمر چندین ساله خودرو را داراست.
6. خانه قدیمی ستوده چالشتری
خانه ی ستوده ی چالشتری ، بخشی از قلعه یا ارگ چالشتر می باشد که در دهه های پایانی حکومت قاجاریان بنا شده و به عنوان قسمت داخلی و پادشاه نشین قلعه ی چالشتر احداث شده است. قابل ذکر است که در اوایل قرن ١4 هجری قمری و در سال١٣٢٣ هجری قمری ساختمان اصلی این بخش از ارگ دوباره مورد بازسازی قرار گرفته که تزئینات و معماری های انجام گرفته گواه بر این مطلب می باشد.
نقاشی و تصویرگریهای با ارزش با موضوعات افسانه ای و اسطوره ای و مجسمه های سنگی که با هنرمندی هر چه تمام روی سنگ حک شده اند از تزئینات انجام شده در این مجموعه ی تاریخی مهم می باشد.
این مجموعه ی تاریخی دارای سه موزه به نام موزه ی کار و زندگی ، مردم شناسی و آثار سنگی می باشد که ابزار و وسایلی هم چون ابزار زندگی ،وسایل مورد استفاده ی کشاورزی، البسه ی روستایی، سنگ نوشته ها و کتبیه ها را در معرض دید عموم قرار داده است .
7. موزه باستان شناسی شهرکرد
موزه ی باستان شناسی یکی دیگر از مجموعه های دیدنی شهرستان شهرکرد می باشد که قدمت آن به دوران نوسنگی بر می گردد و اشیای قدیمی بسیاری در آن نگهداری می شود به همین علت در میان علاقمندان به تاریخ از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
همینطور قدیمترین آثار به جای مانده از تاریخ مربوط به چهارمحال بختیاری که ارزش و قدمتی قریب به ٩٩ هزار سال دارد در این موزه موجود می باشد.کهن ترین اشیای متعلق به شهرکرد قدمتی قریب به 9هزار سال دارد ،که در موزه باستان شناسی محفوظ است .
وسایلی از جنس استخوان، ابزار سنگی، در اندازه های کوچک و بزرگ و مجسمه های گِلی ،ظرفهای سفالی نخودی که با نقوش هندسی و به رنگهای سیاه مزین شده اند کاسه ، لیوان ، از اولین آثاری هستند که بشر با دست خود ساخته و مربوط به عصر نو سنگی است که همگی در این موزه حفاظت می شوند.
ابزاری که در ساخت آن مهارت خاصی بکار برده شده و نشانگر تمدن وفرهنگ با شکوه آن دوران می باشد .همینطور دست نوشته یا کتیبه ای به خط میخی که متعلق به پادشاهان هخامنشی است در این موزه نگهداری می شود.
8. قلعه شمس آباد
قلعه شمس آباد با قدمت 120 سال که یکی دیگر از امارات تاریخی شهرکرد محسوب می شود واقع در 15 کیلومتری این شهرستان می باشد. دستور احداث این بنای دو طبقه قدیمی " یوسف خان امیر مجاهد" از خان های بختیاری و در اوایل دوران حکومت پهلوی صورت گرفت. ستون های مکعبی شکلی با نقش و نگار زیبا از گیاهان و انسان ها با لباس محلی که در فضای این عمارت ساخته شده زیبایی خیره کننده وصف ناپذیری به این عمارت تاریخی بخشیده است.
9. امام زاده حلیمه و حکیمه خاتون
از مکانهای مذهبی و تاریخی در شهرستان شهرکرد وجود دو آرامگاه مقدس بانو حلیمه و حکیمه خاتون می باشد که در خیابان ولی عصر این شهرستان واقع شده است .احداث بنای این عمارت به زمان حکومت قاجاریان بر می گردد جد این دو امامزاده به امام موسی بن جعفر (ع) منسوب است .
جنس این ساختمان با ملاط خشت ،گچ ، و آجر درست شده و در زمانهای مختلف مورد بازسازی مجدد قرار گرفته و در دوران پهلوی نیز در آن باز سازیهایی انجام گرفته است. عمارت اول متعلق به مجموعه ی اتابکان فارس است که با گذشت زمان و حوادث تاریخی متعدد دستخوش تغییرات و صدمه هایی شده است که به تدریج مورد بازسازی مجدد قرار گرفته است.
10. پل زمان خان
زمان خان نفر ایل بیگی یکی از سران ایل قشقایی بود که دستور احداث این پل را صادر کرده تا ایلات و عشایر قشقایی و بختیاری از روی آن عبور کنند. قبل از ساخت این پل عشایر مجبور بودند تا از زاینده رود عبور کنند.
زمان خان وقتی دستور ساخت پل را داد که مادری جسد بی جان فرزندش را که در زاینده رود غرق شده بود نزد زمان خان برد و به وی گفت:تا کی مادران ایل باید شاهد غرق شدن فرزندان خود باشند؟!همین جمله باعث شد تا زمان خان دستور احداث این پل را صادر کند.
11. قلعه دِزک
قلعه ی دِزک قلعه ای است که قدمت آن به دوران حکومت قاجار باز می گردد و از زیباترین و معروف ترین قلعه هایی است که در شهر کرد قرار دارد. «علامه دهخدا» به مدت شش ماه در این قلعه اقامت داشته است و در این قلعه نوشتن کتاب «امثال و حکم» به ذهن او رسیده است.
12.آبشار زردَلیمه (بوینه)
یکی از بکرترین آبشار های شهرکرد آبشار زردَلیمه است که نامش به معنای مسیر زندگانی است و باعث به وجود آمدن مراتع بسیار سرسبزی در اطراف خود شده است. در اثر جاری شدن این آبشار بر بستر کوه پایه های زاگرس منظره و طبیعت زیبایی به وجود آمده است . همچنین آثار تاریخی و باستانی مانند پل خدا آفرین، ایل راه باستانی و سنگ حجاری شده 6 هزار ساله ای این ناحیه را زیبا نموده است.
13. چشمه دیمه
«چشمه ی دیمه یکی از چشمه های معجزه آسایی است که آب آن خواص فراوانی برای درمان بیماری ها و جلوگیری از پوسیدگی دندان و درمان سنگ کلیه دارد . اکنون آب این چشمه به کارخانه ی آب معدنی کوهرنگ روانه می گردد تا مورد استفاده ی همگان قرار گیرد.
14. مجموعه ی پیرغار
یکی از مکان های محبوب گردشگری که سالانه پذیرای گردشگران زیادی است ، مجموعه ی گردشگری و تاریخی پیرغار است . این مجموعه امکاناتی چون رستوران، کافی شاپ و … دارد و دارای یکی از قدیمی ترین و مهم ترین کتیبه های مشروطیت است.
15. تالاب چغاخور
یکی از زیباترین تالاب های ایران تالاب چغاخور است که در تمامی فصول سال زیبا و دیدنی است و میزبانِ گونه های کمیابی از پرندگان محلی و مهاجری نظیر غاز، اردک، حواصیل و لک لک می باشد.
16. قلعه جونقان
قلعه ی جونقان یا قلعه سردار اسعد بختیاری در سال 1318 هجری قمری به منظور سکونت «علی قلی خان سردار اسعد بختیاری» ساخته شده که در 45 کیلومتری شهرکرد در استان چهارمحال بختیاری قرار دارد و مساحت آن برابر 14 هزار متر مربع است.
17. شیر سنگی
روی قبر بزرگان و نامداران ایل بختیاری شیر سنگی گذاشته شده است از نمادهای مردم بختیار است . این نماد در قالب ها، گلیم و گبه های بختیاری هم دیده می شود.
18. تالاب گندمان
تالاب گندمان در نزدیکی تالاب معروف چغاخور قرار دارد و در بخشی از آب خروجی تالاب چغاخور به سمت تالاب چغاخور سرازیر می شود.
19. قلعه سورک
این قلعه که در روستای سورک وجود دارد ، دارای معماری جالب و درونگرایی می باشد که از دوران قاجار تاکنون در این شهر باقی مانده است ودستور ساخت آن را «نصیرخان» ملقب به «سردار جنگ» داده است . این قلعه در جنوب شرقی شهرکرد قرار دارد.
20. پل خراجی
در فاصله ی 30 کیلومتری شهرکرد بر روی رودخانه کیار در جنوب روستایی دیگری به نام خراجی پل به همین نام وجود دارد که قدمت آن به دوران حکومت صفوی ها می رسد و طول پل برابر 54 متر است.