بوسه یهودا چیست؟
عیسی بن مریم در اسلام یکی از پیامبران اولوالعزم و صاحب شریعت است که انجیل بر او نازل شد. ایشان شخصیت مرکزی مسیحیت، بزرگترین دین جهان از نظر تعداد پیروان است. در هر چهار انجیل متعارف مصلوب شدن عیسی را روایت کردهاند. داستان شام آخر و بوسه یهودا به قبل از دستگیری عیسی و مصلوب شدن مسیح اشاره دارد. در این بخش از پلاس وی ماجرای بوسه یهودا و معنی بوسه یهودا را خواهید خواند.
داستان شام آخر مسیح چیست؟
مسیحیان معتقدند که یک شب قبل از مرگ عیسی مسیح، او حواریون (دوازده تن از یاران و شاگردان ویژهٔ عیسی مسیح) خود را بر سر یک میز شام فراخواند و به آنها گفت که میداند چه سرنوشتی در انتظار وی است. مسیح برای نشان دادن این که همهی آنها در نزد خدا یکسان و برابر هستند، پاهای حواریون را میشوید و در حین شام خوردن، به حواریون شیوه دقیق چگونگی مناسب شام خوردن به یاد وی را میگوید. این اولین مراسم شکرگزاری یا عشای ربانی است که تا به امروز نیز برگزار میشود.
مسیح هنگامی که حواریون مشغول غذا خوردن بودند گفت بیشک یکی از شما به من خیانت خواهد کرد و همه در غم و اندوه فرو رفتند و هر یک از ایشان رو به عیسی مسیح گفتند آیا آن کس منم؟ او پاسخ داد آن که دستش را با من در ظرف میبرد به من خیانت خواهد کرد.
نام حواری خائن به حضرت عیسی
نام حواری خائن به حضرت عیسی، یهودا اسکاریوتی یا یهودای اِسخَریوطی بود که جایش را به دشمنانش لو داد.
ماجرای بوسه یهودا و معنی بوسه یهودا
بوسهٔ یهودا (Kiss of Judas) به ماجرای لو دادن حضرت عیسی توسط حواری خائن یهودا اشاره دارد. بنابر کتاب مقدس و باور مسیحیان، یهودا از حاکمان رم سی سکه دریافت کرد تا جای مسیح را به آنان لو بدهد.
براساس انجیل متی، یهودا، یکی از دوازده حواری، همراه گروه کثیری از کسانی که سران کاهنان و مشایخ قوم فرستاده بودند به محل اختفای حضرت عیسی در باغ جتسیمانی و پس از شام آخر رسیدند. این گروه همه با شمشیر و چماق مسلّح بودند. آن شاگرد خائن به همراهان خود علامتی داده و گفته بود:کسی را که میبوسم همان شخص است، او را بگیرید. پس یهودا فوراً به طرف عیسی رفت و گفت:سلام، ای استاد! و او را بوسید. عیسی در جواب گفت:"ای رفیق! کار خود را زودتر انجام بده". در همین موقع آن گروه جلو رفتند و عیسی را دستگیر کرده محکم گرفتند. در این لحظه یکی از کسانی که با عیسی بودند دست به شمشیر خود برد، آنرا کشید و به غلام کاهن اعظم زده گوش او را برید. ولی عیسی به او فرمود:"شمشیر خود را غلاف کن. هر که شمشیر کشد به شمشیر کشته میشود مگر نمیدانی که من میتوانم از پدر خود بخواهم که بیش از دوازده فوج از ملائکه را به یاری من بفرستد؟ اما در آن صورت پیشگوئیهای کتاب مقدس چگونه تحقق مییابد؟.(عهد جدید، متی، 26:14-54.)
بوسه یهودا چیست؟
بوسهٔ یهودا (Kiss of Judas) یا خیانت یهودا، به رویدادی در داستان عیسی مسیح اشاره دارد که یکی از شاگردان عیسی، با بوسهای به روی عیسی، او را به گروهی از افراد خشمگین تسلیم کرد اما در مفهوم گستردهتر، بوسهٔ یهودا ممکن است به عملی اشاره داشته باشد که در نظر میآید دوستانه باشد، اما در واقع برای مخاطب زیانآور و خصمانه باشد. دو هزار سال است که بوسه یهودا و سی سکه نقره پاداش وی در فرهنگ غرب به نمادهای خیانت معروف است. خیانت به عیسی در چهارشنبه مقدس هفته مقدس در مراسم مسیحیت، عزاداری میشود.
سرنوشت یهودا چه شد؟
براساس کتاب مقدس و انجیل متی یهودا خیلی زود از کارش پشیمان شد و سی سکه نقره را بازگرداند و خود را به دار آویخت.
مسلمانان معتقدند که حضرت عیسی (ص) زنده است و با امام زمان ظهور خواهد کرد و کسی که به جای عیسی مسیح به صلیب کشیده شد، همان حواری خائن یهودا است که به اذن خداوند به عیسی شبیه شده و رومیان او را به اشتباه بهجای عیسی مصلوب کردهاند.
انجیل یهودا
به باور برخی مورخان، یهودا نیز انجیلی نوشتهاست که نسخه اصلی و دستنوشته آن مدتها پیش از میان رفتهاست و انجیل یهودا که امروزه در دست است، مشکوک می باشد. چهار انجیل معتبر مسیحیان متی، مرقس، لوقا و یوحنا هستند.
نقاشی بوسه یهودا
نقاشی بوسه یهودابه دست جوتو دی بوندونه نقاش و معمار ایتالیایی کشیده شده است. تابلوی بوسه یهودا همانند تمام آثار جوتو رنگ و روی مذهبی دارد. یک از قدیمیترین و شناخته شدهترین کار او نقاشی دیواری بزرگ حضرت مریم و مسیح در کلیسای Scrovegni شهر پادواست.
نقاشی شام آخر
یکی از تأثیرگذارترین آثار هنری تاریخ، نقاشی شام آخر است که داوینچی در سال 1495 میلادی خلق کرد. مراسم وداع مسیح با حواریونش یا همان عشای ربانی توسط هنرمندان دیگری نیز به تصویر کشیده شد اما تجسم داوینچی از شام آخر مسیح در شبی که یهودا او را تسلیم کرد، جاودانهترین تصویری شد که از این روایت مذهبی به جا ماند. چهره آرام حضرت مسیح در میان چهره یاران متعجبش که هر کدام داستانی را روایت میکنند، تنها ظاهر این نقاشی پر رمز و راز است.