انواع غذاهای سنتی و بدون گوشت از شهرهای مختلف ایرانی
افراد زیادی به دلیل مضرات گوشت تمایل به استفاده از غذاهای بدون گوشت دارند. برای جایگزین کردن غذاهای گوشتی، گزینه های متفاوتی وجود دارد که می توان آنها را امتحان کرد، اما آیا ترکیبات جدید دارای طعم خوبی خواهند بود؟ در این میان غذاهای سنتی ایرانی بدون گوشت زیادی وجود دارند که دارای طعم بسیار خوبی هستند و با روش های خاص و مواد اولیه ی متفاوت تهیه می شوند.
هر کدام از این غذاها به یکی از مناطق کشورمان تعلق دارند، با سفر به هر کدام از این مناطق بهتر است این غذاها را امتحان کنید. در این بخش از پلاس وی تعدادی از این غذاهای سنتی و بدون گوشت را معرفی می کنیم.
انواع غذاهای سنتی و بدون گوشت ایرانی
1. فلافل؛ اهواز
فلافل اهوازی یکی از مشهورترین غذاهای جنوبی و عربی است که مورد علاقه بسیاری از ایرانی ها می باشد. فلافل معمولا از نخود و ادویه های تند و ... تهیه می شود. بنابراین اگر تمایل به خوردن غذای تند دارید فلافل خوزستانی را از دست ندهید.
2.خورشت ترشه تره،گیلان
خورشت ترشه تره یکی از این خورشت های خوشمزه و سنتی شمال کشور است که با سبزیجات معطر و تخم مرغ به جای گوشت استفاده می شود. ترکیبات خورشت ترشه تره شامل :خالواش، سیر، نعنا، برنج، تخم مرغ و نمک و ادویه است.
3.کوکو سبزی؛ تبریز
اغلب مردم غذای سنتی تبریز را کوفته میدانند. تبریز یکی از شهرهایی است که دارای طعم های بی نظیری در غذاها می باشد، مانند آش، دلمه برگ مو، کوکوی تره، آش آبغوره و خاگینه که از غذاهای سنتی و بدون گوشت هستند. کوکو سبزی از غذاهای مجلسی است که جایگاه ویژه ای در سفره های افطار و مهمانی ها دارد. مواد اولیه آن نیز تره و یا سبزیهای معطر به همراه تخم مرغ، زرشک و گردو است.
4. کشک بادمجون؛ سمنان
کشک بادمجان یکی از غذاهای اصیل و سنتی ایرانی است که طرفداری بسیاری دارد. این غذ در بسیاری از سفره خانه های سنتی و رستورانها سرو می شود. ترکیبات کشک بادمجان شامل بادمجان، کشک، پیاز داغ، نعنا داغ و گردو است.
5. دیگچه مشهدی
بسیاری از مردم استان خراسان به ویژه اهالی مشهد، غذای سنتی دیگچه را تهیه و میل می کنند. البته برخی افراد این غذا را به عنوان دسر طبخ می کنند.
دیگچه مشهدی اغلب به عنوان غذای نذری در محرم و ماه رمضان پخته می شود. ترکیبات اصلی این غذای سنتی شامل برنج، شیر، گلاب و شکر است.
6. کله جوش، اصفهان
کله جوش یکی از غذاهای سنتی و اصیل ایرانی است که در بیشتر نقاط کشور با روشهای مختلفی پخته می شود، اما اغلب اصالت این غذا به شهر اصفهان و تبریز نسبت داده می شود. این غذا در عین سادگی بسیار مقوی است و سرشار از کلسیم، فسفر و پروتئین است. کشک، آب، پیاز داغ، نعنا، سیر و مغز گردو مواد اولیه کله جوش را تشکیل می دهد.
7. سیرابیج؛ گیلان
سیرابیج یا همون سیرابیج یکی از غذاهای سنتی و فوقالعاده ای است که به سادگی می توان آن را تهیه کرد. این غذا در گروه نرگسی ها قرار دارد. مواد اولیه آن سیر به همراه ساقه های سبز رنگ آن، تخم مرغ و روغن است. سیرابیج در واقع نوعی خورش گیلانی است و آن را همراه کته سرو می کنند اما خوردن آن با نان هم بسیار لذیذ است.
8. باقالا قاتق؛ گیلان
در شمال کشورمان تنوع غذایی بسیار زیاد است و می توان به سادگی غذاهای سنتی خوشمزه و بدون گوشت را انتخاب کرد. باقالا قاتق از معروفترین غذاهای شمالی است که به باقالا خورش و گاهی خورش گل در چمن معروف میباشد ؛ لوبیای استفاده شده در این خورش از خانواده لوبیا چیتی است که به نامهای پاچه باقالا، لوبیای رشتی و یا لوبیا کشاورزی به فروش می رسد.
9. قره ماش شورباسی از ارومیه
قره ماش شورباسی یکی از غذاهای سنتی شهر ارومیه است. این غذای خوشمزه با ماش، سیب زمینی و هویج تهیه می شود. ماش یکی از دانه هایی است که ارزش غذایی بالایی دارد، این دانه غذایی کم کالری است و برای تقویت اعصاب و بینایی بسیار مفید می باشد.
10. یتیمک؛ بوشهر
یتیمک یا یتیمو از غذاهای سنتی بوشهر است. بسیاری از مردم این غذا را با یتیمچه یکی میدانند در حالی که با آن متفاوت است.ترکیبات اصلی یتیمک شامل بادمجان، لوبیا چشم بلبلی، پیاز و تمر هندی و ادویه های تند است.
11. کشک کدو؛ کرمان
کشک کدو از غذاهای سنتی و بدون گوشت کرمان است که کالری کم اما سرشار از کلسیم است. مواد اولیه کشک کدو عبارتند از، کدوی سبز، کشک،پیاز داغ، نعنا و سیر داغ،مغز گردو، نمک و ادویه.
12. دمپخت عدس کلم، شیراز
این غذا ی سنتی مخصوص شیرازی ها است که در زمستان و فصول بارانی طبخ می شود. این غذای گیاهی با کلم برگ، عدس، هویج و سبزی (ریحون، شوید، ترخون و جعفری) تهیه می کنند. عدس و سبزیجات درون این غذا، آن را به یکی از مقوی ترین و سالم ترین غذاهای ایرانی تبدیل کرده است.
13. میرزا قاسمی؛ گیلان و مازندران
میرزا قاسمی از دیگر غذاهای اصیل خطه شمال ایران است. مواد اولیه این غذای کاملا گیاهی و خوشمزه بادمجان کبابی، سیر، گوجه و تخم مرغ است.
14. دیماج؛ قزوین
دُیْماج یا دُگْماژ نوعی غذای سنتی قزوین اس که معمولا به عنوان عصرانه و در فصول گرم سال سرو می شود. این غذا از مخلوط تکه های نان، پنیر، سبزی، پیاز داغ، و گردو و زردچوبه تهیه می شود. البته نوع متداول آن از ترکیب تکه های خرد شده نان لواش و سبزی خرد شده، پنیر سنتی، پیاز داغ و گردو تهیه می شود.
15. کال کباب
کال کباب یک غذای اشتها آور شمالی است که به راحتی طبخ می شود. این غذا علاوه بر گیلان در سایر شهرهای شمالی نیز تهیه می شود. مواد اولیه این غذای گیاهی و بسیار خوشمزه شامل بادمجان، آب انار، نعنا، چوچاق یا خالواش، سیر و گردو است.
16. رشته پلو؛ کرمانشاه
رشته پلو یکی از غذاهای پر طرفداری است که به روشهای مختلف در مناطق گوناگون مانند کرمانشاه، اردبیل و مشهد طبخ می شود. این پلو از ترکیب برنج، رشته و خرما تهیه می شود. رشته پلو در گذشته به عنوان غذای رسمی برای شب بله برون و شب عید نوروز طبخ می شد. البته امروزه با آن گوشت چرخ کرده یا مرغ نیز اضافه می کنند.
17. گمنه؛ خوزستان
گمنه یا للک یکی از غذاهای اصیل و سنتی در خوزستان، بوشهر و کهگیلویه و بویراحمد است. این غذای سنتی معمولا به جای پلو و با بلغور ریز گندم سرو می شود مردم جنوب گمنه را در مراسم های خاصی همچون غذای پشت سر مسافر، مراسم های عزاداری محرم و خرید منزل جدید تهیه می کنند.
18.خورشت نازخاتون؛ گیلان
خورش نازخاتون یکی از غذاهای محلی گیلانی است که می توان آن را بدون گوشت نیز سرو کرد. مواد اولیه برای تهیه نازخاتون بادمجان،گوجه فرنگی، آبغوره، آب انار، پیاز، نعناع و گلپر است.
19. خوراک دوپیازه؛ شیراز
دوپیازه نام یکی از غذاهای سنتی استان فارس و مخصوصاً شهر شیراز است. این غذای خوشمزه با پیاز داغ، سیب زمینی آبپز و در غالب موارد گوجه فرنگی به همراه نمک و سایر ادویه ها تهیه می شود.
20. خورشت بادمجان گوده؛ گیلان
این خورشت از دیگر غذاهای سنتی شمال کشور می باشد که یک غذای کاملا گیاهی است. این غذای خوشمزه از ترکیب موادی همچون بادمجان، گردو، رب انار، گوجه فرنگی، جعفری، تمر هندی، سیر و پیاز تهیه می شود که هر کدام از آنها خواص بی نظیری دارند.