چه غذا هایی برای ریفلاکس معده مضر هستند
ریفلاکس معده نام یک بیماری شایع است که میلیون ها نفر از افراد در سراسر دنیا به آن دچار هستند . این بیماری زمانی اتفاق می افتد که اسفنکتر (sphincter ، عضله ی تنگ کننده ) تحتانی مری ضعیف شده یا آسیب جدی دیده باشد . بعضی مواد غذایی باعث تشدید علائم ریفلاکس معده می شوند که می توانید با مطالعه این بخش با این مواد غذایی مضر برای ریفلاکس معده آشنا شوید.
عواملی که ریفلاکس معده را تشدید می کنند
پیاز می تواند یکی از بدترین محرک ها برای افراد مبتلا به ریفلاکس معده یا همان ترش کردن معده باشد. سیر هم دقیقا چنین وضعیتی دارد، اما در افراد کمتری مشکل ساز می شود. با این حال، ترکیب شدن سیر و پیاز با همدیگر عمدتا می تواند به مشکلات حاد برای افراد مبتلا به ریفلاکس اسید منجر شود .
1 . غذاهای پُرچرب
چربی ها، روند تخلیه معده را آهسته می کنند و درنتیجه مدت زمان پر بودن معده را افزایش می دهند. همین حالت به راحتی معده، مری و دیگر قسمت های دستگاه گوارش را تحت فشار می گذارد و خطر به وجود آمدن علائم ریفلاکس اسید را بیشتر می کند . مهم ترین غذاهای چربی که چنین مشکلی را ایجاد می کنند، عبارت اند از مواد غذایی سرخ شده مانند مرغ سوخاری، ماهی و چیپس، و گوشت های قرمز یا فرآورده های گوشتی پُرچرب که در روغن بسیار زیاد سرخ می شوند .
غذاهای چرب یکی از مضرترین غذاها برای ریفلاکس معده
2 . غذاهای تُند
درحالی که بعضی از افراد واقعا پس از مصرف غذاهای تُند با تشدید علائم ریفلاکس اسید یا همان ترش کردن مواجه می شوند، اما شواهد علمی در این زمینه متناقض هستند. بنابراین، هر فردی باید تحمل پذیری خودش نسبت به غذاهای تُند را بررسی کند و براساس شرایط خودش درباره استفاده از غذاهای تُند تصمیم بگیرد .
3 . مرکبات
استفاده از انواع مرکبات در قالب های مختلف مانند یک لیوان آب پرتقال یا آب لیموی تازه همراه با غذا، می تواند برای بعضی از افراد مشکل ساز شود. درحالی که آب مرکبات نیز در بعضی از افراد به تشدید علائم ریفلاکس منجر نمی شود، اما بعضی از افراد هم واقعا به دلیل استفاده از مرکبات با سوزش سر معده و تشدید موقتی دیگر علائم ریفلاکس مواجه می شوند .
سیر یکی از مضرترین غذاها برای ریفلاکس معده
4 . سیر و پیاز
پیاز می تواند یکی از بدترین محرک ها برای افراد مبتلا به ریفلاکس معده یا همان ترش کردن شدید باشد. سیر هم دقیقا چنین وضعیتی دارد، اما در افراد کمتری مشکل ساز می شود. با این حال، ترکیب شدن سیر و پیاز با همدیگر عمدتا می تواند به مشکلات حاد برای افراد مبتلا به ریفلاکس اسید منجر شود .
5 . نعناع
درحالی که بسیاری از افراد همیشه از چای نعناع پس از شام برای هضم غذاها استفاده می کنند، اما نعناع می تواند علائم ریفلاکس را در افراد مبتلا به این بیماری تشدید کند. دلیلش این است که نعناع، عضله های مربوط به دستگاه گوارش را شُل می کند و اجازه می دهد که اسید معده به سمت مِری بازگردد .
6 . شکلات
برخی از شواهد علمی نشان می دهند که شکلات می تواند علائم ریفلاکس اسید را تشدید کند، اما این اثرگذاری منفی عمدتا به دوز مصرفی شکلات بستگی دارد . درواقع، بسیاری از افراد مبتلا به ریفلاکس می توانند مقدار کمی از شکلات را تحمل کنند، اما قادر به تحمل دوز مصرفی بالای شکلات نیستند .
7 . قهوه
یافته های علمی نشان می دهند که قهوه می تواند موقتا عضله های مربوط به دستگاه گوارش را ریلکس کند و درنتیجه باعث ریفلاکس اسید یا حتی تشدید آن شود .
قهوه یکی از مضرترین غذاها برای ریفلاکس معده
8 . نوشیدنی های گازدار
همه نوشیدنی های گازدار می توانند باعث تجمع گاز در معده شوند و مشکل نفخ شدید را به وجود بیاورند. وقتی که معده به واسطه این نفخ تحت فشار قرار می گیرد، فشار روی قسمت های بالایی معده هم بیشتر می شود و شانس ریفلاکس اسد بالا می رود .
4ماده غذایی دیگر که باعث تشدید ریفلاکس معده می شود
گوشت گاو
به نظر می رسد که گوشت قرمز ربطی به سوزش معده نداشته باشد. متاسفانه گوشت گاو معمولا حاوی میزان زیادی چربی است که می تواند باعث ریفلاکس اسید معده شود. فیله ی گوساله و استیک های مورد علاقه تان بیشترین میزان چربی را دارد. توصیه می کنیم که تا حدامکان از بخش های کم چرب گوشت استفاده کنید .
پنیر یکی از مضرترین غذاها برای ریفلاکس معده
پنیر
پنیرها به طور طبیعی حاوی چربی هستند. مواد غذایی چرب نیز مدت زمان بیشتری در معده می مانند و کار هضم با تاخیر انجام می شود. در نتیجه روی اسفنکتر مری فشار آمده و اسید معده بالا می آید. از بین پنیرهای چرب می توان به پنیر چدار، پنیر خامه ای، پنیر گودا، پارمزان و پنیر استیلتون اشاره کرد. پنیرهای دیگری مانند پنیر کوتاژ، ریکوتا و تمام پنیرهایی که روی آن ها نوشته شده است «کم چرب» جزو انواع کم چرب هستند. اگر از مشکل ریفلاکس معده رنج می برید بهتر است از پنیرهای کم چرب و آن هم به میزان معقول استفاده کنید .
نمک و فلفل
اکثر مردم بعد از خوردن مواد غذایی تند و پرادویه دچار سوزش معده می شود. البته نمی شود تنها فلفل را مقصر دانست. چاشنی های دیگر نیز در بروز این مشکل دخالت دارند. در واقع زیاده روی در مصرف نمک و فلفل می تواند باعث سوزش معده شود .
کره
بدون شک خود مواد غذایی مصرفی می توانند باعث بروز سوزش معده شوند اما باید بدانید که شیوه ی پخت غذا نیز نقش موثری در این مشکل دارد؛ به عنوان مثال سرخ کردن مواد غذایی در کره و روغن، کالری و چربی ناخواسته ی زیادی به غذای ما اضافه می کند. به جای اینکار مواد غذایی را در ماهیتابه های نچسب و با مقدار اندکی روغن سرخ کنید. البته بخارپز کردن روش بهتری برای طبخ غذاست. توصیه می کنیم از افزودن کره به سبزیجات سرخ کرده بپرهیزید. برای خوش طعم شدن غذاهایتان از سبزیجات معطر استفاده کنید .