هرآنچه باید در مورد پشنفروت بدانید
پشن فروت یک میوه استوایی مغذی است. این میوه خوشمزه و کوچک یکی از انواع میوه های لاکچری و مکمل سالمی برای رژیمهای غذایی متعادل است. پشن فروت سرشار از ویتامینها، مواد معدنی حیاتی و آنتیاکسیدانهای ضروری است، طعم شیرین و گس آن با انواع دسرها و نوشیدنیها جور میشود و رایحه خوبش لذت میانوعده را دوچندان میکند. همراه ما باشید تا بیشتر با این میوه گرمسیری آشنا شویم.
معرفی میوه پشن فروت
پشن فروت یک میوه خوشرنگ و خوشمزه استوایی بومی برزیل، پاراگوئه و شمال آرژانتین است که در بسیاری از نقاط جهان یافت میشود و طرفداران سفتوسختی دارد. این میوه چیزی شبیه به گوی بیضیشکل بهاندازه آلو با پوست صاف و ضخیم ارغوانیرنگ است که درونش صدها دانه خوراکی به رنگ زرد یا سیاه در مایع ژلهای غوطهورند. اگرچه این میوه تقریبا در تمام ایام سال رشد میکند، بهترین زمان برداشت آن از تابستان تا اوایل زمستان خواهد بود.
- پشن فروت زرد:منشأ آن مناطق گرمسیری است، بزرگتر از پشن فروت بنفش است و طعم ضعیفتری دارد.
- پشن فروت بنفش:منشأ آن آمریکای جنوبی است، آبدارتر است و طعم قویتری دارد.
میوه پشن فروت چه خواصی دارد؟
از مهمترین خواص پشن فروت برای سلامت بدن میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
1. سرشار از آنتی اکسیدان
بدن انسان برای مقابله با رادیکالهای آزاد به آنتیاکسیدان احتیاج دارد. پلیفنولها خطر التهابات مزمن و شرایط خطرناکی مانند بیماری قلبی را رفع میکنند، ویتامین ث سیستم ایمنی را تقویت میکند و وجود بتاکاروتن نهفقط برای تقویت بینایی ضروری است، بلکه جلوی سرطانهای خطرناک پروستات، روده بزرگ، معده و سینه را نیز میگیرد. پشن فروت حاوی مقدار زیادی از این مواد آنتیاکسیدانی است.
2. منبع عالی فیبر غذایی
فیبر با کاهش سرعت هضم غذا عملکرد سالم روده را تضمین میکند و جلوی یبوست را میگیرد. از طرفی رژیمهای غذایی سرشار از فیبر احتمال خطر بیماریهای قلبی، دیابت و چاقی را کم میکنند. جالب است بدانید یک میوه پشن فروت حدود 2 گرم فیبر دارد که از میوهای به این کوچکی واقعا بعید است!
3. تأمین مواد مغذی حیاتی
یک عدد میوه پشن فروت بخش زیادی از نیاز روزانه بدن به مواد مغذی حیاتی را تأمین میکند، از جمله:
- 229 واحد ویتامین A؛
- 63 میلیگرم پتاسیم؛
- 5 میلیگرم منیزیم؛
- 5.4 میلیگرم ویتامین ث؛
- 2 میلیگرم کلسیم؛
- 0.29 میلیگرم آهن؛
- 2 گرم فیبر.
در کنار اینها، پشن فروت حاوی مقادیر جزئی فسفر، نیاسین و ویتامین ب6 است که بدن به همه آنها نیاز دارد.
خرید انواع میوه های تازه از اسنپ فود
4. شاخص گلیسمی پایین
پشن فروت یک میوه گرمسیری با دارای شاخص گلیسمی (GI) پایین است. این یعنی پس از مصرف قندخون را بالا نمیبرد و دیابتیها میتوانند با خیال راحت آن را نوش جان کنند. تقریبا اکثر میوهها بهجز خرما، خربزه و آناناس شاخص گلیسمی پایین دارند و مصرفشان برای افراد مبتلا به دیابت مانعی ندارد.
5. بهبود حساسیت به انسولین
مطالعات نشان میدهند ترکیب پیسهآتانول در دانههای پشن فروت تاحدی حساسیت انسولین را بهبود میبخشد و جلوی بسیاری از بیماریهای ناشی از دیابت را میگیرد. دلیلش هم افزایش سوختوساز و تقویت سلامت متابولین بدن توسط این میوه لذیذ است.
6. تقویت سیستم ایمنی بدن
گفتیم که پشن فروت سرشار از ویتامین ث است. حتما میدانید این ویتامین سپر دفاعی بدن است و از بدن در برابر آسیبهای مخرب ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت میکند. همچنین این ماده معدنی با جذب بیشتر آهن از مواد غذایی گیاهی، قدرت بدن برای مبارزه با عفونتها را تا بهقدر چشمگیری بهبود میبخشد.
7. بهبود سلامت قلب
رژیمهای غذایی کمسدیم و سرشار از پتاسیم برای کاهش فشار خون ضروری است. پشن فروت هم سرشار از پتاسیم است و سدیم ناچیز دارد. از طرفی محتوای فیبر این میوه کلسترولهای اضافه را از رگهای خونی میشوید و خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش میدهد.
8. کاهش اضطراب
میوه پشن فروت حاوی منیزیم است! یک ماده معدنی مهم که دانشمندان آن را با کاهش استرس و اضطراب مرتبط میدانند. هنوز برای اثبات این ادعا شواهد بیشتری لازم است؛ اما مطالعات نشان میدهند وجود منیزیم در مدیریت سطح اضطراب بیتاثیر نیست! البته اگر هم موثر باشد، فقط 1٫1 درصد از نیاز روزانه بدن به این ماده معدنی را تأمین میکند.
پشن فروت را چطور باید خورد؟
برای خوردن میوه گرمسیری پشن فروت باید پوست ضخیم میوه را جدا کرد و پالپ و دانههای آبدار میانی را برداشت. میتوانید آن را از وسط نصف کنید و با قاشق پوست خارجی را بردارید. در کل پالپ و دانههای میانی خوردنی هستنند.
بعد از اینکه پوست میوه را با موفقیت جدا کردید:
- مخلوط مایع ژلهای و دانهها را از الک رد کرده و آن را به آبمیوه یا کوکتل دلخواهتان اضافه کنید؛
- از این میوه بهعنوان طعمدهنده کیک یا دسر استفاده کنید؛
- از طعم ترش و شیرین آن در انواع سالادها لذت ببرید؛
- میوه پشن فروت را با ماست طبیعی مخلوط کنید و یک میانوعده لذیذ بسازید؛
- پالپ و مایه ژلهای را بجوشانید و به سس، دسر یا شربت تبدیل کنید؛
- ژله یا مربای پشن فروت آماده کنید.
اوتمیل پشن فروت
تهیه اوتمیل یکی از پرطرفدارترین روشهای مصرف پشن فروت است. به این مواد اولیه نیاز دارید:
- نصف فنجان جو پوستکنده؛
- یک قاشق چایخوری دانه چیا؛
- یک قاشق چایخوری پودر دارچین؛
- نصف فنجان ماست یونانی؛
- نصف فنجان شیر؛
- یک عدد سیب درشت رندهشده؛
- یک عدد پشن فروت؛
- مقداری خلال بادام و کشمش؛
- یک قاشق چایخوری عسل.
برای تهیه این اوتمیل، جو، دانه چیا، پودر دارچین، ماست و شیر را در یک کاسه با هم مخلوط کنید. سپس سیب رندهشده و پالپ پشن فروت را اضافه کنید و هم بزنید. روی کاسه را با پلاستیک بپوشانید و بگذارید یک شب در یخچال بماند. صبح روز بعد عسل، خلال بادام و کشمش را اضافه کنید و اگر خیلی غلیظ بود، با کمی شیر نوش جان کنید.
عوارض خوردن پشن فروت چیست؟
پشن فروت را با خیال آسوده نوش جان کنید چون تقریبا بیخطر است و خوردنش عارضه خاصی بهدنبال ندارد، مگر اینکه به لاتکس آلرژی شدید داشته باشید! برخی از پروتئینهای گیاهی این میوه ساختاری شبیه به پروتئینهای لاتکس دارند و محرک واکنش آلرژیک در برخی از افراد هستند.
تفاوت میوه دراگون و پشن فروت
از آنجا که مصرف پشن فروت و دراگون هنوز در ایران رایج نیست، خیلیها هنوز موقع سفارش میوه تفاوت این دو را نمیدانند و بهاشتباه آنها را یکی میدانند. در حالی که این دو میوه استوایی کاملا متفاوتاند. پشن فروت مزه ترشوشیرین دارد و پالپ آن آبدار و ژلهای است در حالی که میوه دراگون طعم دلپذیر و ملایمی شبیه کیوی و گلابی دارد و بافت محکمش را میتوان برش داد و نگینی خرد کرد.
تهیه پشن فروت در ایران
با توجه به محبوبیت این میوه در ایران طی چند سال اخیر، اکثر میوهفروشیهای نسبتا بزرگ در مناطق مجلل اقدام به تهیه و فروش این میوه کردهاند اما این محبوبیت بهقدری زیاد نبوده که در تمام میوهفروشیهای سراسر کشور قابلدسترسی باشد. اگر خبری از پشن فروت در میوهفروشی محله شما نبود، پیشنهاد میکنیم سری به میوه و ترهبار فروشیهای آنلاین بزنید و این میوه لاکچری را آنلاین تهیه کنید.
منبع:medicalnewstoday و healthline