مواد غذایی سالم چیست و چه نقشی در سلامت بدن ایفا میکنند؟
مقداری ماهی، گوشت و سایر مواد جایگزین، شیر، کره، پنیر و سایر فراورده های لبنی، مصرف گاه گاه مواد غذایی که دارای چربی بالایی هستند (به ویزه چربی های اشباع نشده)، نوشیدنی ها و غذاهایی که دارای شکر فراوانی هستند، و همچنین مواد غذایی پر نمک در این میان گزینه های متنوعی هستند که باید در رژیم غذایی یک فرد سالم گنجانده شوند.
در این مقاله قصد داریم تا شما را با تاثیرات مصرف مواد غذایی مختلف آشنا کنیم. به خواندن ادامه دهید تا اطلاعات مفیدی در این زمینه بدست آورید.
مواد نشاسته دار
این نوع غذاها شامل مقادیر زیادی کربوهیدرات هستند. همانطور که می دانید کربوهیدرات ها منبع بسیار خوبی برای تامین انرژی به شمار می روند. از جمله مواد غذایی که در این گروه جای می گیرند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:نان، سیب زمینی، غلات مثل:برنج، پاستا، و نهایتاً بلغور. مواد غذایی نشاسته دار شامل پروتئین، مواد معدنی، ویتامین و فیبر نیز هستند.
فیبر به هضم مواد غذایی کمک می کند، همچنین از بروز برخی از بیماری های روده ای نظیر یبوست نیز جلوگیری می کند. اغلب مردم به میزان کافی از مواد غذایی فیبردار استفاده نمی کنند. به طور کلی می توان گفت که مردم تنها 3/2 از فیبر مورد نیاز بدن خود را مصرف می کنند.
تاثیرات مواد غذایی نشاسته دار
از بهترین نمونه های مواد غذایی در این گروه می توان به نان و برنج اشاره کرد چرا که نه تنها حاوی مقادیری زیادی فیبر هستند بلکه از بروز بیماری های قلبی و سکته نیز جلوگیری می کنند.
بنابراین بهتر است از این به بعد میزان مصرف غذاهای نشاسته دار را افزایش دهیم.
میوه و سبزیجات
حتماً همه شما به خوبی می دانید که حداقل روزی 5 بار باید از میوه ها و سبزی های مختلف در رژیم غذایی خود استفاده کنید.
اما آیا می دانستید که:
منظور از مصرف میوه و سبزی انواع تازه، یخ زده، آبگیری شده، کنسرو، و خشک شده را نیز در بر می گیرد.
منظور از یک وعده میوه و سبزی 80 گرم اندازه گیری می شود، که در نهایت می توان اظهار داشت که هر فرد در طول روز باید در حدود 400 گرم میوه و سبزی مصرف نماید.
سیب زمینی در این میان جزء گروه میوه و سبزی قرار نمی گیرد چراکه در گروه غذاهای نشاسته دار طبقه بندی شده است.
آب میوه تنها به عنوان یک وعده محسوب می شود و افزایش میزان آن به عنوان یک وعده دیگر به حساب نمی آید.
از حبوبات نیز حداکثر بیش از یک مرتبه نمی توان استفاده کرد.
اما دلیل استفاده این همه میوه و سبزی در رژیم غذایی چیست؟ تحقیقات بسیار زیادی در این زمنیه انجام شده که بیشتر آنها حاکی از این امر هستند که مصرف زیاد میوه و سبزی احتمال بروز بیماریهای قلبی، سرطان، و تعداد بیشماری از بیماری های دیگر را تا حد بسیار زیادی کاهش می دهد.
استفاده از میوه ها و سبزی های مختلف در رژیم غذایی
میوه ها و سبزی ها سرشار از ویتامین، مواد معدنی، فیبر و کربوهیدرات -به شکل شکر- هستند.
اهمیت مصرف کمتر از مواد غذایی نشاسته دار
نان ،برنج و روغن مهمترین عوامل چاق کننده شکم هستند و موجب آسیب به سلامتی مان می شوند و با بروز اضافه وزن در ابتلای ما به انواع بیماری های مضر نقش دارند ماکارونی و پاستا نیز از این قاعده مستثنی نیستند بهتر است در مصرف آن ها تعادل را رعایت کنید
یک متخصص تغذیه با بیان اینکه نیاز است از همه غذاها استفاده شود، اما برای جلوگیری از چاقی مقدار غذای مصرفی (حجم غذا) کم باشد، اظهار کرد:در این باره نیاز است رسانهها برنامههایی را برای حضور کارشناسان و متخصصین تعذیه برای آگاهسازی مردم ترتیب دهند.
وی با بیان اینکه عامل چاقی، سیبزمینی، برنج و نان نیست بلکه افراد برای تامین نیازهای خود باید علاوه بر این مواد ذکر شده از سبزیجات، میوهجات و لبنیات که دارای انرژی هستند، استفاده کنند، افزود:اگر فردی سالم باشد اما از چاقی رنج میبرد، اگر یک هفته غذا نخورد، طبیعی است که وزنش کم میشود اما این کاهش وزن مقطعی است.
این متخصص تغذیه با تاکید بر اینکه رژیمهای اینترنتی که برای درمان چاقی تجویز میشوند، قبول ندارم، بیان کرد:انجام دستورات رژیمهای اینترنتی باعث ایجاد سنگهای صفراوی، کلیوی، چروک پوست و کم شدن آب بدن میشود و پس از یک هفته فرد به حالت اولیه خود بازمیگردد.
وی کاهش وزن را بحثی تخصصی دانست و با تاکید بر اینکه برای کاهش وزن نیاز است، بافتهای چربی کم شوند، اضافه کرد:باید به منظور جلوگیری از عارضه چاقی علاوه بر کاهش حجم غذا، بخشی از وعده غذایی نیز به سبزیجات (سالاد) اختصاص داده شود.
تاثیرات مصرف مواد غذایی مختلف
ایشان همچنین بیان کرد:برای کاهش وزن نیاز نیست برنج، ماکارونی و سیبزمینی حذف شو،د بلکه باید به مقدار کم در وعدههای غذایی از آنها استفاده شود.