قالیشویی صحیح است یا فرش شویی؟
ممکن است این سوال در ذهن شما به وجود بیاید که چرا شرکت های خدمات قالیشویی از واژه ای چون فرش شویی استفاده نمی کنند و چه تفاوتی بین قالی و فرش وجود دارد؟
فرش در حقیقت یک کلمه عربی است و اعراب به هر چیزی که قابلیت پهن شدن روی زمین را داشته باشد فرش می گویند. ولی در زبان فارسی معادل فرش و یا هر چیزی که بتوان روی زمین پهن کرد، قالی، حصیر، زیرانداز، گلیم، جاجیم و … نوعی از فرش محسوب می شوند. در واقع قالی زیرمجموعه ای از انواع مختلف فرش به حساب می آید.
از نظر تاریخی اگر بخواهیم تفاوت قالی و فرش را بدانیم باید گفت؛ فرش دارای پیشینه ای ماقبل تاریخ ا ست. اما قالی به دوران هخامنشی در ایران بر می گردد و بسیاری از ملل جهان هنوز هم ایران را با قالی های زیبا و گرانبها می شناسند. تا جایی که فرش ایرانی شهرت جهانی دارد.
با این تفاصیل متوجه شدیم که فرش، شامل طیف وسیعی از انواع گستردنی ها است. در حالی که قالی، به نوعی از فرش گفته می شود که دارای خصوصیات ویژه ای است.
یک قالیشویی خوب چه ویژگی هایی دارد؟
در یک قالیشویی حرفه ای، نحوه شستشوی قالی دستباف با قالی ماشینی کاملا متفاوت انجام می شود. همان طور که می دانید فرش دستباف با توجه به نوع الیاف و رنگ آمیزی، امکان تغییر رنگ آن بعد از شستشو وجود دارد و به همین خاطر یک قالیشویی با دارا بودن کادری مجرب تمهیدات ویژه ای را برای خدمات قالیشویی انجام می دهد. از طرفی زمان تحویل قالی به مشتری از جمله خدمات ویژه ای است که باید هر شرکت قالیشویی نسبت به آن تعهد داشته باشد. چرا که صاحب خانه با برنامه ریزی که دارد اگر زمان تحویل قالی طول بکشد، ممکن است با مشکلاتی مواجه شود.
از جهت دیگر برخی شهروندان نیز نسبت به رعایت شئونات مذهبی در شستشو اهمیت زیادی می دهند. به همین دلیل شرکت های قالیشویی باید این امکان را فراهم کنند که از آب پاک برای شستشوی قالی مشتریان خود استفاده کنند.
نکته دیگری که هر شرکت قالیشویی باید به آن توجه ویژه ای داشته باشد این است که از مواد شوینده ای برای شستشوی قالی استفاده کند که طول عمر و نگهداری فرش را به مخاطره نیندازد. چرا که برخی مواد شوینده در طول زمان ممکن است آسیب جدی به قالی وارد کنند.
گاهی پیش آمده است که برخی قالی های قدیمی و دستبافت که از نظر ارزش مادی بسیار گرانبها هستند، به نظر کارشناسان قالیشویی هر نوع شستشو با دستگاه و یا مواد شوینده ممکن است سلامت فرش را به خطر بیندازد. به همین دلیل کارشناسانی در شرکت حضور دارند که قبل از شستشو، وضعیت قالی را بررسی کرده و در صورت صلاح دید نسبت به نحوه شستن آن با صاحب فرش گفت و گو کنند.
البته هر شرکت قالیشویی بخش رفوگری هم دارد و در صورت آسیب به قالی، قبل از تحویل به مشتری، در این بخش ترمیم می شود. اما به هر حال نکات احتیاطی در هنگام شستشوی قالی در شرکت های قالیشویی از جمله مهمترین اقداماتی است که به آن توجه ویژه ای می شود.
چه نکاتی برای شستشوی فرش اهمیت دارد؟
نخستین سوالی که در ذهن صاحب خانه برای شستن فرش به وجود می آید این است که کدام قالیشویی را برای شستشوی فرشهای خود انتخاب کند؟ در اینجا فرآیند اعتماد، مبحث مهمی است. چرا که شستشوی قالی به خصوص اینکه اگر دستباف باشد، ممکن است توسط یک قالیشویی غیر حرفه ای به آن آسیب برسد .
کسب اطلاع از فعالیت مجاز قالیشویی
موضوع بعد هزینه ای است که هر صاحب خانه ای می بایست در قبال شستن فرش خود متقبل شود. برای پاسخ به این سوال باید تعرفه هایی که اتحادیه قالیشویی برای تمام شرکت های ارائه کننده خدمات قالیشویی وضع کرده اند، اطلاع پیدا کنید.
به طور معمول شرکت های قالیشویی در وب سایت و یا بروشورهای تبلیغاتی خود مطابق مجوزی که دریافت کرده اند، می بایست قیمت شستشو و خدمات رفوگری را تعیین کنند. همه این موارد مستلزم این است که شرکت قالیشویی دارای پروانه کسب خدمات قالیشویی از اتحادیه باشد. خوشبختانه بسیاری از شرکت های قالیشویی با دارا بودن مجوز فعالیت در طول این سالها رضایت بسیاری از مشتریان خود را کسب کرده اند.
به طور کلی هزینه مصوب برای شستشوی فرش در قالیشویی مشخص و از سوی اتحادیه تعیین می شود. اما در مواردی چون فرش یا تابلو فرش های نفیس، به دلیل اینکه خدمات خاصی نیاز دارند، امری توافقی است و به مصوبه یا دستورالعمل بستگی ندارد. نکته مهمی که شما باید به آن دقت کنید این است که ضمن مطالعه دقیق متن توافق، حتما سند و قرارداد توافق در اختیار شما قرار بگیرد.
توصیه شرکت های قالیشویی
به شهروندان تهرانی توصیه می شود که در وهله اول از مجاز بودن فعالیت خدمات قالیشویی اطلاعات لازم را بدست بیاورند و نام قالیشویی مورد نظر خود را در بین فهرست اسامی قالیشویان مجاز و مورد تائید اتحادیه پیدا کنید.
در مواردی هم می توانید از دوستان و آشنایان کمک بگیرید تا به شما در معرفی یک قالیشویی حرفه ای کمک کنند. نکته آخر، قبل از امضای هر نوع فاکتور و صورتحسابی، به دقت مطالعه کنید.