علت شکست رژیم غذایی چیست؟ چرا در رژیم شکست میخوریم؟ اگر رژیم را شکستیم چه کنیم؟ آیا رژیم غذایی تنها راه حل برای کاهش وزن است؟ اگر رژیم میگیرید اما وزن کم نمیکنید ممکن است رژیم درستی را انتخاب نکرده باشید، منتهی بیشترین دلیل شکست رژیم های لاغری، کارهای اشتباهی است که انجام میدهید.
بسیاری از ما واژه رژیم غذایی را با محرومیت کوتاهمدت یکسان فرض میکنیم و گاهی از آن پیروی کرده و در نهایت از زیر آن شانه خالی میکنیم. طبق نتایج یک بررسی کسانی که به طور منظم رژیم غذایی دارند، ۴۰ درصد در همان هفت روز اول آن را رها میکنند، ۲۰ درصد بعد از یک ماه و تنها ۲۰ درصد آنها رژیم غذایی را تا ۳ ماه ادامه میدهند.
دلایل شکست رژیم غذایی
شاید همانند خیلی از افراد مدام نگران کالریهای دریافتیتان باشید؛ هر روز ورزش و پیاده روی میکنید، به تغذیه خود اهمیت میدهید اما وقتی روی ترازو میروید کاهش وزن قابلتوجهی ندارید و تنها چند گرم کم کردهاید. فکر میکنید چه چیزی باعث میشود تأثیر رژیمهای لاغری از بین برود؟
1. آیا همیشه خوراکیهای سالم میخورید؟
بر اساس نتایج پژوهشهای انجامشده در دانشگاه «ییل»، هنگام گرفتن رژیم لاغری که با مصرف مواد غذایی بسیار سالم همراه است، هورمونی به نام «گرلین» ترشح میشود. دکتر آلیا کروم میگوید هر چقدر ترشح این هورمون افزایش یابد، احساس سیری کمتری داشته و سوختوساز بدن نیز با کاهش همراه خواهد شد.
به همین خاطر گفته میشود هنگام درست کردن سالاد، نهتنها از سبزیجات و کاهو، بلکه از آجیل و پنیر نیز استفاده کنید. بدین ترتیب در میزان ترشح هورمون گرولین تعادل ایجاد میشود. خوردن برخی از انواع سوپها که در داخل آنها غلات کامل وجود دارد نیز مؤثرند.
2. آیا با کارت بانکی به خرید میروید؟
تحقیق جالبی که نتیجه آن در نشریه «مشتریان» چاپ شد نشان میدهد، کسانی که با کارتهای بانکی خرید میکنند، بیشتر به سمت مواد غذایی ناسالم و پرکالری تمایل دارند.
یکی از محققان به نام پروفسور کالپش دسانی، استادیار دانشگاه «بیگامنون» معتقد است این افراد از کالری زیاد و مضر بودن خیلی از خوراکیهایی که میخرند، مطلعند اما با استفاده از کارتهای بانکی، سریع و بدون اینکه متوجه این وضعیت شوند، به خرید این اقلام روی میآورند.
3. آیا خیلی به ورزش کردن فکر میکنید؟
خیلیها بیش از اندازه روی تمرینهای ورزشی که انجام میدهند تأکید دارند. پژوهشی که در این زمینه در کشور فرانسه انجام شد نشان میدهد همین مسئله باعث پرخوری این افراد میشود. دکتر «کری گلسمن» میگوید اگر میخواهید قبل از انجام تمرینات ورزشی خود چیزی بخورید، سعی کنید کالری آن خوراکی بیشتر از 150 نباشد. او پیشنهاد میکند دو برگ کالباس با یک تکه نان حاوی غلات کامل میل کنید.
4. آیا در محل کارتان، اغلب مینشینید؟
نتایج تحقیقات دانشگاه «میسوری» کلمبیا حاکی از آن است، اگر ساعات طولانی روی صندلی محل کار خود مینشینید، بدن آنزیم مخصوص سوزاندن چربی که «لیپاز» نامیده میشود را ترشح نمیکند.
پس بهتر است هر ساعت یکبار از جای خود بلند شوید و کمی بدنتان را بکشید. با این کار تا 13 درصد، سوختوساز بدن خود را بالا میبرید. نتایج این پژوهش در نشریه «تغذیه بالینی» آمریکا چاپ شد. وقتی هم نشستهاید پاها را تکان دهید و صندلیتان را جابجا کنید و در یک وضعیت ثابت نباشید. این کار باعث میشود تا 54 درصد، کالری بیشتری بسوزانید.
5. آیا کم میخوابید؟
همانطور که میدانید کمبود خواب باعث پرخوری میشود. دکتر مایکل بروس، نویسنده کتاب «رژیم غذایی و خواب» نیز بر همین مسئله تأکید فراوان دارد. در تحقیقی که در نشریه «تغذیه بالینی» در آمریکا منتشر شد، نشان داده شد، زنانی که کمتر از 4 ساعت در شبانهروز میخوابند، روز بعد، در حدود 300 کالری انرژی و 21 گرم چربی بیشتری مصرف میکنند.
پس برای یک هفته تصمیم بگیرید 7 ساعت و نیم بخوابید. حتی گاهی لازم است این زمان را به 9 ساعت هم برسانید، با این کار سرحالتر و با انرژی بیشتری از رختخواب بلند خواهید شد و کالری بیشتری هم میسوزانید. بعد از طی یک هفته ساعت بدنتان به این میزان خواب عادت میکند.
6. آیا مدام استرس دارید؟
استرس به هر دلیلی چون تغییر شغل، فشار کاری، مشکلات خانوادگی و هر چیز دیگری، رژیم لاغریتان را تحت تأثیر قرار میدهد. دلیل این مسئله ترشح هورمون استرس به نام «کورتیزول» است که باعث تجمع چربی در بدن میشود.
7. آیا مدام غذاهای فرآوری شده میخورید؟
یکی از متخصصان تغذیه کلینیک «کلیولند» به نام دکتر کیت پاتن میگوید مصرف غذاهای فرآوری شده چون نانهای سفید، چوبشور، چیپس و شکرهای فرآوری شده مضر است زیرا باعث ایجاد تورم در بدن و تجمع چربیهای شکمی میشوند. او میگوید بهجای این خوراکیها به سراغ میوه ها، سبزیجات و غلات کامل بروید.
8. ورزشهای قدرتی انجام دهید
بهتر است همراه با ورزشهای کاردیو، ورزشهای قدرتی مانند وزنهبرداری نیز انجام دهید. هرچقدر بدنتان عضلات بیشتری داشته باشد، چربی سوزی بهتر انجام میگیرد پس وزنه زدن را در برنامه هفتگی خود بگنجانید.
9. شاید بدنتان سرکش باشد
رژیم غذایی سخت و بسیار شدید میتواند باعث ایجاد نوسانات خلقی، سردرد، خستگی جسمی و ذهنی، بدخلقی، ناراحتیهای گوارشی و گیجی شود. به طوری که برخی از مراجعین من احساس گوشهگیری میکردند و بعضی دیگر فکر میکردند که زامبی هستند. هیچ کس دوست ندارد چنین حسهایی را تجربه کند و حقیقت این است که تغییر رژیم غذایی به یک رویه بهتر باید به شما احساس پرانرژی بودن، سبکی، هوشیاری و شادابی بدهد.
اگر رژیم را شکستیم چه کنیم؟
دوباره به اهدافتان فکر کنید و با خود عهد ببندید اشتباهات گذشته را تکرار نکنید. شما بهتر از هر کس دیگری بدنتان را میشناسید یعنی دقیقا میدانید در گذشته چه چیزی شمارا ناراحت میکرده است.
بسیاری از افراد میگویند میانوعدههای بیشتر، افزایش تعداد وعدههای غذایی یا اضافه کردن مقداری میوه به رژیم غذایی مشکلساز بوده اما وقتی با بدن خود صادق باشید شاید زیاد خوردن برای کاهش وزن کمی غیرمنطقی به نظر برسد.
چگونگی تغییر شکست در رژیم غذایی
اگر رژیم را شکستید، رعایت نکات زیر میتواند به شما کمک کند تا به رژیم خود برگردید.
- باید برای کاهش وزن کمتر بخورید. اما کم کردن احتیاجات اصلی بدن میتواند سوختوساز و سلامت شما را به مخاطره بیندازد.
- برای غلبه بر شکست در رژیم غذایی، عادت خوردن برای سرگرمی را ترک کنید.
- برنامهریزی اجتماعی و با جمع بودن و خوشگذرانی را با شام بیرون و پرخوری اشتباه نگیرید.
- به جای سینما رفتن و خوردن پاپ کورن و شکلات در پارک به بازی بپردازید.
- برقصید تا بتوانید با این حرکات H2O بیشتری را در طول عصر دریافت کنید.
- اگر بازهم به رویه قبل بازگشتید، محکم و استوار اهداف مهم خود را تکرار کنید و در خواست حمایت کنید.
- مثلا به این بیندیشید که بهتر خوردن به خوب خوابیدن شما کمک میکند، کارایی شما در محل کار زیادتر میشود، سوزش معدهتان از بین میرود، در مقابل میگرنتان مقاومت بیشتری نشان خواهید داد و…
آیا رژیم غذایی تنها راه حل برای کاهش وزن است؟
طی تحقیقات به عمل آمده اگر روزانه ۱۱۰۰ كیلوكالری از میزان غذایی كه میخورید كم كنید در عرض یك هفته یك كیلوگرم از وزن بدن شما كاسته خواهد شد. در تحقیق دیگری همین مقدار كالری كاسته شده است با این تفاوت كه ۶۰۰ كیلوكالری از مواد غذایی روزانه كم شده و ۵۰۰ كیلوكالری فعالیت بدنی جهت به اصطلاح سوزاندن مواد غذایی و در حقیقت دفع انرژی مصرفی تجویز شده است.
اما جالب است كه در حالت دوم بیش از یك كیلوگرم در هفته كاهش وزن مشاهده شده است. حال اگر ۷۰ كیلوگرم هستید حدود ۲۵۰۰ كیلوكالری نیاز روزانه شما به مواد غذایی است.
- در حالت اول شما بایستی غذایتان را تقریباً نصف كنید چرا كه بایستی ۱۱۰۰ كیلوكالری روزانه كمتر بخورید و بتوانید هفته ای یك كیلوگرم وزن كم كنید.
- در حالت دوم شما فقط یك چهارم غذای خود را كم میكنید و با افزودن فعالیت بدنی بیش از یك كیلوگرم در هفته كاهش وزن مشاهده میكنید.
در حقیقت در حالت دوم شما گرسنگی كمتری احساس خواهید كرد چرا كه غذای بیشتری را مصرف میكنید. بنابراین توصیه میشود رژیم غذایی را تنها راه حل برای كاهش وزن در نظر نگرفته و وزن خود را توأم با رژیم غذایی و فعالیت بدنی كم كنید.