کودک و نوجوان
3 سال پیش / خواندن دقیقه

عادات بد من تا چه حد میتواند به کودکم آسیب برساند؟

بچه‌ها از رفتار و گفتار ما یاد می‌گیرند که چه حسی نسبت به بدن، توانایی‌ها، و یا احساس خود داشته باشند. آنها معمولا در حال تقلید رفتارهای ما هستند. بنابراین بهترین شیوه برای ایجاد عادات پسندیده، تشویق یا تنبیه آنها نیست بلکه اصلاح رفتار من به عنوان پدر یا مادری خوب می‌باشد.

عادات بد من تا چه حد میتواند به کودکم آسیب برساند؟

پس پدر و مادر عزیز، بیایید با تغییر رفتار خویش کودکانی شاد و سالم داشته باشیم.

عادت بد شماره 1: انتقاد از خود (اینقدر خود را لعن و نفرین نکنید(

انتقاد از ظاهر خویش این پیام را به کودک القا می‌کند که عزت نفس یک شخص به مدل شلوار و یا وزن او بستگی دارد. کودکان و بویژه دخترها، بسیار تحت تاثیر رفتار و گفتار مادر خویش هستند. رفتار مادر سبب می‌شود تا کودک، خود را یک عمر با ذهنیت‌های از پیش تعیین شده در آیینه ببیند و همیشه با تصویر بدی که از خود در ذهن دارد زندگی کند. این موضوع می‌تواند او را به سمت عادات بدی چون رژیم‌های سخت یا افزایش ریسک عادات بد غذایی هدایت کند.

عادت بد شماره 2: وقتی خسته، عصبانی و یا ناراحت هستم، به سراغ خوراکی‌ها می‌روم.

اگر به هنگام ناراحتی یا عصبانیت، برای بهبود حال خویش به سراغ خوراکی‌ها می‌روید، در واقع دارید پیام نامناسب مغایر با سلامت را به کودک خود القا می‌کنید. پیام این است: «بهترین راه برای کاهش ناراحتی و برطرف کردن عصبانیت، خوردن خوراکی است.» یا «به جای اقدام به یافتن یک راه حل مناسب، تنها کمکی که می‌توانم برای آرام کردن به خود انجام دهم این است که چیزی بخورم‌.» بگذارید بچه‌ها ببینند که شما به هنگام ناراحتی با دوستانتان صحبت می‌کنید یا برای آرام ساختن خویش به پیاده روی می‌روید. عادات خوب و بد با بچه‌ها بزرگ می‌شوند.

شماره 3: پیامک، ایمیل، تلفن

رطب خورده منع رطب کی کند؟ منصفانه نیست تلفن به دست، در حالی که دارید با دوست خود صحبت می‌کنید، به کودک خود تَشَر بزنید که سر میز شام موبایل را کنار بگذارد. بهترین کار این است به تعیین یکسری قوانین خانوادگی درباره استفاده از وسایل الکترونیکی و ارتباطی از جمله تلویزیون، تلفن و موبایل برای کل خانواده از جمله خودتان پرداخته و به آن پایبند بمانید.

بچه‌هایی که زمان زیادی را در مقابل مانیتور می‌گذرانند با مشکل سستی و خواب آلودگی، مشکلات تحصیلی و کاهش یا افزایش وزن مواجه هستند. اما کودکانی که شام را در جمع خانواده صرف می‌کنند ریسک ابتلا به مشکلات تغذیه کمتری دارند.

شماره 4: عدم توجه به وضیت بدنی و سلامت خویش

بیشتر دختران از کودکی به سر و وضع خود اهمیت می‌دهند. اما به توصیه کارشناسان، توجه به دختران به هنگام استفاده بیش از حد از مواد آرایشی بهداشتی- از جمله رسیدگی به ناخن‌ها- بسیار حائز اهمیت می‌باشد.

آنها را تشویق کنید تا خود را با ایجاد عادات پسندیده‌ای چون، پیاده روی یا شرکت در کلاس‌های ورزشی جذاب‌تر نمایند. خود نیز با پرداختن به این امور، به جذابیت خویش بیفزایید. بدینوسیله کودکان خواهند آموخت که قدرت بدنی یا قوی بودن و دختر بودن هیچ مغایرتی با هم ندارند. بعلاوه متوجه خواهند شد که فعالیت بدنی می‌تواند به شدت از میزان استرس‌ آنها بکاهد. همچنین حالا دیگر با اطمینان بیشتری، جذابیت و زیبایی تحسین برانگیز آنها را خواهید ستود. از طرفی اعتماد به نفس خودشان نیز افزایش یافته است.

شماره 5: ایجاد حس رقابت با مقایسه کودکان

ایجاد حس رقابت با ورزش در میان بچه‌ها (همسایه‌، همکلاسی، خواهرو یا برادر) انگیزه خوبی برای ترغیب آنها به ایجاد عادات سالم است. از رقابت مثبت استفاده کنید. حواستان باشد کودکان را با یکدیگر مقایسه نکنید. آنها را برای انجام هر کار خوبی در این زمینه تشویق کنید. به محض مشاهده اخلاق و رفتار خوب از سوی کودک خویش، او را تشویق و با خودش مقایسه کنید – چقدر نسبت به یک ماه پیش زیباتر یا جذاب تر شده‌ای. می‌توانید به او در یافتن فعالیت مورد علاقه‌‌اش کمک کنید.

شماره 6: همیشه بحث و مجادله

وقتی شما و همسرتان دایما در حال بدگویی از یکدیگر هستید، به کودک خود می‌آموزید که این کار اشکالی ندارد. استرس اغلب محرک خوبی برای آغاز بحث و جدل است.

آیا در نقش پدر و مادر توانایی کنترل استرس خویش را دارید؟ اگر نه، پس به مطالعه و تحقیق درباره تکنیک‌های غلبه بر آن بپردازید. ممکن است که بحث و جدل در ابتدا خوب به نظر برسد اما در نهایت احساس خوبی بر جای نخواهد گذاشت. بعلاوه این احساس منفی، تاثیر بدی بر روی کودک خواهد گذاشت. استرس منفی خطر ابتلا به چاقی را در افراد افزایش می‌دهد.

شماره 7: شایعه پردازی

صحبت درباره اینکه فلانی چه کار می‌کند و ظاهرش چگونه است، نشانه ضعف عزت نفس و اعتماد به خویش است. افشا کردن راز دیگران چطور؟ بس کنید لطفا. وقتی می‌خواهید این کار را انجام دهید از خود بپرسید چه دلیل خوبی برای انجام آن دارید؟ شما این شانس را دارید که با فکر کردن، از کاری که قرار است انجام دهید یا حرفی که میخواهید بزنید صرفنظر کنید.

مثال بارز آن شایعه پردازی‌هایی است که معمولا درباره هنرپیشه‌ها و هنرمندان صورت می‌گیرد. برای برطرف ساختن یا شکل نگرفتن این عادت بد، به هنگام شروع چنین برنامه‌هایی، تلویزیون را خاموش کنید، و یا مجله را بر زمین بگذارید، و با این کار به کودک خود نیز بیاموزید که کنترل این عادت بد تا چه حد می‌تواند ساده و موثر باشد. به جای گذراندن وقت خویش به غیبت و شایعه پردازی می‌توانید به دوچرخه سازی یا بازیهای مورد علاقه خود و کودکتان بپردازید.

شماره 8: دیگران را چقدر به حساب می‌اورید؟

اگر خودتان را می‌گیرید و دیگران را به حساب نمی‌آورید، مطمئن باشید این رفتار از چشم کودک شما دور نخواهد ماند. حالا که به اشتباه خود پی برده‌اید، از این به بعد برعکس عمل کنید و از لحظاتی که کودکان نظاره‌گر شما هستند برای آموزش رفتارهای درست و سالم استفاده نمایید.

از بچه‌ها بخواهید اگر از شما عمل ناپسندی سر می‌زند، به شما تذکر دهند. آنها معمولا بسیار خوشحال خواهند شد از اینکه شما را از انجام این کار منع نمایند. مطالعات نشان‌ داده‌اند، خانواده‌ها منابع حمایتی خوبی برای یکدیگر خواهند بود اگر دیگران را در انتخاب و انجام رفتارهای سالم پشتیبانی کنند.

شاید از نوشته‌های زیر خوشتان بیاید
نظر خود را درباره این پست بنویسید ...

منوی سریع