طبق نظر کارشناسان برتر طب اطفال در دنیا، ضربه زدن به باسن کودک، پرخاشگری را در بچههای خردسال افزایش میدهد و در درازمدت مؤثر نیست. اگر میخواهید فرزندتان اصطلاحاً خوب رفتار کند، زدن به باسن و داد زدن ابزار تربیتی مؤثری نیست و به جای آن باید از روشهای فرزندپروری و تربیتی مثبت استفاده کنید. در این مطلب با اثرات تنبیه بدنی در کودک، تأثیر تربیت کلامی خشن در کودک و روشهای مثبت برای تربیت بچهها آشنا شوید.
اثرات تنبیه بدنی در کودک
مطالعات نشان میدهد که ضربه زدن به باسن و سایر تنبیههای فیزیکی، از جمله سیلی زدن یا تکان دادن کودک، بچهها را از بدرفتاری بازنمیدارد. در حقیقت، شواهد نشان میدهد که تنبیه بدنی با بزرگتر شدن باعث پرخاشگری آنها میشود و میتواند ریسک اختلالات سلامت روان و مصرف مواد مخدر در بزرگسالی را افزایش دهد. تنبیه فیزیکی همچنین میتواند در عملکرد بچهها در مدرسه تأثیر منفی بگذارد.
تأثیر تأدیب کلامی خشن در کودک
تحقیقات نشان میدهد آزار کلامی نیز میتواند برای بچهها به شدت آسیبزا باشد است. والدین باید از فریاد کشیدن سر کودکان، خجالت دادن و تحقیر آنها خودداری کنند. مطالعات نشان میدهد آزار کلامی خشن و همچنین تنبیه بدنی میتواند هورمونهای استرس را بالا میبرد و مغز کودکان را تغییر دهد. این کار همچنین به عزت نفس بچهها آسیب میزند و با مشکلات رفتاری و افسردگی در کودکان و نوجوانان همراه است.
روشهای مثبت برای تربیت بچهها
تکنیکهای خوب تربیتی بدون اینکه آسیبی به بچهها برساند به آنها میآموزد که چگونه رفتار خود را کنترل کنند. کارشناسان این روشهای مثبت را برای آموزش رفتار خوب توصیه میکنند:
رفتار خوب را تحسین کنید: گوش به زنگ کارهای خوبی که کودک شما انجام میدهد یا سعی در انجام آنها دارد، مانند گوش دادن به شما، مؤدب بودن و کمک به دیگران باشید. با تحسین کودکان به خاطر کارهای خوبی که انجام میدهند، به آنها میآموزید که خوب بودن، و نه رفتار نامناسب، بهترین راه برای جلب توجه شماست.
محدودیتهایی تعیین کنید: وقتی کودک شما بدرفتاری کرد، از رفتار بد او نام ببرید و به او بگویید که آن را متوقف کند.
قوانین مشخصی تنظیم کنید و به آنها پایبند باشید: قوانین را به وضوح برای کودک خود توضیح دهید. بچهها ممکن است در ابتدا سعی کنند این قوانین را با کشمکش بسنجند، اما شما ثابتقدم بمانید.
به فرزندتان گوش کنید: زمانی را صرف صحبت در مورد قسمتهای خوب و قسمتهای دشوار روز کودک خود کنید. اگر او روز سختی داشته است، بگذارید کل ماجرا را تعریف کند. سپس بازخورد مثبت و پیشنهادهایی در مورد روشهای بهتر رفتار کردن یا پاسخ دادن به او بدهید. برای اطلاعات بیشتر، مطلب با کودکانمان حرف بزنیم را ببینید.
زنگ تفریح داشته باشید: اگر احساس میکنید از دست کودکتان کلافه شدهاید، ابتدا مطمئن شوید که او در جای امنی قرار دارد و سپس به خودتان «وقفهای» برای آرام شدن، از طریق کارهایی مانند گوش دادن به موسیقی یا تماس با یک دوست بدهید.