سوزش ران پای راست یا احساس گزگز می تواند به علت فشار عصب پوستی خارجی ران باشد که این مشکل را مرالژی پارستتیکا یا درد سوزشی ران پا گویند. این فشار باعث ایجاد درد سوزشی، فشار بر عصب پا می شود و می تواند باعث درد و اختلالات عملکردی شود. علت های زیادی باعث ایجاد این سوزش می شود که برخی از علت ها و همچنین روش های تشخیص و درمان این درد سوزشی را بررسی می کنیم.
اگر در قسسمت ران پای راست یا پای چپ دچار سوزش یا گزگز شده اید، به این معنی است که عصب حسی بزرگ پا دچار فشار شده است. عوامل زیادی باعث ایجاد این فشار بر روی عصب پا می شود و با کنترل این علت ها می توان باعث بهبود این مشکل شد.اما این درد سوزشی ران چه علائمی دارد.
علت درد سوزشی ران پای راست
این درد زمانی بروز می کند که عصب پوستی خارجی به دلایل مختلفی تحت فشار قرار بگیرد.بهتر است بدانید که این عصب کاملا حسی است و تاثیری روی توانایی تحرک عضلات پا ندارد. به طور کلی این عصب بدون ایجاد مشکلی از انتهای ران پا به بالا می رود. اما زمانی ایجاد درد سوزشی ران پای راست می شوید که این عصب زیر رباط کشاله ران گیر می افتد که این رباط در امتداد کشاله ران به بالای ران می رود.
علت های شایعی برای این فشار وجود دارد که باعث می شود فشار روی کشاله ران زیاد شود. این علت های شایع عبارتند از:
- پوشیدن لباس تنگ مثل شلوار تنگ، کمربند و شکم بند سفت
- چاقی یا افزایش وزن
- بستن کمربند یک وسیله سنگین
- بارداری
- بافت زخمی در نزدیکی کشاله ران در اثر صدمات بدنی و یا عمل جراحی در قبل
آسیب عصب بیرونی ران مثلا در اثر بیماری دیابت یا فشار کمربند ایمنی خودرو در تصادفات رانندگی نیز باعث بروز این درد می شود.برخی از عوامل هستند که ممکن است شدت درد را بیشتر کنند که عبارتند از:
- چاقی یا اضافه وزن
- بارداری
- دیابت
- سن
علائم درد سوزشی ران پای راست
درد سوزشی که ممکن است در پای راست یا چپ ایجاد شود معمولا در زمان وقوع باعث بروز علائمی می شود که برخی از این علائم عبارتند از
- گزگز (سوزن سوزن شدن) و بی حسی قسمت خارجی ران
- درد سوزشی در داخل و یا روی سطح پوست بیرون ران
این علائم معمولا در ران پای راست یا ران پای چپ ایجاد می شود و بعد از راه رفتن و ایستادن بدتر می شود. اگر دچار این علائم شدید بهتر است برای بررسی دقیق تر به پزشک مراجعه کنید.
تشخیص درد سوزشی ران پا
پزشک با معاینه بدنی، وضعیت سلامتی و بیماری علت درد سوزشی را تشخیص می دهد.در معاینه فیزیکی پزشک با دست زدن به نقطه درد، معمولا علت را مشخص می کند. اما در برخی موارد برای بررسی دقیق تر پزشک آزمایشات مختلفی را ممکن است تجویز کند که شامل:
- تصویربرداری با اشعه ایکس
- الکترومیوگرافی
- تحریک الکتریکی عصب
- انسداد عصب
انسداد عصب روشی است که به ران در جایی که عصب پوستی ران وارد می شود ماده بی حس کننده تزریق می شود و اگر درد از بین برود معلوم می شود که دچار درد سوزشی ران پا هستید.
درمان درد سوزشی ران پا
درمان این درد بر اساس برداشتن فشار از روی عصب خارج ران است. روش های کم خطر، پوشیدن لباس گشاد و آزاد، کاهش وزن اضافی بدن، مصرف داروهای مسکن مانند استامینوفن یا بروفن می باشد.
اگر علائم شما بیشتر از دو ماه ادامه داشت و یا شدید بود، داروهای زیر توسط پزشک تجویز می شوند:
تزریق کورتون : التهاب را کم می کند و درد را به طور موقتی از بین می برد. عوارض احتمالی تزریق کورتون ها عبارتند از: عفونت مفصل، آسیب اعصاب، درد و سفیدی پوست اطراف محل تزریق.
داروهای ضدافسردگی تری سایکلیک : این داروها ممکن است درد شما را کم کنند. عوارض جانبی آنها شامل خواب آلودگی، خشکی دهان، یبوست و آسیب عملکرد جنسی است.
گاباپنتین، فنی توئین و پری گابالین : این داروهای ضدتشنج (ضد صرع) می توانند علائم دردناک شما را کاهش دهند. عوارض جانبی آنها شامل : یبوست، حالت تهوع، سرگیجه، خواب آلودگی و احساس سبکی سر است.
در موارد نادر ممکن است داروها جواب ندهد و نیاز به عمل جراحی باشد.این عمل جراحی برای افرادی می باشد که درد آنها بسیار شدید و با درمان های دارویی بهبود نیافتند.
سلب مسئولیت: مطالب و مقالات سایت جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد. این مطالب توصیه پزشکی تلقی نمی شود و نباید مطالب را جایگزین مراجعه به پزشک کرد و برای استفاده از آنها لازم است با پزشک مربوطه مشورت کنید.