در برنامهنویسی اندروید از طیف گستردهای از زبانها استفاده میشود. قبل از اینکه بهترین زبان برای برنامهنویسی این سیستم عامل را معرفی کنیم، اجازه بدهید کمی در مورد زبانهایی که میشود در توسعه برنامههای آن استفاده کرد، صحبت کنیم. لیست زیر حاوی چند زبان رایج برای توسعه اپلیکیشنهای اندروید است:
- جاوا
- کاتلین
- C#
- پایتون
- C/ C++
- کرونا
- BASIC
این زبانها ۷ زبان برنامهنویسی اصلی و مطرح در توسعه برنامههای اندروید هستند.
بهترین زبانهای برنامهنویسی برای توسعه اپلیکیشنهای اندروید
حالا به بررسی ویژگیهای تک تک این زبانها میپردازیم:
۱-جاوا
جاوا یک زبان برنامهنویسی و پلتفرم محاسباتی است که توسط شرکت Sun Microsystems منتشر شد. این زبان منبع باز است و از سینتکس C++ استفاده میکند پس برای توسعهدهندگان آشنا و یادگیری آن آسان است. در حال حاضر جاوا متعلق به شرکت Oracle است. این زبان هم کامپایلر و هم مفسر دارد و برای اجرا نیازمند ماشین مجازی جاوا یا JVM است.
۲-کاتلین
کاتلین تازه پا به دنیای اندروید گذاشته است. کاملا با جاوا سازگار است و قابلیت تغییر و استفاده از اطلاعات این زبان را دارد. کاتلین به عنوان دومین زبان رسمی اندروید شناخته میشود. نوشتن کدهای این زبان بسیار ساده است. کاتلین از جاوا، سادهتر، کوتاهتر و شیرینتر است. طراحی و چیدمان کاتلین خیلی منطقیتر از جاواست. این زبان روی JVM هم قابل اجراست. کدها در کاتلین مختصر، امن و روان هستند.
۳-C/C++
C++ یکی از قدیمیترین زبانهایی است که همچنان محبوبیت خودش را حفظ کرده است. با اینکه کمکی به توسعه صفحات اپلیکیشن یا رابط کاربری برنامه نمیکند، اما در ایجاد APIها کارآمد است. بکاِند و API اپلیکیشنها معمولا با استفاده از این زبان برنامهنویسی نوشته میشوند. کتابخانههای داخلی پرکابردی برای توسعهدهندگان اندروید که از ++C استفاده میکنند، در دسترس است.
۴-C#
C# در سال ۲۰۰۰ منتشر شد. اندرس هلزبرگ یکی از توسعهدهندگان اصلی این زبان در مایکروسافت است. این زبان منبع باز، مناسب مبتدیها و جایگزین خوبی برای زبانهای C/C++ است. ابزاری که از این زبان پشتیبانی میکنند، Xamarin و Unityهستند که بسیار مفید و کارآمدند. زبان بسیار ساده C# انعطافپذیر و شیگراست و برنامهنویسان میتوانند با آن برنامههای اندروید و iOS را توسعه دهند.
۵-پایتون
و اما میرسیم به زبان بسیار پرطرفدار پایتون که راحتترین زبان برنامهنویسی است. گیدو وَن روسوم خالق این زبان در سال ۱۹۹۱ بود. پایتون یک زبان برنامهنویسی منبع باز و سطح بالاست. کارآیی بالا، پویایی، شیگرایی و همه منظوره بودن این زبان از دیگر ویژگیهای آن است. پایتون برای توسعه بکاند و ایجاد کتابخانه و توابع مختلف بسیار کارآمد است.
بهترین زبان برنامهنویسی برای توسعه اپلیکیشن جاوا می باشد
اما چرا جاوا؟
ساده است چون جاوا محبوبترین زبان برای توسعه برنامههای اندروید است. از طرف گوگل هم پشتیبانی خوبی دارد. اکثر برنامههای اندروید در سراسر دنیا با جاوا نوشته شدهاند. در واقع گوگل رسما اعلام کرد که جاوا زبان رسمی اندروید است. جاوا تمام قابلیتهای ممکن برای برنامهنویسی اپلیکیشنها را دارد. دلیل دیگر انتخاب جاوا، تعداد توسعهدهندگان زیادی است که با این زبان کار میکنند و حتی مبتدیها هم نسبت به برنامهنویسی جاوا آگاهی دارند. از آنجا که این زبان شیگراست، استفاده و برقراری ارتباط با آن برای توسعهدهندگان آسان است.
جاوا در واقع بهترین زبان برای توسعه برنامههای اندروید در سراسر دنیاست و از آن برای برنامهنویسی اپلیکیشنهای زیادی استفاده شده است. کدهای جاوا در ماشین مجازی که در دستگاههای اندروید اجرا میشود، پیادهسازی میشوند. بنابراین من توصیه میکنم برای توسعه برنامههای اندروید جاوا را انتخاب کنید.
اپلیکیشنهای یادگیری برنامهنویسی اندروید و iOS
۱-اپلیکیشن SOLOLEARN (پر امتیازترین در دنیا)
- قیمت: رایگان
- زبان: C، C++، جاوا، SQL، پایتون، PHP و…
- مزیت: درسنامههای آموزشی رایگان زیادی دارد.
- عیب: ایرادی در مورد این برنامه ذکر نشده است.
این اپلیکیشن با اختلاف، بهترین اپلیکیشن آموزش زبان برنامه نویسی اندروید است که کاملا هم رایگان می باشد. محیط ساده ای دارد و امتیاز عجیب و غریب ۴٫۸ از بین ۵۰۰ هزار رای را کسب کرده است. نه تنها برنامه نویسی اندروید بلکه برنامه نویسی های رایج دیگر را نیز در خود دارد.
۲-اپلیکیشن Study Tonight (فقط برای اندروید)
- قیمت: رایگان
- زبان: C، C++، جاوا، SQL، پایتون، PHP و…
- مزیت: درسنامههای آموزشی رایگان زیادی دارد.
- عیب: ایرادی در مورد این برنامه ذکر نشده است.
این برنامه صرفنظر از اسم عجیب و غریبی که دارد آیتمهای رایگان بسیار باکیفیتی ارائه میدهد. این اپلیکیشن پر است از آموزشهای گام به گام که مربوط به کدنویسی هستند و خیلی چیزها میتوانید با آن یاد بگیرید. کاملا جدید است و امتیاز عالی را در بین کاربران کسب کرده است.
۳- اپلیکیشن آموزش برنامه نویسی اندروید از پیمان پور امینی
- قیمت: رایگان
- زبان: فقط اندروید
- مزیت: درسنامههای آموزشی رایگان زیادی دارد.
- عیب: ایرادی در مورد این برنامه ذکر نشده است.
اگر اصرار دارید که به زبان فارسی یاد بگیرید این اپلیکیشن در بین اپلیکیشن های فارسی بهترین است و البته به جز این، برنامه به درد بخور فارسی دیگری ندیدم. این مجموعه شامل ۳۶۰ درس در قالب ۴۶ فصل تفکیک شده بر اساس موضوع و ۶۳۰ عکس مربوط به دروس ارائه شده می باشد. اما برای دسترسی به همه دروس نیاز به پرداخت هزینه است.
۴-اپلیکیشن Stepik (معروف و حرفه ای)
- قیمت: رایگان
- زبان: جاوا، جاوا اسکریپت، پایتون، کاتلین
- مزیت: به غیر از برنامهنویسی، دوره های آموزشی زیادی دارد.
- عیب: ایرادی در مورد این برنامه ذکر نشده است.
با اینکه در Stepik آموزش مباحث پیشرفته لحاظ نشده، اما همه اصول اولیه برنامهنویسی به صورت گام به گام و رایگان پوشش داده شده است. آموزشهایی در مورد مباحث دیگری به غیر از برنامهنویسی هم ارائه میشود، بنابراین ارزشش را دارد نگاهی به این برنامه بیندازید.
۵-اپلیکیشن Mimo: Learn to Code (پیشنهاد خودم)
- قیمت: خود برنامه رایگان است اما برای بخشهای مختلف باید هزینه پرداخت کنید.
- زبان: اندروید،HTML، جاوا اسکریپت، پایتون و…
- مزیت: فراوانی دورههای آموزشی و طراحی خوب رابط کاربری.
- عیب: پرداخت درون برنامهای.
Mimo یکی از اپلیکیشنهای منتخب گوگل پلی است و در iTunes هم بازخورد خوبی داشته است. به نظر میرسد این برنامه با طراحیخوب و درسهای آموزشی گام به گامی که دارد، چیزی کم ندارد! اما علت اینکه من Mimo را در انتهای لیستم قرار دادم، پولی بودن این برنامه است طوریکه مباحث ابتدایی هم بعد از پرداخت باز میشوند. Mimo مناسب مبتدیانی که میخواهند تازه برنامهنویسی یاد بگیرند، نیست.