با قوانین صدور چک بیشتر آشنا شوید
یکی از معضلات جامعه که مشکلات فراوانی برای افراد به وجود می آورد صدور چک های برگشتی است . روزانه شاکیان زیادی به دلیل چک برگشتی به مراجع قضایی مراجعه می کنند و بخش عظیمی از وقت دستگاه قضایی را به خود اختصاص می دهند.
عدم آشنایی مردم به قانون صدور چک سبب بروز کلاه برداری ها و صدور چک بلامحل و سوءاستفاده از آن شده است بنابراین لازم است همه ما با قوانین صدور چک در این بخش از پلاس وی آشنا شویم تا دچار این مشکلات نگردیم.
نکاتی که در هنگام صدور چک باید رعایت کنید
قوانین صدور چک
بسیاری از افراد به علت نا آگاهی و استفاده ناصحیح از چک دچار مشکلات زیادی می شوند و گرفتار زندان می گردند. اگر این افراد موارد قانونی مربوط به استفاده از چک را رعایت کنند ، از دسته چک آنان سوءاستفاده نمی شود و دچار مشکلات این چنینی نمی گردند.
17 توصیه مهم درخصوص صدور چک برای دارندگان چک و صاحبان حساب جاری
1.برای نوشتن متن چک حتما خودتان و با قلم خود متن چک را بنویسید و هرگز اجازه ندهید دیگران متن چک را بنویسند حتی اگر قابل اعتماد بودند.
2.در قسمت مبلغ چک میزان آن را با حروف و رقم بنویسید و در قسمت در وجه ،وجه را به نام شخص بنویسید و از نوشتن حامل تا جایی که امکان دارد خودداری کنید.
3.بعد از نوشتن اسم طرف مقابلتان بنویسید که چک «بابت» چه چیزی صادرشده است ، این کار برای جلوگیری از سوءاستفاده احتمالی الزامی است.
جلوگیری از سوء استفاده از چک
4.با کمترین فاصله به حرف «ر» در کلمه «ریال» شروع به نوشتن کنید ، در داخل مستطیل مبلغ را به عدد بنویسید و پس از نوشتن جلوی آن تا انتهای مستطیل خط تیره بکشید.
5.برای جلوگیری از زیاد نمودن رقم روی آن چسب نواری بزنید.
6.اگر بدون خط خوردگی چک را نوشتید این کلمه × بدون خط خوردگی × را در بالای شکل مستطیل بنویسید و دو طرفش را ضربدربزنید.
7.چک را بدون قلم خوردگی بنویسید و از با عجله نوشتن و شتاب زدگی در نوشتن آن خودداری کنید.
8.اگر چک هنگام نوشتن حرف یا عدد دچار خط خوردگی شد پشت چک قید کنید مبلغ و تاریخ فلان صحیح است.
9.امضا ء راحتی برای چک انتخاب نکنید زیرا به راحتی قابل جعل است و زیر امضاء حتما نام و نام خانوادگی را به همراه تاریخ با خط خود قید کنید.
امضاء غیر قابل جعل در صدور چک
10.ته چک را پس از صدور چک با نوشتن تاریخ و مبلغ چک و اینکه چک را به چه کسی داده اید ،کامل کنید .
11.دسته چک را در جای امن و غیر قابل دسترسی قرار دهید .
12.از زدن امضا در قسمت ته چک و برگه و جلد دسته چک خودداری کنید تا وقتی دسته چک مفقود یا به سرقت رفت نمونه امضایتان جعل نشود.
13.اگر دسته چک یا یک برگ از چکتان مفقود شد یا به سرقت رفت به بانک اطلاع دهید و به دادسرا مراجعه نموده و ضمن طرح شکایت دستور قضایی را به بانک تحویل دهید.اگر به دادسرا مراجعه نکنید بانک هیچ گونه مسئولیتی ندارد و می تواند وجه چک را پرداخت و یا چک را برگشت بزند.
در صورت مفقود شدن دسته چک چه کار کنیم؟
14.اگر در متن چک جعل و دست کاری صورت گیرد و یا مورد کلاه برداری قرار گیرد و یا اختلاف حساب وجود داشته باشد مطابق بند 14 عمل نمایید و چنانچه معامله و یا قراردادی با چک صورت گرفت شماره چک و مبلغ چک و تاریخ آن حتماً در متن قرارداد قید شود.
15.با چک ضامن افراد ناشناس و غیر قابل اعتماد که که احتمال عدم پرداخت او را می دهید ، نشوید.
16.صدور چک بلامحل مجازات حبس و جزای نقدی را به دنبال دارد و دادگاه فردی را که چک بلامحل صادر کند به پرداخت مبلغ چک و خسارت وارده محکوم می کند پس حتما برای چکی که بابت ضمانت یا تخلیه ملکی به طرف مقابل دادید رسید اخذ کنید.
17.برای جلوگیری از برگشت خوردن چک مبلغ چک را یک روز قبل از موعد آن در بانک تأمین کنید و اگر در خصوص تامین چک مشکل داشتید با دارنده چک هماهنگ نمایید و از او مهلت بگیرید تا چک برگشت نخورد.