برخورد مناسب با نوجوان مبتلا و دچار خودارضایی
مسئله مهمی که معمولاً بیشتر نوجوان ها درگیر آن هستند و عموماً در دوره نوجوانی به سراغ افراد می آید خود ارضایی است ، که عامل اصلی آن تغییرات به وجود آمده در سطح هورمون های بدن ، رشد جنسی و بلوغ می باشد.
در واقع تغییر فرم بدن ، فعالیت هورمون های جنسی باعث افزایش تحریک پذیری نوجوانان شده و آنها را به سمت و سوی خودارضایی ترغیب می کند. خود ارضایی هرگونه رفتار و افکار جنسی با خود بدون حضور شخص دوم و یا همسر در این رابطه می باشد که اغلب با برون ریزی (در آقایان) و احساس خوشایند ارضای جنسی همراه است.
آنچه که در خود ارضایی رخ می دهد هجوم آوردن تخیلات و افکار جنسی ، تحریکات جنسی و در پی آن بالا رفتن سطح هورمون های جنسی در بدن فرد می باشد. همه این اتفاقات مقدمه ای برای خود ارضایی هستند بدین معنی که به دنبال این احساسات فرد اقدام به لمس اندام های تناسلی خود کرده تا زمانی که به احساس لذت کاملی دست یابد.
در دوران بلوغ خود ارضایی یک امر طبیعی تلقی می شود ولی بعضی اوقات و به مرور زمان تکرار این عمل برای کاهش نگرانی و استرس نوجوان افزایش خواهد یافت.
به همین منظور داشتن برخورد مناسب با نوجوانی که درگیر خود ارضایی است می تواند مسیر درستی را به او نشان دهد.با ما همراه باشید با هر آنچه درباره خودارضایی نوجوانان است آشنا شوید تا مناسب ترین برخورد را در مواجهه با رفتارهای جنسی نوجوانتان داشته باشید.
مهمترین اقدامات در برخورد با نوجوانان مبتلا به خود ارضایی
با افزایش هورمون های جنسی در دوران نوجوانی شدت افکار جنسی در رابطه با جنس مخالف نیز افزایش می یابد و این مسئله طبیعی است ولی چنانچه اصول اخلاقی رعایت نشود باعث انحطاط و تنزل اخلاقیات خود فرد و خانواده اش می شود که این اتفاق می تواند خطراتی را به دنبال داشته باشد.
چنانچه در این بخش از پلاس وی گفته ایم اگر نوجوان شما نیز دچار این بیماری شده است قبل از هر چیزی و اولین کاری که بایستی انجام دهید این است که نباید فریاد بزنید ، و در برخورد با او عجول نباشید و آرامش خود را حفظ کرده تا به درستی تصمیم گیری کنید.
اکثر پدر و مادر ها با یادآوری تجربیات خود در نوجوانی دچار نگرانی و تنش می شوند که مبادا فرزندشان نیز مثل آنها دچار خود ارضایی شده و آسیب های زیادی ببیند.
این حس نگرانی بدون شک و می توان گفت صددرصد روی نحوه برخورد والدین با نوجوانان تاثیر گذار است و باعث می شود آرامش هر دو طرف به هم بریزد بنابراین با آگاهی از این مسئله فرصت مناسبی برای برقراری آرامش به خود بدهید و سپس اقدام به صحبت کردن با نوجوانتان بکنید.
اینکه شما تجربیات تلخ و تاریکی در گذشته و نوجوانی داشته اید دلیل نمی شود که نوجوانتان نیز همان اتفاقات را تجربه کند. شما می توانید با حمایت کردن به او کمک کنید تا از این معضل رهایی یابد.
برای کمک به نوجوان بهتر آن است که والد همجنس با نوجوان اقدام به صحبت کردن بکند چرا که در این حالت نتیجه مطلوبی خواهید گرفت.چنانچه پدر یا مادر توانایی این کار را نداشتند می توان از یک مشاور کمک گرفت تا درباره عوارض این کار با فرزندتان صحبت کند.
آیا خودارضایی اعتیاد آور است؟
متاسفانه باید بگوییم که انجام مکرر این عمل اعتیاد به دنبال دارد.ممکن است در وهله اول نوجوان از باب کنجکاوی و نیاز جنسی برای بار اول خودارضایی را تجربه کند.
اما از آنجایی که دوران نوجوانی سرشار از اضطراب و تنش و خشم های در خود فرو برده و حرفهای ناگفته است و رابطه نوجوان و والدین به سمت پرخاشگری سوق پیدا می کند بنابراین در نهایت همه این احساسات تلخ و پر از ناامیدی نوجوان را ترغیب به خود ارضایی میکند تا برای لحظاتی احساس سرخوشی و لذت کرده و از فشارهای درونی دنیای حقیقی دور شود.
به مرور زمان خود ارضایی تنها راه آرامش پیدا کردن نوجوان شده و با هر بار احساس نگرانی و غم مجدد اقدام به خود ارضایی میکند و این باعث می شود که نوجوان به این عمل اعتیاد پیدا کند به طوری که مغز او شرطی شده و با هر بار تنش و اضطراب به سمت خودارضایی رفته تا به آرامش و لذت برسد اما پس از انجام این عمل احساسات منفی بسیار زیادی به سراغش می آید.
احساساتی همچون بی ارزشی ، احساس گناه ، شرم ، حقارت و ... تمام وجود نوجوان را در بر می گیرد و باز برای فرار از این احساسات استرس آور دوباره رو به خودارضایی می آورد و منجر به ادامه پیدا کردن این چرخه معیوب اعتیاد به خود ارضایی می شود.
عوارض و مضرات خود ارضایی
با وجود اینکه عمل خود ارضایی تاثیرات منفی بسیار زیادی بر سلامت بدن دارد روح انسان را نیز دچار مشکلات و درگیری های زیادی می کند که در ادامه به چند مورد آن اشاره خواهیم داشت.
- انزوا و افسردگی
- کاهش اراده و ضعف حافظه
- تندخویی و بدبینی
- سرگیجه و سردرد
- ضعف اعصاب و خستگی
- ضعف شدید و بی حالی
و عوارض های جسمی و روحی دیگری که در دراز مدت در زندگی شخص ظاهر میشود. در دین اسلام خود ارضایی در هر حالت و شکلی عملی حرام تلقی می شود و موجب می شود که فرد در آینده رابطه زناشویی سالمی نداشته باشد.
دلایل اصلی خود ارضایی در نوجوانان
همانطور که پیش از این اشاره شد خود ارضایی در ابتدا حس خوشایندی به نوجوان می بخشد ولی تکرار آن حسی آمیخته به شرم و گناه برای نوجوان به همراه دارد که این اتفاق تاثیر منفی در رفتارهای او خواهد داشت.
یکی از عوامل مهمی که نوجوان را ترغیب به خودارضایی میکند تنش ها و اضطراب است چرا که این عمل باعث میشود تا حدودی و برای لحظاتی ترس ها در نوجوان کمتر شود.
استرس هایی که نوجوانان بخاطر کنکور و درس متحمل می شوند و توقعات و انتظاراتی که والدین از فرزندان خود دارند و یا شکست های عاطفی و تجربیات تلخ دوران دوستی نوجوانان را تحت فشار قرار داده و موجب تنش در آنها می شود بنابراین حتی الامکان باید این استرس ها کمتر شود.
دیدن فیلم ها و تصاویر پورن باعث میشود میل جنسی نوجوانان مخصوصا پسرها تحریک شده و تمایل به خودارضایی پیدا کنند.چرا که محرک های جنسی پسرها اکثر اوقات از طریق نگاه کردن تحریک می شوند.
تنها ماندن نوجوان با تایم زیاد در خانه یا مکانی که خلوت است موقعیت را برای یادآوری تصاویر و فیلم های تحریک کننده که از قبل دیده فراهم میکند و برای بار دیگر باعث می شود نوجوان به سمت تحریک کردن خود و در نهایت خودارضایی کشیده شود.
والدین چه واکنشی باید در برابر خودارضایی نوجوانان داشته باشند؟
سرزنش کردن و تنبیه کردن نوجوان ممنوع
مسئله ی مهم دیگری که در این مطلب بسیار مهم پلاس وی باید بگوییم این است که چنانچه والدین مشاهده کردند که فرزندشان خودارضایی میکند به هیچ عنوان نباید اقدام به تنبیه و سرزنش کردن او بکنند و نباید لحن و رفتار خشونت آمیزی داشته باشند چرا که همین رفتارها باعث میشود نوجوان برای کاهش استرس های ناشی از بدرفتاری پدر و مادر به خودارضایی کردن تمایل پیدا کند.
آگاهی دادن نوجوان نسبت به سلامتی
برای اینکه برخورد صحیحی در مواجهه با خودارضایی فرزند نوجوانتان داشته باشید حتما زمانی که به سن بلوغ وارد میشود درباره سلامت جنسی با آن ها صحبت کنید و با مشکلات و مسائل مهم آنها را آشنا کنید.
دوستانه و صمیمانه برخورد کنید
برخورد والدین با نوجوان بایستی بسیار دوستانه و صمیمی باشد و در مورد مسائل جنسی با اون صحبت کرده و از عوارض و عواقب آن در آینده شرح دهند و اعتماد به نفس آنها را برای ترک این عمل تقویت کنند.
اهمیت و ارزش دادن به نوجوان
پدر و مادرها باید با حمایت خود عزت نفس فرزند خود را افزایش دهند و توجه ویژه ای روی خواسته های او داشته باشند و همچنین با آگاه کردن او نسبت به عوارض رفتارهای ناپسند جنسی مسیر درستی را پیش روی او قرار دهند.
مناسب ترین روش ها برای جلوگیری از خودارضایی در نوجوانان
عدم تماشا کردن فیلم ها و عکس های پورن
تماشا کردن فیلم های پورن و دسترسی به اینترنت بدون اجازه و کنترل پدر و مادر مهم ترین عامل در گرایش نوجوانان به سمت و سوی خودارضایی می باشد.
والدین بایستی با کنترل نوجوان در استفاده از اینترنت و جلوگیری از قرار گرفتن آن ها در معرض این نوع فیلم و عکس ها عمل خودارضایی در او را کاهش دهند.
انجام فعالیت های ذهنی و فیزیکی
تخلیه انرژی نوجوانان به طور جسمی و ذهنی یکی از مناسب ترین راه ها برای جلوگیری از خودارضایی می باشد.
بدین گونه که با رفتن به کلاس های آموزشی همچون آموزش موسیقی، آموزش زبان و همچنین انجام فعالیت های ورزشی با تخلیه تمرکز و انرژی در صدد جلوگیری از گرایش به خودارضایی برآیند.
شرکت و عضویت در برنامه های جمعی
از راهکار های مفید دیگر شرکت دادن نوجوان در برنامه های گروهی و اجتماعی متنوع همچون کلاس های خودباوری، شرکت در گروه های خودشناسی، ملاقات دوستان و آشنایان و... می باشد.
آگاه بودن از معاشرت های نوجوان
والدین بایستی از معاشرت های دوستانه فرندشان اطلاع داشته و بدون اینکه احساس دخالت در او ایجاد کنند به ارزیابی معاشرت ها بپردازند و در مواجهه با خودارضایی نوجوان خود با ملایمت برخورد کرده و از تنهایی نوجوان در خانه جلوگیری کنند.
کمک و مشاوره گرفتن از روان شناس
چنانچه عمل خودارضایی در نوجوان تبدیل به عادت شود و تمام راهکارهایی که پیش از این به آنها اشاره شد برایتان کارساز نبود بایستی از یک مشاور و یا روان شناس راهنمایی گرفت.
رفتار والدین باید به گونه ای باشد که حس عدم استقلال و عدم اعتماد از سوی والدین به نوجوان دست ندهد و با ایجاد رابطه ای صمیمانه علاوه بر افزایش آگاهی نوجوان عزت نفس او را نیز بالا برده و از بروز رفتارهای مخرب جلوگیری نماید.
نتیجه گیری:
همانطور که پیش از این گفته شد در سن بلوغ خودارضایی یک امری طبیعی است و در هر دو جنس دختر و پسر دیده می شود.
چگونگی رفتار پدر و مادر در برخورد با خودارضایی نوجوان تاثیر بسزایی در رشد سلامت روحی و جسمی او دارد و همچنین باعث می شود آگاهی نوجوان بالا رفته و اقدام به ترک این عمل بکند.
تشویق به فعالیت های فیزیکی و ذهنی همچون شرکت در کلاس های آموزشی و ورزشی توسط والدین کمک بزرگی به کنترل خودارضایی در نوجوان میکند.
چنانچه خطرات و عواقب ناشی از خودارضایی و اعتیاد به آن با رفتار صمیمانه والدین برای نوجوان تشریح شود آگاهی نوجوان در جهت ترک آن بالا می رود.
دلایل مختلفی برای خودارضایی نوجوانان وجود دارد که میتوان از آنها اشاره به کاهش استرس و تنش ، تغییرات هورمونی، تماشای فیلم ها و عکس های پورن کرد.
برخورد نامناسب والدین با نوجوانی که خودارضایی میکند منجر میشود که این عمل در او تداوم پیدا کرده و به نوعی دچار اعتیاد شود که در این صورت متاسفانه عوارض جبران ناپذیری را خواهد داشت.
بهترین و صحیح ترین توصیه برای کسب آرامش در دین اسلام نزدیکی به خداوند متعال است.فرزند خود را ترغیب به خدا شناسی و نماز و روزه کنید تا به سمت و سوی آرامش و خویشتن داری سوق پیدا کند.