روش صحیح نگهداری زعفران دم کرده
زعفران، یک طعم دهنده و رنگ دهنده قوی و بسیار خوشبو است که از آن به دلیل رنگ و طعم بی نظیرش در تهیه انواع شیرینی ها ، غذاها و نوشیدنی ها استفاده می شود.
در برخی از کشورهای جهان مانند ایتالیا ، سوئیس و فرانسه و... نیز از زعفران به عنوان طعم دهنده و رنگ دهنده طبیعی و سالم برای انواع غذاها استفاده می کنند. در ایران قبل از استفاده از زعفران آن را آسیاب کرده و دم می کنند. در این بخش از پلاس وی طریقه دم کردن زعفران و نگهداری از زعفران دم کرده را آورده ایم.
پودر کردن زعفران
برای پودر کردن زعفران در قدیم از یک حبه قند استفاده می کردند. بدین صورت که برای بهتر خرد شدن زعفران یک قند را نیز با آن می کوبیدند اما این روش به این دلیل که قند موقع دم کردن به زعفران شما رنگ خوبی نمی دهد ، روشی اشتباه است.
قبل از آسیاب کردن زعفران از خشک بودن زعفران اطمینان حاصل کنید. بهترین روش برای پودر کردن زعفران این است که آن را در یک هاون سنگی بکوبید و از آن در چاشنی های غذایی و چای زعفران استفاده کنید.
برای تهیه گرد زعفران آن را بکوبید و کامل از الک رد کنید. گرد زعفران داخل آب حل می شود و رنگ بهتری دارد.
روش دم کردن زعفران
- مقداری آب جوش بر روی زعفران آسیاب شده بریزید و آن را روی حرارت غیر مستقیم، مثل کتری، چای ساز و ... قرار دهید تا کمکم دم بکشد.
- می توانید برای دم کردن زعفران از شیر استفاده کنید بدین صورت که زعفران را درون شیر داغ دم کنید اما این روش برای برخی موارد مناسب نیست.
- می توانید زعفران را با یخ ،دم کنید تا رنگ بهتری بگیرد. برای دم کردن زعفران با یخ ، درون پودر زعفران دو قطعه یخ قالبی بیاندازید و آن را روی سماور یا شعله غیر مستقیم قرار دهید. این روش بهتر از حالت دم کردن با آب جوش است و نتیجه خوبی خواهد داشت.
نگهداری زعفران خشک
- برای اینکه زعفران رنگ و عطر خود را حفظ کند ، آن را در محیطی خشک، تاریک، خنک و دور از نور و رطوبت نگهداری کنید.قرار گرفتن زعفران در مقابل نور باعث از بین رفتن رنگ آن و از بین رفتن کیفیت و مرغوبیت آن می شود و موجب می شود زعفران هنگام استفاده طعم و رنگ جالبی نداشته باشد.
- زعفران خشک را در جای مرطوب نگهدارید زیرا اگر زعفران رطوبت بردارد خاصیتش از بین می رود.
- اگر زعفران شما به هر دلیلی نم کشیده بود و مرطوب شده بود ، بهتر است زعفران را در فر یا روی شعله گاز خشک کنید. فر برای خشک کردن زعفران بهتر است زیرا حرارت از همه طرف به آن برخورد می کند اما زعفران را مدت زمان زیادی درون فر نگذارید زیرا زعفران زود می سوزد و خراب می شود.
- برای نگهداری زعفران از ظرف فلزی و شیشه ای استفاده کنید و از نگهداری زعفران داخل ظرف پلاستیکی بپرهیزید زیرا مواد موجود در پلاستیک سبب از بین رفتن خاصیت زعفران می شود.
- زعفران را در هوای آزاد نگذارید زیرا آلودگی های محیطی را جذب خود می کند و جذب این مواد موجب کم شدن عطر و بوی زعفران می شود.
- زعفران را در مکانی دور از حشرات و جوندگان نگه داری کنید.
- هنگام حمل و نقل و جا به جایی دقت کنید زعفران خرد نشود زیرا در صورت خرد شدن ارزش اقتصادی آن کاهش می یابد.
نگهداری زعفران آب شده
- زعفران دم کرده را می توانید به مدت دو هفته داخل یخچال و داخل ظرف شیشه ای در بسته نگه داری کنید اما پس از گذشت این دو هفته زعفران رنگ و بوی خود را از دست می دهد.
- زعفران دم کرده را می توانید در فریزر نگه داری کنید.
- برای نگهداری زعفران در فریزر، ابتدا زعفران را دم کنید و آن را به صورت دم کرده فریز نمایید.
- اگر زعفران دم کرده شما زیاد است می توانید آن را در بسته های کوچک یخی بسته بندی کنید و هر بار که نیاز دارید، کمی از آن را بیرون بیاورید و از آن استفاده کنید.
- اگر پس از اینکه زعفران را فریزر کردید و از مقداری از آن استفاده نمودید ، زعفران اضافه بیاید، آن را مجدد فریز نکنید و با بسته بندی های کوچکتر، از این مشکل جلوگیری کنید.
- قبل از مصرف زعفران فریز شده ، آن را از فریزر خارج کنید و با مقداری حرارت یخ آن را باز کنید.
نکته های تکمیلی برای نگهداری زعفران
- زعفران را در هوای گرم قرار ندهید.
- برای اینکه عطر زعفران حفظ شود از باز گذاشتن ظرف نگهداری زعفران خودداری نمایید.
- زعفران را داخل شیشه های درب دار و یا جعبه های چوبی درب دار نگهداری کنید.