باید نبایدهای مهم در روش نگهداری انواع ماست
ماست یکی از سالم ترین و پر مصرفترین فرآوردههای غذایی تهیه شده از شیر میباشد که ارزش غذایی بالایی داشته و خواص درمانی فراوانی دارد. برای نگهداری انواع ماست مانند ماست چکیده، ماست موسیر و... نیز همچون سایر مواد غذایی باید نکاتی را رعایت نماییم که در این بخش از پلاس وی به آن پرداخته ایم.
نکات کلی و اصلی نگهداری ماست
برای نگهداری ماست به نکات زیر توجه کنید:
قرار دادن ماست در جای خنک
ماست را در جای خنک نگهداری کنید زیرا گرما موجب فاسد شدن ماست می شود،گرما یکی به سرعت باعث ایجاد واکنش های شیمیایی منفی در ماست شده و سبب کاهش کیفیت ماست و رشد کپک ها و فساد آن خواهد شد.
گذاشتن ماست دور از نور خورشید
ماست را در مکانی قرار دهید که دور از تابش نورخورشید باشد زیرا نورخورشید سبب تشدید شدن فعالیت میکروارگانیسم ها و کاهش کیفیت و فساد ماست و یا ترش شدن، آب انداختن، بردین و… ماست می شود.
قرار دادن ماست در جایی دور از رطوبت
ماست را در مکانی قرار دهید که رطوبت نداشته باشد،ماست خاصیت جذب رطوبت محیط را دارد و رطوبت محیط را برای رشد قارچ ها و کپک ها و آب انداختن ماست فراهم می کند.
نگهداری ماست در محیط خانه
اگر ماست را داخل یخچال قرار دهید، بیشتر و سالمتر می ماند اما اگر شرایط نگهداری ماست در یخچال را ندارید، می توانید آن را در خنک ترین جای خانه و دور از رطوبت و نور خورشید در ظرف در بسته نگهداری کنید.
ماندگاری ماست
ماست دیرتر از شیر فاسد میشود، پس از خرید ماست، تاریخ روی آن را ببینید و تا یک تا دو هفته پس از خرید ماست، می توانید از آن استفاده کنید.
نگهداری ماست چکیده، ساده و موسیر در یخچال
بهترین محیط برای نگهداری ماست داخل یخچال است زیرا در یخچال و در دمای 5 تا 7 درجه سانتیگراد سرعت رشد کپکها کمتر می شود و زمان بیشتری میتوان ماست را نگهداری کرد.
نگهداری ماست چکیده، ساده و موسیر در فریزر
ماست را می توان طولانی مدت و به مدت دو ماه در فریزر نگهداری نمود اما ممکن است پس از خارج شدن ماست از فریزر بافت و طعم آن به کیفیت اول نباشد که می توانید آن را به دوغ تبدیل کنید. برای فریز کردن ماست آن را در ظرف شیشه ای درب دار ریخته و 2 سانت از سر ظرف خالی نگه دارید زیرا حجم ماست پس از یخ زدن افزوده می شود.
بهترین ظرف نگهداری ماست
بهترین ظرف نگهداری ماست ظروف سفالی می باشند، نگهداری ماست در ظرف سفالی معروف به کوزه ماست سبب حفظ طعم و کیفیت آن می شود. در ظروف سفالی ماست آب کمتری خواهد داشت چرا که ظروف سفالی ویژگی مکندگی خیلی زیادی دارند و سبب جذب آب اضافی ماست شده و ماست چکیده درست میشود. ظروف بیرنگ یا به رنگ زرد سفالی از ظروف سفالی آبی و فیروزه ای رنگ برای نگهداری ماست مناسب تر هستند.
بعد از ظروف سفالی، ظروف شیشهای و ظروف پلاستیکی استاندارد و به رنگ روشن برای نگهداری ماست مناسبند.
از کجا بفهمیم ماست خراب شده است؟
بافت ماست باید لطیف، همگن و بدون دلمه باشد، روی ماست فاسد نقاط رنگی و کپک مانند غیر عادی مشاهده می شود.
ماست سالم بویی مطبوع و عادی دارد اما ماست فاسد بوی غیرطبیعی و آزاردهنده دارد.
ماست سالم طعم خوبی دارد و بیش از حد ترش و شیرین نیست اما ماست فاسد طعمی غیر معمول، تلخ و زننده دارد.طعم تلخ ماست به دلیل واکنشهای شیمیایی و هیدورلیز پروتئینهای ماست و تجزیه به اسیدهای آمینه است.
لکه های قرمز روی ماست نوعی کپک خطرناک می باشند، این ماست به هیچ عنوان نباید خورده شود.
نقطههای سبز و قهوهای رنگ روی ماست علامت رشد کپکهاست.
نکات مهم نگهداری ماست
- ماست به راحتی طعم و بوی دیگر مواد را به خود می گیرد، در یخچال ماست را در ظرف درب دار قرار داده و دور از مواد غذایی دیگر نگهداری کنید.
- قاشق کثیف، چرب و خیس را داخل ماست نزنید و برای برداشتن ماست از یک قاشق خشک و تمیز استفاده کنید.
- تماس ظرف یا دست آلوده با ماست، نگهداری ماست در جای گرم و مرطوب، نگهداری ماست در ظرف نامناسب و بدون درب و… از علت های کپک زدن ماست می باشند
- کپک روی ماست را برندارید و ماست را بخورید زیرا کپک راحت به لایه های زیرین ماست نیز نفوذ می کند و ماست کپک زده را نباید خورد.