فوت و فن پخت برنج نذری برای بیش از 100 نفر
با فرا رسیدن ماه محرم تب و تاب مراسم ها و پخت غذاهای نذری بالا می رود و مردم برای نشان دادن ارادت قلبی خود به امام حسین علیه السلام و یارانش بیشترین نذری خود را در این ماه و ماه صفر ادا می کنند.
پختن غذاهای نذری تاریخچه دور و درازی دارد و به سالهای اخیر خلاصه نمی شود. اما باید بدانید که پیش از این، چنین مراسمهایی در خانه ها برگزار می شد اما امروزه به خاطر کوچک بودن خانه ها در مساجد و حسینیه ها برگزار می شود.
مراسم های این چنینی طبعاً تعداد نفرات بالا و جمعیت گسترده ای را در بر میگیرد و چالش های فراوانی به دنبال دارد. چنانچه قصد دارید برای بیش از 100 نفر غذای نذری بپزید و از طرفی نمی خواهید هزینه زیادی صرف استخدام آشپز بکنید پیشنهاد می کنیم در ادامه این مطلب خواندنی از بخش آشپزخانه پلاس وی ما را همراهی کنید تا به طور کامل با تکنیک های تهیه برنج برای بیش از 100 نفر آشنا شوید.
در پخت برنج نذری برای 100 نفر چند کیلو برنج لازمه؟
چنانچه میخواهید بدانید چند کیلو برنج برای 100 نفر و یا یک کیلو برنج برای چند نفر کافی است این مطلب را بخوانید تا به طور دقیق نحوه ی محاسبه اندازه برنج نذری را برای تعداد نفرات بالا یاد بگیرید.
قبل از هر چیزی باید بدانید که وزن برنج خارجی با برنج ایرانی کاملاً متفاوت است و به طور کلی هر ظرف پیمانه ای که ما در خانه داریم حدودا 150 گرم برنج در خود جای میدهد و از آنجایی که هر پیمانه برای یک تا دو نفر کافی میباشد با این اوصاف می توان گفت هر کیلو گرم برنج یعنی هفت تا هشت پیمانه برنج محاسبه می شود.
هر کیلو برنج نذری برای چند نفر جواب میده؟
پس با این حساب هر کیلو برنج ایرانی برای حداکثر 6 تا 8 نفر کافی میباشد اما این مورد برای برنج های هندی و پاکستانی متفاوت است. هر کیلو برنج پاکستانی برای 8 تا 10 نفر کفایت می کند.
بنابراین با یک ضرب و تقسیم ساده به راحتی میتوان فهمید که برای هر 100 نفر 14 کیلو برنج خارجی و 17 کیلو برنج ایرانی نیاز است و بایستی برای هر نفر 150 تا 200 گرم با توجه به سن، وزن و نوع برنجی که مدنظر می باشد کنار گذاشته شود.
نکته قابل ذکر این است که در مورد مقدار برنج وزن ثابتی وجود ندارد به دلیل اینکه مقدار برنجی که داخل ظرف ریخته می شود و همچنین اندازه ظرف می تواند متغیر باشد بنابراین با کمی احتمال خطا برایتان بازگو شد که به مشکل نخورید.
نحوه شستن برنج نذری
ابتدایی ترین کار برای پختن برنج نذری، شستن آن است. برای شستن برنج اولین کار این است که شب قبل چندین بار آن را بشویید تا جایی که آبی که در سطح آن قرار می گیرد شفاف شود پس از این کار اجازه بدهید تا برنج خیس بخورد.
سپس در روز پخت یک دیگ مناسب و بزرگ تهیه کرده و بگذارید آب برنج به جوش بیاید. باید بدانید که 4 برابر مقدار برنج به آب نیاز دارید، حتماً دقت داشته باشید که مقدار آب یک چیز ثابت نیست به این دلیل که باید مثل برنج خانگی تناسب ظرف برنج و مقدار آب را کنترل نمایید.
میزان نمک مورد نیاز برای هر پیمانه برنج نذری
زمانی که آب به جوش آمد باید نمک را به آن اضافه کنید و حتماً دقت داشته باشید که به ازای هر دو تا سه پیمانه برنج تقریبا یک قاشق سوپخوری نمک اضافه کنید پس به ازای هر کیلو برنج تقریباً سه قاشق سوپ خوری نمک نیاز است.
ناگفته نماند که آشپزهای حرفه ای معمولاً به جای پودر نمک از سنگ نمک استفاده می کنند.
آموزش مرحله اول؛ پخت برنج نذری
- پس از اینکه آب به جوش آمد برنج خیس خورده را آبکشی کنید و داخل آب جوش ریخته و مقداری روغن به آن اضافه کنید تا از به هم چسبیدن برنج ها جلوگیری نماید.
- به هیچ عنوان شعله زیر آب جوش را کم نکنید و باید با همان حرارت به کار ادامه دهید چرا که اگر از این مورد غافل شوید و شعله را کم کنید شک نکنید که برنجتان شل می شود.
- پس از اینکه برنج را به آب جوش اضافه کردید و گذاشتید روی شعله، چند دقیقه کوتاهی که گذشت می توانید به میزان خیلی کمی آبلیمو یا سرکه به آن اضافه کنید تا رنگ برنجتان سفید و روشن باشد.
- توجه داشته باشید که برنج نذری را نباید زیاد هم زد؛ کافیست چند بار از کَف برنج را هم بزنید تا یکدست شود.
- بدون اینکه درب دیگ برنج را بگذارید اجازه دهید تا مراحل پخت طی شود.
آموزش مرحله دوم؛ نحوه آبکشی کردن برنج نذری
نوبت به مرحله آبکش کردن برنج شما رسیده است که مرحله بسیار حساس و مهمی می باشد. در این بخش که تقریبا 5 تا 10 دقیقه از زمان پخت گذشت باید مدام برنج را چک کنید و ببینید به بافتی که مناسب آبکش کردن است رسیده یا نه؟!
نکته مهمی که در این میان وجود دارد این است که در پخت برنج خانگی باید داخل برنج سفت و سطح آن نرم باشد ولی در برنج نذری اینطور نیست و حتماً باید کمی سفت تر آبکشی شود.
بعد از اینکه برنج کمی نرم شد یعنی موقع آبکش کردن می باشد آن را داخل آبکش ریخته و آب ولرم روی برنج بریزید. بعد از آبکش کردن برنج ها را در درون آبکش تکان دهید تا به هم نچسبند.
همانطور که اشاره شد آبکش کردن بخش مهم پخت برنج نذری می باشد چرا که در بعضی از برنج های نذری هنگام پخت مشاهده می شود که برخی برنج ها به خاطر حجم بیشتر برنج و بخار آب دمای برنج بالا و پایین شده و برنج خوب در نیامده است؛ بنابراین باید در این مرحله از سرعت و دقت بیشتر برخوردار بود.
فوت و فن ته دیگ انداختن برنج نذری
بعد از آبکش کردن برنج، قابلمه باید با آب سرد شسته شود تا نشاسته های آن از بین برود. سپس کف قابلمه را به انداره ی یک بند انگشت آب جوش ریخته و با فویل آلومینیومی بپوشانید.
و بعد روی فویل زعفران و روغن بریزید اگر خواهان یک ته دیگ خوشمزه هستید در ریختن روغن و زعفران خساست به خرج ندهید و از روغن جامد استفاده کنید. بکار بردن فویل باعث می شود ته دیگ به کف قابلمه نچسبد. زمانیکه آب کف قابلمه از دیواره ها شروع به قل زدن کرد برنج را روی زعفران و روغن بریزید.
اگر برنجتان کم نمک بود در این مرحله میتوانید کمی نمک اضافه نمایید.
شعله ی برنج در ابتدای ریختن برنج روی فویل باید بیشتر باشد و بعد از تمام شدن باید حرارات برنج را کم کنید تا وقتی که کاملا دم بکشد.
میزان آب و روغن مورد نیاز در پخت برنج نذری
بعد از اینکه برنج را روی فویل ریختید چند سوراخ با کف گیر روی برنج ایجاد کنید تا هوا داخل برنج ها جریان یابد و برنج شفته نشود.
برای آگاهی از اندازه ی قابلمه باید یک سوم قابلمه یا دیگ خالی باشد تا برنج به خوبی قد بکشد و زمانی که بخار برنج بلند شد آب و روغن را اضافه کنید.
مقدار سه چهارم پیمانه آب جوش و یک چهارم پیمانه روغن مورد نیاز است که باید به همه جای برنج بریزید.
دقت داشته باشید که اگر برنجتان کمی شل بود مقدار آب را کم کنید.
سرو برنج نذری بعد از دم کشیدن
بعد از دم کشیدن و پختن کامل درب قابلمه را برداشته و چند بار قابلمه را تکان دهید. یا با کف گیر برنج ها را زیر و رو کنید.
زمانی که برنج را به داخل ظرف های یک بار مصرف ریختید اول برنج را بریزید تا کمی بگذرد و هوا بخورد و بعد ته دیگ و بعد خورشت را سرو کنید.