دعای سفر برای فرزند، همسر و عزیزان
دعای سفر و بهترین دعا برای مسافرت با هدف امنیت سفر خوانده می شود. در میان احادیث امامان معصوم و پیامبر اکرم (ص)، چندین مورد دعای مجرب با این منظور بیان شده است و حتی قرائت سوره هایی از قرآن نیز به هنگام سفر توصیه شده است که در این بخش از دین و مذهب پلاس وی با آنها آشنا خواهیم شد که از میان تعداد زیادی دعای سفر صوتی و متنی انتخاب شده اند که هم به عنوان دعای سفر بی خطر و دعای بازگشت از سفر میتوانید از آنها استفاده ببرید.
دعای سفر شیعه از امام علی (ع)
امام علی علیه السلام فرماید:
هر گاه بر مرکب سوار شدید یاد خدا کنید و بگویید:سُبْحانَ الَّذِی سَخَّرَ لَنا هذا وَما کنّا لَهُ مُقْرِنِینَ * وَ إِنّا إِلی رَبِّنا لَمُنْقَلِبُونَ».(نورالثقلین، ج4، ص593 594)
دعا برای مسافر و مسافرت از پیامبر (ص)
ابن عباس می گوید:
پیامبر خدا هنگامی که می خواست عزم سفری کند، نزد اهل و عیالش، دو رکعت نماز می خواند تا خداوند، او را سالم به انان باز گرداند.( کنز العمال، ج 6، ص 731، ح 7610)
مستحب است پس از نماز این دعا را نیز بخواند:
اللهم انی استودعک الیوم نفسی و اهلی و مالی و ولدی و من کان منی بسبیل، الشاهد منهم و الغایب، اللهم احفظنا بحفظ الایمان، و احفظ علینا، اللهم اجمعنا فی رحمتک، و لا تسلبنا فضلک، انا الیک راغبون، اللهم انا نعوذ بک من و عثاء السفر، و کابه المنقلب، و سوء المنظر فی الاهل و المال و الولد فی الدنیا و الاخره، اللهم انی اتوجه الیک هذا التوجه طلبا لمرضاتک، و تقربا الیک، اللهم فبلغنی ما اومله و ارجوه فیک و فی اولیایک یا ارحم الراحمین.(الامان من اخطار الاسفار و الازمان ص 40)
متن کامل معنی فارسی دعای سفر اللهم انی
پروردگارا، اکنون خودم، اقوام و خانواده ام، مال و فرزندانم و هرکه را به شیوه ای از خانواده و دوستان من است، حاضر و غایبشان را به تو میسپارمش، خدایا ما را به حفظ ایمان در هر جا و مکان حافظ باش و از ما محافظت فرما.
خدایا ما را مورد حمایت و رحمت خودت قرار بده و فضلت را هرگز از ما نگیر. قطعا همه ما فقط و فقط به سوی تو راغب و مشتاقیم. خدایا به تو پناه میبرم از رنج سفر، و اندوه بازگشت، و بدی دیدار در خاندان و مال و فرزند در دنیا و آخرت.
خدایا به تو روی می آورم که در این روی آوردن، میخواهم به سوی تو تقرب گزنیم و خشنودی و رضایتت را میخواهم. پس مرا به آنچه از تو و اولیایت آرزو میکنم و امید دارم برسان، ای مهربانترین مهربانان.
دعای سفر اللَّهُمَّ سخَّرَ لَنَا
یکی از معروف ترین ها در لیست دعای سفر و دعای بازگشت از سفر، آیه 13 سوره زخرف است که خدواند در این سوره می فرماید:
خداوند برای شما کشتی و چار پایان آفرید تا بر آن سوار شوید و آن گاه که بر آن قرار یافتید به یاد نعمت پروردگارتان باشید و بگویید:
سُبْحانَ الَّذِی سَخَّرَ لَنا هذا وَما کنّا لَهُ مُقْرِنِینَ * وَ إِنّا إِلی رَبِّنا لَمُنْقَلِبُونَ. (سوره زخرف (43) آیات 13)
منزّه است خدایی که این مرکب را برای ما مسخَّر ساخت، و گرنه ما توان آن را نداشتیم، وما به سوی پروردگارمان باز می گردیم.»
دعای سفر امام علی؛ دعای سفر معروف اللّهمَّ إنَّی أعُوذُ بِکَ
امام علی (علیه السلام) هنگامی که پا در رکاب گذاشت تا عازم جنگ صفّین شود، به پیشگاه خداوند چنین عرضه داشت:
أللَّهُمَّ إِنَّی أَعُوذُ بِکَ مِنْ وَعَثَاءِ السَّفَرِ وَ کَآبَةِ الْمُنْقَلَبِ وَ سُوءِ الْمَنْظَرِ فِی الاَْهْلِ وَ الْمَالِ وَ الْوَلَدِ.
یعنی
بارالها من از رنج و مشقّت این سفر، و بازگشت پر اندوه از آن، و مواجه شدن با منظره ناخوشایند در خانواده و مال و فرزند، به تو پناه می برم. (ترجمه و شرح خطبه 46 نهج البلاغه)
دعای سفر رفتن از سوره های قرآن
بخش مهمی از دعای سفر را میتوان از دل فضائل سوره های قرآن دریافت و در تفسیر این سوره ها میتوان
فضیلت سوره صف به عنوان دعا برای سفر بی خطر
رسول خدا صلی الله علیه وآله وسلم می فرمایند:
هر کس در سفرهایش بر قرائت سوره صف مداومت ورزد خداوند او را حفظ می کند و از خطرات دزد و راهزن در امان است تا به خانه اش برگردد. (فسیرالبرهان، ج5، ص361)
امام صادق علیه السلام نیز می فرمایند:
هر کس سوره صف را قرائت کند و در سفرهایش بر قرائت آن مداومت ورزد از خطرات و راهزنان در امان می ماند. و همواره در حفظ و حراست الهی است تا به نزد خانواده اش بازگردد. (تفسیرالبرهان، ج5، ص361)
قرائت سوره توحید به عنوان دعا برای سفر
از رسول خدا (ص) روایت شده است که:
هر کس که می خواهد به سفری برود دو طرف چهارچوب در را بگیرد و 11 بار توحید را قرائت نماید خداوند پاسبان او خواهد بود تا به منزلش بازگردد.(الدعوات، ص295)
دعای سفر اهل سنت
دعای سفر اهل سنت و شیعه تفاوت چندانی باهم ندارد و در اکثر کتب دعا، به موارد مشابهی اشاره شده است. بیشترین دعایی که اهل سنت به هنگام مسافرت از آن استفاده میکنند، دعای سفر قرآنی است که مربوط به آیه 13 سوره زخرف میباشد و آن دعا این است:
لِتَسْتَوُوا عَلی ظُهُورِهِ ثُمَّ تَذْکُرُوا نِعْمَةَ رَبِّکُمْ إِذَا اسْتَوَیْتُمْ عَلَیْهِ وَ تَقُولُوا سُبْحانَ الَّذِی سَخَّرَ لَنا هذا وَ ما کُنَّا لَهُ مُقْرِنِینَ «13»
تا بر پشت آنها قرار گیرید و آنگاه که بر آن استقرار یافتید نعمت پروردگارتان را یاد کنید و بگویید منزّه است آن که این مرکب را برای ما رام کرد و ما بر آن توانا نبودیم. ( تفسیر نور محسن قرائتی - تفسیر احسن الحدیث، سید علی اکبر قرشی، ج10، ص7-8 )
دعای سفر امام رضا(ع)
امام رضا علیه السلام فرماید:
شکر الهی آن است که هرگاه خداوند بر بنده اش نعمت داد بگوید:سُبْحانَ الَّذِی سَخَّرَ لَنا هذا وَما کنّا لَهُ مُقْرِنِینَ * وَ إِنّا إِلی رَبِّنا لَمُنْقَلِبُونَ والحمد للّه ربّ العالمین.»(نورالثقلین، ج4، ص593 594)
دعای سفر قرآنی دیگر
به هنگام سوار شدن بر مرکب برای سفر، خدا را سپاس گوییم و به یاد سفر نهایی باشیم.
تَذْکُرُوا نِعْمَةَ رَبِّکُمْ إِذَا اسْتَوَیْتُمْ عَلَیْهِ وَ تَقُولُوا... إِنَّا إِلی رَبِّنا لَمُنْقَلِبُونَ (تفسیر نور(10جلدی)، ج8، ص:441)
دعای سفر برای ایمن ماندن از بلایا
اگر ناچار به سفر شدید آنهم به تنهایی، دعای زیر را، که حضرت موسی بن جعفر (علیه السلام) فرمودند، بخوانید:
ما شاء الله، لا حول و لا قوه الا بالله، اللهم انس وحشتی، و اعنی علی وحدتی، و ادغیبتی.
هر چه خداوند بخواهد همان خواهد شد، هیچ حول و قوتی نیست مگر از جانب خدا، پس خدایا! وحشت و هراسم را به امنیت بدل فرما، و مرا در تنهایی یاری کن، و دوری و غیبتم را به خوبی جایگزین فرما. (وسایل الشیعه، ج 8، ص 289)
آثار خواندن آیت الکرسی به عنوان دعای سفر
امام صادق (علیه السلام) میفرمایند:
مَنْ قَرَأَ آیَةَ اَلْکُرْسِیِّ فِی اَلسَّفَرِ فِی کُلِّ لَیْلَةٍ سَلِمَ وَ سَلِمَ مَا مَعَهُ وَ یَقُولُ اَللَّهُمَّ اِجْعَلْ مَسِیرِی عَبَراً وَ صَمْتِی تَفَکُّراً وَ کَلاَمِی ذِکْراً
هر که در سفر آیة الکرسی را در هر شب بخواند خود و همراهانش سالم بمانند،و بگوید:خداوندا سیر مرا وسیله عبرت و سکوتم را وسیله تفکر و سخنم را ذکر قرار ده. (مکارم الأخلاق / ترجمه میرباقری ; ج 1 ص 488)
دعای سفر سفارش شده مجرب
مردی خدمت رسول خدا (صلی الله علیه واله) شرف یاب شد و عرض کرد:
من قصد سفر دارم و وصیت نامه خود را نوشته ام. به نظر مبارک شما ایا ان را نزد پدر یا پسر و یا برادرم بگذارم؟
حضرت ضمن این که کار او را تایید کردند و نوشتن وصیت نامه، به هنگام سفر را ستودند، به او توصیه دیگری نیز فرمودند:
کسی که آماده سفر است، بهترین چیزی که برای او جانشین او خواهد بود، این است که چهار رکعت نماز در خانه اش بخواند و در هر رکعت، حمد و قل هو الله احد بیاورد و بعد، این دعا را بخواند:
اللهم انی اتقرب بهن الیک، فاجعلهن خلیفتی فی اهلی و مالی. خدایا! من به این چهار رکعت نماز، به تو تقرب می جویم.
پس این چهار رکعت نماز را در اهل و مال من، خلیفه و جانشین قرار بده. سپس رسول خدا (صلی الله علیه واله) فرمودند:این چهار رکعت نماز، جانشین او در خانه و مال و اهل او است تا باز گردد.(وسایل الشیعه، ج 8، ص 267.)