دلیل جالب کپک نزدن قند و شکر
فرض کنید که دو ماده غذایی مثل یک کاسه گوجه فرنگی تازه و یک کاسه شکر را بیرون گذاشته اید. بعد از یک هفته به آن ها سر می زنید. احتمالا بعد از یک هفته متوجه لکه های سیاه و موادی شبیه به کپک روی گوجه فرنگی می شوید. در حالی که این اتفاق برای شکر نیفتاده است اما به نظر شما چرا شکر کپک نمی زند؟
دلیل اول :آب
موجودات مختلف مثل باکتری و قارچ عاشق شکر هستند اما آن ها برای زنده ماندن علاوه بر قند، به آب هم نیاز دارند. اما خاصیت شکر و شیرینی اینگونه است که تمام آب اطراف را به داخل خودشان می کشند.
به همین دلیل شکر می تواند یک عامل نگهدارنده برای مواد غذایی محسوب شود و به خاطر اینکه تمام آب را داخل خودش نگه میدارد، در نتیجه باکتری های اطراف، آن را تغذیه نمی کنند، زیرا هیچ آبی را برایشان نگه نمی دارد؛ بنابراین محیط خوبی برای رشد کپک و باکتری نخواهد بود.
دلیل دوم :غشا
دلیل دیگر این که قسمت خارجی سلول در ناحیه غشا یک سد ایجاد می کند و مانع از حرکت بعضی از مواد به داخل و یا بیرون می شود. غشای سلولی در شکر و قند، غلظت و ضخامت بالایی دارد و در نتیجه آب داخل سلول می ماند و باکتری ها دیگر به آن دسترسی ندارند و اگر به سراغ شکر بروند، نمی توانند زنده بمانند و همین باعث می شود که قند و شکر کپک نزنند.