کدام گروه خونی کمیاب است
گروه خونی یکی از مهم ترین ابداع های نسل بشر بوده که تا کنون افراد زیادی را نجات داده و کمک زیادی به علم پزشکی کرده است.قطعاً میدانید که گروه خونی چیست ولی در خصوص جزییات آن چه میدانید؟
وقتی از کسی می پرسیم گروه خونی اش چیست، انتظار داریم در جواب سوالمان یکی از گروه های خونی A، B، AB یا Oرا بشنویم، اما خیلی ها هستند که گروه خونی شان در زمره هیچ کدام از این گروه های خونی قرار نمی گیرد.
مدیر اجرایی برنامه ملی خون های نادر به این گروه از افراد اشاره می کند و می گوید:حدود 32 گروه خونی بسیار نادر در کشور داریم که ممکن است در هر یک میلیون تا 10 میلیون نفر جمعیت، یک نفر از آنها دارای گروه خونی بسیار نادر باشد.
در دنیا حدود 330 گروه خونی شناسایی شده است که مردم معمولا گروه های خونی A، B، AB یا Oرا می شناسند و بعد از آن هم با گروه خونی مثبت و منفی آشنا هستند، اما عده ای هم دارای خون های نادر هستند که در بسیاری از جوامع برای تامین خون این گروه از افراد جامعه که کمتر از یک درصد جمعیت جامعه را تشکیل می دهند، برنامه هایی برای ذخیره سازی خون آنها اجرا می شود.
گروه خونی
در کشور ما نیز خوشبختانه بانک خون های نادر تشکیل شده است که کمک بسیار شایانی برای حفظ حیات و سلامت افرادی است که گروه خونی نادری دارند. آن طور که این مقام مسئول می گوید، در کشور ما هم اکنون بیش از 1300 نفر دارای گروه خونی نادر هستند و حدود 85 نفر نیز گروه خونی شان، بسیار نادر است.
خون وظیفه بسیار مهمی در بدن دارد. خون علاوه بر انتقال هورمون ها و ویتامین ها به سراسر اعضای بدن، نقش مهمی در انتقال اکسیژن به سایر سلول های زنده دارد که خون های نادر نیز همان وظایف را انجام می دهند.
مدیر اجرایی برنامه ملی خون های نادر درباره چند گروه خونی نادر در کشور ما توضیح می دهد:یکی از گروه های خونی نادر در کشور ما گروه خونی سیستم RH است. در این سیستم، 56 گروه خونی نادر شناسایی شده که برخی از افراد دارای این گروه خونی، از کم خونی مزمن رنج می برند.
به گفته این مقام مسئول سازمان انتقال خون، تاکنون سه نفر در ایران شناسایی شده اند که به دلیل قرار گرفتن در سیستم گروه خونی RHدچار کم خونی مزمن شده اند. یکی دیگر از سیستم های خونی نادر که ایشان به آنها اشاره می کند، سیستم خونی KEL است که در برخی افرادی که گروه خونی شان در این سیستم قرار دارد، علائمی از کم خونی و اختلالات عصبی و عضلانی دیده می شود.
سامانه اطلاعاتی اهداکنندگان خون های نادر
سامانه اطلاعاتی اهداکنندگان خون های نادر از اطلاعات بیش از هزار اهداکننده فعال خون های نادر شکل گرفته است.
اهداکنندگان این سامانه به دو دسته مجزا تقسیم بندی می شوند. گروه اول اهداکنندگان خون های نادر هستند که در خون آنها چند آنتی ژن منفی قرار دارد. گروه دوم نیز اهداکنندگان خون های بسیار نادر هستند.
حدود 170 واحد گروه خون بسیار نادر در دمای منفی 80 درجه سانتی گراد، در این بانک اطلاعاتی ذخیره می شود و سازمان انتقال خون برای پیدا کردن سایر افراد دارای گروه های خونی بسیار نادر در کشور، برخی نمونه های اهدای خون را به شکل تصادفی آزمایش و غربالگری می کند.
پیشتر هم دکتر علی اکبر پورفتح الله، مدیر عامل سازمان انتقال خون ایران تاکید کرده بود:گروه های خونی نادر به گروه هایی اطلاق می شود که میزان شیوع آنها در جامعه کم است. افرادی که گروه خونی نادر دارند در زمان احتیاج به خون و فرآورده های خونی، خون سازگار برایشان پیدا نمی شود و تزریق خون های معمولی هم با واکنش همراه است.
پورفتح الله یادآوری می کند:ما به دنبال فرهنگسازی شناسایی افرادی هستیم که دارای خون نادر هستند، چرا که در دمای 80 درجه این خون ها تا 10 سال قابل نگهداری هستند. همچنین به دنبال مدیریت درمانی برای درمان بیماران دارای گروه های خونی نادر در بیمارستان ها هستیم که استفاده از روش های انتقال خون این افراد یکی از این سیاست هاست.
کشور ما از سال 1389 در انجمن بین المللی خون های نادر دنیا عضو شده است. ایران به عنوان تنها کشور اسلامی عضو این انجمن شناخته می شود که برای ذخیره سازی خون های نادر، برنامه دارد. در قاره آسیا نیز چین و ژاپن در انجمن بین المللی خون های نادر دنیا عضو هستند.