وقت گذاشتن برای کودک، صبور بودن، اجازه تصمیم گیری به کودک و... از نکات بسیار مهم برای تبدیل شدن به یک پدر خوب و حامی می باشد.
پدر خوب بودن چه راز ورمزی دارد؟
پدر خوب و نمونه بودن نیازمند دانستن راز و رمز های روابط پدر و فرزندی است که به اعتقاد روانشناسان تاثیرات شگفت انگیزی بر این رابطه دارد. بهتر است آنها را بشناسید تا بهتر عمل کنید. نقش پدر همیشه در دنیای مدرن امروز درحال تغییر است بدین منظور توصیه ها و نکات این قسمت از نمناک را به دقت بخوانید تا به یک پدر دوست داشتنی و حامی تبدیل شوید.
منظور از پدر بودن چیست ؟
با تغییر در جامعه و خانواده سنتی، نقش پدر نیز تغییر می کند. نکاتی که دراین مقاله ذکر شده است به پدران کمک می کند تا عزت نفس رادرکودکان تقویت کنند. خانواده های امروزی متنوع تر هستند اما در طول سه دهه گذشته تغییرات اجتماعی از جمله:افزایش تعداد زنان سرپرست خانوار، نرخ طلاق و ازدواج مجدد باعث تغییراتی در نقش مادرانه و پدرانه شده است.
روابط یک پدر با فرزند پسر و دختر متفاوت است. تغییر در سبک فرزند پروری باعث شده است تا مردان وظایف بیشتری به تعهدات خود به عنوان پدر و شریک زندگی داشته باشند. پدر امروزه به احتمال زیاد برای راهنمایی و تربیت پدرانه خود از تجارب کودکی اش بهره نمی گیرد زیرا با چالش های پیچیده و متنوع پدران مدرن روبرو خواهد شد.
روابط محبت آمیز پدر با کودک سبب پیشرفت دستاورد های کودک، محبوبیت بین همسالان و سازگاری بیشتر می شود. پدرانی که بطور خودسرانه خواسته های خود را به کودکانشان تحمیل نمی کنند به ارتقا صلاحیت در آن ها کمک بزرگی خواهند کرد.
نکاتی برای تبدیل شدن به پدری خوب، دوست داشتنی و حامی:
1- برای فرزند خود وقت بگذارید:
این که یک پدر چگونه زمان خود را به فرزندانش اختصاص می دهد نشان دهنده آن است که کودک برای او مهم است. بچه ها به سرعت رشد می کنند پس هم اکنون زمان پیوند پدری است. بدین منظور روش های سرگرم کننده فراوانی چون یک بازی فوتبال و یا نواختن یک موسیقی و جود دارد تا این پیوند ایجاد شود.
2- اصول عشق ورزیدن و فرزند پروری مثبت:
عشق ورزیدن در انسان ذاتی است و تمامی کودکان به حد معقولی به آن نیاز دارند. پدر ها باید این امر را در نظر بگیرند و رفتار مطلوبی داشته باشند زیرا عشق ورزیدن به کودک می فهماند او را چقدر دوست دارید.
3- الگویی برای کودک باشید:
پدر ها الگوی اصلی برای فرزندان خود هستند چه کودکان آن را درک کنند و چه نکنند. دختری که وقت خود را با یک پدر دوست داشتنی می گذراند لیاقت احترام یک پسر را دارد و با چگونگی برخورد با شریک زندگی خود آشنا می شود. پدران با نشان دادن صداقت، فروتنی و مسئولیت پذیری به فرزندان خود درس زندگی خواهند آموخت.
4- شنونده خوبی باشید:
پدران باید درسنین جوانی با فرزندان خود درباره ی موضوعات مختلفی گفتگو داشته باشند تا آن ها موضوعات پیرامون خود را راحت تر درک و مدیریت کنند. شما باید برای ایده ها و مشکلات کودک خود شنونده خوبی باشید زیرا آن ها دارای سوالات و شخصیت های مختلفی هستند.
5- معلم کودک خود باشید :
برای آنکه پدر خوبی باشید باید اعمال درست و نادرست را به فرزندانتان آموزش دهید و آن ها را ترغیب به انجام عمل درست کنید. کودکان از پدر خود درس اساسی زندگی را می آموزند.
6- به عنوان یک خانواده در کنار یکدیگر غذا بخورید:
بخش مهمی از یک زندگی سالم پیوند خانوادگی می باشد که در کنار خانواده مهیا می شود. این امر به کودکان فرصت می دهد تا درمورد امور روزمره خود با والدین صحبت کنند و فرصتی است تا پدران نشان دهند که شنونده خوبی هستند.
7- برای فرزندان خود کتاب بخوانید :
در دنیای مدرن امروز که تحت سلطه تلویزیون و اینترنت است مهم است که فرهنگ کتاب خوانی به کودک آموخته شود. پدران باید برای کودکان خود کتاب بخوانند و هرچه آن ها بزرگ تر شوند پدران بیشتر آن ها را ترغیب کنند. القای عشق به کتاب خوانی یکی از بهترین راه ها برای آن است که پدران از سواد و رشد شخصی و شغلی فرزند خود اطمینان حاصل کنند.
8-به همسر خود احترام بگذارید :
در بخش خانواده پلاس نمناک بارها گفته ایم که والدینی که به یکدیگر احترام می گذارند به فرزندانشان این اطمینان را می دهند که محیطی امن برای پرورششان فراهم شده است. هنگامی که فرزندان احترام گذاشتن والدینشان را می بینند نقش پدر پررنگ تر شده و بهتر پذیرفته می شود درنتیجه سبب می شود او از احترام بیشتری برخوردار شود.
9- به هیچ عنوان به وظایف مادر نگاه زنانه و مادرانه نداشته باشید :
پدران باید بار وظایف را تقسیم کنند و خود را درهمه امور درگیر کنند. به مادر هنگام تعویض پوشک، لباس پوشاندن، حمام بردن و حتی تغذیه کمک کنند.
10-به فرزندتان اجازه تصمیم گیری دهید :
به فرزند خود بیاموزید تا مهم باشد. بچه ها مانند هربزرگسالی آزادی عمل و تصمیم گیری را دوست دارند. وظیفه یک پدر آن است که به آنها اجازه دهد تا تصمیم گیری کنند البته در اموری که شما تعیین کرده باشید و در چارچوب نظارت شما.
11. پس از جدایی و طلاق فعال باقی بمانید:
اگر از همسرتان طلاق گرفته اید، این دلیل نمی شود که ارتباط خود را با فرزندتان قطع کنید بلکه باید به نقش فعال خود در زندگی ادامه دهید و ارتباط خود را از طریق، تلفن و ایمیل و... محفوظ نگه دارید و هرگز از فرزندتان برای رفع مشکلات زناشویی و اختلافات خانوادگی استفاده نکنید. از همسر سابقتان بخواهید به خاطر فرزندتان هم شده با شما همکاری کند.
12. روز به روز در دسترس باشید:
در تصمیماتی که برای کودک گرفته می شود مشارکت کنید و هرگز هر آنچه مربوط به فرزندتان است را به همسرتان واگذار نکنید.
یک پدر خوب هیچگاه از زیر کارهای معمول و فعالیتهای روزانه پدرانه شانه خالی نمی کند. مشارکت در انجام کارهای مربوط به فرزند نوعی صمیمیت بین شما و کودک ایجاد می کند.
13. صبور باشید :
از کوره در رفتن و عصبانی شدن راحت تر از صبور بودن است. با این حال بخاطر بسپارید که هنگام عصبی شدن نفسی عمیق کشیده و یا پیاده روی کنید زیرا صبر و شکیبایی ارتباطتان با کودک را حفظ می کند.
14. به کودکتان اجازه بازی دهید :
بچه ها از طریق بازی رشد می کنند بهتر است زمانی را به بازی با آن ها بگذرانید. به آن ها اجازه دهید تا بازی کنند و از بازی کردن لذت ببرند. با این امر تخیل آن ها جرقه خواهد خورد و خلاق می شوند. در این میان سعی کنید میزان و ساعت بازی های تلویزیونی و رایانه ای را به حداقل برسانید.
15. از نظر احساسی در دسترس کودک باشید:
مهمترین قسمت ارتباط بین پدر و فرزند تعاملات فیزیکی است اما یک پدر نمونه همیشه از نظر احساسی در دسترس کودک قرار دارد. پدران باید با آگاهی کامل از احساسات خود با کودک خود همدردی کنند.
16. در همه کارهای مربوط به فرزند مشارکت کنید :
یک پدر خوب همیشه در همه کارهای مربوط به فرزند مشارکت می کند منظور از مشارکت این است که او باید مسئولیتهای خانه داری و وظایف بچه داری را به شکل فعال انجام دهد و فقط یاری رسان نباشد.
17. به فرزند خود نه گفتن را بیاموزید:
در حالی که لازم است گاهی به کودک آزادی داد باید محدودیت هایی را نیز در نظر بگیرید زیرا در صورت عدم تعیین محدودیت با بزرگ شدن آن ها مشکلاتی خواهید داشت. به آن ها بیاموزید هنگامی که طی یک امر به آن ها جواب نه داده اید پس این نه گفتن شما محکم و پابرجاست.
18. فعالتر باشید:
همیشه در انجام کارهای مربوط به کودک فعال باشید و سعی کنید انجام این کارها را بیاموزید و با خلاقیت و نوآوری آنطور که فرزند تان شایستگی اش را دارد از عهده مسئولیتهای پروش کودک بربیایید. درانجام این کار از همسر خود راهنمایی بخواهید.
19. از همسر خود راهنمایی بگیرید :
برای انجام امور مربوط به کودک از همسر خود راهنمایی بگیرید و با این فکر که همسر شما به بیشتر از شما می داند، از زیر بار این مسئولیت شانه خالی نکنید. باید بدانید همسرتان هرآنچه در خصوص پرورش کودک می داند، با تجربه و تمرین به دست آورده است بنابراین شما هم با تمرین و تلاش بیشتر می توانید به بهترین شکل این کارها را انجام دهید.
20. به آن ها استقلال را بیاموزید :
از سنین کودکی به فرزند خود مستقل شدن را بیاموزید. اموری چون تمیز کردن کردن اتاق و جابجایی لباس و... را به او بسپارید زیرا این امر سبب تقویت اعتماد به نفس او نیز خواهد شد.
تعداد کمی از وقایع زندگی نقش پدر را تغییر می دهد. مسئولیت پدر از اهمیت والایی برخوردار است و پاداش مهربانی یک پدر احترام او را در آینده تضمین خواهد کرد. با رعایت و به کارگیری نکات فوق می توانید پدری حامی و دوست داشتنی باشید.